Eşec asumat! Cronica meciului România - Franţa, în care Ambros Martin a odihnit jucătoarele importante. Urmează Cehia

8 dec 2017 11908 afişări Handbal
Eşec asumat! Cronica meciului România - Franţa, în care Ambros Martin a odihnit jucătoarele importante. Urmează Cehia Foto: Sorin PANĂ / MEDIAFAX

România a pierdut ultimul meci din Grupa A a Campionatului Mondial de handbal feminin, 17-26 cu Franţa. A fost însă un eşec asumat, Ambros Martin menajându-şi vedetele pentru meciul din optimi, în condiţiile în care naţionala obţinuse locul 1 cu o zi mai devreme. În optimi, România va înfrunta Cehia!

De-a lungul turneelor finale, România a fost obişnuită cu munca grea, cu situaţiile complicate, fiind pusă la diverse încercări în tentativa de a-şi croi drum către fazele superioare. De multe ori, eforturile au fost răsplătite, dar au fost şi cazuri în care echipa a suferit. Înaintea meciului cu Franţa, naţionala feminină s-a aflat într-o postură nouă. Să fie deja calificată, nu oricum, ci de pe locul 1 în grupa de la Trier. România a fost prima naţională de la Campionatul Mondial care şi-a ocupat poziţia pe tabloul de ”16” în dreptul A1, chiar şi înaintea Norvegiei şi Rusiei.

Ultima situaţie de acest, ca România să fie calificată mai devreme către o fază superioară şi să nu mai aibă nicio miză la ultima partidă, s-a întâmplat la Campionatul European din 2010. După ce au învins Croaţia şi Muntenegru, jocul cu Rusia nu a mai contat deloc. Naţionala a fost interesată doar de jocul care urma cu Suedia în semifinale, astfel că la întâlnirea respectivă cele mai importante au fost menajate, nu şi-a asumat niciun risc. Deconectată, România a pierdut la scor cu 35-20.

Încă de la încălzire a devenit clar că Ambros Martin nu va conta pe toate jucătoarele. Eliza Buceschi a rămas pe banca tehnică, astfel că în primul ”7” urma să apară Cristina Laslo în centru, mai ales că şi Mădălina Zamfirescu a fost înlocuită cu Gabriella Szucs. Jucătoarea de la Buducnost a fost şi printre primele fete care s-au dezechipat de trening, fiind nerăbdătoare să înceapă prima partidă ca titulară la acest Campionat Mondial. După câteva minute de încălzire, Cristina Neagu a venit la rândul ei pe margine şi a continuat să lucreze doar pentru musculatură.

Din echipa tip, selecţionerul a început meciul doar cu Udriştioiu şi Geiger, în timp ce Cristina Florianu a a primit sarcini şi în atac, nu numai în apărare. România a intrat în formula: Dumanska – Popa, Florianu, Laslo, Geiger, Udriştioiu, Tomescu. Jocul a debutat cu un gol înscris de Udriştioiu de la 7 metri şi cu o eliminare de 2 minute la Melinda Geiger.

Franţa s-a încălzit destul de greu, fiind blocată în drumul spre gol de Denisa Dedu, care a avut trei parade în primele 6 minute, cu un 7 metri apărat între acestea. România s-a desprins la 2-0 în minutul 6, dar au fost şi singurele momente în care a contat în această partidă. Adversara s-a aşezat tot mai bine în apărare, iar tricolorele au început să dea de greu. Fără Cristina Neagu, Eliza Buceschi, dar şi fără aportul unor handbaliste precum Crina Pintea şi Valentina Ardean, atacul a avut de suferit. Florianu, Laslo şi Dragut ori Geiger au jucat poate pentru prima dată în această formulă în atac, iar în faţa unei formaţii precum Franţa, care se apără agresiv le-a fost foarte greu să ”lege” acţiunile.

Franţa a înscris 7 goluri la rând, 7-2 (min. 13), iar lucrurile au început să devină destul de clare. Diferenţa dintre o echipă motivată şi alta cu gândul la următorul joc a început să fie tot mai evidentă inclusiv pe tabela de marcaj. Şi privirile noastre s-au îndreptat tot mai des către Ungaria – Cehia, partidă care a început la aceeaşi oră şi care avea să decidă adversara tricolorelor din optimi.

Selecţionerul a continuat să testeze pentru ce va urma şi a părut că este interesat în mod direct doar de apărare, motiv pentru care le-a trimis în compartimentul defensiv pe Pintea şi Ardean pentru jocul 5 plus 1 în faţa adversarului. În poziţional, Franţa nu a ajuns uşor în faţa porţii, dar a reuşit să-şi mărească diferenţa pe ceea ce a realizat în apărare. Adică să recupereze mingi şi să plece pe contraatac. Astfel, până la pauză a ajuns la un avans de 10 goluri: 17-7. Meciul a devenit relaxant pentru ambele părţi. 

În partea secundă, echipa României nu a venit cu modificări semnificative, fiind de menţionat poate revenirea Yuliei Dumanska în poartă. Ea s-a şi remarcat, de altfel, la primele acţiuni ale Franţei cu două intervenţii. Jocul nu a mai avut însă nerv, ambele echipe fiind preocupate să evite accidentările. Pe un fond de concentrare tot mai scăzut, jocul nu a mai avut intensitate, s-au înmulţit greşelile, iar Franţa şi România au fost tot mai ”zgârcite” în reuşite. Lucrurile au devenit mai fierbinţi în tribune, acolo unde românii şi francezii şi-au dat mâinile şi au început să facă valuri, fanii ambelor echipe fiind mulţumite de realizările în prima fază a grupelor.

Diferenţa de scor a jonglat între 7 şi 11 goluri, la final Franţa impunându-se cu 26-17. Tot la final am aflat şi adversara României în optimi, adică Cehia!

Franţa – România 26-17 (17-7)

Leynaud, Darleaux – portari; Dancette 1, Ayglon, Pineau 1, Landre 1, Zaadi 2, Houette 7, Niakate 4, Dembele 2, Flippes 4, Kanor, Edwige 1, Nze Minko, Niombla 1, Lacrabere 2. Antrenor: Olivier Krumbholz

Dedu, Dumanska – portari; Udriştioiu 2, Szucs, Geiger 1, Buceschi, Neagu, Laslo 2, A.M. Popa 1, Ardean Elisei, Florianu 6, Pintea 1, Berbece, Tomescu, Tatar 1, Dragut 3. Antrenor: Ambros Martin

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.