De la alianța româno-maghiară la campioana Europei. Cum a ajuns Gyor o forță în handbal

Redactor:
Marius Hutu
De la alianța româno-maghiară la campioana Europei. Cum a ajuns Gyor o forță în handbal
  • Publicat:
  • Actualizat:

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

  • Györ a devenit cea mai bună echipă de club de pe Continent, bazele fiind puse în urmă cu câțiva ani și cu ajutorul mai multor handbaliste din România. Brădeanu, Spiridon și Gogârlă au avut rolul lor în ascensiunea formației maghiare, care a câștigat ultimele două ediții ale Ligii Campionilor

Vreme de câțiva ani, în handbalul feminin s-a dus o luptă crâncenă pentru putere. A fost ca într-un conclav, cu electori precum Györ, Buducnost, Larvik, Krim, Oltchim, Viborg sau Itxako, iar după mai multe deliberări dure, ce s-au întins pe durata a câțiva ani, s-a ajuns la o concluzie: Györ, în fruntea Europei handbalistice. Formația maghiară este sigura echipă care a rezistat la un nivel înalt într-o perioadă economică dificilă, în care Oltchim, Itxako și mai nou Krim Ljubljana au căzut victime crizei financiare, Buducnost și Viborg au trecut prin recesiuni, în timp ce Larvik a ajuns să dețină o echipă îmbătrânită. În ultimele opt sezoane de Liga Campionilor, Györ a jucat cel puțin în semifinale, iar până să câștige primul trofeu, în 2013, a fost nevoită să sufere cumplit din punct de vedere sportiv, adică să piardă șapte finale. Amarul s-a tranformat însă într-un gust dulce, formația maghiară a reușit să scape de eticheta de „ghinionista Europei” și să îmbrace haina unui stăpân care impune respect.  

Cheia succesului la Györ, concernul Audi și un primar gimnast

În sezoanele precedente, Oltchim a fost la același nivel cu Györ, ambele echipe având bugete asemănătoare, în jurul a 3 milioane de euro, dar și un punct în comun, „abonamentul” la locurile 2-3. De fiecare dată le-a lipsit ceva pentru a câștiga Liga Campionilor, în primul rând un dram de șansă. Campioana Ungariei a perseverat mai mult, a avut răbdare și a tras în cele din urmă lozul câștigător. În schimb, Vâlcea s-a sufocat după ce și-a pierdut principalul punct de sprijin, Combinatul Oltchim intrat în insolvență. Iar în anii când a avut spatele asigurat din punct de vedere financiar, strategia aleasă nu a fost și cea câștigătoare, s-au băgat bani în aducerea multor jucătoare și nu toate au răsplătit încrederea.

Györ a pierdut un singur meci în ultimii doi ani în Europa, în semifinala retur a Ligii Campionilor cu Oltchim din 2013

Cheia succesului la Györ a fost atragerea unui concern precum Audi, firmă care nu a „aruncat” niciodată cu banii în sport, nici măcar în țara de proveniență, Germania. Oficialii maghiari au reușit însă să le ofere oamenilor de la compania cu patru cercuri avantaje de pe urma acestei colaborări, astfel că afacerea a devenit profitabilă pentru ambele părți: Györ să câștige competiții, să devină cea mai bună din Europa, iar Audi să producă și să vândă mai mult în această zonă a Europei. Localitatea maghiară este situată la jumătatea drumului între două metropole, Viena și Budapesta. Un rol în toată această ecuație l-a avut și Primăria din localitate, condusă de Zsolt Borkai. Edilul șef din Györ este și președintele Comitetului Olimpic Maghiar, în trecut fiind un mare gimnast, medaliat cu aur la Jocurile Olimpice de la Seoul (1988), la cal cu mânere. Ca și comparație, Zsolt Borkai un Marius Urzică al Ungariei, ajuns între timp primar și un împătimit al handbalului.

În sezonul 2006-2007, la Györ evoluau cinci jucătoare din România

La baza ascensiunii Györului de azi a stat și o alianță româno-maghiară. Campioana Ungariei a mizat în anii precedenți pe mai multe jucătoare importante din România. La un moment dat, în 2007, la Györ figurau în lot cinci românce, Aurelia Brădeanu, Simona Gogârlă, Ana Maria Șomoi, Stăncuța Guiu și Simona Spiridon, cu ajutorul cărora a ajuns până în semifinalele Ligii Campionilor.

Șapte jucătoare de la Györ au primit din partea sponsorului principal mașini de serviciu Audi, de la A3 până la Q7

Ca și strategie, gruparea maghiară merge în ultimii ani pe o idee care are o corespondentă și în fotbal, Real Madrid. În pauza între două sezoane, Györ transferă câte 1-2 handbaliste de cel mai înalt nivel, oferind și cele mai bune salarii. Au fost aduse, pe rând, Eduarda Amorim, Heidi Loke, Katrine Lunde, Raphaelle Tervel, Andrea Lekic (n.r. plecată între timp la Vardar) și Katarina Bulatovic. Iar din vară, în Ungaria va poposi un alt mare star, germanca Susann Muller. Dar, spre deosebire de Vardar Skopje în acest sezon sau Oltchim în anii trecuți, care au pus în aceeași echipă cel puțin 16-18 jucătoare de bază de nivel înalt, Györ s-a bazat mereu doar pe un nucleu de 9-10 handbaliste. A evitat astfel animozitățile din interior. Restul până la completarea unui lot de 16 fete au fost jucătoare mai puțin cunoscute, dar nu în posturile cheie, iar câteva au fost promovate din academia clubului. Așa a apărut, spre exemplu și Aniko Kovacsics, un mare talent, care n-a ajuns la nivelul Anitei Gorbicz, liderul echipei, dar care compensează prin foarte multă muncă.

Györ are acum multe ingrediente din forța echipei HypoBank Viena, cea care a cucerit Liga Campionilor patru sezoane consecutiv (’92-”95), după ce a reușit să închege axul central. Campioana Ungariei are cele mai bune jucătoare din lume în poartă (Lunde), pe pivot (Loke), în linia de 9 metri (Amorim – Gorbicz – Bulativic) și ca apărători centrali (Amorim – Tervel), toate plătite cu salarii consistente. Cu aceste jucătoare în echipă, nici nu a mai contat cine evoluează în extreme.

Buget de 4,5 milioane de euro din toamnă

În acest sezon, Györ a avut un buget de aproximativ 3,3 milioane de euro. După câștigarea Ligii Campionilor în ultimii doi ani, sponsorii echipei au decis să suplimenteze suma pentru următorul an competițional cu 1,2 milioane de euro. Tot mai mulți sponsori și-au arătat disponibilitatea de a se alătura proiectului handbalistic de la granița cu Austria. O societate și-a permis să vină la turneul Final 4 din Budapesta și să promită un premiu de 100.000 de euro celui care ar fi reușit să introducă mingea de handbal printr-un orificiu a unui panou, în pauza finalei mari Györ – Buducnost (scor 27-21). Cu o astfel de emulație financiară în jurul echipei, formația maghiară va ajunge la o cotă record pentru handbalul feminin, de 4,5 milioane de euro. În trecut, poate doar Viborg a mai beneficiat de un asemenea buget, când Bojana Popovic câștiga aproape 400.000 de euro pe sezon.
Pentru 2014-2015, campioana Ungariei va depăși puțin limita în privința transferurilor, însă nu cu mult. Györ aduce în această vară trei jucătoare importante, Susann Muller, Milanovic-Litre și posibil Ana Sen, însă pentru a pregăti terenul și pentru anii ce vor urma când, e clar, Györ va fi forțată să schimbe liniile.    

Ungaria, noul punct fierbine de pe harta handbalului

Györ a devenit și locomotiva handbalului maghiar la nivel global, care a devenit practic cel mai important punct de pe harta Europei. Ungaria a reușit să devanseze Danemarca în clasamentul pe națiuni, fiind în frunte cu 109,22 puncte față de principala urmăritoare – 85,67 puncte. Țara vecină a preluat controlul din toate punctele de vedere, atât sportiv, cât și ca putere de organizare. Final 4 s-ar putea disputa anul viitor tot în Budapesta, iar în decembrie va fi și gazda Campionatului European de handbal feminin. În tot acest context, Györ va beneficia din toamnă și de o nouă arenă, de 5.000 de locuri, care îi va spori, probabil, autoritatea în handbalul feminin european.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Supermarketuri ÎNCHISE în weekend. A venit anunţul fulger: A apărut o problemă
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup