Gheorghe Sbora: "Tomas Ryde şi-a arătat limitele. Calificarea este calificare pe care o aplaudăm, dar proiectele, proiecţiile trebuie să ţină cont de realităţile de la noi"

14 iun 2015 2177 afişări Handbal
Gheorghe Sbora: "Tomas Ryde şi-a arătat limitele. Calificarea este calificare pe care o aplaudăm, dar proiectele, proiecţiile trebuie să ţină cont de realităţile de la noi"

România va participa la a 22-a ediţie a Campionatul Mondial, o performanţă aplaudată de toată lumea handbalului feminin. Având în vedere că naţionala feminină este văzută ca un reper pentru întreg sportul românesc, pretenţiile sunt la cel mai înalt nivel. Din acest motiv, modul cum a reuşit naţionala să se califice, cu o înfrângere la 4 goluri în faţa Serbiei (scor 24-28), a stârnit discuţii, reacţii, atât printre suporteri, dar şi printre oficiali, antrenori.

Pentru un spectator, pentru o echipă, calificarea, atingerea unui obiectiv este mai important decât orice alt aspect, nu contează maniera. Pentru un antrenor lucrurile sunt văzute însă dintr-un alt punct de vedere. Adună, scade, în funcţie de acţiunile fiecărui sportiv în timpul unui joc, iar după 60 de minute trage concluzia. Dacă dă cu plus, atunci se poate spune că a fost un meci reuşit, dacă rezultatul este negativ înseamnă că undeva s-a greşit. 

După returul cu Serbia, telefoanele au fost "înroşite", iar mesajele, destul de critice. Câţiva antrenori au comentat chiar la vedere, în mediul online. Într-o discuţie purtată pe pagina personală de Facebook a antrenoarei Ileana Morari (CSŞ 6 Bucureşti), în care a mai intervenit Alexandru Axinte, profesor universitar şi fost preşedinte al Comisiei Tehnico-Metodice din cadrul FRH, şi Gheorghe Sbora (director tehnic SCM Craiova), ultimul a avut un comentariu destul de amplu şi plin de "substanţă". Înainte de toate, antrenorul care ajuns până pe locul 4 în lume cu România la Campionatul Mondial din 1993 a ţinut să precizeze: "Doresc ca ceea ce comentez, să nu fie luat ca o rputate, ci ca o durere!".

  • "Simt o marginalizare a antrenorilor autohtoni care trebuiesc ajutaţi să se apropie de interesele majore ale handbalului şi nu a săpa o prăpastie între federaţie şi ei"

Apoi, Gheorghe Sbora a dezvoltat: "Dupa jocul cu Suedia (n.r. - Trofeul Carpaţi, scor 17-26), este a doua lecţie importantă ce o primim. La Kraljevo, nu ştiu cât de bine am jucat noi, dar azi (n.r. sâmbătă) s-a văzut cât de rău a jucat Serbia. Apreciez poziţia federaţiei sârbe, care a rămas neinfluenţată de poziţia unor jucătoare şi l-au respectat pe Boskovic, la noi nu ştiu dacă s-a întâmplat cândva... probabil şi faptul că vor primi acceptul de participare la CM a fost influent (n.r. foarte probabil Serbia va primi wildcard din partea IHF pentru a fi prezentă la Mondial). Nu am nimic cu antrenorii din afară, ci consider că orice schimb de experienţă este folositor. În schimb, simt o marginalizare a antrenorilor autohtoni care trebuiesc ajutaţi să se apropie de interesele majore ale handbalului şi nu a săpa o prăpastie între federaţie şi ei. Vestergaard, iată, a reuşit să nu califice Germania, ce este drept cu un adversar redutabil, Rusia, dar valoarea se demonstrează cu cei tari".

Directorul tehnic de la SCM Craiova, care în ultimul sezon a făcut echipă cu Aurelian Roşca, antrenor care va fi prezentat oficial luni la HCM Baia Mare, a vorbit apoi la concret despre actualul selecţioner: "Azi (n.r. sâmbătă) , Ryde a surprins. Pe mine, în special, m-a dezamăgit prin faptul că pe atac în inferioritate numerică a folosit aşezare cu pivot extremă dreapta cu transformare în circulaţie. Ce s-ar fi întamplat dacă Serbia folosea 5:1 combinat la Neagu. Pentru mine, prin această manevră şi-a aratat limitele. Calificarea este calificare pe care o aplaudăm , dar proiectele, proiecţiile trebuie să ţină cont de realităţile de la noi. Mulţumesc!".

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 
Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.