Federaţia Română de Handbal a deschis, la Timişoara, al patrulea centru de pregătire din ţară. Dedu: ”Vrem să fim bine dispuşi geografic”. Mesajul lui Mihai Covaliu pentru sportivi

2 mar 2019 1156 afişări Handbal
Federaţia Română de Handbal a deschis, la Timişoara, al patrulea centru de pregătire din ţară. Dedu: ”Vrem să fim bine dispuşi geografic”. Mesajul lui Mihai Covaliu pentru sportivi

În prima zi de primăvară calendaristică din 2019, 1 martie, la Timişoara s-a deschis un Centru Naţional Olimpic de Pregătire a Juniorilor pentru handbaliştii născuţi în anul 2003. În Banat se vor pregăti 19 jucători, sub comanda antrenorului spaniol Jordi Giralt Alberich, iar centrul din oraşul de pe malurile Begăi este al patrulea de acest tip pentru handbalul masculin la nivel naţional, după CNE Sighişoara, CNOT Braşov şi CNOPJ Bucureşti. La deschidere au fost prezenţi preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Alexandru Dedu, preşedintele COSR, Mihai Covaliu, fostul mare handbalist român Alexandru Foelker şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu.

Alexandru Dedu le-a transmis jucătorilor care vor face antrenamente inclusiv în deja aglomerata Sală ”Constantin Jude” un mesaj simplu: ”Muncă şi onoare!”. Preşedintele FRH şi-a adus aminte de începuturile sale la seniorat, tot la Timişoara. ”De fiecare dată când intru în această sală sunt emoţionat. Aici s-a făcut trecerea mea de la juniorat la seniorat. Îmi aduc aminte de câte ori m-a pus nea Costică să urc aceste scări. A fost greu, dar a fost bine”, a rememorat Alexandru Dedu antrenamentele cu Constantin Jude, cel care şi dă numele Polivalentei timişorene.

FRH vrea să mai deschidă un asemenea centru şi în Moldova. Dintre cei 19 sportivi, doi sunt legitimaţi la CSS Craiova, doi la LPS Banatul şi restul de 15 la SCM Poli, dar au fost selectaţi şi din afara Timişoarei. ”Timişoara este un centru de handbal de foarte, foarte mulţi ani. Este un oraş care are afinităţi vechi faţă de sportul de echipă. Este o putere economică. Vrem să fim bine dispuşi geografic cu centrele pe care le deschidem. Ne mai dorim un centru în Moldova”, a mai spus Dedu.

Copiii se pregătesc pentru JO de la Paris şi Los Angeles

Mihai Covaliu a avut şi el un mesaj de încurajare pentru sportivii de la centru. ”Vreau să le transmit că au pornit pe un drum foarte, foarte frumos, care îi poate duce la Jocurile Olimpice din 2024 la Paris, sau în 2028 la Los Angeles. Bornele, ţintele, sunt fixate. Ei ştiu unde pot ajunge. Depinde ei să muncească, să fie serioşi. Să fie cu picioarele pe pământ şi să viseze la acest vis olimpic de a reprezenta România la cea mai importantă competiţie de pe planetă şi de a urca pe podium acolo unde le poate cânta imnul naţional”, a spus preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român.

Foelker: ”Nici cu Liceul 4 nu mi-a fost ruşine”

Fostul mare handbalist al României, Alexandru Foelker, a fost şi el prezent la eveniment şi consideră iniţiativa una ce poate readuce handbalul masculin românesc pe culmile gloriei din urmă cu câteva decenii. ”Aş fi vrut ca şi pe vremea mea să fie un centru olimpic aici, dar nici cu Liceul 4 nu mi-a fost ruşine. După titlul mondial cucerit la Berlin în 1974. Toată lumea voia să se antreneze cu echipa naţională a României. Francezii, spaniolii. Francezi au invitat trei săptămâni două naţionale ale României pe Insulele Reunion. Mulţi dintre ei voiau să miroasă o transpiraţie de handbalist. Mult timp, în România s-a neglijat aceasă pregătire la băieţi. Francezii ne-au luat-o înainte. Să învăţăm de la ei, nu este o ruşine. Să ne uităm la academiile lor de handbal. Francezii spuneau <<Les Roumains, c’est une nation de handbal. Les jouers roumains sont de race et de clase>>”, a spus timişoreanul, plecat de ani de zile în Germania.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.