EXCLUSIV Citeşte primul interviu acordat de Anja unui ziar din România: "Oltchim va fi Barcelona handbalului"

12 feb 2011 128 afişări Comentează şi tu Handbal
EXCLUSIV Citeşte primul interviu acordat de Anja unui ziar din România: "Oltchim va fi Barcelona handbalului" Promisiunea Anjei: tiki-taka la Vâlcea

Anja Andersen ţine strâns în braţe o bluză neagră de trening, lafel cum un copil îşi strânge la piept jucăria preferată de pluş.Vorbeşte relaxat, cu zâmbetul pe buze, şi îşi priveşte doarocazional interlocutorul în ochi.

Alege un punct fix în spaţiu la care se uită parcă hipnotizatăîn timp ce îşi explică planurile pe care le are la Oltchim.Stăpâneşte impecabil engleza şi, în rarele momente când simte cănu-şi poate exprima exact gândurile, se foloseşte de tot ceea ceare la îndemână pentru a se face înţeleasă.

"M-am schimbat foarte mult în ultimii doi ani, am descoperitlucruri noi despre mine şi pot să spun că sunt o altă persoanăacum", explică Anja cu un calm tipic nordicilor. Antrenoarea venităla Oltchim să câştige "mai mult decât Liga Campionilor" ne-apermis, timp de câteva zeci de minute, să aruncăm o privire înuniversul ei.

Anja, care sunt primele impresii despreRomânia?
Hei! Asta e o întrebare pentru cineva care n-a mai văzut până acumţara voastră, dar să ştii că eu am fost de foarte multe ori înRomânia! E un loc fantastic!

Dar, totuşi, destul de diferit faţă deDanemarca...
Ştii cum stau lucrurile: fiecare dintre noi avem posibilitatea de ane alege în viaţă drumul care ne convine. Altfel, suntem cu toţiila fel, danezi, români, nu contează. Aici se face diferenţa, dacăalegi să faci ceea ce îţi face plăcere sau nu.

Eşti cunoscută ca o persoană cu un temperament vulcanic, crezi căte poţi adapta în România?

Eram! În ultimii ani am învăţat foarte multe despre mine şi cred căsunt un alt om, cumva diferit faţă de ceea ce eram în trecut. Nucred că o să am vreo problemă în a mă adapta aici.

"Handbalul poate fisportul numărul 1 în ţara voastră!"

Momentan, te împarţi între Danemarca şiRomânia...
E doar o fază incipientă, va veni şi timpul în care voi sta multmai mult alături de fetele de la Oltchim. Dar, deocamdată, simt căe nevoie de mine şi în altă parte, că pot fi de folos nu doar aici.Ar fi fost foarte uşor pentru mine să vin aici şi să câştig LigaCampionilor, dar eu vreau mult mai mult. Îmi doresc să las ceva înurmă.

E deranjant faptul că ai venit într-o ţară în carehandbalul nu e un sport foarte mediatizat? Faţă de Danemarca, undee sport naţional...
Tu crezi că la noi a fost aşa dintotdeauna?! Te înşeli! Fotbalulera sportul numărul 1 şi în Danemarca până să apară generaţia dehandbaliste din care am făcut şi eu parte. Noi am început săcâştigăm trofee, să aducem publicul în săli, iar acum handbalul adevenit sportul naţional.

Crezi că acelaşi lucru poate fi valabil şi pentruRomânia?
Victoriile pot face acest lucru posibil! Eu cred că e posibil cahandbalul să ia faţa fotbalului.

"Anulviitor putem câştiga Liga Campionilor"

Se spune că marii jucători nu reuşesc să ajungăantrenori pe măsură din cauza că le cer elevilor să joace aşa cum ofăceau ei. Te-ai lovit de această problemă la începutulcarierei?
Nu! Eu percep altfel meseria de antrenor. Tehnicianul nu e cel careîţi spune ce să faci, pentru că asta o poate face oricine. Ci eomul care te ajută să îţi descoperi resursele interioare, săgăseşti soluţiile potrivite pentru a-ţi valorifica potenţialul.Pentru mine, handbalul e ca o poveste de dragoste şi realizezlucrul acesta în fiecare zi când sunt la antrenament şi descopărnoi exerciţii şi noi metode de pregătire. Sunt un om norocos!

E corectă percepţia oamenilor care te privesc ca pepiesa lipsă din puzzle-ul Oltchimului? Acea piesă care poatecâştiga Liga Campionilor.
Sunt 23 de piese în acest puzzle! Oamenii trebuie să înţeleagă căorice lucru măreţ se realizează în timp. Sunt foarte multe echipecare au avut un potenţial incredibil, dar care n-au realizat nimictocmai din cauză că n-au avut răbdare. Eu am zis aşa: Oltchim poatecâştiga Liga Campionilor. Nu anul acesta, ci sezonul viitor! Dacăvom reuşi chiar din primul sezon, va fi incredibil, dar planul estepentru anul ce vine.

"Suntfanul lui Pep Guardiola

La fel ca Barcelona la fotbal…
(râde cu poftă) Guardiola e antrenorul meu preferat! Într-un an şijumătate, Oltchim va juca handbal aşa cum Barcelona joacăfotbal.

Ce alţi oameni din sport îţi plac?
Phil Jackson şi Michael Jordan, iar din fotbal ar fi cei trei de laBarcelona: Messi, Xavi şi Iniesta. Şi da, e echipa mea preferată,dacă asta urma să mă întrebi. (râde)

Din handbalul actual cine îţi calcă pe urme?
(stă puţin pe gânduri) Bojana Popovic! Am lucrat cu ea timp decinci ani, am ajutat-o să progreseze, să găsească acele soluţiidespre care îţi spuneam mai devreme. E o chestie ciudată: chiardacă a fost mereu una dintre cele mai bune, Bojana n-a luatniciodată titlul de cea mai bună jucătoare a lumii.

Dar Cristina Neagu?
De ea voiam să zic acum! E tânără, e deja în vârf, şi cred că încâţiva ani oamenii se vor înghesui să o vadă. Mi-am dat seama depotenţialul ei uriaş din discuţiile avute. Am văzut la ea aceeaşidragoste pentru handbal pe care o am şi eu.

Cineeste Phil Jackson?
Un model pentru Anja Andersen este Phil Jackson, unul dintre ceimai mari antrenori din istoria NBA-ului. Americanul a căpătat oreputaţie de invidiat după zece ani în care a antrenat ChicagoBulls, timp în care a cucerit şi şase titluri. În următoruldeceniu, Jackson a trecut pe banca celor de la LA Lakers, echipăalături de care a câştigat alte cinci trofee.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.