Doliu în handbalul românesc. Ghiţă Licu, dublu campion mondial, s-a stins din viaţă după o grea suferinţă. "Mulţi oameni din Germania s-au interesat de starea lui de sănătate"

8 apr 2014 10186 afişări Comentează şi tu Handbal
Doliu în handbalul românesc. Ghiţă Licu, dublu campion mondial, s-a stins din viaţă după o grea suferinţă. "Mulţi oameni din Germania s-au interesat de starea lui de sănătate" 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/12425547/2/doliu12.jpg
  • Ghiţă Licu, tatăl lui Robert Licu, a fost răpuns de cancer la 68 de ani
  • Unul dintre cei mai importanţi pivoţi din istoria României, Ghiţă Licu a câştigat titlul mondial cu România în 1970 şi 1974
  • După finala din 1974, Ghiţă Licu şi Dan Marin plănuiseră să se îmbete, însă n-au putut consuma mai mult de o jumătate de bere

Handbalul românesc traversează momente dificile din toate punctele de vedere. Ultima lovitură a venit noaptea trecută, când Ghiţă Licu (68 ani), dublu campion mondial cu România în 1970 şi 1974, s-a stins din viaţă după o grea suferinţă. Pe lângă faptul că a fost unul dintre cei mai mari pivoţi ai României, tatăl lui Robert Licu a fost şi unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni care au antrenat în Germania.

În istoria all-time a handbalului românesc, Ghiţă Licu figurează şi cu două medalii la Jocurile Olimpice, bronz în 1972 la Munchen şi argint la Montreal 1976. Ghiţă Licu va fi înmormântat joi, în comuna Pantelimon.

Dan Marin: "A fot ca un frate pentru mine"

Dispariţia dublului campion mondial a întristat lumea handbalului, campionii mondiali aflaţi în viaţă fiind cei mai bulversaţi. Mai ales că pe 15 aprilie toţi handbaliştii României care au urcat pe prima treaptă a Campionatelor Mondiale urmează să se întâlnească la aceeaşi masă. "Ghiţă Licu mi-a fost prieten 52 de ani. Am jucat împreună încă de la juniori, am fost în echipa naţională de tineret, la prima reprezentativă. În 1974, la Mondialul din Germania, am stat în aceeaşi cameră. Ghiţă Licu a fost şi naşul meu de cununie, astfel că pentru mine este o pierdere ireparabilă. În momentele grele din viaţa mea, pentru că au existat şi astfel de momente, mi-a fost mereu un alături, ca un frate. Pentru handbalul românesc, dar şi handbalul internaţional reprezintă o pierdere imensă, mulţi de afară, în special din Germania s-au interesat de starea lui de sănătate", ne-a declarat Dan Marin.

26 de campioni mondiali ai României la handbal mai sunt în viaţă. Ghiţă Licu s-a stins din viaţă cu câteva zile înainte ca reprezentanţii celor patru echipe mondiale să se reîntâlnească la Bucureşti (15 aprilie)

Ghiţă Licu s-a stins din viaţă după o suferinţă de aproximativ şase luni. Explică Dan Marin: "Cea mai grea clipă pentru mine a fost la sfârşitul anului trecut, când am fost anunţat că nu se mai poate face nimic. El a fost operat în zona abdomenului, unde i s-au găsit mai multe metastaze. Doctorii s-au declarat învinşi, s-a făcut tot ce s-a putut. Ghiţă Licu nu mai putea fi salvat de niciun aparat, chiar dacă era să fie transportat în străinătate pentru a fi operat".

"Ghiţă Licu a fost unul dintre cei mai buni apărători din lume"

Când vorbeşte despre jucătorul Ghiţă Licu, Dan Marin este categoric: "A fost unul dintre cei mai buni apărători din lume. Pe atunci, la Mondiale se acordau premii speciale doar pentru cel mai bun portar sau cel mai bun marcator. Poate se mai făcea câte o echipă a lumii, dar nu se acordau aşa multe distincţii ca în ziua de azi. Dacă se oferea şi atunci un astfel de premiu, atunci Ghiţă Licu concura cu şanse reale la titlul de cel mai bun apărător din lume".

Deşi bulversat de moartea lui Ghiţă Licu, fostul său coleg de cameră a reuşit să-şi adune gândurile şi să povestească pentru ProSport cum au trăit ziua finalei Campionatului Mondial din 1974. "În dimineaţa finalei am fost anunţaţi că va veni la echipă ambasadorul României din Berlin să ne transmită o telegramă din partea lui Nicolae Ceauşescu. Spre surprinderea noastră, mesajul a fost cald, aveai impresia că îţi vorbeşte omul Ceauşescu, nu dictatorul. Pe atunci, mai toate telegramele, mesajele erau sobre, mai mult de impunere. Ne-a marcat plăcut acea telegramă, am comentat-o, iar după masa de prânz eu şi Ghiţă Licu am hotărât să ne îmbătăm după meci, indiferent dacă pierdeam sau câştigam. Am chemat room-service-ul în cameră şi i-am cerut doamnei să ne umple frigiderul cu bere după ce plecăm la sală, să nu fie altceva. După finală am fost extrem de veseli, am revenit în cameră să bem cu băieţii, dar nu am putut consuma mai mult de o jumătate de bere. Fizic mai putem juca încă un meci, dar psihic am fost doborâţi", ne-a relatat Dan Marin. În acest context, fostul dinamovist a povestit şi motivul pentru care banchetul de final din 1974 a fost întârziat cu aproximativ o oră: "Nu se întâmpla foarte des acest lucru la germani, ştiind faptul cât de precişi sunt ei. Convinşi că vor câştiga titlul mondial, gazdele au pregătit un tort foarte mare, cu câteun etaj pentru fiecare jucător. Cum însă le-am dat peste cap planurile, au fost nevoiţi pe moment să facă o altă glăzură şi să schimbe numele de pe tort, să treacă Ghiţă Licu, Gaţu, Birtalan şi numele celorlaţi băieţi".

 

 

 

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.