Duelul titanilor! Ambros Martin: „Trebuie să arătăm un handbal foarte bun dacă vrem să batem Rusia”. Evgeni Trefilov: „Dacă vom găsi cheia cum să-i învingem pe cei doi portari ai României, vom câştiga”

14 dec 2018 4214 afişări Handbal
Duelul titanilor! Ambros Martin: „Trebuie să arătăm un handbal foarte bun dacă vrem să batem Rusia”. Evgeni Trefilov: „Dacă vom găsi cheia cum să-i învingem pe cei doi portari ai României, vom câştiga” Fotografii Sorin PANĂ

România – Rusia, prima semifinală a Campionatului European de handbal feminin din Franţa, programată vineri, de la ora 18:30 (în direct pe TVR), este interesantă din multe puncte de vedere. Unul ar fi duelul celor doi antrenori, Ambros Martin vs Evgeni Trefilov, doi dintre cei mai titraţi tehnicieni în handbalul feminin. Selecţionerul României are cele mai bune rezultate din ultimul deceniu la nivel de cluburi, iar omologul rus este la bătaie cu Thorir Hergeirsson la nivel de echipe naţionale.

Ambii antrenori au „uitat” de confruntarea directă din campionatul Rusiei, Rostov Don vs Kuban Krasnodar şi care, foarte probabil, naşte deja orgolii. „Noi antrenorii nu suntem importanţi. Importantă este echipa noastră, ca fetele să se simtă bine, încrezătoare, relaxate, ştiu că se vor bate. Dar în acelaşi timp ştiu că trebuie să jucăm şi foarte bine, nu doar să luptăm. Trebuie să arătăm un handbal foarte bun dacă vrem să batem Rusia”, a susţinut Ambros Martin. „Campionatul Rusiei nu are nicio legătură cu Campionatul European”, a declarat şi Evgeni Trefilov.

Prin faptul că o antrenează de câteva luni pe Rostov Don, selecţionerul României cunoaşte foarte bine jucătoarele naţionalei Rusiei. Mai mult, jumătate dintre ele îi sunt eleve la echipa de club, în frunte cu Anna Vyakhireva. „Ştiu cum joacă, ştiu că Rusia este campioana olimpică. Cunosc multe din jucătoarele lor, pentru că le pregătesc la Rostov Dov, dar din acest motiv ştiu şi cât de dificil va fi meciul, pentru că au foarte multă calitate”, a precizat Ambros Martin.

Antrenorul României susţine că „echipa” va fi cea care va prelua responsabilitatea în teren, în absenţa Cristinei Neagu, dar şi faptul că nu mai e timp să pregătească o nouă tactică fără căpitanul naţionalei. „Vom încerca să supravieţuim mâine, nu mai e vorba de tactică. Vom lupta ca nişte lei şi vom încerca să le împingem cu defensiva, încercăm să le facem nervoase. Trebuie să lucrăm foarte bine atât în apărare, cât şi în atac. Trebuie să avem control, să stăm bine în apărare pentru că ei sunt o echipă ofensivă, marchează foarte multe goluri. Defensiva trebuie să fie cu adevărat foarte bună, iar aşa putem să marcăm şi goluri pe contraatac”, a spus Ambros Martin.

De partea cealaltă, Evgeni Trefilov este convins că România va fi foarte puternic motivată în absenţa Cristinei Neagu, dar cheia jocului este la nivelul porţii tricolore. „România a pierdut cea mai valoroasă jucătoare, acum e momentul să dovedească faptul că sunt o adevărată echipă. Cei doi portari pe care îi are sunt foarte importanţi. Dacă vom găsi cheia cum să-i învingem, vom câştiga”, a sintetizat Trefilov, care a câştigat patru titluri mondiale cu Rusia, dar şi unul olimpic. O medalie de aur la Campionatul European este tot ce îi mai lipseşte din palmares antrenorului rus.

România – Rusia se va desfăşura în „Paris Bercy”, aceeaşi arenă care a găzduit o altă semifinală de turneu final între cele două naţionale, la Mondialul din 2007. Tot cu Trefilov pe banca tehnică, Rusia a câştigat cu 30-20 în faţa României. Selecţionerul rus a declarat că îşi aduce forte bine aminte de partida respectivă.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.