FRH a jucat tare în cazul „Allison Pineau”. Reacția președintelui Comisiei de Apel: „Îmi dau demisia de onoare doar alături de președintele FRH. Nu putem da o soluție pe intimidare”

Autor: Marius Hutu Publicat: 14 Mar. 2016, 13:47 Actualizat: 14 Mar. 2016, 16:41 Handbal
FRH a jucat tare în cazul „Allison Pineau”. Reacția președintelui Comisiei de Apel: „Îmi dau demisia de onoare doar alături de președintele FRH. Nu putem da o soluție pe intimidare”

Consiliul de Administrație al FRH a luat săptămâna trecută o decizie radicală după tot șirul de evenimente consemnate în scandalul de rasism de la partida dintre HC Zalău și HCM Baia Mare. A revocat din funcție membrii Comisiei de Apel pentru „prejudiciul de imagine cauzat de casarea Hotărârii Comisiei de Disciplină, urmată de Hotărârea CNCD de sancționare a FRH”. Totodată, i-au cerut demisia de onoare președintelui Comisiei de Apel, Florin Ichim, până la data de 14 martie, adică până astăzi.

Florin Ichim a fost ales președinte al Comisiei de Apel în noiembrie 2015, în cadrul Adunării Generale, el fiind avocat în Ploiești și consilier în Uniunea Națională a Barourilor din România. Legătura lui cu handbalul a fost făcut prin intermediul Oltchim Rm. Vâlcea și echipa națională. Florin Ichim a devenit de-a lungul timpului un fan al celor două echipe, a fost în mai multe deplasări la jocurile acestora și așa a ajuns să le cunoască pe fetele de la prima reprezentativă, dar și pe antrenorul Gheorghe Tadici, cel care l-a propus Adunării Generale pentru a deveni președinte al Comisiei de Apel. De fapt, tocmai această informație a provocat foarte multe discuții în tot acest scandal de rasism. 

  • De remarcat faptul că Florin Ichim a câștigat bătălia pentru șefia Comisiei de Apel cu Lucian Grosu. Un al treilea candidat, Paul Mincu, fost membru al Comisiei de Memorii și susținut de Federația Română de Handbal, a ieșit din cursă pentru că nu s-a prezentat în Adunarea Generală de alegeri a președintelui Comisiei de Apel. Condiție obligatorie, conform regulamentului. Nuanțe care contează sau nu în tot acest acest caz, care a ajuns în etapa revocărilor și a „demisiilor de onoare”. 

Duminică, ProSport a publicat punctul de vedere al președintelui FRH, Alexandru Dedu, care a luat a doua poziție publică în legătură cu evenimentele petrecute la HC Zalău – HCM Baia Mare: „Decizia Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării prin care amendează pe toți cei implicați în acest meci, inclusiv F.R.H. a fost o lovitură de imagine grea dată Handbalului Românesc. Handbal care se străduie să reprezinte cu succes culorile României. Forul conducător al F.R.H., Consiliul de Administrație, nu a ramas insensibil la cele petrecute, a sesizat gravitatea situației și a luat urmatoarea decizie:

Referitor la prejudiciul de imagine cauzat de casarea Hotărârii Comisiei de Disciplină de către Comisia de Apel în ședința din data de 22.02.”16, urmată de Hotărârea CNCD de sancționare a FRH, membrii CA au hotărât în unanimitate următoarele :

  • – se revocă membrii Comisiei de Apel ;
  • – se solicită Președintelui Comisiei de Apel, „demisia de onoare”, care poate fi înaintata CA până la data de 14.03.”16.”

O decizie asumată de toți cei prezenți prin care ne-am arătat ferm poziția noastră în legatură cu acest tip de evenimente. Vreau să atrag atenția tuturor celor implicați în Handbal că vom avea toleranță zero pentru tot ce aduce atingere demnității umane. Hai România!

„Statutul F.R.H.: Art. 3. (2) F.R.H. nu admite discriminări politice, religioase, rasiste, de naționalitate, sex sau profesie. Reprezintă și apără interesele și culorile naționale ale Romaniei, pe plan extern în domeniul handbalului„.

Luni, ProSport a reușit să ia legătura și cu Florin Ichim pentru a-și prezenta punctul de vedere. Președintele Comisiei de Apel a făcut câteva afirmații interesante, precum „Îmi dau demisia de onoare alături doar de președintele FRH” sau „Tot ce judecăm noi este pe bază de probe, nu putem da o soluție pe intimidare, pe vorbe!”

  • Florin Ichim a detaliat problemele „dosarului” în baza căruia Comisia de Apel a decis casarea Hotărârii Comisiei de Disciplină, adică o amendă de 2.000 de lei și disputarea a trei meciuri cu porțile închise la mecuiurile de pe teren propriu  pentru HC Zalău. 

„Tot cazul s-a pornit de la acea postare pe Facebook a handbalistei Melinda Geiger, Dacă vreun oficial FRH s-ar fi sesizat în timpul meciului sau la final, dacă cineva de la clubul HCM Baia Mare ar fi făcut vreo sesizare după joc, poate că s-ar fi impus o anumită decizie. Arbitrii jocului nu auzit nimic, observatorul nu a auzit, nu a văzut manifestări rasiste, comentatorul partidei nu a spus nimic, oficialii echipei HCM nu au reacționat deloc după joc, ci doar a doua zi după postarea handbalistei când scandalul apăruse în mass-media, iar pe înregistrare nu se aude. Un singur aspect ne-a atras atenția, atitudinea de supărare a jucătoarei. Am revăzut de mai multe ori faza, iar supărarea putea fi cauzată de o decizie a arbitrilor care a nemulțumit-o, ea fiind eliminată pentru a doua oară. Se observă cum s-a dus către observator, cu care a avut o discuție. Dar observatorul nu se spune nimic de incident. Dacă era o certitudine, jos pălăria„.

Comisia de Apel este formată din 3 membri cu președintele inclusiv! Florin Ichim a dezvăluit că în timpul votului la Apelul formulat de HC Zalău, el s-a abținut pentru a nu fi făcute anumite interpretări. Ba mai mult, „în timpul votului am fost la discuție cu președintele FRH, Alexandru Dedu, căruia i-am spus că aș vrea să mă abțin! Când am revenit în sala de judecată, decizia era deja luată!”, a mărturist președintele Comisiei de Apel.

Florin Ichim consideră că decizia Consiliului de Administrație, care a revocat membrii Comisiei de Apel, este exagerată. Apoi a detaliat: „Comisia de Apel este într-o independență totală de FRH. Dacă nu îți convine o decizie, ce faci, revoci de fiecare dată membrii Comisiei?”. Cât privește demisia de onoarea pe care i-a solicitat-o forul de conducere al FRH, avocatul din Ploiești a avut un răspuns mai mult decât surprinzător: „Nu ar trebui ca și președintele Federației Române de Handbal să-și dea demisia de onoare în aceste condiții? Toți oficialii FRH care au fost la meci nu au constatat manifestări rasiste. Atunci, nu ne punem o întrebare, cine este mai vinovat? Tot ce judecăm noi este pe bază de probe. Nu putem da o soluție pe intimidare, pe vorbe. Îmi dau demisia de onoare doar alături de președintele FRH”.

Florin Ichim a mai precizat că o apreciază pe handbalista Allison Pineau încă din perioada Oltchim, „i-am și spus acest lucru președintelui, dar asta nu înseamnă că trebuie să judec altfel”. Președintele Comisiei de Apel a mai semnalat faptul că membrii Consiliului de Administrație i-au revocat colaboratorii de la Comisia de Apel fără „să-i asculte și pe ei. Dacă s-ar fi dorit corect să se discute această problemă, trebuiau chemați și membrii Comisiei de Apel, trebuiau măcar ascultați, poate aveau ceva de spus. Dar Comisia de Apel nu a fost invitată nici la validarea ei la Consiliul de Administrație, pentru a fi văzută măcar la față”.

De ce s-a interpretat diferit scandalul de rasism la Comisia de Disciplină și la Comisia de Apel

Cele două instanțe sportive au avut în față aceleași probe, doar că deciziile s-au bătut cap în cap. Totuși, un aspect a făcut diferența, de aici probabil și hotărârile diferite. Membrii Comisiei de Disciplină au dus înregistrarea video la „curățat” pentru îmbunătățirea calității audio, astfel că la ședința respectivei instanțe s-au auzit și „onomatopee cu tentă rasistă scandate din tribună”, după cum a susținut și președintele FRH, Alexandru Dedu.

Comisia de Apel a judecat în baza filmării pe care a avut la dispoziție inițal și Comisia de Disciplină, unde susține Florin Ichim că nu s-a auzit mare lucru.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Autor: Marius Hutu Publicat: 14 Mar. 2016, 13:47 Actualizat: 14 Mar. 2016, 16:41 Handbal
Pe aceeași temă
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
'A murit infectat cu COVID'. Mihai Gâdea, în doliu
O doctoriţă de la SMURD Iaşi a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”. „Un pacient m-a întrebat dacă a murit şi a ajuns în Rai”
O doctoriţă de la SMURD Iaşi a fost inclusă în „Atlasul Frumuseţii”. „Un pacient m-a întrebat dacă a murit ...
Cât plăteşti şi ce trebuie să ştii despre asigurarea RCA
Cât plăteşti şi ce trebuie să ştii despre asigurarea RCA
BREAKING NEWS: Unul dintre golgheterii Ligii 1 se transfera in strainatate! Clubul a acceptat OFERTA: anunt de ultima ora
BREAKING NEWS: Unul dintre golgheterii Ligii 1 se transfera in strainatate! Clubul a acceptat OFERTA: anunt de ultima ora
SOC! Un student din Cluj a murit inainte de examenul online. Parintii au anuntat ca a facut infarct
SOC! Un student din Cluj a murit inainte de examenul online. Parintii au anuntat ca a facut infarct
Rihanna, fără inhibiții. Cum arată în cea mai provocatoare ipostază
Rihanna, fără inhibiții. Cum arată în cea mai provocatoare ipostază
Doliu în showbiz-ul românesc. Colegii de trupă au făcut anunțul morții
Doliu în showbiz-ul românesc. Colegii de trupă au făcut anunțul morții
Vremea o ia razna în toată țara. Temperaturi șoc începând de mâine. Alertă meteo ANM
Vremea o ia razna în toată țara. Temperaturi șoc începând de mâine. Alertă meteo ANM
Breaking: Au murit după ce s-au vaccinat anti-covid!  Care este cauza deceselor
Breaking: Au murit după ce s-au vaccinat anti-covid! Care este cauza deceselor
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în IMAGINI
Un FOTOGRAF amator care imortaliza niște capre negre din România a SURPRINS ceva neașteptat în IMAGINI
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” la luptă, iar rezultatul e incredibil
Un luptător MMA a vrut să demonstreze că artele marţiale sunt o „înşelătorie”. A provocat maestru Kung Fu „neînvins” ...
Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ravagii în organism
Nu mânca iaurt, brânză sau lapte dacă iei aceste medicamente! Se crează o substanță toxică în corp care poate face ...
Horoscop SPECIAL. Care sunt zodiile norocoase ale zilei
Horoscop SPECIAL. Care sunt zodiile norocoase ale zilei
Puternicul moştenitor din umbră al imperiului Roschild a murit subit
Puternicul moştenitor din umbră al imperiului Roschild a murit subit
5 motive să faci amor dimineața
5 motive să faci amor dimineața
Cât costă noua Dacia Logan cu transmisie automată și ce dotări de top poți pune pe mașină? Adio Logan ieftin!
Cât costă noua Dacia Logan cu transmisie automată și ce dotări de top poți pune pe mașină? Adio Logan ieftin!
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor exista doar 500 de milioane...”
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor ...
Studiu. Imunitatea la infecţia cu SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni
Studiu. Imunitatea la infecţia cu SARS-CoV-2 poate dura cel puţin şase luni
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
BANCUL ZILEI – Blonda indecentă și polițistul
Colţescu, răzbunat de românii din Turcia: Alibec şi Petrescu au distrus Istanbul BB VIDEO
Colţescu, răzbunat de românii din Turcia: Alibec şi Petrescu au distrus Istanbul BB VIDEO
Multimilionari peste noapte: Cum s-au îmbogăţit doi tineri români cu 26 mil. lei în numai o săptămână
Multimilionari peste noapte: Cum s-au îmbogăţit doi tineri români cu 26 mil. lei în numai o săptămână
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Această prezentatoare a testat o păpuşă bărbat pentru sex. La un moment dat femeia a făcut ceva care a șocat telespectatorii
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Asigurarea RCA 2021: Schimbare radicală pe piața asigurărilor. Cum va afecta prețul polițelor RCA
Asigurarea RCA 2021: Schimbare radicală pe piața asigurărilor. Cum va afecta prețul polițelor RCA
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
FOTO. Crina Abrudan, topless în Dubai! S-a pozat fără sutien și fără rețineri la arabi
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
FOTO. Imaginile `ascunse` de timp! Cum arăta Cristina Spătar în urmă cu 15 ani: era blondă și avea un trup perfect
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE SĂPA L-A FĂCUT SĂ SUNE DIRECT LA 112
SURPRIZĂ TOTALĂ PENTRU UN GROPAR DINTR-UN CIMITIR DIN ORADEA. CE A GĂSIT ÎN TIMP CE SĂPA L-A FĂCUT SĂ SUNE DIRECT LA 112