Dramatic! Gyor a câştigat Liga Campionilor, după un final nebun cu Rostov Don. Reprezentata Ungariei a câştigat trofeul al treilea an la rând, de această dată şi cu pivotul Crina Pintea în teren

12 mai 2019 7229 afişări Handbal
Dramatic! Gyor a câştigat Liga Campionilor, după un final nebun cu Rostov Don. Reprezentata Ungariei a câştigat trofeul al treilea an la rând, de această dată şi cu pivotul Crina Pintea în teren

Gyor este vechea şi noua campioană a Europei, după succesul cu Rostov Don în marea finală de la Budapesta, cu 25-24. Finalul a fost dramatic, Grimsbo reuşind să evite prelungirile cu o paradă în ultima secundă la o aruncare a olandezei Abbingh.

  • Gyor este prima echipă după Hypo Viena care a reuşit să câştige trofeul în 3 ani consecutivi.
  • Echipa maghiară a ajuns la al 5-lea titlu în Liga Campionilor. Tot atâtea trofee a obţinut cu Gyor şi Eduarda Amorim şi Anita Gorbicz, principalele marcatoare ale finalei, cu câte 7 goluri. Acelaşi număr de reuşite l-a avut şi Lois Abbingh.
  • Crina Pintea este prima jucătoare din România care câştigă Liga Campoionilor cu o echipă din străinătate după Cristina Neagu, în 2015, cu Buducnost.
  • MVP-ul turneului Final Four a fost desemnată norvegianca Kari Aalvik Grimsbo (Gyor). Titlul de golgheter i-a revenit unei alte jucătoare din Norvegia, Linn Jorum Sulland (Vipers Kristiansand) – 89 goluri.

După Spartak Kiev şi Hypo Viena, Gyor a devenit a treia mare echipă din istoria handbalului feminin, reuşind să câştige cinci titluri din opt finale disputate în ultimele 11 ediţii. După 3 ani la rând în care a cedat o finală cu CSM Bucureşti după prelungiri şi aruncări de la 7 metri, apoi a câştigat două trofee cu Vardar Skopje, tot după prelungiri, reprezentanta Ungariei a dat senzaţia că se va impune fără mari probleme în faţa echipei Rostov.

Gyor a dominat categoric sezonul de Champions League până la ora finalei, iar în ultimul act a fost echipa care a controlat ostilităţile în cea mai mare parte. După un debut de joc într-un ritm foarte ridicat (în primele 2 minute s-au marcat 5 goluri), echilibrat, echipa maghiară a pus stăpânire pe joc. De la 7-9 a reuşit să facă o diferenţă de patru goluri până la pauză, 15-11. Grimbso a intrat foarte bine în poartă, iar Eduarda Amorim a fost jucătoarea de decizie în atac, care a apărut des la finalizare.

În partea secundă, Gyor s-a desprins la cinci goluri, 16-11 şi 17-12, dar Nycke Groot a fost descalificată în minutul 37, iar mecanismul lui Danyi Gabor a început să se deregleze în atac. Lois Abbingh a fost o jucătoare inspirată pentru Rostov, iar trupa lui Ambros Martin a reuşit să reintre în meci, nu dintr-o dată, ci treptat. A avut şi ghinion, aşa cum s-a întâmplat în minutul 52, când Makeeva a trimis mingea în bară la scorul de 21-24.

Pe măsură ce jocul s-a apropiat de final, Gyor a început să sufere, pentru că şi a doua jucătoare de creaţie, Stine Oftedal, a obosit. Rostov a simţit că are o şansă bună de a reveni, Pessoa a adus un plus de putere prin stilul de apărare, iar diferenţa s-a redus până la urmă la două goluri, 23-25 (min. 59).

Finalul a fost dramatic. Echipa maghiară nu a mai găsit drumul spre gol de 8 minute, ba, mai mult, Amorim a fost şi ea descalificată cu 37 de secunde înainte de final. Rostov s-a apropiat la un gol, 24-25 şi a recuperat şi mingea cu vreo 12 secunde înainte de auzul final al sirenei. S-a „aruncat” imediat în atac, iar în ultima secundă a găsit culoarul de a arunca la poartă. Lois Abbingh a tras de la distanţă, dar Grimsbo s-a opus şi a adus din nou tilul la Gyor.

Crina Pintea a intrat pe parcurs în ambele reprize. Nu a marcat, dar a pus umărul la performanţa excepţională a echipei din Gyor. La final, la Budapesta, a fluturat şi steagul României. CSM Bucureşti nu a ajuns în acest an în Final Four, dar România a fost acolo prin pivotul echipei naţionale, care şi-a îndeplinit un alt mare vis al carierei.

Rostov Don – Gyor 24-25 (11-15)

Mekhdieva, Sedoykina, Pessoa – portari; Slivinskaya, Managarova 5, Sen 1, Abbingh 7, Vyakhireva 3, Bobrovnikova 1, Maslova, Makeeva 5, Kalinichenko , Tazhenova, Kozhokar, Kuznetsova 2, Borshchenko. Antrenor: Ambros Martin

Leynaud, Kiss, Grimsbo – portari; Brattset 3, Hansen 1, Mork, Gorbicz 6, Oftedal 3, Amorim 7, Kristiansen 1, Tomori, Groot 1, Fodor, Bodi 3, Puhalak, Pintea. Antrenor: Danyi Gabor

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.