EXCLUSIV | Scandal la CSA Steaua: Viorel Mazilu acuză clubul că a făcut „abuzuri de neimaginat”. „Tu, clubul Steaua, ești mai tare decât orice instanță de judecată!”

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • CSA Steaua a ratat calificarea în play-off-ul Ligii Naționale de handbal masculin, după un sezon cu foarte multe probleme, astfel că în următoarele săptămâni va lupta pentru evitarea turneului de baraj. Și cum un necaz nu vine niciodată singur, clubul din Ghencea are încă o problemă de rezolvat, cea a fostului antrenor Viorel Mazilu. Acesta susține că Steaua i-a desfăcut abuziv contractul de antrenor, pe care îl avea valabil până în 2019 (!), motiv pentru care a și înaintat un memoriu la Federația Română de Handbal.

Fostul căpitan al Stelei a decis să lupte pentru un principiu, după ce s-a considerat umilit de către conducătorii CSA Steaua, de Cristian Petrea (comandantul clubului), Iulică Ruican (șeful secției pentru activitatea sportivă de performanță) și Florin Talpan (șeful compartimentului juridic).

Viorel Mazilu, căruia nu i s-a mai permis să antreneze echipa încă din vara anului 2015 deși avea un contract valabil în acest sens, a fost dat afară în urmă cu câteva săptămâni, într-un moment în care îndeplinea atribuții de manager la seniori și juniori. Astfel, supărarea fostului conducător de joc s-a amplifica în momentul în care clubul i-a retras atribuțiile și de la Centrul de Copii și Juniori și de la echipa senioare, proiecte pe care le-a demarat de la zero. Povestea este destul de complexă, iar Viorel Mazilu s-a hotărât să rupă tăcerea. „Ruperea” acestui contract are legătură și cu antrenorul spaniol Javier Cabanas, trimis acasă de club după numai câteva ore de la sosirea în România, după ce a fost chemat să negocieze preluarea băncii tehnice a Stelei.

Pe data de 13 martie 2017, Viorel Mazilu a primit prin poștă rezilierea Contractului de pregătire sportivă încheiat cu CSA Steaua, începând cu 1 martie 2017. Fostul handbalist a mărturisit că avea un semnat un contract valabil de antrenor cu echipa de handbal până în 2019!  

Conform contractului pe care l-am semnat, trebuia să prind o calificare în cupele europene până în 2019. Pentru lotul pe care l-am avut în sezonul 2014-2015, ne-am fixat, drept obiectiv, ca echipa să nu retrogradeze, ulterior urmând să ne întărim și să creștem ca performanță sportivă. Proiectul făcut pe 5 ani a fost să renaștem handbalul. Am făcut toate transferurile posibile pentru sezonul 2015-2016, dar, cu o săptămână înainte de a începe campionatul, m-au anunțat că nu voi mai fi eu antrenorul principal (n.r. la vremea respectivă, Mazilu a fost schimbat cu Ovidiu Mihăilă, actualul antrenor). Explicația verbală primită atunci a fost aceea că am pierdut cu Dinamo în ultimul meci amical la 9 goluri diferență, noi jucând în acea partidă fără șase handbaliști. Dar ca să găsească un motiv, mi-au spus că nu acceptă niciodată să pierdem cu Dinamo. Clubul m-a dat afară doar verbal, pentru că nu mi-a dat nimic în scris, nu am semnat nimic. M-a trimis în altă parte, la copii și la echipa de fete, să mă ocup de două proiecte pe care eu le propusesem. Mi-am dat acceptul, am strâns copiii (n.r. în cadrul Proiectului „Talentul este cheia”), am strâns fetele, s-a pus treaba în mișcare”, și-a început povestea Viorel Mazilu, cel care avea să fie readus și la echipa de seniori în noiembrie 2016, după aprope un an și jumătate, dar tot cu atribuții de manager sportiv și fără semnarea vreunui alt contract în acest sens.

Personajul principal al acestui articol nu a rămas la seniori decât aproximativ trei luni, el fiind înlocuit cu Vasile Stângă după ce Steaua a pierdut în Liga Națională cu 20-15, într-un meci din cadrul etapei a 19-a, desfășurat pe 15 februarie la Chiajna.

„Practic de aici a plecat totul. Eu am fost chemat după incidentul cu antrenorul spaniol (n.r. Javier Cabanas la Steaua), eu tot le-am spus șefilor că ne-am făcut de râs. Mi-au găsit motiv, Cristian Petrea și Iulică Ruican, cei cu care am stat de vorbă, mi-au spus ceva de genul: să nu mai dai atât din gură, că până la urmă ești militar înainte de toate. Și o să vezi tu ce înseamnă milităria. Eu am susținut că, pentru mine, clubul Steaua reprezintă ceva mai presus decât orice și nu am jucat pentru a fi militar. Au început cu amenințări de genul că o să cazi de sus și o să-ți spargi capul, astfel că după ce am ieșit din birou, mi-am depus demisia din funcția deținută în cadrul Armatei. Nu am mai vrut să fiu angajatul lor în Armată, dar contractul sportiv de antrenor mergea mai departe”, a istorisit Mazilu, care avea grad de sergent înainte de a trece în rezervă.

„Fiind militar, nu puteam vorbi. Dar după demisie au început să se agite, >. Și sunt multe de spus, dar toate treptat”, a continuat Viorel Mazilu, dispus să meargă până la capăt cu dezvăluirile.

Conform actelor, CSA Steaua a redactat notificarea privind rezilierea contractului de antrenor al lui Viorel Mazilu pe data de 27 februarie 2017, în care se menționează, printre altele, „începând cu 28 februarie 2017 (!) v-ați dat demisia din funcția în care erați angajat al Clubului Sportiv al Armatei Steaua București”. Conform succesiunii evenimentelor, rezultă că CSA a redactat notificarea de reziliere a contractului de antrenor ulterior demisiei lui Viorel Mazilu, dar a datat-o anterior, din moment ce în cuprinsul notificării se vorbește despre demisia lui Viorel Mazilu, deși acesta nu demisionase încă la data de 27 februarie 2017!.

„După ce mi-au trimis notificarea asta, mi-am dat seama de următorul lucru: tu, clubul Steaua, ești mai tare decât orice instanță de judecată! Tu, ca instituție publică, poți să rupi un contract așa că vrei tu? Mi s-a luat dreptul de la muncă, nu am avut nicio mustrare, niciun avertisment, absolut nimic. Am acceptat chiar și îndeplinirea altor atribuții decât cele pentru care aveam contract semnat și în baza căruia eram plătit. În plus, am fost la dispoziția Clubului zi de zi, nu am acceptat alte oferte de antrenorat și am demarat proiecte incontestabile pentru clubul Steaua atât la juniori, cât și la seniori, pentru care nu am fost plătit. Și dintr-o dată s-au trezit că nu mai au nevoie de Mazilu, că nu mă place cineva. Notificarea semnată de Cristian Petrea, Iulică Ruican și Florin Talpan este de toată batjocura. Ba spui că nu mi-aș fi îndeplinit obiectivul, ba că mi-aș fi îndeplinit obiectivul, dar mă zbăteam la retrogradare. Cel mai mult m-a deranjat că Steaua, instituție bugetară, mare brand face abuzuri de neimaginat. Nu m-au chemat niciodată măcar să discutăm, să negociem, să-mi spună că nu mai putem colabora și să găsim o soluție să ne despărțim. Să poți să schimbi așa destinul unui om? Am 28 de ani petrecuți la Steaua, am trei operații pentru clubul acesta, am nopți pierdute, am stres, am câștigat cupe, campionate. Bun, nu îmi fac treaba din motivele lor, nu suntem pe aceeași lungime, dar să mi se spună că nu mă mai vor pentru asta, pentru asta, pentru ce ai făcut pentru clubul acesta, îți mulțumim. Înțelegeam că au alte viziuni, totul era totul OK. Dar să procedeze abuziv? De ce? Pentru ei, un contract poate fi rupt oricând, chiar dacă e semnat la notar, înregistrat la Federație, etc”, a susținut Viorel Mazilu, care după înștiințarea primită de la CSA Steaua a depus un memoriu la Federația Română de Handbal.

Se pare că încercarea de aducere a Javier Cabanas la Steaua, lector al Școlii de Antrenori din Spania, a creat această ruptură ireversibilă între club și Viorel Mazilu. Fostul coordonator de joc al Stelei a susținut că acesta a fost adus în România, după ce conducerea clubului i-a cerut să caute un alt antrenor, atât în țară, cât și în străinătate. „Credeți că eu aveam puterea să-l aduc în România de capul meu?”, a afirmat Mazilu.

Javier Cabanas a ajuns în România în noaptea dinaintea partidei de campionat cu Poli Timișoara, dar a fost trimis acasă după numai câteva ore de la sosirea lui în România. Tehnicianul spaniol a mărturisit la vremea respectivă că este inuman comportamentul clubului, fiind supus la o umilință maximă.

În concluzie, litigiul dintre Viorel Mazilu și Clubul Steaua se află în prezent pe masa Federaței Române de Handbal, care va trebui să soluționeze într-un fel sau altul Memoriul depus de fostul handbalist. În funcție de hotărârea finală, Viorel Mazilu este decis să se adreseze instanțelor judecătorești.

ProSport a încercat să stea de vorbă cu oficiali ai Stelei, cu cei care au semnat rezilierea contractului de antrenor al lui Viorel Mazilu, însă nu au putut fi contactați până la ora publicării articolului.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Pe aceeași temă
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Ramona de la Neatza, gafa deceniului! Fustița i-a jucat feste și a rămas cu totul la vedere
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Dragomir, „turbat“ la televizor: „Bă, nenorocitule! Taci, bă, din gură! Te dau în judecată“
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai mare”
Valeriu Gheorghiţă explică cum se poate reduce de 20 de ori numărul deceselor. „Imunitatea de grup va fi mult mai…
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Și-a bătut joc Ronaldo de Solskjaer în timpul meciului cu Liverpool? Imaginile care au devenit virale
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Care a fost cea mai furată mașină în 2020? Este incredibil că nu e un model german
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Legături bolnăvicioase. Ce e dispusă să accepte Anamaria Prodan după divorțul de Reghe
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Câți oameni mor de Covid, de fapt! Mărturisire în exclusivitate
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Bolile pe care le riști în funcție de grupa de sânge. Cine e predispus la cheaguri de sânge
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Un medic AVERTIZEAZĂ: acestea sunt cele mai PERICULOASE poziții AMOROASE. „Oamenii nu sunt făcuți să facă asta”
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Cinci produse atractive aflate acum la reducere la Altex, eMAG și alte magazine
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Raed Arafat, ANUNȚ HALUCINANT despre persoanele nevaccinate
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Soția lui Bănel rupe tăcerea! Îl căutau cămătarii și a fugit din țară! Ce le-a spus fiicelor lui, e sfâșietor!
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
Se rupe Uniunea Europeană?! Profeţie cruntă la nivel înalt: UE îşi joacă ultima carte
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep să acorde bonusuri consistente la angajare pentru specialiştii seniori, mai greu de găsit pe piaţă, în timp ce în fabrici şi în supermarketuri bonusurile de prezenţă au devenit o normalitate
Un nou tip de beneficiu face furori în rândul IT-ştilor: bonusul de „bun-venit“ în companie. Unele companii din IT încep…
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Cum arată femeia cu cele mai mari buze din lume. Are 22 de ani
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul unui magazin
Mirel Joacă Bine a fost ucis în timp ce comitea un jaf în Italia. Românul a fost împușcat de proprietarul…
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
O studentă a sesizat o lumină lângă dormitor. Când s-a apropiat a încremenit!
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a fost capturat într-o operaţiune cu sute de membri ai trupelor speciale şi 22 de elicoptere
Preşedinte: Cea mai mare lovitură de la moartea lui Pablo Escobar. Cel mai mare traficat de droguri din Columbia a…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
BANCUL ZILEI – Două blonde fac nudism. La un moment dat apare un taur…
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
COMPILAŢIE Imaginile pe care nu credeai să le vezi vreodată. Ce-au surprins camerele
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Ţara din Europa care caută cu disperare angajaţi şi nu găseşte. Salariile sunt uriaşe
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Secretul din spatele succesului „Așii Amanetului”. Ce avere avea „Bătrânul” înainte să moară
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Carmen de la Sălciua se apără! Când a început relația dintre ea și bărbatul însurat: „Nu am destrămat nicio căsnicie”
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Cea mai frumoasă femeie din România, în stare gravă! Are COVID și a chemat ambulanța
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
Bani de la stat pentru achiziția de mașini pentru familiile cu minim trei copii
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Inna, apariție controversată! Aproape goală, într-un costum de baie mult prea transparent
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy
FOTO. Jojo, în costum de baie! Cum arată acum, de fapt, trupul fostei vedete Playboy