HC Odorhei, echipa particulară a handbalului masculin. Discuție cu Vlad Caba despre noul sezon și despre Xavier Pascual: „La fotbal urlă invidia. Nu vom avea un caz Christoph Daum și la handbal”

Redactor:
Marius Hutu
HC Odorhei, echipa particulară a handbalului masculin. Discuție cu Vlad Caba despre noul sezon și despre Xavier Pascual:
  • Publicat:
  • Actualizat:

HC Odorhei este un club cu particularități în handbalul masculin. Este singura grupare cu capital privat 99,9%, singura echipă care două sezoane la rând a încheiat pe podium sezonul regular în Liga Națională, dar nu a prins Top 4 la sfârșitul play-off, echipa cu cei mai mulți străni în acest moment – 9, dar și printre puținele cluburi care mai promovează la echipa mare jucători din propria pepinieră. Totodată, este singura grupare care are sub comandă un jucător din Liga Națională care este în pregătiri pentru Jocurile Olimpice, brazilianul Rangel Luan Da Rosa.

Trupa lui Vlad Caba și-a reluat de curând pregătirile cu 5 noutăți în lot, dar și cu câțiva handbaliști care au crescut la CSS Odorhei și au fost confirmați acum în echipa mare. Interesant, toate achizițiile au fost făcute de peste hotare. Explicația este simplă. „Despre noi se știe că tot timpul am fost cumpătați, nu am aruncat cu banii. Jucătorii pe care i-am adus se încadrează în posibilitățile financiare ale clubului și sunt sub prețurile cerute de anumiți handbaliști în Liga Națională. În plus, aria jucătorilor de valoare este restrânsă. Ne-am încadrat în cerințele Federației Române de Handbal, să fie jucători de echipă națională și totuși sunt sub prețurile de la noi”, ne-a declarat Vlad Caba, antrenorul HC Odorhei.

O altă reușită a formației harghitene este că l-a păstrat pe Adrian Mihalcea, extrema dreaptă fiind și jucător al echipei naționale. „Inițial a vrut să plece, el a fost corect de la bun început și ne-a spus că este în discuții cu Dinamo, că ar vrea să joace în Champions League. Noi ne-am dorit un jucător bun și pe această poziție, astfel că am semnat cu Maksim Baranau. Între timp, Mihalcea a revenit la sentimente mai bune, astfel că acum ne bucurăm că avem doi jucători valoroși pe acest post”, ne-a relatat Vlad Caba.

HC Odorhei a pornit la drum cu 17 handbaliști, fiind unul dintre cluburile cele mai stabile din punct de vedere financiar, deși are 99,9% capital privat. „Am știut dintotdeauna câți bani ne permitem, de asta nu am avut niciodată probleme financiare. În plus, președintelui Verestoy Attila îi place să își respecte cuvântul. A gândit un proiect pe 10 ani și a intrat deja în al 12-lea. O parte din politica lui este să avem și câți mai mulți jucători la echipă din propria pepinieră”, a susținut tehnicianul echipei. În lot figurează nu mai puțin de 6 handbaliști crescuți în Odorheiu Secuiesc, Mihalcea, Talas, Fekete, Csog, Botond și Szasz. Caba a anunțat însă că la echipă vor mai fi cooptați trei juniori cu dublă legitimare și folosiți la nevoie și la jocurile din Liga Națională.

  • Lot HC Odorhei
  • Portari: Petar Jokanovic, Rangel Luan Da Rosa (Villa de Aranda)
  • Extreme stânga: Chike Onyejekwe, Goce Ojlevski, Csog Vencel
  • Interi stânga: Vitaly Komogorov (Nantes), Robert Fekete
  • Centri: Josip Peric (Qatar SC), Goran Kuzmanovski, Balasz Botond
  • Interi dreapta: Mitar Markez, Cristian Ghiță
  • Extreme dreapta: Adrian Mihalcea, Maksim Baranau (Brest Meshkov)
  • Pivoți: Huba Talas, Andras Szasz, Milorad Kukovski (Metalurg Skopje)

La fel ca și în sezoanele trecute, HC Odorhei are așteptări mari și de la sezonul 2016-2017. Cine ar putea fi surpriza echipei în noul sezon? „Mă aștept să fie surprize plăcute toți jucătorii. Este foarte important să reușim să-i integrăm pe noii-sosiți. Mă aștept ca Josip Peric să fie o surpriză, conducătorul de joc are un rol foarte important într-o echipă. Mă aștept și de la interul stânga să avem niște goluri, în ultimul sezon a fost un post care a avut multe de suferit. Va fi de urmărit și portarul din Brazilia, care înainte să accepte oferta noastră era monitorizat și de marile cluburi din Spania. Acum depinde și de adaptarea lui”, a răspuns Caba.

Calificarea într-o cupă europeană este principalul obiectiv. HC Odorhei a fost ghinionista Ligii Naționale în ultimele două sezoane, fiind eliminată de fiecare dată de Potaissa Turda din play-off, deși a terminat sezonul regular pe locul 1, respectiv locul 3. „Nu cred să fi calculat ceva greșit. Era normal să fim cât mai în față la sfârșitul sezonului regular, pentru că îți oferea șansa de a avea un meci în plus pe teren propriu. Avantajul a fost până la urmă atât cât s-a dovedit, a fi sau a nu fi. Sperăm să avem lotul valid până la final, pentru că în ultimul sezon ne-am aflat în niște situații nedorite, au fost meciuri în care nu am avut la dispoziție decât 6 jucători de câmp”, a precizat antrenorul HC Odorhei.

Noul sezon reprezintă o provocare pentru Vlad Caba și din punct de vedere al regulamentului de joc, cu câteva reguli noi. „Nu știu dacă se va juca des 7 contra 6 în atac, abia aștept să văd partidele de la Jocurile Olimpice. Va fi, presupun, un dezavantaj pentru echipele care se vor apăra avansat și agresiv. Apărările avansate vor fi greu de imaginat în astfel de condiții. În plus, jucătorul cu tricou era în general inofensiv, acum nu se va ști cine va ieși la schimbarea cu portarul. Regulile vor trebui bine definite pentru echipa din atac și, bineînțeles, un dezavantaj pentru cele care se află în apărare. Vom vedea ce strategii se vor face”.

În contextul în care valoarea campionatului este așteptată să crească în viitorul sezon al Ligii Naționale, antrenorul spreă că și arbitrajele vor fi același trend. Vlad Caba și-a permis să vorbească și despre acest subiect tabu în timpul unui sezon, din cauza amenzilor cu care sunt sancționați cei care îndrăznesc să facă afirmații pe această temă: „Ne dorim să crească și calitatea arbitrajului în țară, să nu mai auzim de acest subiect, sunt mulți bani în joc, sunt interese. În alte țări nici nu se aude, dar nici influența arbitrajului nu este atât de mare. Arbitrajele schimbă destine ale unor jucători, ale unor antrenori, trebuie înțeles mai bine acest aspect. Sper ca arbitrii să facă o pregătire bună în această vară, să fie monitorizați, iar cei care greșesc să plătească”.

  • DECLARAȚIE
  • „E clar că s-au făcut mișcări de truoe destul de interesante în această vară. Dinamo, CSM București și-au păstrat loturile, vin din urmă Steaua, Constanța, chiar și Călărași, unde s-a făcut o infuzie de jucători foarte buni, toate sunt echipe puternice. Cred că și noi ar trebui să fim luați în seamă, până la un moment dat am fost în Top 3 în ultimul timp. Arată bine multe echipe, aș vrea să văd însă și care are jocul cel mai bun”, Vlad Caba, antrenor HC Odorhei

După un cantonament și un turneu pe care îl va organiza, HC Odorhei va pleca în perioada 14-21 august la Barcelona, unde va susține și două jocuri amicale cu formația catalană. „Păstrăm relația de colaborare, de amiciție cu Xavier Pascual (n.r. selecționerul României), cu FC Barcelona”, ne-a relatat Vlad Caba, care a acceptat să vorbească și despre numirea spaniolului la cârma primei reprezentative.

Antrenorul de la HC Odorhei a respins ideea din start ca Xavier Pascual să se afle într-o situație asemănătoare cu Christoph Daum la fotbal, în sensul că va fi respins de antrenorii români: „La fotbal urlă invidia, sub nicio formă nu va exista așa ceva la handbal, vom colabora cu Xavier Pascual”.

Vlad Caba a explicat și motivul pentru care antrenorul lui FC Barcelona a acceptat oferta FRH: „Proiectul cu naționala României și l-a dorit din pasiune pentru handbal și din respectul pe care ni-l poartă. România a fost undeva sus la un moment dat, iar el vrea să arate că poate fi ridicată din nou. Singura explicație pentru care a acceptat este că se poate, acum rămâne de văzut până unde se poate. Din discuțiile pe care le-am purtat mi-a spus că vrea să ajungă să bată Spania! Nu-și propune niciodată obiective mici. Iar la obiective mari dacă nu îți propui și obiective intermediare nu vei reuși. După câte îl știu, el va reuși și cu România, bineînțeles dacă va fi și ajutat. Din punctul meu de vedere, al clubului are tot sprijinul”.

HC Odorhei colaborează cu FC Barcelona, cu Xavier Pascual în special de aproximativ un an, cele două părți având deja două stagii comune. 

Fotografii Mediafax și pagina oficială a HC Odorhei

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Copiii lui Kate Middleton, pregătiți pentru moartea mamei lor 😢 George, Charlotte și Louis au fost duși la psiholog
Ilie Dumitrescu nu găsește explicații: „Este greu de imaginat! Este ireal”
Ilie Dumitrescu nu găsește explicații: „Este greu de imaginat! Este ireal”
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
Tatăl lui Sebi, unul dintre tinerii uciși de Vlad Pascu, a ajuns la spital în timpul protestului din Piața Victoriei
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
„Sincer, eu l-aș titulariza pe el la EURO”. Fotbalistul care nu trebuie să lipsească din echipa de start a României
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
S-a iubit cu Giani Kiriță, iar acum la 56 de ani arată fantastic! Sacrificiile pe care le face zilnic
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie mamă”
Deea Maxer a dat vestea mult așteptată, la un an de relație cu Robert Drilea. „Menirea femeii e să fie…
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
BANCUL ZILEI. După o petrecere, directorul își cheamă secretara: - Maricico ai vreun leac?
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până joi seară
Toată ţara intră din această după-amiază sub alertă de vreme severă. Ploi torențiale, grindină, vijelii și ninsori la munte, până…
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Cea mai MASIVĂ gaură neagră din galaxie este INCREDIBIL de aproape de noi
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
Văduva lui Costel Corduneanu, mesaj sfâşietor după moartea interlopului. Graţiela Corduneanu s-a prăbuşit emoţional
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
S-a aflat! Care e cauza morții lui Costel Corduneanu, unul dintre cei mai periculoși interlopi din România
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
TREBUIE SĂ DEA mai mulți bani. Lovitură pentru cei care au mașini pe BENZINĂ
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Cum a fost ucisă Mirela, de fapt! Chinul de nedescris la care a fost supusă
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar cu amintirea
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Becali, „turbat“ de fericire: planul său pentru a celebra câștigarea titlului va face înconjurul lumii
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
Henry Cavill şi Natalie Viscuso au anunţat că vor deveni părinţi
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
E legală depășirea prin dreapta a unei mașini ce virează la stânga? Ce prevede Codul Rutier
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă
Cine e și cum arată soția lui Costel Corduneanu. Grațiela a rămas văduvă la câteva luni de la cununia civilă