Handbalul românesc se pregătește de o revoluție! Măsură obligatorie luată de federația de profil pentru echipele de juniori III

Redactor:
Marius Hutu
Handbalul românesc se pregătește de o revoluție! Măsură obligatorie luată de federația de profil pentru echipele de juniori III
  • Publicat:
  • Actualizat:

Sezonul intern de handbal 2017-2018 vine cu o modificare importantă la nivelul juniorilor III și IV. Toate echipele vor fi obligate prin regulament să se apere avansat în prima repriză! Regulamentul a fost deja aprobat în ședința Consiliului de Administrație al FR de Handbal.

Rămasă în urmă cu handbalul, cel puțin în sectorul masculin, România s-a decis, în sfârșit, să facă ceva pentru a reuși să mai reducă în următorii ani din decalajul față de marile puteri mondiale. Și unde putea să acționeze, dacă nu la nivel de copii și juniori, întrucât majoritatea problemelor de acolo încep. Antrenorii de la juniori III și IV au primit o provocare importantă pentru noul sezon, să-și învețe echipele să se apere avansat, timp de o repriză, dincolo de linia de 9 metri! Cerință OBLIGATORIE!

Ideea a fost lansată, spun surse ProSport, de selecționerul Xavier Pascual, după ce a urmărit o acțiune la Turda, „Handbal în salină”, chiar la începutul acestui an. Antrenorul echipei FC Barcelona a fost surprins în mod plăcut de evenimentul respectiv, dar a remarcat și o mare hibă: jucătorii mai corpolenți, mai înalți din echipă marchează cu lejeritate goluri în fața unei apărări așezate pe linia de 6 metri! Practic, toate mingile îi caută pe jucători mai înalți, mai corpolenți, Xavier Pascual remarcând, de fapt, că aceștia joacă de fapt singuri. La ce folos 12 goluri din 15 aruncări într-un meci?

De aici, ideea s-a „rostogolit” în handbalul românesc, a ajuns în primăvară pe masa Comisiei Tehnice și chiar dacă unii antrenori nu au fost de acord cu o astfel de măsură, aceasta a fost impusă și mai departe de Federația Română de Handbal. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute s-a materializat printr-un regulament pentru echipele de juniori III. Toate trebuie să se apere avansat în prima repriză în viitorul campionat.

Cerințe privind regulamentul de joc al competiției

  • În prima repriză este OBLIGATORIE folosirea de către echipa aflată în apărare a sistemului de APĂ‚RARE AVANSATĂ‚
  • Jucătorii echipei aflate în apărare vor lua poziții și vor acționa în afara liniei de aruncare liberă (semicercul de 9 metri)
  • Între 6 și 9 metri este permisă doar relația apărător – atacant (cu minge sau fără)
  • În cazul în care echipa aflată în atac inițiază anumite acțiuni tactice (circulații, plecări ale jucătorilor cu minge sau fără etc.), echipa în apărare are dreptul să intre între 6m și 9m cu un număr de jucători egal cu cel al atacanților care acționează între 6m și 9m.
  • În inferioritate numerică, echipa din apărare se poate retrage între 6m și 9m.
  • În superioritate numerică, echipa din apărare rămane în așezarea inițială (sistemul de apărare avansată). De asemenea, în orice situație de egalitate numerică (6X6, 5X5, 4X4, etc), echipa în apărare va utiliza sistemul de apărare avansată.
  • La aruncările de la 9 m, echipa din apărare are dreptul să intre între 6m și 9m, cu același număr de jucători pe care îl au atacanții (din zid, plus unul împotriva celui care se pregătește pentru aruncare).
  • Nu este permisă schimbarea portar – jucător de câmp și nici participarea portarului în atac (nu are voie să treacă de linia de centru), cu excepția situației de inferioritate numerică a echipei aflate în atac. În cazul efectuării unei schimbări portar / jucător de câmp sau participării portatului în atac (în caz de egalitate numerică), vinovatul va fi sancționat cu eliminare (eliminarea nu se consemnează în dreptul sportivului în raportul de joc și în cazul repetării de către același sportiv, nu determină descalificarea acestuia) și pierderea mingii de către echipa în cauză, dacă mingea este în joc.
  • Nerespectarea cerinței de folosire a apărării avansate determină un avertisment de echipă, urmat de eliminarea sportivului care nu respectă sistemul de apărare. Avertismentul pentru nerespectarea sistemului de apărare se va acorda la fiecare atac pozițional.                                                                                                                        
  • Sancțiunea (eliminarea) este individuală, dar nu se înscrie în dreptul sportivului în raportul de joc. În cazul repetării de către același sportiv, nu determină descalificarea acestuia.
  • În cazul executării unei aruncări libere după expirarea timpului de joc al primei reprize, toți jucătorii echipei în apărare, aflați pe terenul de joc, pot participa la joc.

Regulamentul a dat naștere deja la multe discuții, cu păreri pro și contra, dar în urma discuțiilor purtate am cules câteva idei interesante. Pe lângă ideea în sine, de a învăța copiii să se apere într-o apărare avansată încă de la vârste fragede, alte aspecte sunt și mai interesante.

În primul rând, acei 2-3 jucători mai „măricei” la juniori III se pot dezvolta altfel în fața unei apărări avansate. Cu o astfel de defensivă îi obligi pe cei din atac să ia decizii în funcție de adversari. Cei mici își dezvoltă mai bine atenția, orientarea, îndemânarea (prinderea mingii în alergare), schimbările de direcție. „Un astfel de sistem de apărare îi face pe jucători să gândească de mici. Azi, li se dezvoltă doar 30% din simțurile handbalului, pentru că nu-i punem în situații pentru a se dezvolta„, ne-a precizat un personaj din handbalul românesc, care s-a arătat de acord cu o astfel de măsură regulamentară.

Una din problemele ridicate este cum va fi aplicat un astfel de sistem și dacă este indicat sancționarea copilului sau mai degrabă ar trebui prevăzute sancțiuni pentru antrenor. Până la urmă, copiii ascultă în general indicațiile tehnicienilor.

Un astfel de sistem a mai fost folosit în România, dar la juniori I, cu mai bine de 20 de ani în urmă, pe vremea generației lui Robert Licu, dar s-a renunțat la experiment după vreo 2 ani. Spania a folosit mai multe tipuri de apărare la acest nivel: apărare deschisă 3-2-1, apărare 1 cu 5, apărare om la om pe tot terenul, etc, echipele fiind obligate să joace astfel două reprize din cele patru a câte 10 minute. Dacă a ajutat ori ba, nu avem date certe, dar după rezultate Spania este între cele mai bune națiuni din lume la nivel de copii și juniori (masculin). În weekend-ul trecut tocmai a câștigat titlul mondial la tineret. E de prisos să amintim ce reprezintă Spania la nivel de seniori pe ambele fronturi (feminin și masculin).

Dacă va avea succes sau nu o asemenea măsură, rămâne de văzut, ideea e că handbalul românesc are nevoie de o regenerare, iar planul de acțiune trebuie început chiar de jos, de la cei mai mici.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Primele & singurele imagini cu Mititelu Jr., după ce s-a intoxicat cu medicamente! E bine, mersi!
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău a făcut
Luptătorul suspendat pe viață pentru gestul golănesc pe care l-a făcut către fata din ring a rupt tăcerea! Mai rău…
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă în 6 luni, la ocazie?: „Doamne ferește! Cine știe câte victime sunt”
Te trec fiori! Ce au găsit polițiștii în locuința și în mașina individului care a luat-o pe Ana-Maria, tânăra gravidă…
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5 ani și îi făcea viața un calvar
Medicii din Iași, ȘOCAȚI de ce au găsit în ochiul unui băiat de 14 ani! Trăia cu ea de 5…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
BANCUL ZILEI. Bula îsi întreabă dirigintele: - Dom’ profesor, care e diferența dintre bărbați și femei?
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc tot anul
Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Sfântul Gheorghe. Ce să faci astăzi, în ziua Purtătorului de Biruinţă, ca să ai noroc…
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
ANUL în care Pământul NU a avut VARĂ! Cum a fost posibil?
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
Spaima litoralului i-a salvat viaţa lui Adrian Mititelu Jr. Dezvăluiri incredibile, din spital, ale Prinţişorului Craiovei
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la toată lumea”
EXCLUSIV | Adrian Mititelu și-a pulverizat copilul aflat pe patul de spital: „E un escroc! A luat bani de la…
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Legea care a intrat în vigoare în România. Este o premieră națională
Surpriză  în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Surpriză în Clanul Cordunenilor! El e NOUL ȘEF după moartea lui Costel
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Halep, încăpățânarea costă: cum plătește Simona prețul după ce l-a ignorat pe Ion Țiriac
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Românii vor să trăiască mai sustenabil, dar le lipseşte infrastructura. Cum se poate implica mediul privat?
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Preț în România pentru cel mai interesant SUV din 2024
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o ajut!”. Camerele de filmat au surprins întregul moment
Ce a putut să pună Regina Întunericului în farfuria Iuliei, atunci când ea nu era atentă: „Am făcut-o să o…