Fenomenul HCM Constanța pe timp de criză. Cum a fost atinsă cea mai mare performanță a handbalului masculin românesc după 1989

Redactor:
Marius Hutu
Fenomenul HCM Constanța pe timp de criză. Cum a fost atinsă cea mai mare performanță a handbalului masculin românesc după 1989
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Handbalul masculin din România trăiește în această perioadă un mare paradox. La nivel de prime reprezentative, naționala țării noastre a înregistrat o contrapeformanță fără precedent, să nu prindă nici măcar grupele preliminare de calificare la un Campionat European. Eșecul în fața Finlandei a venit însă într-un moment în care HCM Constanța, campioana en-titre, a obținut, probabil, cel mai bun rezultat al unei echipe românești la nivel de cluburi după 1989, calificarea în turneul Final 4 al Cupei EHF. În termeni fotbalistici, ar fi însemnat ca Steaua să acceadă într-un turneu final de patru echipe în Europa League, cum a fost cazul cu Juventus, Benfica, Sevilla și Valencia în acest sezon.

„NU AM FOST NIȘTE METEORIȚI PRIN HANDBAL”

Constanța joacă neîncetat în cupele europene din 2001, în toată această perioadă reușind să evolueze în mai multe ediții ale grupelor Ligii Campionilor, iar o dată a acces și în optimile de finală ale competiției. În 2006, HCM a mai disputat o semifinală de Cupa Cupelor, însă în respectiva întrecere participau numai câștigătoarele cupelor naționale. „Pentru noi este o performanță uriașă, cea mai bună din istoria clubului. Am dovedit că nu am fost niște meteoriți prin handbal ca Fibrex Piatra Neamț, Reșița sau Steaua lui Cazacu (n.r. echipe care au investit mulți bani într-o perioadă scurtă de timp și care au dispărut apoi rapid din prim-plan). Îmbucurător este faptul că am avut acest parcurs cu jucători majoritari din România. Csepreghi, Popescu, Șimicu sau Criciotoiu, handbaliști de bază acum la Constanța, au fost aduși la club când erau de perspectivă. Au fost crescuți în școala HCM, pe lângă Toma, Buricea și Stănescu, băieți care au fost de la început de drum cu noi”, a declarat pentru ProSport Ali Nurhan, directorul executiv al clubului.

OFERTĂ‚ DE 200.000 DE EURO PENTRU TOMA, REFUZATĂ‚

Într-o perioadă de criză profundă ca rezultate, dar și dificilă din punct de vedere financiar, HCM Constanța a reușit să răzbată. Și chiar să crească cota jucătorilor prin tot ce a realizat în Europa, nu numai în acest sezon. Alexandru Șimicu (25 ani), noul lider și golgheterul echipei cu 55 de goluri, are 4-5 oferte de transfer, St. Raphael (Franța) fiind una dintre echipele care au insistat pentru a-și asigura serviciile lui. „Șimicu are oferte, dar 99% rămâne la HCM Constanța. Vreau să înțeleagă și echipele din străinătate că handbalul din România nu mai este o piață gratis”, a spus răspicat Ali Nurhan. Pentru cei care vor să transfere fără a plăti o sumă de bani, mesajul este clar: „Căutați în altă parte!”. Campioana României a avut însă în urmă cu ceva timp și oferte concrete să vândă jucători. „Pentru Laurențiu Toma am avut o ofertă de 200.000 de euro de la o echipă din Germania după ce am ajuns în optimi în Liga Campionilor. Pentru HCM singura afacere a fost însă doar performanța. Nu suntem destul de bogați, dar dacă reușim să păstrăm actualul nucleu se va vorbi foarte frumos de HCM și în anii ce vor urma”, a dezvăluit oficialul constănțean.

BUGET DE 185.000 DE EURO PENTRU PREMII LA FINAL 4

Prin calificarea în turneul Final 4 al Cupei EHF, HCM Constanța stabilește trei premiere pentru handbalul românesc masculin: este prima formație care a ajuns în această fază, prima grupare care dispută 14 meciuri în cupele europene și prima care va juca pentru a câștiga bani din handbal în urma unei performanțe sportive. Prin schimbarea formatului întrecerii, Federația Europaenă de Handbal a stabilit să ofere premii în bani celor patru participante din ultima fază.

