EXPLOZIV | Motivele pentru care HCM Baia Mare a ajuns într-o situaţie alarmantă: probleme financiare, război în toată regula, fuga de responsabilitate şi lipsa unui plan de băiate pentru viitor

3 mar 2016 8268 afişări Handbal
EXPLOZIV | Motivele pentru care HCM Baia Mare a ajuns într-o situaţie alarmantă: probleme financiare, război în toată regula, fuga de responsabilitate şi lipsa unui plan de băiate pentru viitor
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA
  • HCM Baia Mare a pierdut surprinzător, miercuri seara, partida cu Corona Braşov (scor 26-32), într-un meci din etapa a 21-a a Ligii Naţionale de handbal feminin, astfel că în mare măsură şi-a luat adio de la titlu în acest sezon. CSM Bucureşti s-a desprins la 6 puncte în clasament cu 5 etape înainte de final şi este greu de crezut că mai poate fi ajunsă, chiar dacă ar pierde în ultima etapă cu HCM.

Rezultatul de la Braşov ar putea însemna începutul sfârşitului pentru HCM Baia Mare. Trecând peste faptul că autorităţile locale doresc să finanţeze un alt club - de drept public -, care ar urma să preia locurile în Ligile Naţionale ale actualei entităţi, sunt tot mai multe informaţii care converg către acelaşi numitor: cele mai importante jucătoare vor părăsi Baia Mare. Acest lucru poate s-ar fi întâmplat şi mai devreme, dacă ar fi fost o perioadă deschisă de transferări, mai ales în Europa, astfel încât mai multe jucătoare să-şi poată continua activitatea la alte echipe. Acest lucru nu a fost posibil, dar Pineau & Co au găsit totuşi o motivaţie cât se poate de solidă, având în vedere instabilitatea de la club, viitorul incert, dar mai ales restanţele financiare care au devenit tot mai însemnate.

Ca şi în cazul naţionalei României care a câştigat medalia de bronz la Mondialul din Danemarca, deşi se instalase o stare de neîncredere, la fel s-a întâmplat şi cu HCM Baia Mare în Liga Campionilor: jucătoarele au vrut să-şi demonstreze în primul rând lor că sunt capabile de lucruri extraordinare. Astfel, au avut un parcurs fără greşeală până la partida de la Budapesta cu Ferencvaros (scor 18-21) cu 5 victorii consecutive, în urma cărora s-au calificat în sferturile de finală ale competiţiei. După atingerea obiectivului propus, atmosfera s-a tensionat şi mai mult la echipă, având în vedere modul cum s-au efectuat / nu s-au efectuat săptămâna trecută anumite plăţi, după o perioadă cu multe promisiuni neonorate.

Echipa a vrut să boicoteze meciul cu Ferencvaros după anumite plăţi făcute săptămâna trecută

Surse ProSport au relatat că echipa ar fi luat în calcul la un moment dat inclusiv varianta să nu facă deplasarea la Budapesta: "Echipa nu a vrut să joace la Budapesta". Până la urmă nu a fost cazul, dar cine a urmărit meciul FTC - HCM a sesizat de la bun început o schimbare majoră de abordare a jocului faţă de partidele anterioare, o stare de tensiune. Dovada a fost rezultatul înscris la pauză, scor 14-7! Starea de nervozitate s-a menţinut în lot după revenirea acasă. Luni, echipa nu s-ar fi antrenat, iar marţi s-a urnit cu greu spre Braşov.

Fără a ştirbi din meritele echipei Corona Braşov, care a făcut un meci foarte bun miercuri seara, HCM şi-a pierdut complet "capul" şi a fost de nerecunoscut. Jucătoarele au părut foarte nervoase, tensiunea a atins cote alarmante, iar într-un final au pierdut definitiv controlul. La sfârşitul celor 60 de minute a venit şi un prim "decont" pentru modul cum s-a gestionat situaţia în Baia Mare, în ultimele luni: echipa a ieşit din lupta pentru titlul mult mai devreme, deşi toată lumea anticipa că trofeul se va decide în ultimul meci al sezonului, la fel ca şi în ediţia precedentă.

Dar raratea titlului în Liga Naţională şi pierderea unor jucătoare importante nu vor fi singurele consecinţe la HCM. Baia Mare nu ştie nici în prezent încotro să o apuce, având în vedere că trecerea pe un club de drept public nu este chiar simplă. În primul rând, noul club - presupunem CS Minaur - trebuie să-şi achite toate restanţele către sportive, în sens contrar ar risca să aibă transferurile blocate până la soluţionarea eventualelor litigii. Apoi, sportivele legitimate în prezent la HCM ar trebui să semneze noi contracte cu noul club. 

Războiul rece din Baia Mare

Situaţia echipei care a ajuns în Top 8 în Europa în ultimele două sezoane este incertă. Omul care conduce totul din umbră, primarul Cătălin Cherecheş, încă nu s-a decis încă ce îşi doreşte de la viitorul acestei echipe, povestesc surse ProSport. Pe fondul problemelor financiare care au contribuit la crearea unei atmosfere explozive, la vârf se duce şi un război rece în toată regula. Este "războiul" primarului Cătălin Cherecheş şi a oamenilor puşi de el, Viman, Fotonea, Marta, Băban contra actuala conducere HCM, Bala, Kotecz, Gurzău, care are de partea ei şi echipa de fete, povestesc aceleaşi surse.

În urmă cu câteva zile, după ce publicul l-a taxat la meciul de Champions League dintre HCM Baia Mare şi Thuringer (scor 38-27), primarul a convocat de urgenţă pentru a doua zi o conferinţă de presă. Pe lângă declaraţia şoc pe care a dat-o la vremea respectivă: „Azi este punctul zero! Nu mai finanţăm HCM Baia Mare, nici echipa de fete, nici echipa de băieţi”, Cătălin Cherecheş a făcut şi câteva declaraţii cu atac direct la actuala conducere, care au trecut totuşi neobservate atunci.

  • „Nimeni din club nu s-a orientat spre ce ar trebui să se întâmple începând din iunie. Niciunul nu a discutat cu jucători, jucătoare, dacă mai vor să rămână sau nu, au fost preocupaţi doar cum să le dea hârtii să plece”.
  • Văd jucătoare emblematice, cum e Pineau, cum sunt toate celelalte, nimeni nu discută cu ele. Nimeni nu discută cu antrenorul, nimeni nu le spune despre viitor. Nu pot să discut eu în numele clubului pentru că treaba mea este alta”.

Totodată, a ţinut să întrebe public: "Dacă cineva din club mai face parte dintr-un alt club nou înfiinţat de drept privat şi dacă acest nou club s-a înregistrat în competiţii de minihandbal sau junioare cu fete care aparţineau HCM Baia Mare? Sper că nu. Şi care este scopul înfiinţării acestui club?”. Trimiterea a fost evidentă tot către cei trei conducători ai HCM. 

Fără îndoială, întreaga situaţie în care a ajuns HCM Baia Mare azi este "produsul" managementului. Iar primarul este la fel de vinovat ca şi actuala conducere, dacă nu chiar principalul vinovat. Concluzia vine după raportul DNA, care a evidenţiat în toamna anului trecut rolul edilului-şef la club: "Cherecheş Cătălin era cel care conducea întreaga activitate a Clubului sportiv H.C. Municipal Baia Mare, respectiv se ocupa, direct sau prin intermediul celorlalte persoane menţionate mai sus (n.r. Făt - omul cu care s-a câştigat ultimul titlu în Baia Mare, Minaur 2015 -, Kotecz, Bala, Năsăsiescu), de selectarea jucătorilor şi jucătoarelor de handbal, de încheierea contractelor cu acestea, stabilirea valorii contractelor cu fiecare jucător în parte, de selectarea antrenorilor, echipamentelor, de modul de gestionare a sumelor de bani virate clubului de către Consiliul local al municipiului Baia Mare şi Consiliul Judeţean Maramureş, de sumele de banii provenite din sponsorizări, de acoperirea fraudelor produse clubului sportiv, prin facturi şi chitanţe fictive provenind de la PFA-urile jucătorilor, în urma presiunilor pe care le exercita asupra acestora".

Cine îl influenţează pe primar

Surse ProSport susţin că primarul este influenţat în prezent de câteva familii vechi de handbal din Baia Mare şi nu este exclus să apară din nou din nou într-o conferinţă de presă, în care va încerca să se scoată: "Nu-şi va asuma responsabilitatea pentru situaţia de la fete, aşa cum s-a întâmplat şi cu băieţii, când a spus că totul s-a blocat din cauza primelor mari semnate de conducere pentru câştigarea titlului, adică în jur de 120.000 de euro. Ei (n.r. Consiliul Local) nici nu au plătit primele, atunci cum s-a blocat din cauza asta?". Apropo de redresarea echipei Minaur, tot în conferinţa de presă de acum câteva zile, Cătălin Cherecheş susţinea: „Această echipă (n.r. s-a referit la Minaur) are salariile la zi, luni (n.r. 22 februarie) această echipă va avea salariile plătite în avans pe următoarele 3 luni. Vorbim de cuantumul salariilor si nu de salarii propriu-zis, e treaba clubului cum îşi rezolvă probleme contractuale”. Bineînţeles că acele 3 salarii în avans nu au fost plătite.

Ca şi o concluzie, situaţia handbalului băimărean este explozivă, în ciuda faptului că HCM s-a calificat în sferturile de finală ale Ligii Campionilor. Viitorul este mai mult decât incert, în condiţiile în care HCM va fi executat silit de către administraţia locală, iar tot ce s-a întâmplat în ultima vreme în Baia Mare s-a răspândit şi în Europa handbalistică. Credibilitatea a dispărut. În plus, Pineau, Jezic, Abbingh, Do Nascimento, probabil şi câteva jucătoare din echipa naţională vor părăsi Baia Mare.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.