Drumul de la Alchimia de vis la Halfchim! Cine rămâne? Cine mai vine?

22 mai 2013 5252 afişări Handbal
Drumul de la Alchimia de vis la Halfchim! Cine rămâne? Cine mai vine?

Campioana României şi-a încheiat sezonul cu o eliminare prematură din Cupa României
Din echipa acestui sezon, maximum opt handbaliste vor mai juca la Oltchim

Aproximativ trei milioane de euro cheltuiţi degeaba, doar pentru un titlu naţional, care oricum ar fi fost câştigat şi fără asemenea investiţii. Aceasta este realitatea cruntă a unui sezon complet ratat de Oltchim, care şi-a fixat ca obiectiv câştigarea Ligii Campionilor în momentul în care a transferat câteva din cele mai în vogă handbalsite ale Europei, precum Bulatovic, Pineau, Barbosa sau Navarro. Nu numai că Vâlcea nu a obţinut trofeul, dar a ratat şi prezenţa în finala competiţiei, pe care a atins-o spre exemplu, în 2010, cu bani mai puţini cheltuiţi. Apogeul unui sezon negru a fost atins luni seara, când Oltchim a pierdut neaşteptat meciul din sferturile Cupei României, în faţa Coronei Braşov (scor 40-41 după loviturile de departajare).

Dintr-o echipă care a speriat Europa, după lotul pe care şi l-a format în vara trecută, Vâlcea s-a transformat drastic în numai câteva luni. Astfel, a ajuns la Oradea ca o trupă plictisită, obosită, schimonosită de toate problemele pe care le-a întâmpinat în ultimele luni, cu toate că a avut la dispoziţie majoriotatea vedetelor cu care a plecat la drum. Cum s-a ajuns în această situaţie? Mulţi înclină să explice întreaga stare de fapt prin blocajul financiar în care a intrat clubul, întârzierea salariilor afectându-le mental pe handbaliste mai mult decât s-ar fi anticipat.

Meiroşu a anunţat că se retrage
Pe fondul instabilităţii financiare, mai multe jucătoare şi-au făcut alte planuri încă din timpul acestui sezon. Leynaud, Vetkova, Pineau şi Stanca nici nu au mai prins luna mai şi şi-au făcut bagajele pentru a evolua la alte echipe. Câteva handbaliste importante, precum Bulatovic, Manea, Navarro, Jovanovic şi Farcău, îşi iau la revedere de la Vâlcea în aceste zile, ele semnând cu formaţii de prim rang din Europa. În plus, Adina Meiroşu a declarat la DigiSport, după meciul cu Corona Braşov, că se va retrage din activitate, deşi nu a împlinit nici 28 de ani. Însumat, campioana României a ajuns deja la zece jucătoare (n.r. - din 18 la începutul sezonului) care nu se vor regăsi în lot şi în ediţia 2013-2014.

Cine rămâne? Cine mai vine?
Cea mai arzătoare întrebare este „Ce se va întâmpla cu Oltchim?“. Va fi în stare să se redreseze, să se mai bată cu marile forţe din Europa sau măcar să adune trofee pe bandă rulantă în România? Deocamdată, oficialii clubului nu s-au hazardat în declaraţii, nici nu au prezentat încă planul de bătaie pentru viitor, cu toate că majoritatea handbalistelor sunt pe picior de plecare, fie la alte echipe, fie în vacanţă.

După acte, certitudini sunt doar Iulia Managarova, Iulia Curea şi Nicoleta Safta, aflate încă sub contract. Barbosa şi Nechita şi-au dat acordul de principiu pentru a continua la Oltchim şi din vară, în timp ce Neagu, Ungureanu şi Brădeanu sunt în negocieri cu clubul. Cel puţin acestea au fost ultimele date oficiale prezentate de Vâlcea, care a calculat un buget de aproximativ 1,5 milioane de euro pentru sezonul următor. La capitolul reveniri, pe listă sunt trei jucătoare: Băbeanu, Polocoşer şi Buceschi, iar Dincă şi Chintoan, ambele de la „U“ Jolidon Cluj, sunt priorităţi pe lista de tranferări. Cu ce se va alege până la urmă Oltchim? Răspunsurile sunt greu de anticipat după un sezon în salturi şi încheiat trist.


După plecarea Oanei Manea şi retragerea Adinei Meiroşu, Ada Nechita rămâne singura jucătoare care a prins toate momentele importante din ultimul deceniu la Oltchim

4 handbaliste are la lot Oltchim pentru „dubla“ cu Slovacia din barajul de calificare la CM: Brădeanu, Ungureanu, Nechita şi Curea

4 jucătoare care au evoluat în finala Ligii Campionilor din 2010 au şanse să continue şi din vară la Oltchim: Curea, Neagu, Nechita şi Ungureanu


Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.