De pe vremea Oltchimului nu s-a mai întâmplat aşa ceva! HCM Baia Mare are 10 jucătoare convocate la echipa naţională. Cum s-a schimbat sfera de influenţă la prima reprezentativă

17 sep 2015 2910 afişări Handbal
De pe vremea Oltchimului nu s-a mai întâmplat aşa ceva! HCM Baia Mare are 10 jucătoare convocate la echipa naţională. Cum s-a schimbat sfera de influenţă la prima reprezentativă

Naţionala feminină se va reuni pe 28 septembrie în vederea un stagiu de pregătire la Podgorica (29 septembrie - 4 octombrie), urmat apoi de primele meciuri oficiale în preliminariile Campionatului European din 2016 (Suedia), cu Lituania (8 octombrie, Rm. Vâlcea) şi Belarus (11 octombrie, deplasare). Tomas Ryde a convocat pentru stagiul din Muntenegru 18 fete, iar la Vâlcea vor mai sosi alte două jucătoare.

Federaţia Română de Handbal a făcut joi convocările pentru echipa naţională, iar noutăţile sunt destul de multe. Una dintre cele mai importante, componenţa lotului naţional, din punct de vedere al apartenenţei cluburilor, s-a schimbat radical. Până nu demult, Corona Braşov deţinea majoritatea la prima reprezentativă sau cel puţin se apropia de 50% ca şi număr de jucătoare convocate la fiecare acţiune. Din această toamnă, monopoul este deţinut de HCM Baia Mare, vicecampioana României, care are nu mai puţin de 10 jucătoare convocate! Şi fără a fi pusă la socoteală Paula Ungureanu, care tocmai a revenit pe teren după o accidentare serioasă, sau Crina Pintea, care va ajunge foarte probabil tot la HCM după ce îşi va încheia conturile cu HC Zalău. Practic de pe vremea echipei Oltchim, care a transferat echipa naţională în bloc, nu s-a mai întâmplat acest lucru, ca o formaţie de club să deţină cel puţin 10 fete la lot.

Această schimbare a sferei de influenţă la echipa naţională se datorează în primul rând campaniei de achiziţii pe care a dus-o HCM Baia Mare în vară, când a decis să-şi schimbe strategia şi s-a orientat către mai multe jucătoare cu potenţial de a reprezenta şi România. Spre exemplu, nu mai puţin de 4 transferuri efectuate în vară se regăsesc şi la lot pentru acţiunea 28 septembrie - 11 octombrie, adică Ionica Munteanu, Ana Maria Tănăsie, Gabriela Perianu şi Patricia Vizitiu.

Corona Braşov, clubul care a venit cu o idee de marketing care a prins în ultimii 2 ani - "handbal sută la sută românesc" - a mai rămas doar cu 3 jucătoare la lot, Cristina Zamfir, Georgiana Ciuciulete şi Denisa Dedu, ultima urmând să se alăture însă lotului din 4 octombrie, la Rm. Vâlcea.

Din lotul lui Tomas Ryde şi Bogdan Burcea nu lipsesc şi numele surpriză, cum ar fi Diana Petrescu (SCM Craiova) şi Crina Pintea, ultima fără jocuri în picioare în condiţiile în care se află în litigiu cu HC Zalău. Jucătoarea nu este însă suspendată din activitate şi la echipa naţională.

Nu în ultimul rând, nu trebuie omisă convocarea în premieră a Gabriellei Szucs (HCM Baia Mare), jucătoare care a acceptat să reprezinte România după ce în trecut a câştigat medalii la turneele finale cu Ungaria. Despre acest subiect puteţi citi aici

Lotul României pentru turneul din Muntenegru şi meciurile cu Lituania şi Belarus

  • portari: Petrescu (SCM Craiova), Munteanu (HCM Baia Mare)
  • extreme stânga: Ardean, Tănăsie (ambele HCM Baia Mare)
  • interi stânga: Perianu, Szucs (ambele HCM Baia Mare), Zamfir (Corona), Neagu (Buducnost)
  • centri: Marin, Oltean (ambele HCM Baia Mare)
  • interi dreapta: Geiger, Vizitiu (ambele HCM Baia Mare)
  • extreme stânga: Nechita (HCM Baia Mare), Udriştoiu (Dunărea Brăila)
  • pivoţi: Manea (CSM Bucureşti), Ciuciulete (Corona), Pintea (HC Zalău)
  • vor mai veni pe 4 octombrie: Buceschi (Thuringer), Dedu (Corona)

Din lot nu fac parte două nume importante, Paula Ungureanu (HCM Baia Mare) şi Aurelian Brădeanu (CSM Bucureşti). Prima abia a revenit după o accidentare serioasă, în timp ce căpitanul obişnuit al echipei naţionale este menajat. Tomas Ryde urmăreşte la meciurile din Muntenegru (două meciuri de antrenament cu Buducnost), cu Lituania şi Belarus să găsească a doua soluţie pentru postul de coordonator în vederea participării la Campionatul Mondial din Danemarca (5-20 decembrie).

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.