Handbalul masculin pierde locul în Liga Campionilor, în sezonul 2020-2021! Veşti nu foarte bune şi pentru sectorul feminin: Liga Naţională pierde un loc în cupele europene

5 iul 2019 2766 afişări Handbal
Handbalul masculin pierde locul în Liga Campionilor, în sezonul 2020-2021! Veşti nu foarte bune şi pentru sectorul feminin: Liga Naţională pierde un loc în cupele europene
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

Federaţia Europeană de Handbal a publicat azi ierarhiile pentru sezonul 2020-2021, conform cărora fiecare naţiune ştie câte echipe poate înscrie în viitoarea ediţie a cupelor europene, dar şi competiţiile în care va participa. România este în cădere atât la masculin, cât şi la feminin, iar rezultatul este că va pierde locuri în cupele europene. Cea mai tristă situaţie vine la masculin, unde Liga Naţională nu prinde loc în Liga Campionilor!

Federaţia Europeană de Handbal a decis să reformeze competiţiile începând cu sezonul 2020-202, astfel:

  • Liga Campionilor îşi va păstra numele, dar se va desfăşura cu 16 echipe atât la masculin, cât şi la feminin
  •  Actuala Cupă EHF devine European Handball League
  • Actuala Cupa Challenge va avea un nou nume, Cupa EHF

În noile ierarhii, România ocupă locul 13 la masculin, în cădere cu două poziţii.

La feminin, România ocupă locul 3, în cădere cu o poziţie, plătind tribut în special pentru sezonul mai slab al echipei CSM Bucureşti în 2019.

Ce înseamnă asta?

România nu va mai avea echipă în Liga Campionilor la masculin, iar la feminin poate înscrie patru echipe în cupele europene, în loc de cinci. Nu sunt luate în considerare cazurile de excepţie, în care sunt acordate wildcard-uri.

În Liga Campionilor, au garante locuri primele nouă naţiuni în ierarhiile EHF. Locul 10 în această competiţie este rezervat pentru federaţia care va avea cel mai bun punctaj în European Handball League (a doua competiţie europeană). Celelalte şase poziţii vor fi ocupate în baza unor criterii stabilite de EHF. Federaţiile clasate pe locurile 10-30 pot depune o cerere pentru echipa campioană. De asemenea, federaţiile clasate pe locurile 1-9 pot depune o cerere pentru a fi prezente şi cu a doua echipă.

Analizând strict şansele campioanei României de a ajunge în Liga Campionilor la masculin, asta ar însemna că ar intra într-o bătălie pentru cele şase locuri, spre exemplu, cu Celje Lasko, PPD Zagreb, Meshkov Brest, Motor Zaporojie, Elverum, Chekhovskie plus Montpellier, Pick Szeged, Wisla Plock, Şansele să treacă de criteriile EHF ar fi minime, plecând în primul rând de la ideea că România stă prost la infrastructură, dar şi la lobby-ul pe care îl poate face azi la EHF. Greu de crezut că Dinamo cu 2.200 de locuri, Constanţa cu 2.000 de locuri sau Steaua fără sală ar putea să joace în toamna anului 2020 în noua Ligă a Campionilor!

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.