Doar 23% din cluburile din Ligile Naționale și Divizia A cu șanse de promovare se vor regăsi în ponderea votului final pentru încheierea sezonului | ANALIZĂ

Redactor:
Marius Hutu
Doar 23% din cluburile din Ligile Naționale și Divizia A cu șanse de promovare se vor regăsi în ponderea votului final pentru încheierea sezonului | ANALIZĂ
  • Publicat:
  • Actualizat:

Consiliul de Administrație al FR de Handbal se va reuni peste 5 zile pentru a lua noi decizii pentru încheierea sezonului 2019-2020. Sunt variante propuse atât pentru un final de sezon pe teren, dar și pentru „înghețarea” întrecerilor, așa cum s-a întâmplat deja în peste 70% din cazuri Europa. Indiferent care va fi decizia finală, vor fi nemulțumiri. Rămâne de cuatificat cât de mari vor fi acestea.

În centrul atenției este, bineînțeles, situația destul de complicată din fruntea Ligii Florilor. Bătălia dintre CSM București și SCM Rm. Vâlcea stârnește valuri de reacții în contradictoriu. Evident, orice măsură va fi adoptată, una dintre grupări va fi nemulțumită. Federația a propus trei variante de „lucru” pentru membrii Consiliului de Administrație:

  • Se mai joacă doar restanța AHCM Slobozia – CSM București, caz în care se va acorda și titlul. Măsura avantajează CSM București. Până la finalul sezonului ar mai fi de disputat alte șapte etape, iar Vâlcea nu-și mai poate apăra șansele.
  • Închidere de campionat cu înghețarea clasamentelor actuale, fără acordare de titlu/medalii. Măsura avantajează SCM Rm. Vâlcea, care ocupă locul 1.
  • Închidere de campionat cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelului norvegian: număr de puncte împărțit la număr de meciuri, cu acordare de titlu/medalii. Măsura avantajează CSM București.

În concluzie, după variantele propuse de federație, dacă se acordă titlul în acest sezon, atunci CSM București va fi campioană! Dacă nu se acordă titlul, Vâlcea va termina pe locul 1.

Peste 50% din echipele cu șanse de promovare din Divizia A și-ar dori să evolueze din toamnă în Liga Națională. Criteriul geografic avantajează unele cluburi, dezavantajează altele în cazul în care sezonul este „înghețat”

În rândurile ce urmează, ne vom referi și la propunerile în privința promovării în Liga Națională. Peste 50% din grupările cu șanse de promovare la data întreruperii campionatului și-au exprimat intenția de a juca din sezonul următor în Ligile Naționale. Bătălia mai mare este la feminin. Acest lucru determină o altă situație greu de gestionat. În cazul în care se va juca, atunci se va trece direct la un turneu final, cu meciuri în sistem KO, iar apoi învinsele din semifinale ar urma să mai aibă o șansă într-un turneu de baraj.

Pentru „înghețarea” campionatelor, federația are mai multe propuneri, inclusiv extinderea Ligilor Naționale la 16 echipe, dar procesul de promovare naște la fel de multe discuții.

MASCULIN. Clasamentul coeficienților: ACS Szejke Odorheiu Secuiesc – 3,00; CSU Suceava – 2,58; CS Magnum Botoșani – 2,58; CSM Oradea – 2,55; CS Medgidia – 2,50; CS Unirea Sannicolau Mare – 2,33; CSM Alexandria – 2,33; CS Universitatea Cluj – 1,75

  • Propunere 1: fără retrogradare, promovează 2 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe. Promovează ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.
  • Propunere 2: cu retrogradare. ”Pică” ultimele 2 clasate în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian, promovează echipele cel mai bine clasate din Divizia A după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Retrogradează CS HC Buzău și CSM Reșița, promovează ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.
  • Propunere 3: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultimele 2 clasate în Liga Zimbrilor și primele două clasate în urma întocmirii clasamentului în Divizia A pe modelul norvegian. Turneu de baraj cu CS HC Buzău, CSM Reșița, ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.

FEMININ. Clasamentul coeficienților: CSM Galați – 3,00; CS Dacia Mioveni 2012 – 2,70; CSU Neptun Constanța – 2,61; CSU Știința București – 2,60, ACS Crișul Chișineu-Criș – 2,52; CSM Tg Mureș; CS Activ Prahova Ploiești – 2,35; HCF Piatra Neamț – 2,00;

  • Propunere 1: fără retrogradare, promovează 1 echipă din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Promovează CSM Galați.
  • Propunere 2: fără retrogradare, promovează 2 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 15 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.
  • Propunere 3: fără retrogradare, promovează 3 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați, Dacia Mioveni și CSU Neptun Constanța.
  • Propunere 4: cu retrogradare; va lua calea Diviziei A ultima clasată în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian și promovează primele două cel mai bine poziționate în eșalonul secund după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Retrogradează AHCM Slobozia, promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.
  • Propunere 5: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultima clasată în Liga Florilor și primele două clasate în urma întocmirii clasamentului în Divizia A pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Baraj cu AHCM Slobozia, CSM Galați și Dacia Mioveni.

La începutul sezonului, echipele din Divizia A au fost împărțite în patru grupe după criteriul geografic. Unele serii au fost mai ușoare, atât la masculin, cât și la feminin, altele, mult mai dificile. Sunt grupe care au început cu cinci echipe, altele, cu șapte. Sunt grupări care au jucat în serii cu adversari fără drept de promovare sau cu adversari care au tratat handbalul la nivel de amatori, iar în alte serii bătălia la vârf a fost destul de aspră, motiv pentru care s-au și risipit câteva puncte pe drum, care le afectează azi coeficientul.

Un alt caz particular este la feminin în Seria B. Neptun Constanța are 55 de puncte după 21 de jocuri, iar CSU Știința are 52 de puncte după 20 de jocuri. Formația din București a obținut 7 puncte din 9 posibile cu Constanța în jocurile directe disputate până acum, dar are coeficient mai mic (puncte împărțite la număr de jocuri disputate), în condițiile în care la victorie se acordă trei puncte!

Indiferent cum va ieși luni, după ședința Consiliului de Administrație, vor fi „mulțumiți” și „nemulțumiți”. Sunt și grupări care au reprezentanți în Consiliul de Administrație, astfel că am putea intui care ar putea fi interesul fiecăruia în parte, în funcție de variantele propuse de federație:

  • Flaviu Sâsâeac (Potaissa Turda): sezon terminat pe teren; Potaissa ar avea garantat locul 2 la finalul sezonului, cea mai bună clasare din istorie.
  • Gheorghe Tadici (HC Zalău): sezon înghețat; Continuarea sezonului în varianta propusă de federație nu ajută cu nimic HC Zalău.
  • Claudiu Evi (CSM Tg. Mureș): sezon terminat pe teren; Este singura variantă în care CSM Tg. Mureș poate promova.
  • Petru Ghervan (CSU Suceava): sezon înghețat; Pentru propunerile 1 și 2 în acest caz.
  • Gheorghe Bejinariu (Observatori, Dacia Mioveni): sezon înghețat; Pentru propunerile 2,3 și 4 în acest caz.
  • Remus Drăgănescu (CSM București): sezon încheiat pe teren; în cazul în care se va îngheța, va opta pentru acordarea titlurilor de campioni.
  • Ali Nurhan (HC Dobrogea Sud Constanța): sezon încheiat pe teren; Este singura șansă a Constanței să ajungă în cupele europene.
  • Daniel Kotecz (Minaur Baia Mare): sezon înghețat. Minaur este în cupele europene cu ambele echipe în această situație.

Situația ar fi destul de echilibrată la voturile în care cluburile au un cuvânt de spus: 4-4. Așadar, diferența va fi făcută de voturile lui Alexandru Dedu, Sorin Dinu, Mihail Bocan, Steluța Luca, Jan Mateescu (dacă va fi prezent), Vasile Pavel, Alexandru Teuțan, Veniamin Lupan, Doru Manea.

Nemulțumirile sunt destul de ridicate azi pe acest subiect, pentru că doar vreo 10 cluburi de seniori din cele direct interesate de cum se încheie sezonul (27 din Liga Națională și 16 din Divizia A), adică în jur de 23% se vor regăsi în ponderea votului final în Consiliul de Administrație. Este și motivul pentru care unele cluburi au insistat pe ideea ca toată lumea să fie consultată (cele 43 de echipe direct implicate), astfel încât decizia finală să fie mai echitabilă.

fOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă, o poveste tristă
Chirie de 30 de bani pe zi în locul din România cu priveliște de vis! În spate se ascunde, însă,…
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
Vestea primită de Horațiu Moldovan la patru luni de la transferul la Atletico Madrid
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un milion de euro
Bătaie cu pumni, picioare şi unghii între Prodanca şi Reghe! Antrenorul este urmărit penal, riscă închisoare şi daune de un…
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur.
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din jur. "Stăm şi aşteptăm. Situaţia…
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Un veteran NASA a descoperit o nouă FORȚĂ a naturii, neștiută până acum
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Cum îşi răsfaţă Arpad Paszkany iubita cu 24 de ani mai tânără! Antonela, apariţie răvăşitoare în costum de baie
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj. Ce era înauntru, de fapt
Ce a pățit o româncă, după ce a cumpărat o caserolă cu aripioare de pui dintr-un supermarket Lidl din Cluj.…
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Regulă pentru absolut toți șoferii din România. Se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Lovitură CRUNTĂ pentru Ion Iliescu! Breaking news
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Teroarea evreilor demascați de Gestapo: „Am fost învățați să-i recunoaștem după structura craniului. Tu provii dintr-o familie bună“ VIDEO
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
Manchester City o umileşte pe Brighton şi menţine presiunea asupra lui Arsenal
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele