DEZVĂLUIRI | Poveștile de neuitat ale handbalului românesc. „M-am trezit cu jucătoare la ora 1-2 noaptea, care vorbeau la telefon cu Realitatea sau Antena. Eu chiar eram înnebunit!”. Au trecut fix 14 ani de la o zi fabuloasă

Autor: Marius Hutu Publicat: 18 Dec. 2019, 18:56 Actualizat: 18 Dec. 2019, 19:12 Handbal
DEZVĂLUIRI | Poveștile de neuitat ale handbalului românesc. „M-am trezit cu jucătoare la ora 1-2 noaptea, care vorbeau la telefon cu Realitatea sau Antena. Eu chiar eram înnebunit!”. Au trecut fix 14 ani de la o zi fabuloasă

18 decembrie este o zi de neuitat pentru istoria modernă a handbalului românesc. În această zi, în urmă cu 14 ani, naționala feminină a urcat pe treapta a doua a podiumului la Campionatul Mondial. După Jocurile Olimpice de la Montreal din 1976, când naționala masculină de handbal a jucat finala cu URSS (15-19), și până azi, acea performanță obținută la St. Petersburg este cea mai valoroasă pentru sportul românesc la nivel de jocuri sportive!

România condusă de Gheorghe Tadici și Dumitru Muși a cucerit atunci medalia de argint după două  Mondiale ratate ale naționalei, în care a ocupat locurile 17, respectiv 10. Prima reprezentativă a plecat la turneul final din 2005 fără Carmen Amariei, o jucătoare considerată atunci indispensabilă, un fel de Cristina Neagu în zilele de azi. Ea tocmai câștigase Liga Campionilor în acel an cu Slagelse.

„Carmen Amariei a fost sărită din anumite motive de discordanță la nivel de lot, trebuia să se producă un șoc acolo. Șocurile le faci cu jucătoare de la vârf, nu cu sportive din coadă. În locul ei a venit Narcisa Lecușanu, care era uitată prin Danemarca”, a explicat Tadici, care a continuat:

Au venit cu sânge proaspăt vreo 4-5 jucătoare noi. Ana Maria Lazer și Raluca Ivan au fost convocate în primul rând pentru probleme de apărare, cu scopul de a anihila interii de la echipele adverse. Ceea ce au și făcut acolo cu mare succes. A apărut și o Tereza Tamaș, care a avut un rol esențial la meciul cu Ungaria în semifinale. Au fost și alte fete precum Tivadar, Chirilă care au intrat bine în echipă. S-a creat o simbioză foarte bună între jucătoarele vechi și cele noi, au fost montate. Apoi, de la bun început, s-a discutat cu toate jucătoarele din străinătate, cine vine se supune necondiționat programului echipei naționale. Au acceptat, astfel că am plecat cu ele în Rusia direct de la Cheile Grădiștei. La munte a fost o atmosferă și o ambianță foarte bună, dar în condiții de muncă, de antrenamente zilnice și vizionări de ore întregi, fetele aveau și materiale suplimentare de studiu oferite de domnul Radu Cheregi. Iar la Mondiale, tactic, am fost buni cu toate echipele. Să nu uităm ce adversari am avut, Danemarca, Ungaria, Germania, Franța, Ucraina. Și ce jucătoare evoluau în perioada respectivă la toate aceste naționale!”.

La Mondialul de la St. Petersburg s-a creat o echipă națională cu care România a mers apoi și la Mondialul din 2007, unde a terminat pe locul 4, după o finală mică cu Germania în care a condus cu 7 goluri în minutul 50, dar și la Jocurile Olimpice din 2008, unde echipa a ocupat locul 7. „Dacă nu se adopta o strategie greșită și dacă n-ar fi fost subminate interesele echipei naționale, probabil că puteam să luăm o medalie și în Beijing. Lucru cu care și fetele sunt de acord azi, cele care au fost atunci la lot. Au fost influențate în rău, în stilul nostru românesc, să moară și capra vecinului”, a adăugat fostul selecționer.

Tadici: „Nu a fost cea mai bună generație. Pentru că ai jigni generația dinaintea lor cu Tîrcă, Vali Cozma”

Chiar dacă în 2005 s-a obținut medalia de argint la Campionatul Mondial, Tadici nu consideră că acea generație a fost obligatoriu și cea mai bună din ultimii 40 de ani: „În opinia mea, nu a fost cea mai bună generație, de aur. Pentru că ai jigni generația dinaintea lor, cu Tîrcă, Vali Cozma, Drăgănescu, Lăcrămioara Lazăr, Roșu, Moldovan și toate celelalte fete. Poate cea mai bună generație a fost cu Tîrcă, dar a venit și generația asta cu Stela Lazăr, cu Gâlcă, una foarte bună. Sigur că multe jucătoare au provenit dintr-un mediu profesionist, din străinătate, unde nu aveau voie să cârcotească”.

„Tot o săptămână de pregătire aveam și atunci înaintea turneului final, dar în urma discuțiilor cu cluburile pe care le-am avut noi, dar și jucătoarele pe partea lor, am reușit să mai câștigăm 5 zile de pregătire în plus, care au însemnat foarte mult”, Gheorghe Tadici

Pe 18 decembrie 2005, România a pierdut marea finală cu Rusia, 23-28, rezultat care nu a șters cu nimic din marea performanță realizată la St. Petersburg. „Au fost discuții atunci, că se putea câștiga și aurul. Dar eu spun că nu se putea sub nicio formă, poate doar dacă acel turneu final se desfășura în România. La ce eforturi s-au făcut acolo cu Gazprom, cu toate investițiile pe care le-au făcut rușii, indiferent cât de bine am fi jucat noi și cât de prost ar fi jucat ele, nu aveam cum să câștigăm. În plus, am jucat împotriva a 18.000 de oameni, toți băteau din picioare, erau la unison, astfel încât ne tremura podeaua de sub picioare. E ușor să vorbim, a fost mai greu acolo”, a relatat Gheorghe Tadici.

Tadici: „A fost foarte dificilă ziua aceea finală. Foarte dificilă!”

Finala cu Rusia a venit la nici 24 de ore după victoria excepțională în fața Ungariei cu 26-24. Antrenorul a dezvăluit acum că a fost foarte greu să gestioneze toată acea zi a finalei, după euforia stârnită de câștigarea semifinalei: „Eu m-am trezit la ora 1-2 noaptea cu jucătoare care vorbeau la telefon cu Realitatea sau Antena, prin legături paralele. Eu chiar eram înnebunit, le cerusem să-și scoată telefoanele fixe din camere. Apoi, a doua zi au venit două aeronave, toată lumea a vrut să vorbească acolo cu jucătoarele, cu antrenorii, practic s-a spart liniștea. Toată lumea a fost bine-intenționată, nu pot să spun altceva. Dar în momentul în care tu ai avut 10-15 minute să te echipezi pentru a merge la finală… A fost foarte dificilă ziua aceea finală. Foarte dificilă!”

Gheorghe Tadici consideră că handbalul românesc trăiește și azi în urma emulației create la Mondialul din 2005: „În primul rând, au fost jucătoare din acea echipă, precum Ardean-Elisei, Ungureanu, Brădeanu, care au jucat până nu demult la națională. S-a creat o emulație fantastică, s-a creat și echipa de la Oltchim Rm. Vâlcea, care imediat a făcut rezultate deosebite numai cu românce. Și acolo a fost problemă cu Liga Campionilor. Cum a spus și domnul Roibu, dacă rămâneam acolo, probabil că aveam și șanse mai mari la câștigarea trofeului”

După acea zi de 18 decembrie 2005, an de an, când naționala a plecat la Mondiale, Europene sau Jocurile Olimpice, s-a vorbit de medalii. „Am jucat pentru medalii până în momentul în care au venit antrenori străini la echipa națională. În momentul în care au venit antrenori străini, nu au mai existat obiective de medalii. S-a mers la turnee finale și nu s-a vorbit de obiective înalte, ca să nu fie presiune!”, a comentat Tadici.

„Nouă ne place să ne ascundem repede după umbra degetului, așa cum o facem acum, ne ascundem după cazul Corona”

Când estimează actualul selecționer că România poate fi din nou într-o finală mare la un turneul final? „Cu strategia din ultimii 4-5 ani, nu cred că mai putem ajunge prea curând. Aș dori, aș vrea, m-aș bucura, dar nu le mai văd luând nici măcar un bronz. Nu este o strategie gândită pe termen scurt sau lung, cu diverse posibilități, nici la junioare, nici la tineret. Nouă ne place să ne ascundem repede după umbra degetului, așa cum o facem acum, ne ascundem după cazul Corona, că nu au fost Buceschi și Laslo. Dar jucătoare titulare au lipsit întotdeauna de la turneele finale, inclusiv Cristina Neagu. Și nimeni nu a mai plâns! Și a fost cum a fost gestionată și această situație, pentru că în momentul în care s-a declanșat scandalul de la Brașov, mai erau trei zile până să plece. Normal era ca toate fetele să fie chemate de la bun început la lot (n.r. cu referire la Dache, Vizitiu, Polocoșer, care au făcut joncțiunea cu lotul în ziua plecării, Dache chiar pe scara avionului), iar marți seara să fie anunțat lotul final, să aibă antrenamente toate jucătoarele. Sunt realități, dar dacă le spui, deranjează. Nu am impresia că ideile mele sunt de necombătut, dar asta este opinia mea. Nu vreau să dau senzația că am dreptatea absolută prin ceea ce spun, dar realitatea este vizibilă. Și nu mă refer la locul 12 de la finalul Mondialului din Japonia, ci este vorba de maniera în care ne-am prezentat. Se întâmplă să mai pierzi un meci la diferență mare, să n-ai o zi bună, dar maniera în care au pierdut cu Suedia, cu Spania și Japonia a fost deranjant. Nu am inclus meciul cu Rusia”, a venit răspunsul antrenorului de la Zalău.

Detaliile Mondialului din 2005

Tot turneul final din 2005 s-a jucat în patru arene la St. Petersburg, iar sistemul de desfășurare a fost identic cu cel de la Kumamoto, încheiat zilele trecute.

În grupele principale au obținut rezultatele:

  • 31-15 cu Argentina
  • 50-19 cu Camerun
  • 30-27 cu Ucraina (medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena 2004)
  • 28-26 cu Franța (campioana mondială en-titre la data respectivă)
  • 29-22 cu Macedonia

În grupa principală, tricolorele s-au calificat cu maximum de puncte, unde au înregistrat rezultatele:

  • 35-33 cu Brazilia
  • 37-26 cu Germania
  • 33-29 cu Danemarca (campioana olimpică în exercițiu la vremea respectivă)

În semifinale, România a învins Ungaria cu 26-24 după un meci de poveste, iar în marea finală, din 18 decembrie 2005, a cedat în fața Rusiei cu 28-23.

Lotul României:

Portari: Luminița Huțupan Dinu (Krim) – 1 gol, Paula Ungureanu (Hypo) – 1 gol, Tereza Pâslaru (Silcotub Zalău)

Extremă stânga: Valentina Ardean-Elisei – 51 goluri

Interi stânga: Simona Gogîrlă (Gyor) – 49 goluri, Mihaela Tivadar (Rulmentul) – 6 goluri

Centri: Roxana Gatzel (Silcotub) – 16 goluri, Narcisa Lecușanu (Aalborg) – 19 goluri, Aurelia Brădeanu (Gyor) – 13 goluri

Interi dreapta: Steluța Luca (Copenhaga) – 42 goluri, Oana Chirilă (Elda Prestigio) – 5 goluri

Extreme dreapta: Cristina Vărzaru (Viborg) – 35 goluri, Ramona Farcău (Silcotub) – 40 goluri

Pivoți: Ionela Gâlcă Stanca (Nimes) – 37 goluri, Ana Maria Lazer (Gyor) – 1 gol, Raluca Ivan (Silcotub) – 3 goluri

Luminița Huțupan Dinu și Valentina Ardean Elisei au fost incluse în echipa ideală a Campionatului Mondial.

Autor: Marius Hutu Publicat: 18 Dec. 2019, 18:56 Actualizat: 18 Dec. 2019, 19:12 Handbal
Pe aceeași temă
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
A MURIT. Tragedia care a șocat showibiz-ul. Doliu pentru Dorian Popa
Surpriză de proporţii pentru un şofer român de TIR în Germania. Ce transporta fără să ştie
Surpriză de proporţii pentru un şofer român de TIR în Germania. Ce transporta fără să ştie
Tiger Woods, recuperare anevoioasă. Noi detalii despre starea de sănătate a sportivului, în urma accidentului rutier din Los Angeles. FOTO
Tiger Woods, recuperare anevoioasă. Noi detalii despre starea de sănătate a sportivului, în urma accidentului rutier ...
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la FCSB
„Vad ca el imi face preturile pentru jucatori, intrebati-l pe el!” Ce a spus Becali despre plecarea lui Tanase de la ...
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
Semnificația florilor de primăvară. Ce plantă se oferă pentru a cere iertare
E de-a dreptul tulburător. Ce pensie are fiul lui Nicolae Ceaușescu
E de-a dreptul tulburător. Ce pensie are fiul lui Nicolae Ceaușescu
România stă pe o adevărată COMOARĂ! Anunţul care ne vizează pe toţi. Orban a spus exact
România stă pe o adevărată COMOARĂ! Anunţul care ne vizează pe toţi. Orban a spus exact
Copii găsiți înfometaţi într-un TIR românesc, în Germania. Disperați, au tăiat prelata camionului, au scos mâinile şi au strigat după ajutor
Copii găsiți înfometaţi într-un TIR românesc, în Germania. Disperați, au tăiat prelata camionului, au scos mâinile ...
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin este mai eficient
EXCLUSIV. Pfizer, Moderna sau AstraZeneca? Ce le răspunde un medic pacienților atunci când este întrebat care vaccin ...
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui să afle acest SECRET
Ce declanşează la FEMEI dorinţa de a FACE sex? Răspunsul cercetătorilor este neaşteptat.Toţi bărbaţii ar trebui ...
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
Pedeapsa uluitoare primită de familia unui adolescent din Coreea de Nord prins în timp ce se uita la un clip pentru adulți
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
BREAKING! A apărut coronavirusul românesc. Tulpina agresivă a fost ţinută secretă! Cum se manifestă
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
EXCLUSIV. Meciul la care spectatorii români ar putea reveni în tribune. Prefectul Capitalei: 'La sfârșitul lui martie'
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Lidl ÎNCHIDE agenţia din România. ”Lidl Tour îşi va înceta activitatea în România”
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Motivul surprinzător pentru care ejaculezi prea devreme. 20 de cauze ale ejaculării premature
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ  pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
Exemplu de ȚEAPĂ CLASICĂ pe OLX. Skoda Octavia de performanță la 2000 de euro ASCUNDE o mare problemă
Motivul îngrijorător pentru care uneori pompele din benzinării au debit mic. Trebuie să anunți imediat angajații stației
Motivul îngrijorător pentru care uneori pompele din benzinării au debit mic. Trebuie să anunți imediat angajații stației
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil pentru aprobarea operaţiunii | DOCUMENT
Raportul SUA privind asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi. Prinţul Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, desemnat responsabil ...
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
BANCUL ZILEI – Răpit si violat cu sălbăticie de 10 prostituate
Marian Godină, despre vârsta de pensionare şi veniturile poliţiştilor: „Vă prezint aici salariul meu enorm”
Marian Godină, despre vârsta de pensionare şi veniturile poliţiştilor: „Vă prezint aici salariul meu enorm”
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
Fără precedent de la Banca Transilvania. Anunţul făcut de cea mai mare bancă din România
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, în 7 zile consecutive
A divorțat după 7 ani, fără pasiune, de căsătorie. Apoi a făcut un experiment inedit: s-a culcat cu 7 bărbaţi diferiţi, ...
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
ȘOC! Ce perversiuni ar fi făcut Bianca Drăgușanu cu Bădălu în fața copiilor!
Cel mai grav ACCIDENT RUTIER din 2021. Cineva a filmat momentul: ”Uite, se chinuie să-l scoată...” - VIDEO
Cel mai grav ACCIDENT RUTIER din 2021. Cineva a filmat momentul: ”Uite, se chinuie să-l scoată...” - VIDEO
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Lora, apariție fierbinte pe plajă! Cum s-a pozat vedeta și ce le-a arătat fanilor
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
FOTO. Cum arăta Daniela Crudu în liceu! Era în clasa a X-a, fără operații estetice și silicoane!
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?
Veste ȘOC despre Sebi, copilul de 7 ani dispărut de ȘASE SĂPTĂMÂNI. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu micuțul?