EXCLUSIV | Scandal la CSA Steaua: Viorel Mazilu acuză clubul că a făcut „abuzuri de neimaginat”. „Tu, clubul Steaua, ești mai tare decât orice instanță de judecată!”

Autor: Marius Hutu Publicat: 27 Mar. 2017, 16:55 Actualizat: 28 Mar. 2017, 14:01 Handbal
  • CSA Steaua a ratat calificarea în play-off-ul Ligii Naționale de handbal masculin, după un sezon cu foarte multe probleme, astfel că în următoarele săptămâni va lupta pentru evitarea turneului de baraj. Și cum un necaz nu vine niciodată singur, clubul din Ghencea are încă o problemă de rezolvat, cea a fostului antrenor Viorel Mazilu. Acesta susține că Steaua i-a desfăcut abuziv contractul de antrenor, pe care îl avea valabil până în 2019 (!), motiv pentru care a și înaintat un memoriu la Federația Română de Handbal.

Fostul căpitan al Stelei a decis să lupte pentru un principiu, după ce s-a considerat umilit de către conducătorii CSA Steaua, de Cristian Petrea (comandantul clubului), Iulică Ruican (șeful secției pentru activitatea sportivă de performanță) și Florin Talpan (șeful compartimentului juridic).

Viorel Mazilu, căruia nu i s-a mai permis să antreneze echipa încă din vara anului 2015 deși avea un contract valabil în acest sens, a fost dat afară în urmă cu câteva săptămâni, într-un moment în care îndeplinea atribuții de manager la seniori și juniori. Astfel, supărarea fostului conducător de joc s-a amplifica în momentul în care clubul i-a retras atribuțiile și de la Centrul de Copii și Juniori și de la echipa senioare, proiecte pe care le-a demarat de la zero. Povestea este destul de complexă, iar Viorel Mazilu s-a hotărât să rupă tăcerea. „Ruperea” acestui contract are legătură și cu antrenorul spaniol Javier Cabanas, trimis acasă de club după numai câteva ore de la sosirea în România, după ce a fost chemat să negocieze preluarea băncii tehnice a Stelei.

Pe data de 13 martie 2017, Viorel Mazilu a primit prin poștă rezilierea Contractului de pregătire sportivă încheiat cu CSA Steaua, începând cu 1 martie 2017. Fostul handbalist a mărturisit că avea un semnat un contract valabil de antrenor cu echipa de handbal până în 2019!  

Conform contractului pe care l-am semnat, trebuia să prind o calificare în cupele europene până în 2019. Pentru lotul pe care l-am avut în sezonul 2014-2015, ne-am fixat, drept obiectiv, ca echipa să nu retrogradeze, ulterior urmând să ne întărim și să creștem ca performanță sportivă. Proiectul făcut pe 5 ani a fost să renaștem handbalul. Am făcut toate transferurile posibile pentru sezonul 2015-2016, dar, cu o săptămână înainte de a începe campionatul, m-au anunțat că nu voi mai fi eu antrenorul principal (n.r. la vremea respectivă, Mazilu a fost schimbat cu Ovidiu Mihăilă, actualul antrenor). Explicația verbală primită atunci a fost aceea că am pierdut cu Dinamo în ultimul meci amical la 9 goluri diferență, noi jucând în acea partidă fără șase handbaliști. Dar ca să găsească un motiv, mi-au spus că nu acceptă niciodată să pierdem cu Dinamo. Clubul m-a dat afară doar verbal, pentru că nu mi-a dat nimic în scris, nu am semnat nimic. M-a trimis în altă parte, la copii și la echipa de fete, să mă ocup de două proiecte pe care eu le propusesem. Mi-am dat acceptul, am strâns copiii (n.r. în cadrul Proiectului „Talentul este cheia”), am strâns fetele, s-a pus treaba în mișcare”, și-a început povestea Viorel Mazilu, cel care avea să fie readus și la echipa de seniori în noiembrie 2016, după aprope un an și jumătate, dar tot cu atribuții de manager sportiv și fără semnarea vreunui alt contract în acest sens.

Personajul principal al acestui articol nu a rămas la seniori decât aproximativ trei luni, el fiind înlocuit cu Vasile Stângă după ce Steaua a pierdut în Liga Națională cu 20-15, într-un meci din cadrul etapei a 19-a, desfășurat pe 15 februarie la Chiajna.

„Practic de aici a plecat totul. Eu am fost chemat după incidentul cu antrenorul spaniol (n.r. Javier Cabanas la Steaua), eu tot le-am spus șefilor că ne-am făcut de râs. Mi-au găsit motiv, Cristian Petrea și Iulică Ruican, cei cu care am stat de vorbă, mi-au spus ceva de genul: să nu mai dai atât din gură, că până la urmă ești militar înainte de toate. Și o să vezi tu ce înseamnă milităria. Eu am susținut că, pentru mine, clubul Steaua reprezintă ceva mai presus decât orice și nu am jucat pentru a fi militar. Au început cu amenințări de genul că o să cazi de sus și o să-ți spargi capul, astfel că după ce am ieșit din birou, mi-am depus demisia din funcția deținută în cadrul Armatei. Nu am mai vrut să fiu angajatul lor în Armată, dar contractul sportiv de antrenor mergea mai departe”, a istorisit Mazilu, care avea grad de sergent înainte de a trece în rezervă.

„Fiind militar, nu puteam vorbi. Dar după demisie au început să se agite, <>. Și sunt multe de spus, dar toate treptat”, a continuat Viorel Mazilu, dispus să meargă până la capăt cu dezvăluirile.

Conform actelor, CSA Steaua a redactat notificarea privind rezilierea contractului de antrenor al lui Viorel Mazilu pe data de 27 februarie 2017, în care se menționează, printre altele, „începând cu 28 februarie 2017 (!) v-ați dat demisia din funcția în care erați angajat al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București”. Conform succesiunii evenimentelor, rezultă că CSA a redactat notificarea de reziliere a contractului de antrenor ulterior demisiei lui Viorel Mazilu, dar a datat-o anterior, din moment ce în cuprinsul notificării se vorbește despre demisia lui Viorel Mazilu, deși acesta nu demisionase încă la data de 27 februarie 2017!.

„După ce mi-au trimis notificarea asta, mi-am dat seama de următorul lucru: tu, clubul Steaua, ești mai tare decât orice instanță de judecată! Tu, ca instituție publică, poți să rupi un contract așa că vrei tu? Mi s-a luat dreptul de la muncă, nu am avut nicio mustrare, niciun avertisment, absolut nimic. Am acceptat chiar și îndeplinirea altor atribuții decât cele pentru care aveam contract semnat și în baza căruia eram plătit. În plus, am fost la dispoziția Clubului zi de zi, nu am acceptat alte oferte de antrenorat și am demarat proiecte incontestabile pentru clubul Steaua atât la juniori, cât și la seniori, pentru care nu am fost plătit. Și dintr-o dată s-au trezit că nu mai au nevoie de Mazilu, că nu mă place cineva. Notificarea semnată de Cristian Petrea, Iulică Ruican și Florin Talpan este de toată batjocura. Ba spui că nu mi-aș fi îndeplinit obiectivul, ba că mi-aș fi îndeplinit obiectivul, dar mă zbăteam la retrogradare. Cel mai mult m-a deranjat că Steaua, instituție bugetară, mare brand face abuzuri de neimaginat. Nu m-au chemat niciodată măcar să discutăm, să negociem, să-mi spună că nu mai putem colabora și să găsim o soluție să ne despărțim. Să poți să schimbi așa destinul unui om? Am 28 de ani petrecuți la Steaua, am trei operații pentru clubul acesta, am nopți pierdute, am stres, am câștigat cupe, campionate. Bun, nu îmi fac treaba din motivele lor, nu suntem pe aceeași lungime, dar să mi se spună că nu mă mai vor pentru asta, pentru asta, pentru ce ai făcut pentru clubul acesta, îți mulțumim. Înțelegeam că au alte viziuni, totul era totul OK. Dar să procedeze abuziv? De ce? Pentru ei, un contract poate fi rupt oricând, chiar dacă e semnat la notar, înregistrat la Federație, etc”, a susținut Viorel Mazilu, care după înștiințarea primită de la CSA Steaua a depus un memoriu la Federația Română de Handbal.

Se pare că încercarea de aducere a Javier Cabanas la Steaua, lector al Școlii de Antrenori din Spania, a creat această ruptură ireversibilă între club și Viorel Mazilu. Fostul coordonator de joc al Stelei a susținut că acesta a fost adus în România, după ce conducerea clubului i-a cerut să caute un alt antrenor, atât în țară, cât și în străinătate. „Credeți că eu aveam puterea să-l aduc în România de capul meu?”, a afirmat Mazilu.

Javier Cabanas a ajuns în România în noaptea dinaintea partidei de campionat cu Poli Timișoara, dar a fost trimis acasă după numai câteva ore de la sosirea lui în România. Tehnicianul spaniol a mărturisit la vremea respectivă că este inuman comportamentul clubului, fiind supus la o umilință maximă.

În concluzie, litigiul dintre Viorel Mazilu și Clubul Steaua se află în prezent pe masa Federaței Române de Handbal, care va trebui să soluționeze într-un fel sau altul Memoriul depus de fostul handbalist. În funcție de hotărârea finală, Viorel Mazilu este decis să se adreseze instanțelor judecătorești.

ProSport a încercat să stea de vorbă cu oficiali ai Stelei, cu cei care au semnat rezilierea contractului de antrenor al lui Viorel Mazilu, însă nu au putut fi contactați până la ora publicării articolului.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Autor: Marius Hutu Publicat: 27 Mar. 2017, 16:55 Actualizat: 28 Mar. 2017, 14:01 Handbal
Pe aceeași temă
Ce pedeapsă a primit What`s Up după ce și-a agresat iubita aseară
Ce pedeapsă a primit What`s Up după ce și-a agresat iubita aseară
Ce salariu are un medic rezident în România
Ce salariu are un medic rezident în România
CLIPE CUMPLITE pentru Viorica Dancila! A MURIT in urma cu putin timp!
CLIPE CUMPLITE pentru Viorica Dancila! A MURIT in urma cu putin timp!
Locatarii unui bloc au simţit miros, iar când au ieşit la balcon au rămas perplecşi. Este ULUITOR ce făcea un vecin, în spate | FOTO
Locatarii unui bloc au simţit miros, iar când au ieşit la balcon au rămas perplecşi. Este ULUITOR ce făcea un vecin, ...
VIDEO EPIC! Sotia lui Hanca, din nou VEDETA MONDIALA! Ce a facut la ultimul meci al Cracoviei
VIDEO EPIC! Sotia lui Hanca, din nou VEDETA MONDIALA! Ce a facut la ultimul meci al Cracoviei
Imagini de la cea mai exclusivistă orgie din lume! Așa arată femeile care satisfac cei mai bogați oameni ai planetei
Imagini de la cea mai exclusivistă orgie din lume! Așa arată femeile care satisfac cei mai bogați oameni ai planetei
Concept SUV ARO CARPATIC: off-roaderul românesc n-a arătat niciodată atât de bine – GALERIE FOTO
Concept SUV ARO CARPATIC: off-roaderul românesc n-a arătat niciodată atât de bine – GALERIE FOTO
Curiosul caz al unui supravieţuitor de cancer: ADN-ul său aproape a dispărut în urma unui transplant
Curiosul caz al unui supravieţuitor de cancer: ADN-ul său aproape a dispărut în urma unui transplant
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
Veste TRISTĂ: Încă un mare actor a MURIT. DOLIU în lumea artistică. Era unul dintre cei mai îndrăgiţi
''Păpuşa'' care revoluţionează industria sexului. E CAPABILĂ DE ORICE - video
''Păpuşa'' care revoluţionează industria sexului. E CAPABILĂ DE ORICE - video
ULTIMĂ ORĂ: Unul dintre cei mai cunoscuţi şi puternici bancheri a MURIT. Ce s-a întâmplat
ULTIMĂ ORĂ: Unul dintre cei mai cunoscuţi şi puternici bancheri a MURIT. Ce s-a întâmplat
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul:
VIDEO | Moment ŞOCANT în direct la TV. Camerele au surprins totul: "M-ai violat, m-ai făcut de ruşine!"
Slănina de porc, pericol pentru sănătate?! S-a mai spulberat un mit. Doctorul Mencinicopschi, sfaturi utile!
Slănina de porc, pericol pentru sănătate?! S-a mai spulberat un mit. Doctorul Mencinicopschi, sfaturi utile!
Ce bunăciune a eclipsat-o pe Valentina Pelinel la propria petrecere. Cristi Borcea s-a uitat lun la ea
Ce bunăciune a eclipsat-o pe Valentina Pelinel la propria petrecere. Cristi Borcea s-a uitat lun la ea
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
Ce se întâmplă în corpul unui bărbat când are orgasm
CARNAGIU pe sosea! Sunt mai multi MORTI! Impact VIOLENT intre un MICROBUZ si un autoturism
CARNAGIU pe sosea! Sunt mai multi MORTI! Impact VIOLENT intre un MICROBUZ si un autoturism
Oare ce a consumat?! Imagini-bombă cu What's Up înainte să fie arestat
Oare ce a consumat?! Imagini-bombă cu What's Up înainte să fie arestat
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria în timp? [VIDEO]
Detaliul BIZAR care apare într-un clip video cu Mike Tyson din 1995. Este aceasta dovada clară că este posibilă călătoria ...
VIDEO. Momentul emoţionant în care un bebeluş surd de doar 4 luni aude pentru prima oară vocea mamei
VIDEO. Momentul emoţionant în care un bebeluş surd de doar 4 luni aude pentru prima oară vocea mamei
Ancheta „Colectiv” şi îngrijirile medicale. Interesele meschine din spatele plângerilor
Ancheta „Colectiv” şi îngrijirile medicale. Interesele meschine din spatele plângerilor
Whats Up a fost surprins de Paparazzi la secția de poliție, artistul EXTREM DE VIOLENT
Whats Up a fost surprins de Paparazzi la secția de poliție, artistul EXTREM DE VIOLENT
Lovitura dura pentru unul dintre membrii familiei regale britanice! Urmau sa faca nunta, dar au amanat TOT. Scandalurile si-au spus cuvantul
Lovitura dura pentru unul dintre membrii familiei regale britanice! Urmau sa faca nunta, dar au amanat TOT. Scandalurile ...
Vrea să devină din nou mămică la 50 de ani! Vedeta urmeaza sa se casatoreasca iar
Vrea să devină din nou mămică la 50 de ani! Vedeta urmeaza sa se casatoreasca iar
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta acum 20 de ani
ATUNCI ŞI ACUM | Cât de mult s-a transformat fetiţa care a ridicat România în picioare. O mai recunoşti? Cum arăta ...
Aceasta este IUBITA lui Elon Musk. Cu câți ani este mai tânără decât fondatorul Tesla?
Aceasta este IUBITA lui Elon Musk. Cu câți ani este mai tânără decât fondatorul Tesla?
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
FOTO. Mirela Vaida, s-a lăsat pozată GOALĂ COMPLET, în cadă! Cele mai îndrăzneţe imagini cu ea
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. Transformarea e DRAMATICĂ
Cum arată actrița Maria Dinulescu la 38 de ani! Fosta iubită a lui Codin Maticiuc e de nerecunoscut. Ce s-a ales de ea. ...
What’s Up A fost ARESTAT după ce și-a agresat iubita
What’s Up A fost ARESTAT după ce și-a agresat iubita
Horoscop Zodia Pești 11 Decembrie 2019
Horoscop Zodia Pești 11 Decembrie 2019
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie
Cel mai bun partener sexual în funcţie de zodie