EXCLUSIV | Cutremur la vârful handbalului românesc! Narcisa Lecușanu și-a anunțat demisia din funcția de vicepreședinte al FRH. „Evenimentele recente mă obligă la acest gest de onoare”

Redactor:
Marius Hutu
EXCLUSIV | Cutremur la vârful handbalului românesc! Narcisa Lecușanu și-a anunțat demisia din funcția de vicepreședinte al FRH.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lucrurile se precipită în handbalul românesc, scandalul de săptămâna trecută pornit de la un regulament neclar – „Minaur – Vaslui” – fiind o scâteie care a aprins focul. După Alin Cârligeanu, fost președinte al CCA și membru în Consiliul de Administrație, un nume și cu mai mare greutate din handbalul românesc și-a anunțat azi – 2 iunie – demisia de la vârful FRH! Este vorba de Narcisa Lecușanu, vicepreședinte al FRH, care în prezent ocupă funcția de secretar de stat în cadrul MTS.

„Georgeta Narcisa Lecușanu, vicepreședinte al Federației Române de Handbal din anul 2014, demisionez din funcție în semn de solidaritate cu propriile convingeri și cu cei care mi le susțin.

Socotesc că evenimentele recente din handbalul românesc mă obligă la acest gest de onoare, mai cu seamă pentru cei care îl așteaptă, cu satisfacție, de multă vreme.

Întrucât am mizat întotdeauna pe demnitate, pe solidaritate, aleg, solicitând demisia, să nu-i dezamăgesc pe cei care au votat numele Narcisa Lecușanu în februarie 2014. Căci sportul, în mod special handbalul, reprezintă pentru mine actul de cultură ce poate educa un individ în privința fair-play-ului„, se specifică în demisia înaintată către președintele FRH, Alexandru Dedu.

Din demisia Narcisei Lecușanu reies câteva aspecte: solidaritate cu Sandu Iacob, faptul că demisia fostei internaționale era „așteptată” de anumite persoane, dar și faptul că „aleg, solicitând demisia”, o idee cu mult subînțeles.

În urmă cu câteva zile, deranjat de situația creată, să fie readus cu echipa din vacanță după ce FRH a anunțat că Minaur merge la turneul de baraj, Sandu Iacob, antrenor HC Vaslui, a declarat printre altele: „Lucrurile acestea sunt urmate în mod normal de demisii de la președinte până la toți membrii Comisiilor. Este clar un sistem care nu funcționează. Se merge doar prin puterea convingerii!”. Imediat, Alin Cârligeanu și-a anunțat demisia, la fel a procedat acum și Narcisa Lecușanu. „Socotesc că evenimentele recente din handbalul românesc mă obligă la acest gest de onoare”, a motivat fosta handbalistă. Surse din handbal susțin că secretarul de stat și-a asumat greșelile, chiar dacă din iunie 2015 nu a mai participat la ședințele Consiliului de Administrație, deci a lipsit inclusiv de la cea în care s-au validat regulamentele în vigoare.

„Demisia Narcisei Lecușanu este dovada faptului că putem progresa. Ceilalți am observat, am citit din declarațiile lor, se disculpă de ce s-a întâmplat, nu e treaba lor. Să-i lase pe alții a cărui treabă este, dacă nu se simt vizați. Important este însă ca regulile să fie mult mai bune, mai clare. Și cu noua conducere a handbalului românesc se fac aceleași greșeli ca în trecut, regulile se schimbă în timpul jocului. Anii trec, iar aceleași lucruri persistă”, a susținut Sandu Iacob după demisia Narcisei Lecușanu.

O altă idee care ne-a atras atenția din demisia înaintată de secretarul de stat a fost următoarea: „…mă obligă la acest gest de onoare, mai cu seamă pentru cei care îl așteaptă, cu satisfacție, de multă vreme„. Cine a așteptat, de fapt, demisia Narcisei Lecușanu? Alexandru Dedu, președintele FRH, este persoana cea mai indicată de către oamenii cu care am stat de vorbă. Surse ProSport susțin că președintele FRH și de acum ex-vicepreședintele FRH nu mai sunt în aceeași barcă de foarte mult timp. „Ruptura” definitivă s-ar fi produs în timpul Campionatului Mondial din Danemarca, atunci când în timpul unei emisiuni televizate la Dolce Sport, Alexandru Dedu a criticat-o LIVE pe Narcisa Lecuașnu pentru anumite păreri emise în timpul turneului final. „Pentru mine, Narcisa Lecușanu este o mare campioană și atât. Deciziile ei nu le comentez”, a fost declarația făcută de președintele FRH, care nu a dorit să dezvolte subiectul acestei demisii spectaculoase.

În tot acest context nu poate trece neobservată motivația pe care a oferit-o săptămâna trecută Alin Cârligeanu, atunci când și-a anunțat demisia: „Astazi dupa ora 15:00, citind ultima parte a comunicatului FR Handbal din care citez : „Conducerea Federației este profund afectată de cele întâmplate și face mențiunea faptului că Regulamentul Ligii Naționale a fost întocmit de Departamentul Tehnic al Federației și aprobat în cadrul ședinței Consiliului de Administrație din data de 25.06.2015, fără obiecțiuni.” am realizat ce greseala imensa am facut fata de cele doua echipe- Minaur si Vaslui cand am votat „fara obiectiuni” regulamentul de desfasurare a LN” – si am hotarat sa demisionez din CA.

Cred ca, desi cele doua echipe au reprezentanti in CA care au fost la fel de „atenti” ca si noi ceilalti membri la continutul regulamentului inaintat de departamentul de specialitate, le sunt dator cu scuze si-mi inaintez demisia, zic eu de onoare. Sper ca dupa JO (ca sa nu tulburam atmosfera) si ceilalti 9 colegi care astazi au votat pentru mentinerea hotararii CC sa-si faca o analiza si, spre binele handbalului, sa grabeasca alegerile generale.

Personal, dupa ultimele evolutii interne pe care nu doresc sa le comentez, ma consider eliberat de orice obligatie morala pe care uneori Presedintele sugereaza ca as avea-o fata de echipa actuala. Cred ca pe parcursul celor mai bine de 2 ani am incercat sa-mi fac datoria in mod onest. Le doresc succes componentilor delegatiei Romaniei la JO si iubitorilor de handbal sa se bucure de un sport curat si frumos„.

Din investigațiile ProSport reiese faptul că mai sunt și alți membri ai Consiliului de Administrație care ar fi tentați să-și înainteze demisia, lucru care ridică deja multe semne de întrebare. Interesant, problemele sunt într-un moment în care naționala de senioare are șanse evidente pentru a urca pe podiumul olimpic la Rio! „Sper ca dupa JO (ca sa nu tulburam atmosfera) si ceilalti 9 colegi care astazi au votat pentru mentinerea hotararii CC sa-si faca o analiza si, spre binele handbalului, sa grabeasca alegerile generale„. Acest detaliu – cerință din demisia lui Alin Cârlugeanu se corelează cu anumite informații obținute de ProSport. Un prim aspect foarte important, echipa națională nu trebuie să sufere sub nicio formă în urma acestor „scântei” care s-au aprins în handbalul românesc. Un alt aspect foarte interesant, ce ține de culisele handbalului românesc, este în strânsă legătură cu Adunarea Generală care a fost „împinsă” către 28 iunie, într-o perioadă de vacanță, când în mod sigur nu se va atinge majoritatea.

Orice membru care demisionează acum din Consiliul de Administrație al FRH ar însemna eliberarea unui post în forul de conducere, care ar urma să fie ocupat la proxima Adunare Generală. Automat, scaunele lăsate libere acum vor fi ocupate în aproximativ o lună. Demisia a 5-6 membri ar însemna în iulie 5-6 oameni noi, astfel că alegerile anticipate cerute public de Cârligeanu în toamnă ar avea șanse mai mici de reușită. Pentru ca această situație inedită să se „consume”, conform Statutului FRH, este nevoie ca jumătate plus unu din membrii Consiliului de Administrație să-și înainteze demisiile. Surse ProSport susțin că anumiți membri nu demisionează acum pentru a salva din procentul de posturi libere, iar „anticipatele” vor fi forțate după Jocurile Olimpice de la Rio! 

Cert în acest moment este faptul că două personaje foarte importante din handbalul românesc, prin funcțiile ocupate în ultimii ani, au demisionat din forul de conducere al FRH, aspect care indică faptul că sunt probleme. Cert mai este că vineri, 4 iunie va avea loc un Consiliul de Administrație la P. Neamț mult mai aprins în contextul ultimelor evenimente (cazul Olimpic Tg. Mureș a creat deja vâlvă în mediul rețelelor de socializare prin faptul că s-ar fi creat altă nedreptate), în 28 iunie este programată Adunarea Generală când teoretic se vor alege alți doi membri – interesant de urmărit în acest sens „campania electorală” -. Cea mai importantă certitudine, naționala feminină va participa în august la JO de la Rio, unde are șanse reale să ajungă în premieră pe podium! Iar acest obiectiv trebuie să fie o prioritate pentru toată lumea!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele