Doar 23% din cluburile din Ligile Naționale și Divizia A cu șanse de promovare se vor regăsi în ponderea votului final pentru încheierea sezonului | ANALIZĂ

Autor: Marius Hutu Publicat: 29 Apr. 2020, 16:17 Actualizat: 29 Apr. 2020, 17:25 Alte Sporturi
Doar 23% din cluburile din Ligile Naționale și Divizia A cu șanse de promovare se vor regăsi în ponderea votului final pentru încheierea sezonului | ANALIZĂ

Consiliul de Administrație al FR de Handbal se va reuni peste 5 zile pentru a lua noi decizii pentru încheierea sezonului 2019-2020. Sunt variante propuse atât pentru un final de sezon pe teren, dar și pentru „înghețarea” întrecerilor, așa cum s-a întâmplat deja în peste 70% din cazuri Europa. Indiferent care va fi decizia finală, vor fi nemulțumiri. Rămâne de cuatificat cât de mari vor fi acestea.

În centrul atenției este, bineînțeles, situația destul de complicată din fruntea Ligii Florilor. Bătălia dintre CSM București și SCM Rm. Vâlcea stârnește valuri de reacții în contradictoriu. Evident, orice măsură va fi adoptată, una dintre grupări va fi nemulțumită. Federația a propus trei variante de „lucru” pentru membrii Consiliului de Administrație:

 • Se mai joacă doar restanța AHCM Slobozia – CSM București, caz în care se va acorda și titlul. Măsura avantajează CSM București. Până la finalul sezonului ar mai fi de disputat alte șapte etape, iar Vâlcea nu-și mai poate apăra șansele.
 • Închidere de campionat cu înghețarea clasamentelor actuale, fără acordare de titlu/medalii. Măsura avantajează SCM Rm. Vâlcea, care ocupă locul 1.
 • Închidere de campionat cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelului norvegian: număr de puncte împărțit la număr de meciuri, cu acordare de titlu/medalii. Măsura avantajează CSM București.

În concluzie, după variantele propuse de federație, dacă se acordă titlul în acest sezon, atunci CSM București va fi campioană! Dacă nu se acordă titlul, Vâlcea va termina pe locul 1.

Peste 50% din echipele cu șanse de promovare din Divizia A și-ar dori să evolueze din toamnă în Liga Națională. Criteriul geografic avantajează unele cluburi, dezavantajează altele în cazul în care sezonul este „înghețat”

În rândurile ce urmează, ne vom referi și la propunerile în privința promovării în Liga Națională. Peste 50% din grupările cu șanse de promovare la data întreruperii campionatului și-au exprimat intenția de a juca din sezonul următor în Ligile Naționale. Bătălia mai mare este la feminin. Acest lucru determină o altă situație greu de gestionat. În cazul în care se va juca, atunci se va trece direct la un turneu final, cu meciuri în sistem KO, iar apoi învinsele din semifinale ar urma să mai aibă o șansă într-un turneu de baraj.

Pentru „înghețarea” campionatelor, federația are mai multe propuneri, inclusiv extinderea Ligilor Naționale la 16 echipe, dar procesul de promovare naște la fel de multe discuții.

MASCULIN. Clasamentul coeficienților: ACS Szejke Odorheiu Secuiesc – 3,00; CSU Suceava – 2,58; CS Magnum Botoșani – 2,58; CSM Oradea – 2,55; CS Medgidia – 2,50; CS Unirea Sannicolau Mare – 2,33; CSM Alexandria – 2,33; CS Universitatea Cluj – 1,75

 • Propunere 1: fără retrogradare, promovează 2 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe. Promovează ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.
 • Propunere 2: cu retrogradare. ”Pică” ultimele 2 clasate în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian, promovează echipele cel mai bine clasate din Divizia A după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Retrogradează CS HC Buzău și CSM Reșița, promovează ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.
 • Propunere 3: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultimele 2 clasate în Liga Zimbrilor și primele două clasate în urma întocmirii clasamentului în Divizia A pe modelul norvegian. Turneu de baraj cu CS HC Buzău, CSM Reșița, ACS Szejke Odorheiu Secuiesc și CSU Suceava.

FEMININ. Clasamentul coeficienților: CSM Galați – 3,00; CS Dacia Mioveni 2012 – 2,70; CSU Neptun Constanța – 2,61; CSU Știința București – 2,60, ACS Crișul Chișineu-Criș – 2,52; CSM Tg Mureș; CS Activ Prahova Ploiești – 2,35; HCF Piatra Neamț – 2,00;