Peste 100 de suporteri și-au manifestat deja dorința să însoțească HCM Constanța în Berlin la turneul Final 4
Bugetul alocat este de 185.000 de euro, bani care vor fi repartizați astfel: 100.000 de euro pentru câștigătoare, 50.000 de euro pentru finalistă, 25.000 de euro – locul 3 și 10.000 de euro – locul 4. Poate că sumele nu par semificative raportate la ce se încasează în fotbal, dar pentru un club ca HCM Constanța orice premiu încasat reprezintă un beneficiu la buget. „Este foarte bine că EHF s-a gândit să ofere și recompense financiare, întrucât în handbal am fost obișnuiți mai tot timpul să avem doar obligații. Ar fi bine dacă și în România s-ar putea câștiga bani pe baza unor performanțe sportive. Din păcate nu este așa, deși ieșim campioni de câțiva ani. Nu încasăm mai nimic nici din drepturi TV”, a evidențiat conducătorul echipei din Constanța. Cu 100.000 de euro, potul cel mare, HCM ar putea plăti salariile pe 1-2 luni. „N-am făcut un calcul, dar orice sumă de bani este binevenită la bugetul clubului”, a explicat Ali Nurhan.

RAPORT DE CEL PUȚIN 1:3 DIN PUNCT DE VEDERE FINANCIAR

Campioana României a ajuns să se bată pentru Cupa EHF, deși are un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro. Adică de cel puțin trei ori mai mic față de celelalte trei participante, Fuchse Berlin (Germania), Montpellier (Franța) și Pick Szeged (Ungaria). Spre exemplu, francezii, adversarii HCM-ului în semifinalele din 17 mai, au anunțat chiar o cifră exactă a bugetului de care au dispus pe tot parcursul acestui sezon: 6.609.000 de euro. În grupele Cupei EHF, Constanța a trecut de Chambery, o altă reprezentantă a Franței, cu un buget de 4.158.000 de euro. „Chiar dacă pe hârtie nu suntem dați favoriți, adversarii vor avea viață grea cu HCM Constanța, inclusiv Montpellier”, a anunțat directorul executiv al liderului din Liga Națională. Exemplul „Chambery” sau chiar victoria obținută cu Montpellier în 2009, în grupele Ligii Campionilor (scor 37-33), le oferă jucătorilor pregătiți de Zvonko Sundovski motive să creadă că pot ajunge până la capăt în Cupa EHF. A argumentat Ali Nurhan: „Chiar dacă ne-au mai plecat câțiva jucători din echipa cu care am bătut Montpellier în 2009, spun că HCM-ul de azi este mai bun decât cel de atunci. Francezii au un mare atu, îi au în componență pe Omeyer, Guigou sau Accambray, toți campioni mondiali. La Montpellier sunt și alți jucători de talie mondială, precum slovenul Gajic, dorit de toate marile cluburi din Europa. Noi suntem însă foarte hotărâți să profităm de această ocazie”.

SALA, MAREA PROBLEMĂ‚ A CONSTANȚEI

În toată această stare de euforie instalată pe fondul calificării în Final 4, oficialii HCM-ului au și un „mare of”, că rezultatele nu sunt apreciate la adevărata lor valoare. În România, ierarhia la handbal este răsturnată vizavi de cum este privită această disciplină în Vest. Suporterul român pune mare preț pe sectorul feminin, cel care a și produs rezultate la cel mai înalt nivel. În schimb, în țări precum Germania, Franța sau Spania, contează cu adevărat doar handbalul masculin. Ali Nurhan a precizat că handbalul masculin este costisitor, motiv pentru care este și mai dificil să urci spre vârful piramidei: „La fete lucrurile sunt clare, sunt doar vreo patru echipe tari, iar cu un buget de 2 milioane de euro poți să ajungi până în Final 4.

În schimb, la masculin, unde bătălia este crâncenă, fără 4-5 milioane de euro nu prea poți emite pretenții, cel puțin în Champions League. Iar faptul că un meci de băieți reușește să adune în tribune și 12.000-14.000 de spectatori, spune multe. Handbalul feminin este mai la modă în România întrucât Oltchim a ținut steagul sus câțiva ani buni, păcat că s-a desființat. Ar fi trebuit ca Guvernul să intervină ca această echipă să nu se destrame”. Pornind de la această ultimă idee, ar avea HCM Constanța pretenții de la Guvern să o sprijine pentru a urca o treaptă și mai sus pe scara valorică a handbalului mondial? „Dacă ne-ar ajuta cu o sală, ar fi suficient”, a răspuns Ali Nurhan. Problema este cam încurcată, având în vedere că HCM este aproape de încă un titlu și, probabil, de o participare în viitoarea ediție a grupelor Ligii Campionilor. Și cum șansele ridicării unei „Polivalente” la malul mării sunt reduse, Constanța se va muta din nou „cu cortul” de la o sală la alta prin țară. O situație cam cruntă pentru o formație care poate cuceri Europa, chiar și din a doua competiție ca valoare, Cupa EHF.

Zvonko Sundovski, one man show

Un mare merit pentru parcursul echipei HCM Constanța îl are și antrenorul Zvonko Sundovski, cel care are șanse mari să stea și pe banca primei reprezentative. Macedonianul a venit în vara anului 2012 la malul mării, iar după două sezoane a dat lovitura cu campioana României. „L-am urmărit la Campionatul European din Serbia, în 2012, când Macedonia a terminat pe locul 5. Am văzut cam ce a jucat această națională fără mari jucători, cu excepția lui Lazarov. Zvonko a avut un mare merit la obținerea rezultatului respectiv, am adunat informații despre el, iar apoi l-am contactat, am crezut tot timpul că poate fi antrenorul ideal pentru noi. Ne-am înțeles repede, nici nu a avut pretenții exagerate. Astfel, după Zoran Kurteș, este singurul antrenor care a reușit să-i facă pe jucători să înțeleagă ce înseamnă să fii profesionist”, a precizat Ali Nurhan.

Zvonko Sundovski își încheie contractul cu HCM Constanța în această vară, dar cele două tabere și-ar dori să colaboreze și în viitorul sezon. Cel puțin aceasta este opțiunea campioanei. „Zvonko vrea să continue la HCM Constanța. Cu el, echipa joacă altceva, este singura echipă din România care se mai apropie cât de cât de handbalul de înaltă clasă. Nu suntem Kiel, Veszprem, Barcelona, dar ne batem cu ei. Avem o linie de 9 metri frumoasă, două extreme nu bune, ci foarte bune, iar la poartă stăm impecabil de câțiva ani”, a concluzionat directorul executiv al HCM-ului.

120 de meciuri va aduna HCM în cupele europene cu cele două jocuri din turneul Final 4

Campionat, cupe europene și SEHA League

În cazul în care HCM Constanța va cuceri un nou titlu de campioană, oficialii clubului se gândesc serios și la varianta înscrierii în SEHA League, o întrecere în Balcani la care mai participă câteva echipe redutabile ca Vardar Skopje, Metalurg Skopje și Croația Zagreb. „Am primit mesaje de la organizatori și își doresc ca echipa campioană a României să participe din sezonul următor în această Ligă. SEHA League a început să reprezinte ceva în Europa, în condițiile în care la start sunt câteva echipe care au avut ceva de spus și în Liga Campionilor. Spre exemplu, Vardar Skopje a ratat calificarea în Final 4 în ultimele secunde cu Flensburg. În plus, în viitor ar putea să mai participe și Veszprem sau Pick Szeged”, a precizat Ali Nurhan.

Actuala Cupa EHF s-a format prin contopirea a două întreceri

Cupa EHF se termină cu un Final 4 pentru al doilea sezon consecutiv. Anul trecut s-a jucat în Franța, la Nantes, în 2014 se dispută în Germania, în Berlin (17-18 mai) „Este fără îndoială o competiție mult mai tare decât în anii trecuți, având în vedere că acum întrunește echipele din două foste întreceri europene, Cupa Cupelor și Cupa EHF. Handbalul a preluat modelul de la fotbal, prin contopirea a două competiții într-una mult mai puternică (n.r. cazul Europa League)”, a susținut pentru ProSport, Ali Nurhan. La prima ediție a turneului Final 4 au participat două reprezentante ale Germaniei, Rhein Neckar Lowen și Goppingen, Nantes (Franța) și Holstebro (Danemarca). Trofeul a fost cucerit de Rhein Neckar Lowen, echipă eliminată în acest sezon la mare luptă de FC Barcelona în sferturile Ligii Campionilor și care este la un pas să câștige titlul în Bundesliga.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…