EXCLUSIV | Scandal la CSA Steaua: Viorel Mazilu acuză clubul că a făcut "abuzuri de neimaginat". "Tu, clubul Steaua, eşti mai tare decât orice instanţă de judecată!"

27 mar 2017 12535 afişări Handbal
EXCLUSIV | Scandal la CSA Steaua: Viorel Mazilu acuză clubul că a făcut 
"abuzuri de neimaginat". "Tu, clubul Steaua, eşti mai tare decât orice instanţă de judecată!"
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA
  • CSA Steaua a ratat calificarea în play-off-ul Ligii Naţionale de handbal masculin, după un sezon cu foarte multe probleme, astfel că în următoarele săptămâni va lupta pentru evitarea turneului de baraj. Şi cum un necaz nu vine niciodată singur, clubul din Ghencea are încă o problemă de rezolvat, cea a fostului antrenor Viorel Mazilu. Acesta susţine că Steaua i-a desfăcut abuziv contractul de antrenor, pe care îl avea valabil până în 2019 (!), motiv pentru care a şi înaintat un memoriu la Federaţia Română de Handbal.

Fostul căpitan al Stelei a decis să lupte pentru un principiu, după ce s-a considerat umilit de către conducătorii CSA Steaua, de Cristian Petrea (comandantul clubului), Iulică Ruican (şeful secţiei pentru activitatea sportivă de performanţă) şi Florin Talpan (şeful compartimentului juridic).

Viorel Mazilu, căruia nu i s-a mai permis să antreneze echipa încă din vara anului 2015 deşi avea un contract valabil în acest sens, a fost dat afară în urmă cu câteva săptămâni, într-un moment în care îndeplinea atribuţii de manager la seniori şi juniori. Astfel, supărarea fostului conducător de joc s-a amplifica în momentul în care clubul i-a retras atribuţiile şi de la Centrul de Copii şi Juniori şi de la echipa senioare, proiecte pe care le-a demarat de la zero. Povestea este destul de complexă, iar Viorel Mazilu s-a hotărât să rupă tăcerea. ”Ruperea” acestui contract are legătură şi cu antrenorul spaniol Javier Cabanas, trimis acasă de club după numai câteva ore de la sosirea în România, după ce a fost chemat să negocieze preluarea băncii tehnice a Stelei.

Pe data de 13 martie 2017, Viorel Mazilu a primit prin poştă rezilierea Contractului de pregătire sportivă încheiat cu CSA Steaua, începând cu 1 martie 2017. Fostul handbalist a mărturisit că avea un semnat un contract valabil de antrenor cu echipa de handbal până în 2019!  

Conform contractului pe care l-am semnat, trebuia să prind o calificare în cupele europene până în 2019. Pentru lotul pe care l-am avut în sezonul 2014-2015, ne-am fixat, drept obiectiv, ca echipa să nu retrogradeze, ulterior urmând să ne întărim şi să creştem ca performanţă sportivă. Proiectul făcut pe 5 ani a fost să renaştem handbalul. Am făcut toate transferurile posibile pentru sezonul 2015-2016, dar, cu o săptămână înainte de a începe campionatul, m-au anunţat că nu voi mai fi eu antrenorul principal (n.r. la vremea respectivă, Mazilu a fost schimbat cu Ovidiu Mihăilă, actualul antrenor). Explicaţia verbală primită atunci a fost aceea că am pierdut cu Dinamo în ultimul meci amical la 9 goluri diferenţă, noi jucând în acea partidă fără şase handbalişti. Dar ca să găsească un motiv, mi-au spus că nu acceptă niciodată să pierdem cu Dinamo. Clubul m-a dat afară doar verbal, pentru că nu mi-a dat nimic în scris, nu am semnat nimic. M-a trimis în altă parte, la copii şi la echipa de fete, să mă ocup de două proiecte pe care eu le propusesem. Mi-am dat acceptul, am strâns copiii (n.r. în cadrul Proiectului ”Talentul este cheia”), am strâns fetele, s-a pus treaba în mişcare”, şi-a început povestea Viorel Mazilu, cel care avea să fie readus şi la echipa de seniori în noiembrie 2016, după aprope un an şi jumătate, dar tot cu atribuţii de manager sportiv şi fără semnarea vreunui alt contract în acest sens.

Personajul principal al acestui articol nu a rămas la seniori decât aproximativ trei luni, el fiind înlocuit cu Vasile Stângă după ce Steaua a pierdut în Liga Naţională cu 20-15, într-un meci din cadrul etapei a 19-a, desfăşurat pe 15 februarie la Chiajna.

”Practic de aici a plecat totul. Eu am fost chemat după incidentul cu antrenorul spaniol (n.r. Javier Cabanas la Steaua), eu tot le-am spus şefilor că ne-am făcut de râs. Mi-au găsit motiv, Cristian Petrea şi Iulică Ruican, cei cu care am stat de vorbă, mi-au spus ceva de genul: să nu mai dai atât din gură, că până la urmă eşti militar înainte de toate. Şi o să vezi tu ce înseamnă milităria. Eu am susţinut că, pentru mine, clubul Steaua reprezintă ceva mai presus decât orice şi nu am jucat pentru a fi militar. Au început cu ameninţări de genul că o să cazi de sus şi o să-ţi spargi capul, astfel că după ce am ieşit din birou, mi-am depus demisia din funcţia deţinută în cadrul Armatei. Nu am mai vrut să fiu angajatul lor în Armată, dar contractul sportiv de antrenor mergea mai departe”, a istorisit Mazilu, care avea grad de sergent înainte de a trece în rezervă.

”Fiind militar, nu puteam vorbi. Dar după demisie au început să se agite, <<stai că Mazilu vorbeşte>>. Şi sunt multe de spus, dar toate treptat”, a continuat Viorel Mazilu, dispus să meargă până la capăt cu dezvăluirile.

Conform actelor, CSA Steaua a redactat notificarea privind rezilierea contractului de antrenor al lui Viorel Mazilu pe data de 27 februarie 2017, în care se menţionează, printre altele, ”începând cu 28 februarie 2017 (!) v-aţi dat demisia din funcţia în care eraţi angajat al Clubului Sportiv al Armatei Steaua Bucureşti”. Conform succesiunii evenimentelor, rezultă că CSA a redactat notificarea de reziliere a contractului de antrenor ulterior demisiei lui Viorel Mazilu, dar a datat-o anterior, din moment ce în cuprinsul notificării se vorbeşte despre demisia lui Viorel Mazilu, deşi acesta nu demisionase încă la data de 27 februarie 2017!.

”După ce mi-au trimis notificarea asta, mi-am dat seama de următorul lucru: tu, clubul Steaua, eşti mai tare decât orice instanţă de judecată! Tu, ca instituţie publică, poţi să rupi un contract aşa că vrei tu? Mi s-a luat dreptul de la muncă, nu am avut nicio mustrare, niciun avertisment, absolut nimic. Am acceptat chiar şi îndeplinirea altor atribuţii decât cele pentru care aveam contract semnat şi în baza căruia eram plătit. În plus, am fost la dispoziţia Clubului zi de zi, nu am acceptat alte oferte de antrenorat şi am demarat proiecte incontestabile pentru clubul Steaua atât la juniori, cât şi la seniori, pentru care nu am fost plătit. Şi dintr-o dată s-au trezit că nu mai au nevoie de Mazilu, că nu mă place cineva. Notificarea semnată de Cristian Petrea, Iulică Ruican şi Florin Talpan este de toată batjocura. Ba spui că nu mi-aş fi îndeplinit obiectivul, ba că mi-aş fi îndeplinit obiectivul, dar mă zbăteam la retrogradare. Cel mai mult m-a deranjat că Steaua, instituţie bugetară, mare brand face abuzuri de neimaginat. Nu m-au chemat niciodată măcar să discutăm, să negociem, să-mi spună că nu mai putem colabora şi să găsim o soluţie să ne despărţim. Să poţi să schimbi aşa destinul unui om? Am 28 de ani petrecuţi la Steaua, am trei operaţii pentru clubul acesta, am nopţi pierdute, am stres, am câştigat cupe, campionate. Bun, nu îmi fac treaba din motivele lor, nu suntem pe aceeaşi lungime, dar să mi se spună că nu mă mai vor pentru asta, pentru asta, pentru ce ai făcut pentru clubul acesta, îţi mulţumim. Înţelegeam că au alte viziuni, totul era totul OK. Dar să procedeze abuziv? De ce? Pentru ei, un contract poate fi rupt oricând, chiar dacă e semnat la notar, înregistrat la Federaţie, etc”, a susţinut Viorel Mazilu, care după înştiinţarea primită de la CSA Steaua a depus un memoriu la Federaţia Română de Handbal.

Se pare că încercarea de aducere a Javier Cabanas la Steaua, lector al Şcolii de Antrenori din Spania, a creat această ruptură ireversibilă între club şi Viorel Mazilu. Fostul coordonator de joc al Stelei a susţinut că acesta a fost adus în România, după ce conducerea clubului i-a cerut să caute un alt antrenor, atât în ţară, cât şi în străinătate. ”Credeţi că eu aveam puterea să-l aduc în România de capul meu?”, a afirmat Mazilu.

Javier Cabanas a ajuns în România în noaptea dinaintea partidei de campionat cu Poli Timişoara, dar a fost trimis acasă după numai câteva ore de la sosirea lui în România. Tehnicianul spaniol a mărturisit la vremea respectivă că este inuman comportamentul clubului, fiind supus la o umilinţă maximă.

În concluzie, litigiul dintre Viorel Mazilu şi Clubul Steaua se află în prezent pe masa Federaţei Române de Handbal, care va trebui să soluţioneze într-un fel sau altul Memoriul depus de fostul handbalist. În funcţie de hotărârea finală, Viorel Mazilu este decis să se adreseze instanţelor judecătoreşti.

ProSport a încercat să stea de vorbă cu oficiali ai Stelei, cu cei care au semnat rezilierea contractului de antrenor al lui Viorel Mazilu, însă nu au putut fi contactaţi până la ora publicării articolului.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.