Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de minute la fiecare joc? Strategia de redresare propusă oficial de HC Zalău, clubul lui Gheorghe Tadici

Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de minute la fiecare joc? Strategia de redresare propusă oficial de HC Zalău, clubul lui Gheorghe Tadici
  • Publicat:
  • Actualizat:

Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de 15/30 minute la fiecare joc?

Handbalul feminin românesc a suferit mai multe înfrângeri dureroase în ultima perioadă. Pe mai multe voci se trag semnale de alarmă. Cel mai utilizat mesaj este ceva de genul: „să nu o luăm pe urmele băieților”. România nu s-a mai calificat de 10 ani la un turneu final la masculin.

HC Zalău, clubul lui Gheorghe Tadici, a și venit oficial cu o strategie de redresare a handbalului feminin românesc.

Dezbatere în handbalul feminin: Ar trebui sau nu impusă o regulă pentru sportivi U21 și U23 cu minimum de 15/30 minute la fiecare joc?

HC Zalău a solicitat oficial Federației Române de Handbal să introducă pe Ordinea de Zi a Adunării Generale din 26 aprilie un punct având ca temă de discuție: „Aprobarea de măsuri care vizează strategia de redresare a handbalului feminin românesc, începând cu sezonul 2021-2022”. Gruparea sălăjeană se identifică în primul rând cu Gheorghe Tadici, fostul selecționer al României.

Dezbatere în handbalul feminin
Gheorghe Tadici a venit cu o serie de propuneri pentru redresarea handbalului feminin. © FOTO: Răzvan Păsărică/SPORT PICTURES

Patru măsuri sunt incluse în această strategie:

  1. Introducerea unei reguli privind înscrierea în raportul de joc la Liga Națională Feminin a minimum 8 jucătoare de cetățenie română.
  2. Introducerea regulii potrivit căreia echipele din Liga Națională Feminin să aibă permanent în teren 3 jucătoare de cetățenie română în sezonul 2021-2022 și 4 jucătoare începând în sezonul 2022-2023
  3. Introducerea regulii folosirii în fiecare joc la Liga Națională a unei jucătoare U21 pentru minimum 15 minute și a unei jucătoare U23 pentru minimum 30 de minute.
  4. Introducerea în categoria jucătoarelor eligibile pentru regula U21 și a sportivelor aflate în ultimul an de juniorat.

Adrian Vasile: „A ne antrena foarte bine de la 15 la 20 de ani într-un sistemn foarte bun, nu are nicio legătură cu străinii”

Adrian Vasile, selecționerul României și antrenorul echipei CSM București, a vorbit după ratarea calificării la Jocurile Olimpice despre subiectul „numărul jucătoarelor străine din Liga Florilor”.

Cred că ce trebuie să facem în a cultiva jucătorul român de handbal, este ca de la 15 la 19 ani să lucrăm atât de bine cu copiii, astfel încât atunci când vor ajunge la seniorat să își facă loc în echipă în mod natural. Și să poate să joace natural, datorită valorii care o au. Cred că nimeni și nici eu nu sunt în situația în care să spun că jucătoarea X este tânără, bună, dar eu nu o bag în teren pentru că vreau să aduc o străină. Eu nu cred în așa ceva.

Cred că lucrurile pe care noi putem să le influențăm, trebuie făcute mai bine. De la străine putem învăța lucruri, poate aduc și multă valoare, de la care jucătoarele din România și chiar antrenorii avem de învățat. A ne antrena foarte bine de la 15 la 20 de ani într-un sistemn foarte bun, nu are nicio legătură cu străinii. Dacă treaba merge într-o direcție corectă, în care creăm un sistem românesc, vom avea și un nucleu mai mare de jucătoare bune. Atunci, da, poate ne putem gândi și la varianta asta de limitare a jucătorilor străini. Pentru că vom avea calitate și valoare”, a subliniat Adrian Vasile.

Trebuie să muncim într-un sistem românesc de handbal al naibii de mult și al naibii de bine, astfel încât să ne antrenăm și să jucăm, să câștigăm experiență la nivelul anului 2021”, Adrian Vasile

Steluța Luca: „Dă-mi numele antrenorului care preferă o străină în locul unei românce”

Într-un interviu pentru ProSport, Steluța Luca, vicepreședinte al FR de Handbal, a declarat la rândul ei că nu se poate spune că România nu mai are rezultate la naționala de senioare din cauza străinelor.

Demonstrează că ești mai bună ca sportivă și nimeni nu te dă la o parte. Dă-mi numele antrenorului care preferă o străină în locul unei românce. În momentul în care tu nu dai sută la sută pe teren, este normal ca antrenorul să folosească și o străină sau este normal ca și clubul să se uite și în afara țării. Aici este vorba despre mentalitatea jucătorului român”, ne-a declarat Steluța Luca.

„Eu ca sportivă din România, ce fac să le dau la o parte pe străine? Când am promovat la senioare, o aveam în față pe Mariana Tîrcă. Dar am muncit să intru în echipă. A fost mutată ea în centru și eu am jucat inter. Dacă muncești, nu are cum să nu te bage antrenorul”, Steluța Luca

Horațiu Pașca: „Văd ca o sportivă precum Ștefania Stoica să poată juca minimum 15 minute la CSM București”

Dezbatere în handbalul feminin
Horatiu Pasca are mai multe jucătoare de mare perspectivă în lotul național de tineret © FOTO: Răzvan Păsarică/SPORT PICTURES

Astăzi, în Liga Florilor există o regulă prevăzută pentru sportivele U21 și U23, adică să fie folosite în MEDIE 10/30 de minute pe meci. Cluburile importante le folosesc în special cu adversarii aflați în zona retrogradării. Am discutat pe tema măsurii nr. 3 propusă de HC Zalău și cu selecționerii loturilor naționale de tineret și junioare.

Horațiu Pașca (tineret): Dacă s-ar institui această obligativitate, nu poate fi decât în interesul general al handbalului românesc. Dar nu știu cum vor primi cluburilor astfel de măsuri. Poate că impunerea pe două categorii ar fi puțin cam mult. Dar, sincer, văd ca o sportivă precum Ștefania Stoica să poată juca minimum 15 minute la CSM București. Sau Andreea Tîrle și Corina Lupei, la SCM Rm. Vâlcea. Sau Oana Borș la Minaur Baia Mare. Sunt jucătoare valoroase, le am și eu la lotul național și au un mare potențial de creștere.

Nu văd unde ar fi o problemă dacă o jucătoare precum Oana Borș ar avea o șansă de a juca 15 minute și în fața Sirabei Dembele. Toate aceste fete, dar și altele de U21 să aibă șansa de a evolua cu toți adversarii, nu doar cu cei mai slab clasați. Pot face față și ar fi și în interesul handbalului românesc. Au demonstrat că pot face față, iar cele 15 minute nu trebuie să fie neapărat legate. Eu susțin o astfel de măsură, pentru că este în interesul handbalului românesc”.

Din păcate, investițiile cluburilotr sunt direcționate preponderent către plata salariilor, ignorându-se orice strategie de creștere și promovare a jucătoarelor românce

Larisa Olteanu (junioare):Sunt antrenor la copii și juniori de aproximativ 20 de ani și din experiența acumulată până acum vă pot spune că ar fi o propunere foarte bună. Putem să promovăm jucătoare pentru echipele de senioare, avem copii talentați care să facă pasul la Liga Națională, dar dacă nu au unde să joace, nu pot progresa. O astfel de măsură ar veni în sprijinul jucătoarelor tinere, cu calități, doar că trebuie să le dăm încredere și să avem răbdare cu ele pentru a crește. Iar fetele și mai tinere ar avea la rândul lor modele. Vor vedea că se poate promova și la Liga Națională și vor avea o motivație în plus, să urmeze același drum”.

În expunerea de motive pentru susținerea celor patru măsuri, HC Zalău a punctat că regresul handbalului feminin din ultimii ani a apărut în condițiile în care investițiile la echipele de club din prima ligă sunt printre cele mai mari din Europa. „Din păcate, investițiile cluburilotr sunt direcționate preponderent către plata salariilor, ignorându-se orice strategie de creștere și promovare a jucătoarelor românce”.

„Măsurile propuse nu impun restricții privind accesul jucătoarelor de cetățenie străină în campionatul național”

Dat iată ce a mai subliniat clubul la susținerea celor patru măsuri:

Măsura privind înscrierea a minimum 8 jucători de cetățenie română în raportul de joc funcționează deja în Liga Națională masculină, unde a fost introdusă și obligativitatea de a avea în mod permanent în teren 2 jucători de cetățenie română”.

Considerăm că la feminin se impune folosirea unui număr mai mare de jucătoare românce decât la masculin, întrucât aria de selecție este mai mare și echipa națională este încă la un nivel mai bun în Europa. Vă rugăm să observați că măsurile propuse nu impun restricții privind accesul jucătoarelor de cetățenie străină în campionatul național”.

Actualele reguli la U21 și U23 sunt menite să aducă unele progrese în promovarea tinerelor jucătoare, dar regula folosirii lor în medie 10/30 de minute pe meci atenuează mult din eficiența acestei măsuri. Cluburile fruntașe, care își permit să legitimeze cele mai bune jucătoare de U21 și U23, le folosesc cu preponderență în jocurile cu echipele care se află în zona retrogradării, cu scopul de a face MEDIA prevăzută de regulament, nefiind preocupate de creșterea valorii acestor jucătoare”.

În ceea ce privește propunerea de introducere în categoria jucătoarelor eligibile pentru regula U21 a sportivelor aflate în ultimul an de juniorat, ar avea efecte benefice pentru componentele lotului național de tineret”.

Propunerile HC Zalău vor fi su în ședința Consiliului de Administrație al FRH de joi, în sensul de a fi aprobate sau nu pentru Ordinea de Zi a Adunării Generale.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62 de ani
Alimentul pe care Nadia Comăneci îl mănâncă zilnic, imediat cum se trezește. Dieta de nota 10 a „Reginei” la 62…
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Românii care se pot pensiona cu 5 ani mai devreme, din toamnă. Noua lege aduce şi măriri de 90%
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Dispare numerarul? Decizia finală UE pentru plata cu BANCNOTE
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri disponibile”
Afacerea care ia amploare în România. Locațiile apar ca ciupercile după ploaie, dar tot par neîncăpătoare: „Nu mai avem locuri…
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele