DEZVĂLUIRI | Poveștile de neuitat ale handbalului românesc. „M-am trezit cu jucătoare la ora 1-2 noaptea, care vorbeau la telefon cu Realitatea sau Antena. Eu chiar eram înnebunit!”. Au trecut fix 14 ani de la o zi fabuloasă

Redactor:
Marius Hutu
DEZVĂLUIRI | Poveștile de neuitat ale handbalului românesc. „M-am trezit cu jucătoare la ora 1-2 noaptea, care vorbeau la telefon cu Realitatea sau Antena. Eu chiar eram înnebunit!”. Au trecut fix 14 ani de la o zi fabuloasă
  • Publicat:
  • Actualizat:

18 decembrie este o zi de neuitat pentru istoria modernă a handbalului românesc. În această zi, în urmă cu 14 ani, naționala feminină a urcat pe treapta a doua a podiumului la Campionatul Mondial. După Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, când naționala masculină de handbal a jucat finala cu URSS (15-19), și până azi, acea performanță obținută la St. Petersburg este cea mai valoroasă pentru sportul românesc la nivel de jocuri sportive!

România condusă de Gheorghe Tadici și Dumitru Muși a cucerit atunci medalia de argint după două  Mondiale ratate ale naționalei, în care a ocupat locurile 17, respectiv 10. Prima reprezentativă a plecat la turneul final din 2005 fără Carmen Amariei, o jucătoare considerată atunci indispensabilă, un fel de Cristina Neagu în zilele de azi. Ea tocmai câștigase Liga Campionilor în acel an cu Slagelse.

„Carmen Amariei a fost sărită din anumite motive de discordanță la nivel de lot, trebuia să se producă un șoc acolo. Șocurile le faci cu jucătoare de la vârf, nu cu sportive din coadă. În locul ei a venit Narcisa Lecușanu, care era uitată prin Danemarca”, a explicat Tadici, care a continuat:

Au venit cu sânge proaspăt vreo 4-5 jucătoare noi. Ana Maria Lazer și Raluca Ivan au fost convocate în primul rând pentru probleme de apărare, cu scopul de a anihila interii de la echipele adverse. Ceea ce au și făcut acolo cu mare succes. A apărut și o Tereza Tamaș, care a avut un rol esențial la meciul cu Ungaria în semifinale. Au fost și alte fete precum Tivadar, Chirilă care au intrat bine în echipă. S-a creat o simbioză foarte bună între jucătoarele vechi și cele noi, au fost montate. Apoi, de la bun început, s-a discutat cu toate jucătoarele din străinătate, cine vine se supune necondiționat programului echipei naționale. Au acceptat, astfel că am plecat cu ele în Rusia direct de la Cheile Grădiștei. La munte a fost o atmosferă și o ambianță foarte bună, dar în condiții de muncă, de antrenamente zilnice și vizionări de ore întregi, fetele aveau și materiale suplimentare de studiu oferite de domnul Radu Cheregi. Iar la Mondiale, tactic, am fost buni cu toate echipele. Să nu uităm ce adversari am avut, Danemarca, Ungaria, Germania, Franța, Ucraina. Și ce jucătoare evoluau în perioada respectivă la toate aceste naționale!”.

La Mondialul de la St. Petersburg s-a creat o echipă națională cu care România a mers apoi și la Mondialul din 2007, unde a terminat pe locul 4, după o finală mică cu Germania în care a condus cu 7 goluri în minutul 50, dar și la Jocurile Olimpice din 2008, unde echipa a ocupat locul 7. „Dacă nu se adopta o strategie greșită și dacă n-ar fi fost subminate interesele echipei naționale, probabil că puteam să luăm o medalie și în Beijing. Lucru cu care și fetele sunt de acord azi, cele care au fost atunci la lot. Au fost influențate în rău, în stilul nostru românesc, să moară și capra vecinului”, a adăugat fostul selecționer.

Tadici: „Nu a fost cea mai bună generație. Pentru că ai jigni generația dinaintea lor cu Tîrcă, Vali Cozma”

Chiar dacă în 2005 s-a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial, Tadici nu consideră că acea generație a fost obligatoriu și cea mai bună din ultimii 40 de ani: „În opinia mea, nu a fost cea mai bună generație, de aur. Pentru că ai jigni generația dinaintea lor, cu Tîrcă, Vali Cozma, Drăgănescu, Lăcrămioara Lazăr, Roșu, Moldovan și toate celelalte fete. Poate cea mai bună generație a fost cu Tîrcă, dar a venit și generația asta cu Stela Lazăr, cu Gâlcă, una foarte bună. Sigur că multe jucătoare au provenit dintr-un mediu profesionist, din străinătate, unde nu aveau voie să cârcotească”.

„Tot o săptămână de pregătire aveam și atunci înaintea turneului final, dar în urma discuțiilor cu cluburile pe care le-am avut noi, dar și jucătoarele pe partea lor, am reușit să mai câștigăm 5 zile de pregătire în plus, care au însemnat foarte mult”, Gheorghe Tadici

Pe 18 decembrie 2005, România a pierdut marea finală cu Rusia, 23-28, rezultat care nu a șters cu nimic din marea performanță realizată la St. Petersburg. „Au fost discuții atunci, că se putea câștiga și aurul. Dar eu spun că nu se putea sub nicio formă, poate doar dacă acel turneu final se desfășura în România. La ce eforturi s-au făcut acolo cu Gazprom, cu toate investițiile pe care le-au făcut rușii, indiferent cât de bine am fi jucat noi și cât de prost ar fi jucat ele, nu aveam cum să câștigăm. În plus, am jucat împotriva a 18.000 de oameni, toți băteau din picioare, erau la unison, astfel încât ne tremura podeaua de sub picioare. E ușor să vorbim, a fost mai greu acolo”, a relatat Gheorghe Tadici.

Tadici: „A fost foarte dificilă ziua aceea finală. Foarte dificilă!”

Finala cu Rusia a venit la nici 24 de ore după victoria excepțională în fața Ungariei cu 26-24. Antrenorul a dezvăluit acum că a fost foarte greu să gestioneze toată acea zi a finalei, după euforia stârnită de câștigarea semifinalei: „Eu m-am trezit la ora 1-2 noaptea cu jucătoare care vorbeau la telefon cu Realitatea sau Antena, prin legături paralele. Eu chiar eram înnebunit, le cerusem să-și scoată telefoanele fixe din camere. Apoi, a doua zi au venit două aeronave, toată lumea a vrut să vorbească acolo cu jucătoarele, cu antrenorii, practic s-a spart liniștea. Toată lumea a fost bine-intenționată, nu pot să spun altceva. Dar în momentul în care tu ai avut 10-15 minute să te echipezi pentru a merge la finală… A fost foarte dificilă ziua aceea finală. Foarte dificilă!”

Gheorghe Tadici consideră că handbalul românesc trăiește și azi în urma emulației create la Mondialul din 2005: „În primul rând, au fost jucătoare din acea echipă, precum Ardean-Elisei, Ungureanu, Brădeanu, care au jucat până nu demult la națională. S-a creat o emulație fantastică, s-a creat și echipa de la Oltchim Rm. Vâlcea, care imediat a făcut rezultate deosebite numai cu românce. Și acolo a fost problemă cu Liga Campionilor. Cum a spus și domnul Roibu, dacă rămâneam acolo, probabil că aveam și șanse mai mari la câștigarea trofeului”

După acea zi de 18 decembrie 2005, an de an, când naționala a plecat la Mondiale, Europene sau Jocurile Olimpice, s-a vorbit de medalii. „Am jucat pentru medalii până în momentul în care au venit antrenori străini la echipa națională. În momentul în care au venit antrenori străini, nu au mai existat obiective de medalii. S-a mers la turnee finale și nu s-a vorbit de obiective înalte, ca să nu fie presiune!”, a comentat Tadici.

„Nouă ne place să ne ascundem repede după umbra degetului, așa cum o facem acum, ne ascundem după cazul Corona”

Când estimează actualul selecționer că România poate fi din nou într-o finală mare la un turneul final? „Cu strategia din ultimii 4-5 ani, nu cred că mai putem ajunge prea curând. Aș dori, aș vrea, m-aș bucura, dar nu le mai văd luând nici măcar un bronz. Nu este o strategie gândită pe termen scurt sau lung, cu diverse posibilități, nici la junioare, nici la tineret. Nouă ne place să ne ascundem repede după umbra degetului, așa cum o facem acum, ne ascundem după cazul Corona, că nu au fost Buceschi și Laslo. Dar jucătoare titulare au lipsit întotdeauna de la turneele finale, inclusiv Cristina Neagu. Și nimeni nu a mai plâns! Și a fost cum a fost gestionată și această situație, pentru că în momentul în care s-a declanșat scandalul de la Brașov, mai erau trei zile până să plece. Normal era ca toate fetele să fie chemate de la bun început la lot (n.r. cu referire la Dache, Vizitiu, Polocoșer, care au făcut joncțiunea cu lotul în ziua plecării, Dache chiar pe scara avionului), iar marți seara să fie anunțat lotul final, să aibă antrenamente toate jucătoarele. Sunt realități, dar dacă le spui, deranjează. Nu am impresia că ideile mele sunt de necombătut, dar asta este opinia mea. Nu vreau să dau senzația că am dreptatea absolută prin ceea ce spun, dar realitatea este vizibilă. Și nu mă refer la locul 12 de la finalul Mondialului din Japonia, ci este vorba de maniera în care ne-am prezentat. Se întâmplă să mai pierzi un meci la diferență mare, să n-ai o zi bună, dar maniera în care au pierdut cu Suedia, cu Spania și Japonia a fost deranjant. Nu am inclus meciul cu Rusia”, a venit răspunsul antrenorului de la Zalău.

Detaliile Mondialului din 2005

Tot turneul final din 2005 s-a jucat în patru arene la St. Petersburg, iar sistemul de desfășurare a fost identic cu cel de la Kumamoto, încheiat zilele trecute.

În grupele principale au obținut rezultatele:

  • 31-15 cu Argentina
  • 50-19 cu Camerun
  • 30-27 cu Ucraina (medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena 2004)
  • 28-26 cu Franța (campioana mondială en-titre la data respectivă)
  • 29-22 cu Macedonia

În grupa principală, tricolorele s-au calificat cu maximum de puncte, unde au înregistrat rezultatele:

  • 35-33 cu Brazilia
  • 37-26 cu Germania
  • 33-29 cu Danemarca (campioana olimpică în exercițiu la vremea respectivă)

În semifinale, România a învins Ungaria cu 26-24 după un meci de poveste, iar în marea finală, din 18 decembrie 2005, a cedat în fața Rusiei cu 28-23.

Lotul României:

Portari: Luminița Huțupan Dinu (Krim) – 1 gol, Paula Ungureanu (Hypo) – 1 gol, Tereza Pâslaru (Silcotub Zalău)

Extremă stânga: Valentina Ardean-Elisei – 51 goluri

Interi stânga: Simona Gogîrlă (Gyor) – 49 goluri, Mihaela Tivadar (Rulmentul) – 6 goluri

Centri: Roxana Gatzel (Silcotub) – 16 goluri, Narcisa Lecușanu (Aalborg) – 19 goluri, Aurelia Brădeanu (Gyor) – 13 goluri

Interi dreapta: Steluța Luca (Copenhaga) – 42 goluri, Oana Chirilă (Elda Prestigio) – 5 goluri

Extreme dreapta: Cristina Vărzaru (Viborg) – 35 goluri, Ramona Farcău (Silcotub) – 40 goluri

Pivoți: Ionela Gâlcă Stanca (Nimes) – 37 goluri, Ana Maria Lazer (Gyor) – 1 gol, Raluca Ivan (Silcotub) – 3 goluri

Luminița Huțupan Dinu și Valentina Ardean Elisei au fost incluse în echipa ideală a Campionatului Mondial.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele