Distribuții stelare, duel de gală!** De ce e Oltchim – Gyor adevărata finală a Ligii Campionilor. Care sunt atuurile și punctele slabe ale celor două formații

Redactor:
Marius Hutu
Distribuții stelare, duel de gală!** De ce e Oltchim - Gyor adevărata finală a Ligii Campionilor. Care sunt atuurile și punctele slabe ale celor două formații
  • Publicat:
  • Actualizat:

*Foarte rar, Oltchim și Györ folosesc în primul „7″ mai mult de trei jucătoare autohtone

Cu o zi înaintea marelui meci dintre Oltchim și Györ, ProSport a pus față în față cele două distribuții care vor „defila” în Sala Polivalentă. La o primă radiografie, cei peste 5.000 de spectatori care vor asista la meci vor putea urmări la lucru cele mai bune jucătoare din lume sau aflate în primele trei pe fiecare post. Atât campioana României, cât și cea a Ungariei se bazează pe adevărate selecționate mondiale. De altfel, în foarte puține ocazii în cele două distribuții se vor regăsi în același timp pe teren mai mult de trei handbaliste din România, respectiv Ungaria. Iar ca și o predicție pentru viitor, va fi foarte greu ca o echipă feminină de handbal să mai câștige Liga Campionilor doar cu jucătoare autohtone.

Privind strict cele două formații pe care le analizăm, Oltchim și Györ par două armate invincibile, dar ca la orice război probabil că ambele grupări s-au studiat în profunzime și și-au descoperit și puncte sensibile.

Dream-team Oltchim

Portar
Paula Ungureanu (33 ani, România)
Cu siguranță este cea mai mare surpriză a Oltchimului din acest sezon. În vara trecută, după ce Vâlcea le-a achiziționat pe Navarro și Leynaud, puțini credeau că Paula poate redeveni numărul unu în poarta campioanei României cu o asemenea concurență. Și totuși, Ungureanu a revenit rapid la cel mai înalt nivel după ce a născut. Este o fată de încredere, inteligentă, iar într-o zi bună poate fi la nivelul omoloagei Katrine Lunde.

Inter dreapta
Katarina Bulatovic (28 ani, Muntenegru)
Este cheia Oltchimului pentru calificarea în finala Ligii Campionilor. Muntenegreanca a fost în 2012 cea mai bună handbalistă a lumii, chiar dacă IHF a văzut altceva. Katarina este genul de jucătoare care poate înscrie goluri ușoare pentru Vâlcea, în sensul de a-și scuti echipa de un efort în plus. Brațul stâng este „ucigător”, înscrie când are ocazia și de la 12-14 metri. Pătrunde foarte bine pe culoarul unu, între intermediar și extremă, însă foarte probabil va avea și o atenție sporită din partea Anitei Görbicz.

Inter stânga
Alexandrina Barbosa (26 ani, Portugalia)
Dacă s-ar face un clasament în lume al jucătoarelor care se descurcă cel mai bine individual, atunci cu siguranță Sandy ar urca pe prima poziție. Este o handbalistă care a jucat inter stânga în ultima vreme la Oltchim, dar poate evolua 60 de minute oriunde într-o echipă, mai puțin pivot. Și centru, și extremă, și inter dreapta. Este și o excelentă jucătoare de intercepție, poate „fura” multe mingi adversarelor.

Centru
Aurelia Brădeanu (33 ani, România)
Este jucătoarea care își cunoaște cel mai bine adversarele de la Györ, din moment ce a evoluat la campioana Ungariei șase sezoane. Mika este un centru capabil să-și conducă echipa spre mari victorii într-o zi bună, dar în același timp și o excelentă apărătoare. De remarcat faptul că în acest sezon i-a luat fața lui Alisson Pineau în atac

Extremă dreapta
Iulia Managarova (24 ani, Ucraina)
Este o extremă foarte rapidă, are o mână incredibilă și are mirosul semicercul, în sensul că face bătaia la limită. Iulia poate fi considerată o handbalistă maestră pe contraatac, a făcut pași importanți în ultima vreme pentru a fi la același nivel din punct de vedere valoric cu Alexandra Do Nascimento, probabil cea mai bună extremă dreapta din lume din ultimii ani.

Extremă stânga
Iulia Curea (31 ani, România)
Românca a progresat foarte mult în ultimii ani la Vâlcea, în acest moment fiind una din handbalistele cele mai constante. A avut probleme medicale în ultima vreme, dar poate fi o jucătoare decisivă. Are un ochi foarte bun, vede ce face portarul, iar de cele mai multe ori îl fixează și înscrie. În poziții de unu la unu, situații în care Oltchim a mai avut probleme, este handbalista care înscrie aproape mereu.

Pivot
Oana Manea (28 ani, România)
Considerată printre cei mai buni pivoți, Oana are un fizic foarte puternic, este greu de anihilat. Dacă Oltchim pune mare preț pe jocul cu pivotul, poate fi o carte câștigătoare, așa cum de altfel Vâlcea, dar și naționala României au câștigat nenumărate bătălii în ultimii ani la cel mai înalt nivel. Manea are capacitatea de a se lupta și cu 2-3 adversare în același timp. Totodată, Oana își folosește și corpul pentru a crea culoare pentru interi.

Puncte forte
Cu excepția postului de pivot, Oltchim are dublură la cel mai înalt nivel pentru toate pozițiile din echipă
O are în componență pe Bulatovic, o handbalistă născută pentru a marca goluri. A fost golgheter la toate marile competiții din ultima vreme
Poarta este solidă cu două dintre cele mai bune handbaliste din lume pe acest post, Ungureanu și Navarro. Se completează foarte bine și ambele sunt capabile să prindă și 4-5 aruncări de la șapte metri pe meci

Puncte slabe
Vâlcea nu a arătat ca o echipă omogenă, cel puțin până în această fază a competiției.
Are fluctuații de joc, puține fiind ocaziile în care a jucat două reprize la același nivel în acest sezon
Uneori, jocul Oltchimului a depins în mare măsură de Bulatovic. Mai are la dispoziție câteva jucătoare care pot face diferența, Barbosa, Brădeanu și chiar Pineau, iar acest lucru ar trebui să-l speculeze și cu Györ

Mai pot decide „dubla”

Portar
Silvia Navarro Gimenez (34 ani, Spania)
Este foarte mică de înălțime pentru un portar, dar compensează prin calitățile atletice pe care le are. Are o viteză de reacție incredibilă, anticipație bună,  sare din bară în bară, iar de foarte multe ori preferă să se fixeze pe linia porții. Împreună cu Paula Ungureanu poate asigura spatele echipei cel puțin la același nivel cu Katrine Lunde, în poarta Györului.

Centru
Allison Pineau (23 ani, Franța)
Cea mai bună handbalistă a lumii în 2009, Pineau este văzută printre cele mai complete jucătoare de pe mapamond. Are depășire și aruncă foarte bine din linia a doua, dar este și o excelentă apărătoare. Din păcate pentru ea, încă nu și-a recăpătat încrederea după accidentarea gravă suferită la Mondialul din 2011. Poate aduce un mare plus pentru Oltchim în semifinala cu Györ.

Dream-team Györ

Portar
Katrine Lunde (33 ani, Norvegia)
Este un portar care are o intuiție fantastică, apropiații o descriu ca pe o fată foarte deșteaptă. În general, în meciurile importante are prestații la cel mai înalt nivel. Stăpânește foarte bine arta contraatacului, într-un meci construiește câteva goluri prin modul cum își pune în valoare cele mai rapide coechipiere. Dacă are un punct slab, atunci acesta este la aruncările de pe extremă. Îi place să deschidă foarte mult colțul scurt.

Inter dreapta
Viktoria Redei-Soos (27 ani, Ungaria)
Poate fi una dintre surprizele trupei maghiare. S-a dezvoltat foarte mult ca joc de când a venit la Györ, iar un mare merit pare să-l aibă Ambros Martin, care a știut să o pună în valoare. Antrenorul spaniol o preferă mai degrabă pe Redei Soos în atac decât pe Andrea Lekic. Are o aruncare rapidă și explozivă

Inter stânga
Eduarda Amorim (26 ani, Brazilia)
Forța de șut și explozivitatea din braț sunt armele principale ale braziliencei. Amorim este o jucătoare care poate face diferența de la linia de nouă metri, singura din tabăra maghiară care poate arunca și de la 10-11 metri. Totodată, este foarte periculoasă și pe pătrundere.

Centru
Anita Görbicz (29 ani, Ungaria)
Anita este o jucătoare excepțională, o artistă, de cele mai multe ori a fost asul formației din Györ, echipă cu care de altfel se și identifică încă de la 15 ani, când și-a făcut debutul la echipa mare. Specialiștii susțin că, dacă merge Görbicz, echipa strălucește. Din păcate pentru CV-ul ei, nu și-a trecut în cont niciun trofeu european, deși a prins cele șapte finale. O parte din vină îi revine, pentru că nu și-a adus contribuția la fel ca în majoritatea partidelor. Poate fi un real pericol pentru Vâlcea, dar și un câștig. Își asumă foarte multe riscuri, iar uneori ratează. Are o încredere în sine fantastică, un joc foarte bun cu pivotul, depășire și cel mai bun șut de la șold din lume.

Extremă dreapta
Jovanka Radicevic (26 ani, Muntenegru)
Dacă îi iese jocul, poate fi decisivă pentru campioana Ungariei. Este o handbalistă foarte bună de contraatac. Totuși, în meciurile decisive, Radicevic a avut și cumpăne, un portar inteligent o poarte citi foarte ușor. Muntenegreanca aruncă în general sus și folosește foarte des boltele.

Extremă stânga
Ivett Szepesi (27 ani, Ungaria)
O extremă bună pentru Champions League, poate peste Orsolya Verten, cea care a acoperit postul la Györ în ultimii ani. Extrema stângă este însă postul cel mai slab acoperit în tabăra maghiară, așadar și o pâine de mâncat pentru Vâlcea în dreapta, pe faza de atac. Nu de puține ori, Ambros Martin a schimbat-o pe Szepesi pe faza de apărare cu Kovacsics. Aceasta din urmă a apărut în defensivă în poziția de intermediar, iar Görbicz a fost trimisă să acopere zona stângă în locul lui Ivett.

Pivot
Heidi Loke (30 ani, Norvegia)
Pare genul de handbalistă despre care poți să spui „incredibilă” fără nicio reținere. Are o manie pentru minge de parcă ar dormi cu ea sub cap în fiecare seară. Vrea mingea permanent și are golul în sânge. Apărarea de la Vâlcea nu trebuie să o lase să prindă mingea, altfel este letală. Poate trece și prin cinci oameni, este foarte greu de oprit. Jocul lui Loke este în general la limită, iar din acest punct de vedere arbitrii au un mare rol, depinde dacă îl lasă mai liber sau fluieră orice.

Puncte forte
Are o echipă foarte omogenă, rodată pe parcursul a două sezoane în această formulă. Faptul că jocul merge în acest sezon este dovedit și prin rezultate, 12 victorii din 12 în Liga Campionilor
A învățat să se apere cu Ambros Martin pe bancă, spaniolul fiind marele câștig al formației maghiare în raport cu ce s-a întâmplat în 2012-2013
Într-o zi mare, Katrine Lunde poate închide poarta, iar în astfel de condiții, Györ este greu de bătut

Puncte slabe
Are o bancă destul de scurtă, în sensul că rezervele nu sunt la nivelul titularelor. Györ are doar 9 handbaliste de talie mondială, în rest jucătoare bune și de perspectivă
Postul de extremă stânga este descoperit. Ivett Szepesi nu are anvergura, cel puțin sonoră, a coechipierelor care joacă în dreapta sa, Amorim, Görbicz, Lekic
Clachează în momentele în care toată lumea se așteaptă să câștige. Györ joacă a șaptea semifinală consecutivă în Liga Campionilor, însă numai în două ocazii a mers mai departe. Mai mult, nu a câștigat niciodată trofeul. Pe lângă Ligă, în ultimii 14 ani a pierdut alte cinci finale europene

Mai pot decide „dubla”

Jolly-joker la 9 metri:
Andrea Lekic(25 ani, Serbia)
Este o jucătoare căreia îi place să fie un lider într-o echipă, să evolueze inter stânga și centru, dar la Györ nu și-a putut câștiga acest rol, în condițiile în care acolo se află și Görbicz. Acesta este și motivul pentru care Lekic nu s-a exprimat așa cum s-au așteptat oficialii maghiari, iar la finele sezonului va părăsi echipa. În mod cert este a șaptea jucătoare la Györ și oricând poate decide un meci, chiar dacă vine de pe bancă.

Apărător central
Raphaelle Tervel (34 ani, Franța)
Ambros Martin a a adus-o în vară la Györ exclusiv pentru defensivă, fiind prin excelență o apărătoare centrală. Poate juca foarte bine și într-un sistem de apărare cinci plus unu. În mod cert, campioana Ungariei primește cu șase goluri mai puțin pe meci și datorită jucătoarei din Franța, care începe de regulă meciurile pe bancă, dar pe parcursul jocurilor asigură axul central alături de Eduarda Amorim.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele