DEZVĂ‚LUIRI | Federația a impus noi criterii pentru străini fără a prezenta cluburilor și o statistică cu situația reală din handbalul românesc. „Pensionari” cu locul 3 în liga secundă și grătare după meciuri. „Într-acolo vrem să ne îndreptăm?

Redactor:
Marius Hutu
DEZVĂ‚LUIRI | Federația a impus noi criterii pentru străini fără a prezenta cluburilor și o statistică cu situația reală din handbalul românesc.
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dinamo București este al patrulea club din Liga Națională de handbal masculin care nu agrează măsurile adoptate de Federația Română de specialiate cu privire la transferul jucătorilor străini. Pe măsură ce discuțiile cu cluburile sunt dezvoltate, constatăm că noile criterii au fost impuse, nu au fost rezultatul unui numitor comun cu cluburile. De asemenea, au fost implementate mult mai devreme decât datele vehiculate într-o ședință la Constanța.

„Am participat la ședința de la Constanța, în care președintele ne-a adus la cunoștință cam ce și-ar dori. În urma dezbaterii, toate cluburile prezente au ajuns la concluzia că trebuie un dialog mai frecvent între federație și reprezentanții Ligii Naționale. Despre speța în sine s-a stabilit că vor schimburi de opinii, de propuneri între Federație, Comisia Tehnică și reprezentanții cluburilor, urmând ca până la sfârșitul sezonului să se găsească o soluție viabilă pentru a fi votată și implementată începând cu sezonul 2019-2020. Cu surprindere am constatat, ca și în ultima perioadă, când cineva își propune un anumit lucru, îl impune”, ne-a declarat fostul vicepreședinte al FRH, Daniel Georgescu, omul care s-a ocupat de strategia echipei CS Dinamo în ultimii ani.

Fostul oficial al federației în mandatul trecut a venit cu o serie întreagă de lămuriri pe margine acestui subiect, care completează tabloul cu argumnete pro și contra culese în aceste zile și de la Potaissa Turda, HC Dobrogea Sud Constanța, CSM București și Steaua:

„Referitor la decizia luată, îi voi întreba pe cei care au hotărât-o, ce se va întâmpla după data de 28 aprilie, când vor intra practic în vigoare noile criterii extraterestre. După ce o echipă și-a făcut un lot, cum mai poate să se impună antrenorul, conducătorul în fața unor jucători rebeli, când ei știu că nu mai pot fi schimbați datorită noilor criterii? Observ din nou o presiune pe strategia și bugetele cluburilor din partea federației. În primul rând, federația să se uite în curtea proprie și să ne spună și nouă ce a produs după generația Negru, Militaru, Șomlea pentru handbalul românesc.

Înainte de a se lua o asemenea decizie, aș fi dorit ca federația se vină cu statistici, să se spună câți jucători sunt în liga a doua, de ce natură sunt, burtoși, juniori, media de vârstă, calitatea, etc. Câți jucători sunt în Liga Națională, pe criterii, pe specific, pentru ca abia apoi să se facă o analiză și să se ia o măsură. Noi de fiecare dată umblăm sus și nu ne ducem la rădăcini. Mai mult decât atât, aceste reglemăntări sunt făcute pentru naționala României, pentru handbalul românesc cu banii cluburilor și nu cu banii federației. Dacă tot vrea să impună niște reguli, aș dori ca federația să dea cluburilor toate drepturile financiare care revin din transmisiunile TV și nu doar o parte. Până la urmă, tot cluburile produc jucători pentru echipa națională. În loc să umblăm la juniori, umbăm la seniori”, a susținut Daniel Georgescu.

Omul care a contribuit la ultimele două titluri câștigate de Dinamo a oferit un răspuns și cu privire la evoluțiile cluburilor românești în cupele europene, mai ales după ce Flaviu Sâsăeac, președintele Potaissei Turda, a declarat: Cu criteriile existente în ultimii ani nu țin minte să fie ieșit vreo echipă românească, Minaur și Dinamo, din grupele secundare ale Ligii Campionilor, C și D. În vechiul format, Constanța a ieșit o singură dată din grupă, cu ce străini au vrut ei. Nu ne-au ajutat prea mult criteriile în ultimii ani, să ajungem măcar în play-off-ul Ligii Campionilor. Minaur a fost probabil mai aproape, dar și ei cu o superechipă, cu jucători gen Eklemovic tot nu au reușit. Dacă tot nu reușim pentru o himeră, eu spun că mai bine îi creștem pe ai noștri și vedem noi dacă merităm apoi să jucăm Champions League. Deocamdată, România cred că ar trebui să se gândească să intre în grupele Cupei EHF, pentru că nici acolo nu am ajuns în ultimul sezon. Cu toți străinii avuți, de la bancă tehnică la jucători, CSM București, HCDS Constanța nu au trecut de turul 3 preliminar. Haideți să recunoaștem, nu suntem încă de nivelul respectiv. Și dacă nu suntem, de ce să o prelungim la infinit și să ne distrugem chiar de tot șansele de a crește jucători români?”.

„Nu cred că este cazul să facem analiza pe ultimul an al cupelor europene, ci pe ultimii 4-5 ani. Putem observa că Dinamo, CSM București s-au calificat în grupele Cupei EHF, fiind chiar la un pas de a atinge sferturile de finală, lipsindu-le câteva secunde. Dinamo în Liga Campionilor a condus la Nantes cu 4 goluri cu câteva minute înainte de final, iar în București a pierdut la ultima fază, a învins echipe precum Motor Zaporojie, Aalborg, Holstebro, ultimele două fiind reprezentantele campioanei olimpice Danemarca. Magdeburg a fost învinsă de Constanța, reprezentantei României lipsindu-i doar un gol și puțină șansă pentru a merge mai departe în grupele Cupei EHF. Magdeburg la ora actuală este neînvinsă în grupele Cupei EHF. Atunci, de ce vrem să stricăm ceva care funcționează? De ce vrem să stricăm un campionat intern atractiv, care an de an crește? Cine garantează că la anul, în funcție de interesele, de nevoile sau mai știu eu ce ale unor echipe, Consiliul de Administrație nu va reveni asupra acestei decizii, cum de altfel s-a mai și întâmplat? Părerea mea este că s-a luat o decizie în pripă, în necunoștință de cauză și care nu va duce spre progres, ci spre regres”, a spus Georgescu.

Fostul vicepreședinte al FR de Handbal a mai evidențiat faptul că după noile criterii, cluburile din România nu ar putea aduce jucători nici de la Montpellier, liderul din campionatul Franței: „Mă întreb, după noile criterii, dacă cineva a urmărit Montpellier – FC Barcelona în Liga Campionilor și cum de jucătorul lituanian Jonas Truchanovicius, autor va 8 goluri, în Franța are loc, în România nu are loc. Mă întreb cum nu putem da voie unor jucători de teapa fraților Esteki să joace în Liga Națională? Îl mai avem pe Hugo Descat, al doilea golgheter al campionatului Franței, pe Cutura și alții care nu ar mai avea ce să caute în campionatul României. Spectacolul cine îl crează?

Acum foarte mulți ani, am participat în calitate de jucător în liga a doua, formând o echipă de > (n.r. Interhandball București), echipă care a terminat pe locul 3 sau 4 în serie. O echipă care nu se antrena, care mergea la grătare și făcea pur și simplu totul de plăcere. Într-acolo vrem să ne îndreptăm? Întreb sau îi mai pun o dată pe cei din federație să se uite CNOT Iași pe ce loc se află, CNE Sighișoara pe ce loc se află? Și atunci, să ne explice federația cum au ei strategia.

Din punctul meu de vedere, ar trebui să avem întâlniri cât mai dese cu reprezentanții cluburilor din Liga Națională masculin și feminin, cu Comisia Tehnică, cu antrenorii echipelor naționale de la juniori până la seniori, un dialog cât mai atractiv, astfel încât lucrurile să fie gândite de 10 ori și abia apoi să luăm o hotărâre”.

  • „Am militat întotdeauna pentru crearea unui Campionat Național de tineret speranțe, acolo avem noi buba. Dar un CN pe regiuni, astfel încât costurile să nu fie foarte mari, cu implicarea directă a federației, care să acorde un premiu substanțial echipei câștigătoare pentru motivație. De asemenea, să suporte cheltuielile de organizare, arbitraj, observator dacă tot își dorește ca împreună cu cluburile să relanseze handbalul juvenil.
  • Am văzut la Adunarea Generală că sunt bani pentru așa ceva. Atunci, haideți săi direcționăm într-acolo unde este nevoie, să nu mai punem presiune doar pe cluburi, care sunt susținute din bani publici. Să vedem și o implicare mult mai mare a federației că până la urmă din taxele cluburilor își susține o parte din activitate. Ar trebui să dea înapoi cluburilor o strategie adecvată pentru dezvoltare”, Daniel Georgescu.

Consiliul de Administrație al FR de Handbal a votat în weekend, la Cluj, următoarele:

„Se aprobă în unanimitate modificarea criteriilor valorice pentru sportivii de altă cetățenie începând cu sezonul competițional 2018 – 2019, după cum urmează:

Primii 2 (doi) jucători străini au drept de legitimare fără îndeplinirea criteriilor valorice;

Începând cu al treilea jucător străin, au drept de legitimare sportivii care se regăsesc în Rapoartele de Joc ale echipelor care:

S-au clasat pe locurile 1 – 10 la ultima ediții a C.M. sau C.E. pentru seniori;

S-au clasat pe locurile 1 – 10 la Jocurile Olimpice (cu condiția să nu fi trecut mai mult de 2 ani calendaristici de la disputarea ultimei ediții a J.O.);

Au participat la cel puțin o ediție din ultimii doi ani a Final Four – ului Ligii Campionilor sau E.H.F.

Se aprobă în unanimitate următoarele:

– 27 aprilie 2018 data până la care cluburile pot face dovada că au semnat contracte noi cu jucători străini după criteriile valorice aflate în vigoare pentru sezonul competițional 2017-2018;

– se acceptă prelungirea contractelor care își termină efectul la sfârșitul sezonului competițional 2017 – 2018 conform vechilor criterii, cu condiția ca prelungirea să nu fie mai mare de 1 an de zile. Termenul până la care cluburile pot face dovada prelungirilor de contract este tot 27 aprilie 2018″.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Imaginile durerii! Mama Andreei a clacat la înmormântarea fetiței sale. Scene îngrozitor de dureroase pe ultimul drum al tinerei
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Se pregătește o lovitură fără precedent în Formula 1
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup