EXPLOZIV | Motivele pentru care HCM Baia Mare a ajuns într-o situație alarmantă: probleme financiare, război în toată regula, fuga de responsabilitate și lipsa unui plan de băiate pentru viitor

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • HCM Baia Mare a pierdut surprinzător, miercuri seara, partida cu Corona Brașov (scor 26-32), într-un meci din etapa a 21-a a Ligii Naționale de handbal feminin, astfel că în mare măsură și-a luat adio de la titlu în acest sezon. CSM București s-a desprins la 6 puncte în clasament cu 5 etape înainte de final și este greu de crezut că mai poate fi ajunsă, chiar dacă ar pierde în ultima etapă cu HCM.

Rezultatul de la Brașov ar putea însemna începutul sfârșitului pentru HCM Baia Mare. Trecând peste faptul că autoritățile locale doresc să finanțeze un alt club – de drept public -, care ar urma să preia locurile în Ligile Naționale ale actualei entități, sunt tot mai multe informații care converg către același numitor: cele mai importante jucătoare vor părăsi Baia Mare. Acest lucru poate s-ar fi întâmplat și mai devreme, dacă ar fi fost o perioadă deschisă de transferări, mai ales în Europa, astfel încât mai multe jucătoare să-și poată continua activitatea la alte echipe. Acest lucru nu a fost posibil, dar Pineau & Co au găsit totuși o motivație cât se poate de solidă, având în vedere instabilitatea de la club, viitorul incert, dar mai ales restanțele financiare care au devenit tot mai însemnate.

Ca și în cazul naționalei României care a câștigat medalia de bronz la Mondialul din Danemarca, deși se instalase o stare de neîncredere, la fel s-a întâmplat și cu HCM Baia Mare în Liga Campionilor: jucătoarele au vrut să-și demonstreze în primul rând lor că sunt capabile de lucruri extraordinare. Astfel, au avut un parcurs fără greșeală până la partida de la Budapesta cu Ferencvaros (scor 18-21) cu 5 victorii consecutive, în urma cărora s-au calificat în sferturile de finală ale competiției. După atingerea obiectivului propus, atmosfera s-a tensionat și mai mult la echipă, având în vedere modul cum s-au efectuat / nu s-au efectuat săptămâna trecută anumite plăți, după o perioadă cu multe promisiuni neonorate.

Echipa a vrut să boicoteze meciul cu Ferencvaros după anumite plăți făcute săptămâna trecută

Surse ProSport au relatat că echipa ar fi luat în calcul la un moment dat inclusiv varianta să nu facă deplasarea la Budapesta: „Echipa nu a vrut să joace la Budapesta”. Până la urmă nu a fost cazul, dar cine a urmărit meciul FTC – HCM a sesizat de la bun început o schimbare majoră de abordare a jocului față de partidele anterioare, o stare de tensiune. Dovada a fost rezultatul înscris la pauză, scor 14-7! Starea de nervozitate s-a menținut în lot după revenirea acasă. Luni, echipa nu s-ar fi antrenat, iar marți s-a urnit cu greu spre Brașov.

Fără a știrbi din meritele echipei Corona Brașov, care a făcut un meci foarte bun miercuri seara, HCM și-a pierdut complet „capul” și a fost de nerecunoscut. Jucătoarele au părut foarte nervoase, tensiunea a atins cote alarmante, iar într-un final au pierdut definitiv controlul. La sfârșitul celor 60 de minute a venit și un prim „decont” pentru modul cum s-a gestionat situația în Baia Mare, în ultimele luni: echipa a ieșit din lupta pentru titlul mult mai devreme, deși toată lumea anticipa că trofeul se va decide în ultimul meci al sezonului, la fel ca și în ediția precedentă.

Dar raratea titlului în Liga Națională și pierderea unor jucătoare importante nu vor fi singurele consecințe la HCM. Baia Mare nu știe nici în prezent încotro să o apuce, având în vedere că trecerea pe un club de drept public nu este chiar simplă. În primul rând, noul club – presupunem CS Minaur – trebuie să-și achite toate restanțele către sportive, în sens contrar ar risca să aibă transferurile blocate până la soluționarea eventualelor litigii. Apoi, sportivele legitimate în prezent la HCM ar trebui să semneze noi contracte cu noul club. 

Războiul rece din Baia Mare

Situația echipei care a ajuns în Top 8 în Europa în ultimele două sezoane este incertă. Omul care conduce totul din umbră, primarul Cătălin Cherecheș, încă nu s-a decis încă ce își dorește de la viitorul acestei echipe, povestesc surse ProSport. Pe fondul problemelor financiare care au contribuit la crearea unei atmosfere explozive, la vârf se duce și un război rece în toată regula. Este „războiul” primarului Cătălin Cherecheș și a oamenilor puși de el, Viman, Fotonea, Marta, Băban contra actuala conducere HCM, Bala, Kotecz, Gurzău, care are de partea ei și echipa de fete, povestesc aceleași surse.

În urmă cu câteva zile, după ce publicul l-a taxat la meciul de Champions League dintre HCM Baia Mare și Thuringer (scor 38-27), primarul a convocat de urgență pentru a doua zi o conferință de presă. Pe lângă declarația șoc pe care a dat-o la vremea respectivă: „Azi este punctul zero! Nu mai finanțăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieți”, Cătălin Cherecheș a făcut și câteva declarații cu atac direct la actuala conducere, care au trecut totuși neobservate atunci.

  • „Nimeni din club nu s-a orientat spre ce ar trebui să se întâmple începând din iunie. Niciunul nu a discutat cu jucători, jucătoare, dacă mai vor să rămână sau nu, au fost preocupați doar cum să le dea hârtii să plece”.
  • Văd jucătoare emblematice, cum e Pineau, cum sunt toate celelalte, nimeni nu discută cu ele. Nimeni nu discută cu antrenorul, nimeni nu le spune despre viitor. Nu pot să discut eu în numele clubului pentru că treaba mea este alta”.

Totodată, a ținut să întrebe public: „Dacă cineva din club mai face parte dintr-un alt club nou înființat de drept privat și dacă acest nou club s-a înregistrat în competiții de minihandbal sau junioare cu fete care aparțineau HCM Baia Mare? Sper că nu. Și care este scopul înființării acestui club?”. Trimiterea a fost evidentă tot către cei trei conducători ai HCM. 

Fără îndoială, întreaga situație în care a ajuns HCM Baia Mare azi este „produsul” managementului. Iar primarul este la fel de vinovat ca și actuala conducere, dacă nu chiar principalul vinovat. Concluzia vine după raportul DNA, care a evidențiat în toamna anului trecut rolul edilului-șef la club: „Cherecheș Cătălin era cel care conducea întreaga activitate a Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menționate mai sus (n.r. Făt – omul cu care s-a câștigat ultimul titlu în Baia Mare, Minaur 2015 -, Kotecz, Bala, Năsăsiescu), de selectarea jucătorilor și jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul local al municipiului Baia Mare și Consiliul Județean Maramureș, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi și chitanțe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora”.

Cine îl influențează pe primar

Surse ProSport susțin că primarul este influențat în prezent de câteva familii vechi de handbal din Baia Mare și nu este exclus să apară din nou din nou într-o conferință de presă, în care va încerca să se scoată: „Nu-și va asuma responsabilitatea pentru situația de la fete, așa cum s-a întâmplat și cu băieții, când a spus că totul s-a blocat din cauza primelor mari semnate de conducere pentru câștigarea titlului, adică în jur de 120.000 de euro. Ei (n.r. Consiliul Local) nici nu au plătit primele, atunci cum s-a blocat din cauza asta?”. Apropo de redresarea echipei Minaur, tot în conferința de presă de acum câteva zile, Cătălin Cherecheș susținea: „Această echipă (n.r. s-a referit la Minaur) are salariile la zi, luni (n.r. 22 februarie) această echipă va avea salariile plătite în avans pe următoarele 3 luni. Vorbim de cuantumul salariilor si nu de salarii propriu-zis, e treaba clubului cum își rezolvă probleme contractuale”. Bineînțeles că acele 3 salarii în avans nu au fost plătite.

Ca și o concluzie, situația handbalului băimărean este explozivă, în ciuda faptului că HCM s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Viitorul este mai mult decât incert, în condițiile în care HCM va fi executat silit de către administrația locală, iar tot ce s-a întâmplat în ultima vreme în Baia Mare s-a răspândit și în Europa handbalistică. Credibilitatea a dispărut. În plus, Pineau, Jezic, Abbingh, Do Nascimento, probabil și câteva jucătoare din echipa națională vor părăsi Baia Mare.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Știri despre
Pe aceeași temă
Femeia din imagine a făcut o operație chirurgicală, pentru a scăpa de gușa inestetică, dar regretă profund. Ireal cum arată acum
Femeia din imagine a făcut o operație chirurgicală, pentru a scăpa de gușa inestetică, dar regretă profund. Ireal cum arată…
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
Concubine plimbate în turism sexual. Cele mai mari preţuri erau la Suceava
UEFA a anunţat nominalizările la titlul de Jucătorul Anului. Lewandowski nu este în top 3
UEFA a anunţat nominalizările la titlul de Jucătorul Anului. Lewandowski nu este în top 3
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose Mourinho
„Arăți cu 10 ani mai tânăr lângă ea”. Cine e modelul de 21 de ani cu care s-a pozat Jose…
PRIMELE DECLARAȚII ale lui Florin Salam, după ce s-a scris că a murit. Dragilor, nu am murit. Ne vom revedea curând la concerte
PRIMELE DECLARAȚII ale lui Florin Salam, după ce s-a scris că a murit. Dragilor, nu am murit. Ne vom revedea…
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
7 invenții mai puțin cunoscute care au SCHIMBAT lumea PENTRU TOTDEAUNA!
Vedeta, ruptă de beată! A băut pe plajă până s-a făcut praf! Şi-a dat jos şi hainele şi...Imagini de necrezut
Vedeta, ruptă de beată! A băut pe plajă până s-a făcut praf! Şi-a dat jos şi hainele şi...Imagini de necrezut
ARESTAREA LUI Carmen Iohannis?! Este bomba anului în România
ARESTAREA LUI Carmen Iohannis?! Este bomba anului în România
Câti bani se dau la un botez în 2022. Prețurile s-au mărit semnificativ
Câti bani se dau la un botez în 2022. Prețurile s-au mărit semnificativ
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al cirozei
20 de semne de ciroză. Ce indicii îți dă corpul când ai ficatul distrus. Ficatul gras e stadiul 1 al…
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de divorț!
Când și-a verificat telefonul, soția, mai tânără cu 8 ani, a încremenit. E motiv de divorț!
FIFA confirmă că startul Cupei Mondiale din Qatar va fi devansat cu o zi. Gazdele vor juca meciul de deschidere
FIFA confirmă că startul Cupei Mondiale din Qatar va fi devansat cu o zi. Gazdele vor juca meciul de deschidere
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
BANCUL ZILEI: Un tip și-o tipă în lift. El îi atinge bustul voluptos: “Doamnă, dacă și inima este…”
Ce s-a ales de brigada „onorifică” a Moscovei acuzată de atrocităţile de la Bucea. Mărturia unui medic: „Băieţii s-au săturat”
Ce s-a ales de brigada „onorifică” a Moscovei acuzată de atrocităţile de la Bucea. Mărturia unui medic: „Băieţii s-au săturat”
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Topul vedetelor care poluează cel mai mult planeta. Surpriza de pe primul loc
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Loredana Groza s-a pozat fără chiloți și a ”scăpat” imaginea pe internet!
Cea mai ieftină rulotă de pe Autovit. Poate fi tractată și cu categoria B
Cea mai ieftină rulotă de pe Autovit. Poate fi tractată și cu categoria B
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Loredana Groza, apariție de infarct pe plajă. Diva, într-un costum de baie minuscul
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!
FOTO. Maria Constantin a ridicat gradele în termometre la plajă. Și-a etalat atuurile fizice la mare!