EXCLUSIV | Cum se vede tot ce se întâmplă la CSM București din Germania? „Prea multe schimbări și la banca tehnică, prea multe schimbări și la lot”. Discuție cu Herbert Muller, antrenorul germano-român care rezistă de 8 ani în Liga Campionilor, alături de Ambros Martin și Dragan Adzic

Redactor:
Marius Hutu
EXCLUSIV | Cum se vede tot ce se întâmplă la CSM București din Germania? „Prea multe schimbări și la banca tehnică, prea multe schimbări și la lot
  • Publicat:
  • Actualizat:

CSM București se află în fața unui meci foarte important în Liga Campionilor, după jocul de azi cu Corona Brașov, din etapa a 15-a a Ligii Naționale. Campioana României va evolua duminică, în Germania, pe terenul echipei Thuringer, iar cu două puncte câștigate acolo ia o opțiune importantă pentru locul 2 în grupa principală, în bătălia cu Vipers, care are meci cu Gyor. Meciul este special și pentru că în tabăra adversă se află Herbert Muller, un antrenor născut în România, cu mare experiență la nivel de Liga Campionilor.

  • Într-un interviu acordat pentru Prosport, Herbert Muller a vorbit deschis despre mai multe subiecte: despre meciul de duminică, cum se vede echipa CSM București din Germania, bătălia pentru trofeul Ligii Campionilor, cum rezistă de atâția ani în această competiție, dar și despre prietenii din România

Antrenorul german de origine română nu a ascuns faptul că își dorește ca CSM București să ajungă în Final Four, dar a susținut că Thuringer va juca la victorie și în această partidă: „Indiferent de problemele pe care le-au avut până acum, București pleacă mare favorită în meciul cu noi și își dorește să ocupe măcar locul 2 după Gyor. Iar pentru a ocupa această poziție, este clar că trebuie să câștigi la Thuringer, pentru că Vipers are avantajul meciurilor directe cu CSM. Pe mine m-ar bucura dacă CSM București ar termina pe locul 2, i-ar fi mai ușor să ajungă în Final Four. Eu o să fac însă tot posibilul pentru echipa mea pentru a câștiga, vom lupta cum putem și cu ce putem. Avem puține jucătoare, la Vipers am fost doar cu opt jucătoare de câmp, la fel a fost și acasă cu Ferencvaros. Vom lupta, vom încerca să facem totul să obținem punctele, fără dar și poate. Așa este din punct de vedere sportiv. Dar dacă aș avea de ales, afectiv, clar că m-aș bucura ca CSM București să meargă în Final Four”.

„Am multe probleme medicale. Iveta Luzumova a revenit, dar nu este încă în apele ei. Îmi lipsesc patru interi. Foarte păcat, pentru că am fi putut să câștigăm cu Ferencvaros, am fi putut să ne impunem și la Vipers dacă am fi avut puțină forță. Intrăm întotdeauna bine în meciuri, dar la sfârșit ne lipsesc gloanțele, pentru că nu mai avem nimic pe bancă. Acest lucru mă stresează, pentru că în acest an în Champions League ar fi fost posibil să realizăm mai mult, atât în grupă, cât și în Main Round”, Herbert Muller, antrenor Thuringer.

De-a lungul timpului, Herbert Muller a fost adversar de mai multe ori al echipelor de club din România, cu Nurnberg și Thuringer, dar și la nivel de naționale cu Austria. Episodul din 2008 nu poate fi uitat nici azi. Într-un meci cu Oltchim, echipa pe care o pregătea atunci – Nurnberg – a reușit să egaleze în ultima secundă (28-28), rezultat care avea să scoată campioana României din semifinalele Ligii Campionilor.

Întrebat cum se vede CSM București din Germania, Herbert Muller spune că echipa are nevoie de continuitate pentru a ajunge să se bată de la egal la egal cu Gyor: „În primul rând ar trebui continuitate acolo, ar fi cel mai important lucru. Să fie puțină răbdare, să se poată clădi ceva, un antrenor să aibă șanse 2-3 ani la rând, să lucreze cu aceeași echipă ca să automatizeze toate schemele de joc, ca să automatizeze apărarea. Și Gyor a avut nevoie de vreo 6-7 ani până a câștigat Liga Campionilor pentru prima dată. Sau exemplul Metz, pur și simplu se clădește ceva. Asta este foarte important, să ai răbdare să construiești ceva. Am impresia că răbdarea lipsește la București, prea multe schimbări și la banca tehnică, prea multe schimbări și la lot”. Antrenorul a mai evidențiat un aspect: „Ar trebui poate și jucătoarele bune din România să evolueze neapărat la CSM. Naționala este foarte tare și trebuie să ai și un aspect românesc în echipă, sânge național în interior, fete care să lupte pentru culorile echipei și să facă totul pentru clubul acesta. Să trăiești cu inima acolo și să lupți pentru club. Normal că trebuie top-staruri din toată lumea, dar trebuie și o bază românească, care lipsește acolo”.

În ceea ce privește lupta pentru trofeul Ligii Campionilor, Herbert Muller spune că Gyor nu are cum să piardă în 2019 și este de acord cu faptul că ediția din acest an este cea mai dezechilibrată din ultimele sezoane. Pentru antrenor va fi însă interesant de urmărit cine va juca finala cu campioana Ungariei: „Nu văd echipa care poate să treacă de Gyor. Dar niciodată nu a fost o așa mare incertitudine, cine va ajunge în Final Four. Văd vreo 6-7 echipe care au șansa să intre în faza finală. În anii trecuți puteai să spui de la bun început, în Final Four intră clar Gyor, București, Vardar și Podgorica. Acum sunt 6-7 echipe care se bat cu șanse egale să ajungă în Final Four, în aceste condiții va și o finalistă surpriză. Ar putea să fie Vipers, ar putea să fie Metz, ar putea să fie București, ar putea să fie Rostov, ar putea să fie Podgorica. Sunt foarte curios ce se întâmplă, iar din acest punct de vedere va fi foarte interesant”.

Din punct de vedere statistic, Herbert Muller (56 ani) a devenit unul dintre cei mai respectați antrenori în Liga Campionilor, iar alături de Ambros Martin și Dragan Adzic face parte din clubul tehnicenilor care au jucat în ultimii 8 ani în această competiție fără întrerupere. Iar dacă n-ar fi avut acea „pauză” din 2009-2010, timp în care a fost la Rulmentul Brașov, probabil că azi ar fi fost un recordman, având în vedere că a adunat alte sezoane cu Nurnberg în Liga Campionilor. Cum a rezistat Herbert Muller atâtea sezoane în Liga Campionilor, în condițiile în care CSM București a schimbat deja opt antrenori în ultimii 4 ani?

„Este foarte greu să mă pot compara cu Ambros Martin, pentru că Gyor a intrat întotdeauna lejer în Champions League,  la lotul pe care l-a avut, la banii de care a dispus”

„Este foarte greu să mă pot compara cu Ambros Martin, pentru că Gyor a intrat întotdeauna lejer în Champions League, la lotul pe care l-a avut, la banii de care a dispus. Pe când, noi, nici în Bundesliga nu suntem în stare să concurăm la acest capitol cu Bietigheim. Principala adversară are un buget de trei ori mai mare decât noi. Metzingen, Dortmund sunt alte echipe care au mai mulți bani decât noi și totuși rezistăm aici. Avem o atmosferă familiară, suporterii noștri sunt foarte atașați de echipă, ne ajută. La fel, șefii mari ne dau mână liberă ca să facem partea sportivă așa cum o vedem noi. Dar problema este că din punct de vedere financiar nu avem aceleași resurse ca și adversarii noștri. Dacă vine Bietigheim și o vrea pe Dinah Eckerle, trebuie să o las să plece pentru că are un salariu de trei ori mai mare acolo decât câștigă la noi”, a răspuns Herbert Muller. Thuringer are în prezent un buget de aproximativ 1,2 milioane de euro.

În finalul discuției, Herbert Muller ne-a dezvăluit că urmărește frecvent ce se întâmplă în handbalul românesc și are mulți prieteni în țară. Prieteniile legate în perioada „Rulmentul” nu le va uita niciodată: „Tot timpul mă uit în Liga Națională. Acum țin legătura des cu Petra Blazek (n.r. eleva de la naționala Austriei, portar la SCM Rm. Vâlcea), mă bucur că Vâlcea stă mai bine, în comparație cu ultimii ani. Întotdeauna am avut o legătură mai strânsă cu Vâlcea, acolo mai am cunoștințe, neamuri care sunt aproape de Vâlcea. Voi avea mereu amintiri frumoase din România, pentru că am prieteni acolo, Remus Cojocaru (n.r. fost conducător la Rulmentul, arbitru și observator), Gică Anton, Ionica Munteanu. Sunt prietenii care vor rămâne o viață întreagă și asta mă bucură cel mai mult. Apoi, naționala este prezentă la fiecare turneu mare și o urmăresc cu mare drag, pentru că pur și simplu m-am născut în România. Sunt mândru că m-am născut acolo șI întotdeauna echipele românești îmi sunt puțin în suflet”.

Partida tur dintre Thuringer și CSM București se dispută duminică, de la ora 15:00.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
Mirel Dragomir, declaraţii halucinante: 'Nu îmi pare rău că sunt aici'
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
E cutremur! Cine este blonda care aspiră la titlul de "noua doamnă Şoşoacă". Avem imagini-bombă!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul Transilvaniei
15 județe, sub avertizare cod galben de vreme severă până diseară. Meteorologii anunță vânt puternic în Moldova, estul și sud-estul…
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
Bestia COSMICĂ din INIMA galaxiei noastre S-A TREZIT
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa tatălui fetei
A venit decizia în procesul de custodie a fiicei Ronei Hartner! Cu cine va sta Rita! Acuzaţii teribile la adresa…
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Mirel din Timişoara, renegat de familie după crima oribilă! Gestul făcut de fiecare membru în parte
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Devine obligatoriu în România. Anunț la Guvern chiar azi, 29 martie: Voi scrie în lege ca să fie clar
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului:
Primele declarații ale familiei lui Mirel Dragomir, după tragedia de la Timișoara! Tatăl tânărului: "Nu pot să-l privesc în ochi"
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Chinezii au lansat mașina care bate TESLA (la PREȚ și DESIGN)! - GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup