Doar 23% din cluburile din Ligile Naționale și Divizia A cu șanse de promovare se vor regăsi în ponderea votului final pentru încheierea sezonului | ANALIZĂ

Autor: Marius Hutu Publicat: 29 Apr. 2020, 16:17 Actualizat: 29 Apr. 2020, 17:25 Alte Sporturi
Doar 23% din cluburile din Ligile Naționale și Divizia A cu șanse de promovare se vor regăsi în ponderea votului final pentru încheierea sezonului | ANALIZĂ

Consiliul de Administrație al FR de Handbal se va reuni peste 5 zile pentru a lua noi decizii pentru încheierea sezonului 2019-2020. Sunt variante propuse atât pentru un final de sezon pe teren, dar și pentru „înghețarea” întrecerilor, așa cum s-a întâmplat deja în peste 70% din cazuri Europa. Indiferent care va fi decizia finală, vor fi nemulțumiri. Rămâne de cuatificat cât de mari vor fi acestea.

În centrul atenției este, bineînțeles, situația destul de complicată din fruntea Ligii Florilor. Bătălia dintre CSM București și SCM Rm. Vâlcea stârnește valuri de reacții în contradictoriu. Evident, orice măsură va fi adoptată, una dintre grupări va fi nemulțumită. Federația a propus trei variante de „lucru” pentru membrii Consiliului de Administrație:

 • Se mai joacă doar restanța AHCM Slobozia – CSM București, caz în care se va acorda și titlul. Măsura avantajează CSM București. Până la finalul sezonului ar mai fi de disputat alte șapte etape, iar Vâlcea nu-și mai poate apăra șansele.
 • Închidere de campionat cu înghețarea clasamentelor actuale, fără acordare de titlu/medalii. Măsura avantajează SCM Rm. Vâlcea, care ocupă locul 1.
 • Închidere de campionat cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelului norvegian: număr de puncte împărțit la număr de meciuri, cu acordare de titlu/medalii. Măsura avantajează CSM București.

În concluzie, după variantele propuse de federație, dacă se acordă titlul în acest sezon, atunci CSM București va fi campioană! Dacă nu se acordă titlul, Vâlcea va termina pe locul 1.

Peste 50% din echipele cu șanse de promovare din Divizia A și-ar dori să evolueze din toamnă în Liga Națională. Criteriul geografic avantajează unele cluburi, dezavantajează altele în cazul în care sezonul este „înghețat”

În rândurile ce urmează, ne vom referi și la propunerile în privința promovării în Liga Națională. Peste 50% din grupările cu șanse de promovare la data întreruperii campionatului și-au exprimat intenția de a juca din sezonul următor în Ligile Naționale. Bătălia mai mare este la feminin. Acest lucru determină o altă situație greu de gestionat. În cazul în care se va juca, atunci se va trece direct la un turneu final, cu meciuri în sistem KO, iar apoi învinsele din semifinale ar urma să mai aibă o șansă într-un turneu de baraj.

Pentru „înghețarea” campionatelor, federația are mai multe propuneri, inclusiv extinderea Ligilor Naționale la 16 echipe, dar procesul de promovare naște la fel de multe discuții.

MASCULIN. Clasamentul coeficienților: ACS Szejke Odorheiu Secuiesc – 3,00; CSU Suceava – 2,58; CS Magnum Botoșani – 2,58; CSM Oradea – 2,55; CS Medgidia – 2,50; CS Unirea Sannicolau Mare – 2,33; CSM Alexandria – 2,33; CS Universitatea Cluj – 1,75

 • Propunere 1: fără retrogradare, promovează 2 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe. Promovează ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.
 • Propunere 2: cu retrogradare. ”Pică” ultimele 2 clasate în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian, promovează echipele cel mai bine clasate din Divizia A după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Retrogradează CS HC Buzău și CSM Reșița, promovează ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.
 • Propunere 3: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultimele 2 clasate în Liga Zimbrilor și primele două clasate în urma întocmirii clasamentului în Divizia A pe modelul norvegian. Turneu de baraj cu CS HC Buzău, CSM Reșița, ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.

FEMININ. Clasamentul coeficienților: CSM Galați – 3,00; CS Dacia Mioveni 2012 – 2,70; CSU Neptun Constanța – 2,61; CSU Știința București – 2,60, ACS Crișul Chișineu-Criș – 2,52; CSM Tg Mureș; CS Activ Prahova Ploiești – 2,35; HCF Piatra Neamț – 2,00;

 • Propunere 1: fără retrogradare, promovează 1 echipă din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Promovează CSM Galați.
 • Propunere 2: fără retrogradare, promovează 2 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 15 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.
 • Propunere 3: fără retrogradare, promovează 3 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați, Dacia Mioveni și CSU Neptun Constanța.
 • Propunere 4: cu retrogradare; va lua calea Diviziei A ultima clasată în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian și promovează primele două cel mai bine poziționate în eșalonul secund după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Retrogradează AHCM Slobozia, promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.
 • Propunere 5: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultima clasată în Liga Florilor și primele două clasate în urma întocmirii clasamentului în Divizia A pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Baraj cu AHCM Slobozia, CSM Galați și Dacia Mioveni.

La începutul sezonului, echipele din Divizia A au fost împărțite în patru grupe după criteriul geografic. Unele serii au fost mai ușoare, atât la masculin, cât și la feminin, altele, mult mai dificile. Sunt grupe care au început cu cinci echipe, altele, cu șapte. Sunt grupări care au jucat în serii cu adversari fără drept de promovare sau cu adversari care au tratat handbalul la nivel de amatori, iar în alte serii bătălia la vârf a fost destul de aspră, motiv pentru care s-au și risipit câteva puncte pe drum, care le afectează azi coeficientul.

Un alt caz particular este la feminin în Seria B. Neptun Constanța are 55 de puncte după 21 de jocuri, iar CSU Știința are 52 de puncte după 20 de jocuri. Formația din București a obținut 7 puncte din 9 posibile cu Constanța în jocurile directe disputate până acum, dar are coeficient mai mic (puncte împărțite la număr de jocuri disputate), în condițiile în care la victorie se acordă trei puncte!

Indiferent cum va ieși luni, după ședința Consiliului de Administrație, vor fi „mulțumiți” și „nemulțumiți”. Sunt și grupări care au reprezentanți în Consiliul de Administrație, astfel că am putea intui care ar putea fi interesul fiecăruia în parte, în funcție de variantele propuse de federație:

 • Flaviu Sâsâeac (Potaissa Turda): sezon terminat pe teren; Potaissa ar avea garantat locul 2 la finalul sezonului, cea mai bună clasare din istorie.
 • Gheorghe Tadici (HC Zalău): sezon înghețat; Continuarea sezonului în varianta propusă de federație nu ajută cu nimic HC Zalău.
 • Claudiu Evi (CSM Tg. Mureș): sezon terminat pe teren; Este singura variantă în care CSM Tg. Mureș poate promova.
 • Petru Ghervan (CSU Suceava): sezon înghețat; Pentru propunerile 1 și 2 în acest caz.
 • Gheorghe Bejinariu (Observatori, Dacia Mioveni): sezon înghețat; Pentru propunerile 2,3 și 4 în acest caz.
 • Remus Drăgănescu (CSM București): sezon încheiat pe teren; în cazul în care se va îngheța, va opta pentru acordarea titlurilor de campioni.
 • Ali Nurhan (HC Dobrogea Sud Constanța): sezon încheiat pe teren; Este singura șansă a Constanței să ajungă în cupele europene.
 • Daniel Kotecz (Minaur Baia Mare): sezon înghețat. Minaur este în cupele europene cu ambele echipe în această situație.

Situația ar fi destul de echilibrată la voturile în care cluburile au un cuvânt de spus: 4-4. Așadar, diferența va fi făcută de voturile lui Alexandru Dedu, Sorin Dinu, Mihail Bocan, Steluța Luca, Jan Mateescu (dacă va fi prezent), Vasile Pavel, Alexandru Teuțan, Veniamin Lupan, Doru Manea.

Nemulțumirile sunt destul de ridicate azi pe acest subiect, pentru că doar vreo 10 cluburi de seniori din cele direct interesate de cum se încheie sezonul (27 din Liga Națională și 16 din Divizia A), adică în jur de 23% se vor regăsi în ponderea votului final în Consiliul de Administrație. Este și motivul pentru care unele cluburi au insistat pe ideea ca toată lumea să fie consultată (cele 43 de echipe direct implicate), astfel încât decizia finală să fie mai echitabilă.

fOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Autor: Marius Hutu Publicat: 29 Apr. 2020, 16:17 Actualizat: 29 Apr. 2020, 17:25 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
A MURIT! Alain Delon, ce dramă! S-a stins la 79 de ani, răpusă de o boală cumplită...
Banciu, tiradă la adresa lui Dan Petrescu: „Du-te în Mongolia! Mie mi-ar fi ruşine“
Banciu, tiradă la adresa lui Dan Petrescu: „Du-te în Mongolia! Mie mi-ar fi ruşine“
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Caz excepţional înainte de Australian Open. O jucătoare de tenis s-a infectat cu SARS-CoV-2 în timpul carantinei
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
Mircea Lucescu poate salva Dinamo de la faliment! Antrenorul vrea sa cumpere un jucator al „cainilor”
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct la poliție
O FETIȚĂ s-a întors de la grădiniță și i-a ARĂTAT mamei ce primise. Femeia a rămas fără cuvinte. S-a dus direct ...
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Cum arăta în tinerețe Joe Biden, al 46-lea președinte al SUA
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
Șoc în showbiz-ul românesc! Cântăreața, implicată într-un accident cumplit, cu 3 morți
Florin Busuioc a uimit toată România! Totul s-a întâmplat în direct la PRO TV. Incredibil ce a putut să spună
Florin Busuioc a uimit toată România! Totul s-a întâmplat în direct la PRO TV. Incredibil ce a putut să spună
Accidentul care a îndoliat o întreagă comunitate din Iaşi, produs de o şoferiţă care avea permisul de conducere luat de câteva luni
Accidentul care a îndoliat o întreagă comunitate din Iaşi, produs de o şoferiţă care avea permisul de conducere luat ...
Jaf ca în filme, ziua în amiaza mare, în Dâmbovița. Imagini șocante!
Jaf ca în filme, ziua în amiaza mare, în Dâmbovița. Imagini șocante!
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
O cameră de monitorizare a SUPRINS ceva neașteptat într-o pădure din România. „Privire LASER în toiul nopții ...
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! Mă aşteptam...”
Zlatan Ibrahimovic le-a arătat jurnaliştilor telefonul său. SURPRIZA pe care au avut-o când l-a deschis. „Tipic Zlatan! ...
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Monica Tatoiu a recunoscut totul. Șoc pentru toți cei care o cunosc
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Ungaria sfidează UE, afacerea uriașă pe care o face cu Rusia. Ce se întâmplă chiar la granițele României
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Bitcoin s-a prăbuşit total! Scăderi colosale pentru cine a cumpărat
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Jennifer Lopez își etalează „arsenalul” în costume de baie provocatoare
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Fără airbaguri și fără ESP, această mașină chinezească este un adevărat sicriu pe roți. Se vinde legal în UE!
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor exista doar 500 de milioane...”
Profesor: Vor MURI milioane de oameni, iar populaţia planetei va fi decimată. Pericolul care ne paşte este real. „Vor ...
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău
Joe Biden a lansat un mesaj ascuns în site-ul Casei Albe: „Dacă citeşti acest lucru, avem nevoie de ajutorul tău"
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
„Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori
„Mortul viu” de la Iaşi rămâne mort din punct de vedere oficial. Dovada că e mai greu să învii decât să mori
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le aducă înapoi în Marea Britanie
Efectele Brexit: Retailerii britanici consideră că este mai ieftin să DEA FOC produselor rămase în UE decât să le ...
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
BAYWATCH: Veste tristă. Atăzi trăiește pe străzi și caută în gunoaie: „Nu mă spăl pentru a nu fi atacată și violată”
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Cea mai dorită femeie din România a ajuns SCHELET! Imaginile sunt absolut șocante
Motivul incredibil pentru care șoferii acestei firme de livrări nu virează niciodată la stânga
Motivul incredibil pentru care șoferii acestei firme de livrări nu virează niciodată la stânga
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Laura Cosoi, dezbrăcată în așternuturi! Cum s-a lăsat pozată superba blondă
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
FOTO. Cum arată acum Julia Chelaru! Transformarea incredibilă a fostei cântărețe din trupa Exotic
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!
ȘOC!Trebuie să ne pregătim pentru un CUTREMUR devastator. Se anunță un DEZASTRU total pentru România!