 • Propunere 1: fără retrogradare, promovează 1 echipă din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Promovează CSM Galați.
 • Propunere 2: fără retrogradare, promovează 2 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 15 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.
 • Propunere 3: fără retrogradare, promovează 3 echipe din Divizia A, după clasament întocmit conform modelului norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri). Sezon competițional 2020-2021 cu 16 echipe, tur-retur. Promovează CSM Galați, Dacia Mioveni și CSU Neptun Constanța.
 • Propunere 4: cu retrogradare; va lua calea Diviziei A ultima clasată în urma întocmirii clasamentului pe modelul norvegian și promovează primele două cel mai bine poziționate în eșalonul secund după întocmirea clasamentului pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Retrogradează AHCM Slobozia, promovează CSM Galați și Dacia Mioveni.
 • Propunere 5: cu retrogradare stabilită în urma unui turneu de baraj între ultima clasată în Liga Florilor și primele două clasate în urma întocmirii clasamentului în Divizia A pe modelul norvegian. Sezon 2020-2021 cu 14 echipe, tur-retur. Baraj cu AHCM Slobozia, CSM Galați și Dacia Mioveni.

La începutul sezonului, echipele din Divizia A au fost împărțite în patru grupe după criteriul geografic. Unele serii au fost mai ușoare, atât la masculin, cât și la feminin, altele, mult mai dificile. Sunt grupe care au început cu cinci echipe, altele, cu șapte. Sunt grupări care au jucat în serii cu adversari fără drept de promovare sau cu adversari care au tratat handbalul la nivel de amatori, iar în alte serii bătălia la vârf a fost destul de aspră, motiv pentru care s-au și risipit câteva puncte pe drum, care le afectează azi coeficientul.

Un alt caz particular este la feminin în Seria B. Neptun Constanța are 55 de puncte după 21 de jocuri, iar CSU Știința are 52 de puncte după 20 de jocuri. Formația din București a obținut 7 puncte din 9 posibile cu Constanța în jocurile directe disputate până acum, dar are coeficient mai mic (puncte împărțite la număr de jocuri disputate), în condițiile în care la victorie se acordă trei puncte!

Indiferent cum va ieși luni, după ședința Consiliului de Administrație, vor fi „mulțumiți” și „nemulțumiți”. Sunt și grupări care au reprezentanți în Consiliul de Administrație, astfel că am putea intui care ar putea fi interesul fiecăruia în parte, în funcție de variantele propuse de federație:

 • Flaviu Sâsâeac (Potaissa Turda): sezon terminat pe teren; Potaissa ar avea garantat locul 2 la finalul sezonului, cea mai bună clasare din istorie.
 • Gheorghe Tadici (HC Zalău): sezon înghețat; Continuarea sezonului în varianta propusă de federație nu ajută cu nimic HC Zalău.
 • Claudiu Evi (CSM Tg. Mureș): sezon terminat pe teren; Este singura variantă în care CSM Tg. Mureș poate promova.
 • Petru Ghervan (CSU Suceava): sezon înghețat; Pentru propunerile 1 și 2 în acest caz.
 • Gheorghe Bejinariu (Observatori, Dacia Mioveni): sezon înghețat; Pentru propunerile 2,3 și 4 în acest caz.
 • Remus Drăgănescu (CSM București): sezon încheiat pe teren; în cazul în care se va îngheța, va opta pentru acordarea titlurilor de campioni.
 • Ali Nurhan (HC Dobrogea Sud Constanța): sezon încheiat pe teren; Este singura șansă a Constanței să ajungă în cupele europene.
 • Daniel Kotecz (Minaur Baia Mare): sezon înghețat. Minaur este în cupele europene cu ambele echipe în această situație.

Situația ar fi destul de echilibrată la voturile în care cluburile au un cuvânt de spus: 4-4. Așadar, diferența va fi făcută de voturile lui Alexandru Dedu, Sorin Dinu, Mihail Bocan, Steluța Luca, Jan Mateescu (dacă va fi prezent), Vasile Pavel, Alexandru Teuțan, Veniamin Lupan, Doru Manea.

Nemulțumirile sunt destul de ridicate azi pe acest subiect, pentru că doar vreo 10 cluburi de seniori din cele direct interesate de cum se încheie sezonul (27 din Liga Națională și 16 din Divizia A), adică în jur de 23% se vor regăsi în ponderea votului final în Consiliul de Administrație. Este și motivul pentru care unele cluburi au insistat pe ideea ca toată lumea să fie consultată (cele 43 de echipe direct implicate), astfel încât decizia finală să fie mai echitabilă.

fOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Autor: Marius Hutu Publicat: 29 Apr. 2020, 16:17 Actualizat: 29 Apr. 2020, 17:25 Alte Sporturi
Pe aceeași temă
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
TOP 20 - Vedete din România prinse dezbrăcate sub duș, la mare
Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“
Şefă de promoţie, printre elevii eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă: „Merg în instanţă. Îmi vreau diploma înapoi!“
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi la plecare erau perfect sănătoşi
Misterul celor 57 de oameni infectaţi cu COVID din senin. S-au întors bolnavi după ce au stat 35 de zile pe mare, deşi ...
Mircea Lucescu renunta la fotbal si devine mogul imobiliar! Antrenorul dezvolta un imens complex de locuinte in Bucuresti
Mircea Lucescu renunta la fotbal si devine mogul imobiliar! Antrenorul dezvolta un imens complex de locuinte in Bucuresti
Cum arată Daniela Gyorfi în costum de baie, la 51 de ani. Are 49 de kilograme şi 1.64 metri
Cum arată Daniela Gyorfi în costum de baie, la 51 de ani. Are 49 de kilograme şi 1.64 metri
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele de baie le-au jucat feste
TOP 20 - Cele mai rușinoase gafe ale vedetelor noastre la mare! Au rămas cu zonele intime la vedere, după ce costumele ...
Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“
Coşmarul unui român în lagărul sparanghelului nemţesc: „Ne tratau ca pe nişte sclavi, doar că nu ne biciuiau“
Masca devine obligatorie și pe stradă! Care vor fi sancțiunile
Masca devine obligatorie și pe stradă! Care vor fi sancțiunile
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
Cazul care ŞOCHEAZĂ medicina. Are un penis de 4,3 KILOGRAME şi poate face multe. „Prima dată am încercat în secret”
EXCLUSIV! Anamaria Prodan este în stare de șoc: unchiul ei de 90 de ani are coronavirus și nimeni nu îl ajută!
EXCLUSIV! Anamaria Prodan este în stare de șoc: unchiul ei de 90 de ani are coronavirus și nimeni nu îl ajută!
Adevărul despre Klaus Iohannis. Cum este, de fapt, președintele României. Rareș Bogdan a spus totul, în premieră
Adevărul despre Klaus Iohannis. Cum este, de fapt, președintele României. Rareș Bogdan a spus totul, în premieră
Mircea Lucescu bagă zeci de milioane de euro în România. Totul este clar acum
Mircea Lucescu bagă zeci de milioane de euro în România. Totul este clar acum
Ultimă oră: Compania din Vaslui care anunţă investiţii în mijlocul crizei. Cine sunt românii care pariază în continuare pe România
Ultimă oră: Compania din Vaslui care anunţă investiţii în mijlocul crizei. Cine sunt românii care pariază în continuare ...
Coronavirusul ar putea afecta inima, potrivit unui nou studiu. Anomalii ale cordului, prezente la jumătate din pacienţi
Coronavirusul ar putea afecta inima, potrivit unui nou studiu. Anomalii ale cordului, prezente la jumătate din pacienţi
Imagini cu primul model Dacia FULL ELECTRIC. Modul ciudat în care au apărut pozele pe INTERNET
Imagini cu primul model Dacia FULL ELECTRIC. Modul ciudat în care au apărut pozele pe INTERNET
A golit bazinul de irigații pentru a-l curăța. Fermierul a descoperit ceva care l-a lăsat perplex
A golit bazinul de irigații pentru a-l curăța. Fermierul a descoperit ceva care l-a lăsat perplex
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea o maşină furată
Şofer fără permis, reţinut după ce a intrat într-o staţie de autobuz şi a acroşat un poliţist. Bărbatul conducea ...
S-A DECIS! Ce se întâmplă din 16 iunie cu toți românii
S-A DECIS! Ce se întâmplă din 16 iunie cu toți românii
Topul fierbinte al vedetelor în costume de baie minuscule! Iluzia optică a întors toate privirile
Topul fierbinte al vedetelor în costume de baie minuscule! Iluzia optică a întors toate privirile
Socant: care a fost cauza decesului actriței Naya Rivera! Ce au scos la iveala anchetatorii
Socant: care a fost cauza decesului actriței Naya Rivera! Ce au scos la iveala anchetatorii
Fenomen îngrijorător: Bucureştiul şi Clujul se scufundă
Fenomen îngrijorător: Bucureştiul şi Clujul se scufundă
Anda Adam, imagini necenzurate la piscină! Arată altfel decât o vezi pe Instagram! Cum și-a acoperit „abdomenul plat” la plajă / PAPARAZZI
Anda Adam, imagini necenzurate la piscină! Arată altfel decât o vezi pe Instagram! Cum și-a acoperit „abdomenul plat” ...
Medicul Virgil Musta, semnal de alarmă: „Vom ajunge în situația Italiei în două săptămâni!”
Medicul Virgil Musta, semnal de alarmă: „Vom ajunge în situația Italiei în două săptămâni!”
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Johnny Depp a divorţat de Amber Heard după ce a găsit fecale în patul său
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
Revoltător! Viața secretă a călugăriței care conduce un Mercedes-Benz Clasa S
FOTO. Cum arată și cu ce se ocupă Crina Abrudan, la 7 ani de când a renunțat la televiziune
FOTO. Cum arată și cu ce se ocupă Crina Abrudan, la 7 ani de când a renunțat la televiziune
FOTO. Anna Lesko, din nou dezbrăcată. Vedeta, mai fierbinte ca niciodată!
FOTO. Anna Lesko, din nou dezbrăcată. Vedeta, mai fierbinte ca niciodată!