Dinamo a ajuns într-o situație disperată și la handbal! Super-campioana din Ștefan cel Mare se poate destrăma până la posibila „dublă” cu PSG din Liga Campionilor. Cum s-a ajuns în acest punct

Redactor:
Marius Hutu
Dinamo a ajuns într-o situație disperată și la handbal! Super-campioana din Ștefan cel Mare se poate destrăma până la posibila „dublă” cu PSG din Liga Campionilor. Cum s-a ajuns în acest punct
  • Publicat:
  • Actualizat:

Se reia sau nu Liga Zimbrilor în acest sezon, actuala echipă de handbal a clubului Dinamo este la un pas să se destrame! Cel mai trist ar fi faptul că nu ar mai prinde în formula actuală nici măcar „dubla” cu PSG din optimile de finală ale Ligii Campionilor, în cazul în care aceasta se va mai disputa. În plus, fără un lot cu care să facă față marilor forțe din Europa, trupa din Ștefan cel Mare nici nu mai are ce căuta în viitoarea ediție a Ligii Campionilor, care se va reduce la 16 echipe, devenind o ”competiție închisă”, după cum a descris-o și selecționerul României, Rareș Fortuneanu.

Problema majoră a echipei Dinamo sunt acele criterii de valoare votate de Consiliul de Administrație al FR de Handbal la sfârșitul lunii februarie, prin care a fost limitat numărul extracomunitarilor la trei în handbalul masculin. Restricția pentru sportivii extracomunitari nu se aplică și la feminin! Ce înseamnă asta pentru campioana României? Faptul că cinci jucători extracomunitari din cei opt pe care îi are în lot nu mai pot evolua după 31 mai! Dinamo are vreo șapte jucători la final de contract la finalul acestui sezon, iar cinci sunt chiar extracomunitari.

Sportivii extracomunitari rămâni fără permise de ședere, care pot fi prelungite în baza unor noi contracte

În cazul în care EHF și FR de Handbal vor da o derogare pentru toate cluburile, pentru a prelungi contractele sportivilor până în momentul în care actualul sezon se va încheia, campioana României tot nu se va mai putea baza pe handbaliștii extracomunitari aflați la final de contract!

GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

Toți sportivii din afara Uniunii Europene au viză de România și automat permis de ședere pe perioada contractuală! Dinamo ar putea să-i convingă pe jucători să mai rămână o lună, însă fără fără un permis de ședere EMIS și VALABIL, nu au drept de joc. Actele pot fi reînnoite, bineînțeles, în baza unor noi contracte! Mai mult, pentru un meci în deplasare cu PSG, formația din Ștefan cel Mare trebuie să obțină și viza Schengen pentru sportivi. Surpriză, aceasta se obține cu viza de România, care la rândul ei se ia cu permisul de ședere! Toate aceste proceduri înseamnă zile întregi, astfel că timpul rămas la dispoziție s-a transformat într-o numărătoare inversă. Conform legii, cu 45 de zile înainte de expirarea permisului de ședere, se fac demersurile pentru prelungire. Dar poate să facă Dinamo prelungirea de contracte? Preschimbarea se face pe parcursul a aproximativ 30 de zile. Dacă un sportiv a plecat din țară, atunci e „dezastru”, având în vedere că tot procesul trebuie luat de la capăt, cu cerere și tot traseul prin care a trecut fiecare extracomunitar la început.

Cum a ajuns Dinamo în situația de a avea jucători la final de contract în 31 mai? Oficialii echipei au susținut că angajamentele au fost semnate în urmă cu 2 ani, pe o durată de 23 de luni!

Regulile care înseamnă „frângerea aripilor” pentru Dinamo în Liga Campionilor

GEORGE FILIP / MEDIAFAX FOTO

Problemele pe care Dinamo le are azi ar fi existat și pe criteriile cu care s-a plecat la drum în sezonul 2019-2020. Lucrurile s-au complicat după Mondialul de anul trecut, după ce Kamel Alouini, Amine Bannour și Makrem Missaoui au ieșit din criterii. Naționala Tunisiei a ratat de puțin top 10 la turneul final din Germania și Danemarca. Reprezentanta Africii s-a calificat în grupele principale ale Campionatului Mondial, dar a terminat pe locul 12. Jocurile Olimpice de la Rio 2016 au ieșit la rândul lor din criterii, iar faptul că Tunisia a câștigat Campionatul Africii în 2018 și a terminat pe 2 la începutul anului nu contează pentru aria de selecție a cluburilor din România. Jucătorii tunisieni au ieșit din criterii, dar au fost sub contract cu Dinamo, astfel că au avut în continuare drept de joc. Cu sau fără a fi în criteriile impuse de Federația Română de Handbal, acești băieți au performat în Liga Campionilor cu Dinamo, iar alături de ceilalți jucători, în frunte cu Saeid Heidarirad (intrat în Top 5 la cei mai buni portari din Liga Campionilor), Ante Kuduz (golgheterul echipei în Chl) și Alireza Mousavi (unul dintre cei mai buni apărători din ultimii ani în România), aflați la rândul în aceeași situație, s-au calificat în optimile de finală ale competiției.

Jakov Vrankovic, Nantes Campos, Mamdouh Shebib ar fi fost cei trei jucători în criterii la Dinamo, până la deciza Consiliului de Administrație din 25 februarie. Înaintea acestei ședințe, președinții de cluburi s-au reunit, atât la masculin, cât și la feminin, și au votat în unanimitate o propunere, pe care au înaintat-o forului de conducere. Mai exact, să se revină la vechile criterii, care nu ar fi ținut cont de jucători comunitari sau extracomunitari, ci ar fi trebuit ca sportivii străini să aibă în principal minimum 10 selecții la echipe naționale. Iar dacă ar fi avut mai mult de 33 de ani, să fi jucat în ultimul an cel puțin o dată la prima reprezentativă. Președintele Dedu, dar și alți membri din Consiliul de Administrație au fost împotriva propunerii cluburilor. Mai mult, au adoptat decizii diferite. La feminin s-au menținut criteriile actuale cu o concesie, mai exact cluburile pot utiliza trei sportive în loc de două sportive fără criterii. La masculin, s-au acceptat doar în parte vechile criterii, dar numai pentru sportivii din Uniunea Europeană. În același timp, a oferit cluburilor posibilitatea de a avea maximum trei jucători extracomunitari, cu sau fără criterii. Vorbind strict de Dinamo, în noile criterii de valoare intră doar Stefan Vujic și Jakov Vrankovic, iar Ante Kuduz are statut de comunitar. Clubul mai poate alege încă trei jucători din cei opt „extracomunitari” din lot!

Problema criteriilor sportive au fost dezbătute pe larg de ProSport atât înainte Covid-19, cât și în ultimele zile.

„Ar trebui să se lase criteriile libere pentru 2 ani, mi se pare un termen mediu pentru a lăsa spațiu cluburilor de a se reorganiza, bineînțeles, cu unele obligații față de jucătorii români și o protecție a tinerilor, care sunt de viitor pentru echipa națională”, selecționerul Rareș Fortuneanu

Culmea performanței în România, aceste rezultate au îngreunat și mai mult situația clubului Dinamo, pentru că gruparea a ajuns în situația de a-și dori și mai mult, simte că poate, dar trebuie să alegă dintre proprii jucători pe cine păstrează, pentru a se încadra în regulile de joc ale FRH, unice în Europa. Reguli care pentru Dinamo înseamnă „frângerea aripilor” în Liga Campionilor. Care sunt însă și câștigurile, mai ales că nu există o limitare a numărului de străini într-o echipă? Răspunsul îl știe deja toată lumea!

Din sezonul următor, EHF a anunțat reforma în competițiile europene, iar România nu mai are un loc disponibil în Liga Campionilor, conform Ranking-ului anunțat (locul 13). După ce a obținut însă nouă victorii și trei rezultate de egalitate în acest sezon, fiind singura formație neînvinsă din competiție, campioana României speră totuși să obțină un wildcard! Un wildcard care depinde în mare măsură și de garanțiile pe care clubul le poate prezenta la start, în primul rând că poate face față competiției din punct de vedere valoric.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de ani. Cine (și CE) era Simona, de fapt
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu o româncă de 28 de…
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina Europei”
Ea este cea mai sexy prezentatoare sportivă din lume! A debutat la 21 de ani și i se spune „Regina…
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost mutat la un alt spital din Capitală: „Nu este încă timpul”
Anunțul făcut de Carmen Harra despre Florin Piersic! Totul se întâmplă la scurt timp după ce marele actor a fost…
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Protocolul UEFA, încălcat grav în timpul partidei de pe Santiago Bernabeu: „Imaginile nu pot fi arătate pe stadion”
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți avea parte de clipe intense
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un copil uneia, iar acum strănepotul ne-a găsit pe internet și vine în România”
Monica Tatoiu, dezvăluiri șocante. Abia a aflat că mai are doi frați rezultați din aventurile tatălui său: „I-a făcut un…
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă: - De ce?
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic:
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde şi de pacient"
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din Dubai
Lovitură de milioane de euro dată, în București, de milionarul român care este coproprietar la cel mai tare restaurant din…
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O septicemie este o situație imprevizibilă'
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Este interzis pentru cei care stau la parter. Decizie pentru proprietarii de apartamente
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Rise of the Ronin Review: potențial imens, în mare parte irosit
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Luptător de la Trupele Speciale, filmat masturbându-se la serviciu. Poliția Sibiu, zguduită de anchete
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Bayer Leverkusen le oferă fanilor tatuaje gratuite pentru a sărbători performanţele din acest sezon
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Care sunt cele mai BUNE motoare? Campioanele la consum / eficiență
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile tulburătoare în mediul online
×