Handbalul din Baia Mare, blocat după arestarea primarului Cătălin Cherecheş. Ce se va întâmplă cu Turneul Final 4 al Cupei României, sponsorizat de o Fundaţie a edilului-şef?

28 apr 2016 7475 afişări Handbal
Handbalul din Baia Mare, blocat după arestarea primarului Cătălin Cherecheş. Ce se va întâmplă cu Turneul Final 4 al Cupei României, sponsorizat de o Fundaţie a edilului-şef?

Cătălin Cherecheş, primarul oraşului Baia Mare, a fost arestat, miercuri seara, pentru 30 de zile, fiind suspectat de comiterea infracţiunii de luare de mită, în formă continuată. Acest eveniment nu are cum să nu afecteze şi handbalul din localitate, care oricum traversa o perioadă financiară delicată. Mai mult, disputarea turneul Final 4 al Cupei României în Baia Mare (19-20 mai) este sub semnul întrebării.

  • HCM Baia Mare a terminat pe locul 2 în Liga Naţională şi are dreptul de a se înscrie în Cupa EHF în sezonul următor. Minaur Baia Mare este în play-out la masculin, dar cu şanse mari de a se menţine în Liga Naţională.

De parcă n-ar fi fost suficient că majoritatea vedetlor şi-au anunţat deja plecarea la alte echipe, iar actualul HCM nu va putea continua în actuala formulă, vicecampioana României a mai primit o lovitură grea. Cătălin Cherecheş a fost arestat, astfel că planurile de transformare ale HCM în Minaur se amână sau chiar vor fi abandonate.

Edilul-şef era cel care conducea operaţiunile de preluare ale echipelor de pe vechea gruparea pe noul club de drept-public şi chiar erau într-un stadiu în care lucrurile începuseră să se mişte. Jucătoare precum Allison Pineau, Paula Ungureanu, Lois Abbingh, Alexandra Do Nascimneto şi-au anunţat plecare în urmă cu ceva timp, dar alte fete importante precum Valentina Ardean, Luciana Marin, Gabriella Szucs sau Patricia Vizitiu îşi dăduseră deja acordul verbal pentru a continua la noul club, fiind chiar dispuse să semneze anumite hârtii legate de anumite restanţe financiare, astfel încât procesul de predare / primire a echipei de handbal să fie uşurat. Ca o paranteză, pentru ca locul din Liga Naţională al unei echipe să fie preluat de o altă entitate sportivă din aceeaşi localitate trebuie să se "stingă", în principiu, toate datoriile către sportivi.

Acum, după ce Cătălin Cherecheş a fost arestat, conform rechizitoriului DNA pentru faptul că ar fi solicitat mai multe sume de bani drept mită din ce a alocat Consiliul Local pentru echipa de fotbal FCM Baia Mare, toată operaţiunea s-a blocat. Jucătoarele sunt dezorientate, nimeni nu ştie ce se va întâmpla în continuare în condiţiile în care toate planurile îl aveau ca subiect principal pe primarul oraşului Baia Mare. Cazul este similar şi pentru echipa masculină.

  • Echipa feminină mai are maximum 3 meciuri oficiale în acest sezon, în Cupa României. Minaur Baia Mare mai are de susţinut 5 jocuri oficiale în play-out, în cazul în care nu va fi nevoită să susţină şi un turneu de baraj

Trecerea echipelor de la HCM la CS Minaur a însemnat în ultimele zile colacul de salvare pentru handbalul băimărean, cel puţin în această perioadă. Un lucru este evident, pe actuala structură sportivă nu se mai poate continua activitatea, datoriile fiind destul de însemnate, de ordinul sutelor de mii de euro. În aceste condiţii este greu de presupus şi un sprijin financiar al unor eventuali sponsori. Timpul nu lucrează nici el în favoarea handbalului, având în vedere că în această perioadă este plină campanie electorală. Astfel, dacă nu se găseşte rapid o soluţie de a se ieşi din impas, independentă de Cătălin Cherecheş care are probleme evidente în acest moment, atunci Baia Mare s-ar putea vedea în situaţia echipelor HCM Constanţa şi Ştiinţa Bacău de anul trecut, să o ia de la zero din liga secundă.

  • Jucătoarele de la HCM Baia Mare au primit câteva zile libere după jocul de miercuri din Cupa României, de la Ploieşti.

Incertitudini nu sunt doar în privinţa echipelor de handbal din Baia Mare, ci şi în privinţa desfăşurării turneului Final 4 al Cupei României la feminin. Oraşul Baia Mare, prin portavocea lui Cătălin Cherecheş, s-a angajat că va organiza acest eveniment, chiar şi săptămâna trecută oferind garanţii în acest sens. O altă paranteză, chiar şi înaintea reţinerii şi arestării primarului din localitate, existau anumite dubii, dacă Baia Mare va orgnaiza în cele din urmă sau nu turneul Final 4, chiar şi în condiţiile în care HCM nu s-ar califica. 

La începutul acestui an, când Consiliul Local şi-a dat acordul să fie gazda evenimentului, Cătălin Cherecheş susţinea că întrecerea va fi sponsorizată de o Fundaţie care îi poartă numele. "Vom pune la dispoziţie, prin societatea noastră de transport, mijloacele de transport de la sală la locul de cazare şi, bineînţeles, pentru a nu genera costuri pentru oraş, am plăcerea să susţin personal acest eveniment sportiv de marcă şi prin Fundaţia Dorel Cherecheş, pe care o prezidez, să suport cheltuielile de cazare şi de masă pentru toate echipele care sunt prezente la Turneul Final al Cupei României la handbal feminin", spunea într-o declaraţie de presă, Cătălin Cherecheş.

Dacă aceste promisiuni au rămas în picioare? Nimeni nu are încă un răspuns cert. "Noi am trimis o hârtie în Baia Mare, prin care am cerut confirmarea evenimentului. Deadline-ul este până vineri (n.r. 29 aprilie). Nu HCM Baia Mare este organizatorul competiţiei, ci Primăria, Consiliul Local. În acest caz este vorba despre o comunitate, nu de o persoană. În cazul în care nu primim o confirmare, Federaţia este pregătită deja cu o altă soluţie", ne-a declarat Alexandru Dedu, preşedintele FRH.

Dacă varianta Baia Mare va pica, atunci turneul Final 4 al Cupei României se va desfăşura pe teren neutru, federaţia va suporta costurile de organizare, iar cluburile îşi vor plăti deplasările, cazarea şi masa. În competiţie au rămas CSM Bucureşti, HCM Baia Mare, HCM Roman, Dunărea Brăila, SCM Craiova, Unirea Slobozia, Rapid Bucureşti şi HC Zalău. Cele mai probabile variante de desfăşurare ale întrecerii sunt Braşov, Vâlcea, Ploieşti, Sibiu.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.