Donald Trump poate candida la funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, dar nu şi pentru o funcţie în cadrul FR de Handbal! Noul Statut propus de FRH îi oferă puteri sporite preşedintelui

14 mai 2019 1434 afişări Handbal
Donald Trump poate candida la funcţia de preşedinte al Statelor Unite ale Americii, dar nu şi pentru o funcţie în cadrul FR de Handbal! Noul Statut propus de FRH îi oferă puteri sporite preşedintelui

Federaţia Română de Handbal intenţionează să propună modificarea Statutului la Adunarea Generală Ordinară din luna iunie. Acesta va fi dezbătut, vineri, în Consiliul de Administraţie. Câteva articole din Statut în forma prezentată de FRH sunt contestate. Sunt deja multe păreri care susţin că noul Statut oferă puteri sporite preşedintelui.

În forma prezentată de FRH, secretarul general primeşte un loc cu drept de vot în Consiliul de Administraţie. Practic, preşedintele „îşi asigură” un vot în plus la şedinţele CA, având în vedere că secretarul general este în subordinea lui şi îl poate revoca oricând!

De pe altă parte, pentru funcţia de preşedinte viitorii candidaţi trebuie să îndeplinească o condiţie suplimentară: „experienţă de minim 5 ani într-o funcţie de conducere a unei structuri sportive handbalistice sau într-o funcţie de administrator al unei societăţi comerciale cu minim 20 de angajaţi”. Oamenii din handbal susţin că în aceste condiţii chiar actualul preşedinte, Alexandru Dedu, nu ar fi avut dreptul să candideze la alegerile din 2014, când a obţinut primul mandat.

Un alt punct care stârneşte reacţii se referă la limita de vârstă impusă pentru un candidat, indiferent de funcţia pentru care candidează, adică 69 de ani. Practic, Donalt Trump (72 ani azi) poate candida pentru funcţia de preşedinte al Statelor Unite, dar nu ar putea, ipotetic vorbind, să aspire la o funcţie în cadrul Federaţiei Române de Handbal.

Limita pare că îl vizează în special pe Gheorghe Tadici, care va depăşi vârsta de 69 ani în momentul viitoarelor alegeri. De-a lungul timpului, indiferent de componenţa structurii de conducere, antrenorul a fost, în general, liderul Opoziţiei. 69 de ani împliniţi va avea un alt om important din handbalul românesc, este vorba despre Mihail Bocan, membru în actualul Consiliu de Administraţie. Practic, Tadici şi Bocan au fost avut peste 120 de voturi la ultimele alegeri, singurii care au depăşit graniţa de 100 de voturi, bucurându-se de o mare popularitate în rândul structurilor cu drept de vot (în jur de 200 de votanţi)

Statutul aflat în vigoare a fost adoptat în 2011. Mai jos puteţi citi câteva modificări care se dorect la actualul Statut:

ADUNAREA GENERALĂ

Statut 2011

 • Convocare A.G. extraordinară poate fi făcută de către ½ dintre delegaţii cu drept de vot care au participat la ultima A.G.
 • Au drept de vot doar membrii care au participat în anul desfăşurării A.G. la cel puţin o competiţie organizată de FRH.
 • În cazul neîndeplinirii cvorumului, AG este reconvocată în termen de 15 zile.

Proiect 2019

 • Convocare A.G. extraordinară de către ½ + 1 din numărul total al membrilor afiliaţi cu drept de vot.
 • În cazul neîndeplinirii cvorumului, AG ordinară poate fi reconvocată în termen de 2 ore; A.G. extrordinară, cea de alegeri sau care are pe ordinea de zi modificări de Statut se reconvoacă în termen de 15 zile.

COMPONENŢA CONSILIULUI DE ADMINISTRAŢIE

Statut 2011

 • 17 membri – preşedinte, 2 vicepreşedinţi (masc. şi fem.) + 14 membri

Proiect 2019

 • 14 membri – preşedinte, 1 vicepreşedinte, secretar general + 11 membri:
 • 1 reprezentant al sportivilor (ales de 28 de electori, câte un reprezentat al sportivilor de la fiecare dintre cele 28 echipe din Ligile Naţionale masc. şi fem.) – procedura concretă urmează a fi stabilită ulterior
 • câte 1 reprezentant al antrenorilor, observatorilor, arbitrilor, Asociaţiilor Judeţene de Handbal (total 4)
 • câte un reprezentant al cluburilor din LNF şi LNM (total 2)
 • câte un reprezentant al cluburilor din Div.A masc. şi fem. (total 2)
 • câte un reprezentant al cluburilor de juniori masc. şi fem. (total 2)

CONDIŢII PE CARE TREBUIE SĂ LE ÎNDEPLINEASCĂ CANDIDAŢII

PREŞEDINTE

Statut 2011      

 • Să nu aibă relaţii contractuale cu FRH sau cu o structură afiliată

Proiect 2019

 • Experienţă de minim 5 ani într-o funcţie de conducere a unei structuri sportive handbalistice sau într-o funcţie de administrator al unei societăţi comerciale cu minim 20 de angajaţi

Alte noutăţi din Proiect privind alegerile:

Pentru toate funcţiile, limita de vârstă pentru un candidat este de 69 de ani.

O persoană poate candida pentru maxim 2 funcţii, cu excepţia celor care candidează pentru funcţia de preşedinte.

Alegerile se pot desfăşura şi prin vot electronic.

COMITETUL DIRECTOR

Statut 2011 – 5 membri, toţi angajaţi FRH

Proiect 2019 – 6 membri, 5 angajaţi FRH + vicepreşedintele

În privinţa Consiliului de Administraţie, deşi în Proiect este menţionat că forul respectiv ”conduce întreaga activitate a FRH”, mai departe nu sunt prevăzute atribuţii concrete care să facă efectivă această prevedere;

Apoi, se introduce noţiunea de comisii ”provizorii”, desemnate exclusiv de către preşedinte, fără a fi specificate în mod concret atribuţiile acestora.

Sunt mulţi oameni din handbal, reprezentanţi ai structurilor de handbal afiliate la FRH, care au propus multe modificări la Statut, care nu sunt de acord cu „n” articole propuse de FRH. Practic, în actualul Consiliu de Administraţie, prin membriui aleşi, este reprezentată aproape întreaga masă a handbalului românesc, de la cluburi, arbitri, observatori, până la juniori şi mediul universitar.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.