EXCLUSIV | Cutremur în handbal! Un nume greu din federaţie a fost anunţat că va fi înlocuit în funcţie. Devine Cristina Vărzaru preşedinte la o Comisie cu greutate?

18 oct 2018 7584 afişări Handbal
EXCLUSIV | Cutremur în handbal! Un nume greu din federaţie a fost anunţat că va fi înlocuit în funcţie. Devine Cristina Vărzaru preşedinte la o Comisie cu greutate?
GALERIE (2 de imagini) VEZI GALERIA

La aproximativ opt luni distanţă de la Adunarea Generală de Alegeri, Alexandru Dedu, vechiul şi noul preşedinte, a decis să facă prima schimbare majoră la nivelul Comisiilor. Astfel, şeful handbalului românesc l-a anunţat pe Doru Manea, preşedinte al Comsiei Centrale de Observatori şi Delegaţi (CCOD), că în această săptămână a condus ultima şedinţă! Alexandru Dedu este cu ochii şi pe Comisia de Competiţii, acolo unde i-ar fi dat ultimatum lui Mihai Pârvu.

Subiectul a încins spiritele în lumea handbalului, în special în rândurile celor care au o influenţă mai mică sau mai mare. Chiar dacă a fost puţin vizibil în ultimii ani, Doru Manea este un om de handbal cu greutate în spatele cortinei, mai mereu a fost perceput ca un personaj cu foarte multă putere, poate chiar imediat după Alexandru Dedu şi Mihail Bocan din rândul oficialilor FRH. Comunicatele lui au reprezentat mereu un adevărat ”deliciu” pentru mulţi dintre cei care le primeau, dar în acelaşi timp şeful observatorilor a şi cheltuit mulţi bani din propriul buzunar pentru diverse acţiuni în folosul FRH, ba chiar a angajat nişte oameni aflaţi la greu.

Doru Manea a privit Comisia Centrală de Observatori şi Delegaţi ca pe ”propriul copil”

Doru Manea este, dacă vreţi, unul din oamenii sistemului, pentru că tot s-a vehiculat acest termen în ultimii ani. Şi nu numai în mandatele lui Dedu. El nu s-a amestecat peste problemele echipelor naţionale, nu a fost niciodată împotriva numirii sau schimbării unui selecţioner, în schimb, a fost direct interesat de modul cum se derulează întrecerile interne, de activitatea observatorilor şi arbitrilor, iar Comisia Centrală de Observatori şi Delegaţi a privit-o mereu ca pe ”propriul copil”. De altfel, Doru Manea este cel care a şi pus-o pe picioare, a reuşit să construiască un sistem, să întocmească un regulament.

Deseori contestat în interior pentru anumite decizii şi delegări, acuzat chiar înainte de alegeri că le-a cerut unor arbitri şi observatori să-şi fotografieze votul, Doru Manea a fost aproape mereu un susţinător al lui Alexandru Dedu şi în principiu nu prea a votat contra la şedinţele Consiliului de Administraţie. Votul lui a avut de fiecare dată o valoare sporită, nu statistic, ci din punct de vedere al însemnătăţii, având în vedere influenţa. În contrapartidă, nu a fost ”deranjat” de conducerea FRH, nici măcar atunci când observatorii delegaţi la jocuri au validat cu calificative de trecere sau foarte bine nişte prestaţii jenante ale arbitrilor, scăpaţi astfel de suspendări. În anumite cercuri, preşedintele FRH spunea că nu-l poate demite pe şeful de la Observatori, pentru că altfel ar fi fost îngreunat procesul de conducere al handbalului românesc. Ar fi pierdut astfel un vector important de susţinere în Consiliul de Administraţie, s-ar fi putut ajunge chiar şi până la o demisie în bloc în forul de conducere şi la forţarea unor alegeri anticipate, aşa cum s-a pus problema înaintea unei şedinţe la Cluj, în 2016. ”Puciul” a fost însă dejucat.

Comisiile Centrale de specialitate încă nu au fost aprobate de Consiliul de Administraţie după alegerile din februarie

La câteva luni după alegeri, Alexandru Dedu a decis că a venit timpul să facă o schimbare majoră şi să-l înlocuiască pe Doru Manea în fruntea CCOD. Este o mişcare care produce un adevărat cutremur. Sunt mulţi oameni care susţin această schimbare, dar există şi o parte însemnată împotriva unei astfel de decizii, pro preşedintelui CCOD.

Conform regulamentelor în vigoare, Alexandru Dedu nu trebuie să ceară acordul Consiliului de Administraţie pentru revocarea unui şef de comisie centrală de specialitate. Are şi un argument, faptul că actualele Comisii ale FRH nu au fost validate de Consiliul de Administraţie al FRH după alegeri, ci până acum s-a trecut tacit peste acest subiect de la o şedinţă la alta. Statul FRH specifică, printre altele: „Comitetul director propune spre aprobare Consiliului de Administraţie, componenţa comisiilor centrale de disciplină, arbitri, competiţii şi comisiei tehnice”. Iar Comitetul Director va propune mâine spre aprobare, la şedinţa Consiliului de Administraţie, un nou preşedinte la Comisia Centrală de Observatori şi Delegaţi. Membrii acestui for pot respinge propunerea, dar asta nu înseamnă că Doru Manea va rămâne în funcţie, ci în cazul unui vot negativ, atunci atribuţiilor vor fi preluate, până când va fi validat un preşedinte, de secretarul general al FRH, adică de Cristina Vărzaru!  

Alexandru Dedu l-a anunţat pe Doru Manea că nu va mai fi preşedinte al CCOD, iar lui Mihai Pârvu, preşedintele Comisiei Centrale de Competiţii i s-a dat un ultimatum. În sensul de a schimba componenţa acestui organism în următoarea perioadă, astfel încât media de vârstă destul de ridicată acum să fie scăzută substanţial.

Cu o zi înaintea şedinţei Consiliului de Administraţie nu este deloc linişte la nivel înalt, rămâne de văzut ce se va întâmpla vineri la sediul FRH. 19 octombrie poate însemna o zi foarte importantă pentru handbalul românesc.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.