De ce Barcelona, da, iar cluburile din România, nu? Renunță FRH la licitația juniorilor din Centrele Naționale? Dedu: „Mă gândesc foarte serios, este o soluție să renunțăm noi Federația la jumătate din grilă, nu este o problemă”

Redactor:
Marius Hutu
De ce Barcelona, da, iar cluburile din România, nu? Renunță FRH la licitația juniorilor din Centrele Naționale? Dedu:
  • Publicat:
  • Actualizat:

Handbalul românesc a ajuns la patru Centre Naționale de juniori, două la feminin (Vâlcea, Brașov) și două la masculin (Sighișoara, București). Ultimul a fost inaugurat la București, la Colegiul Tehnic Media, și a pornit la drum cu o grupă de 16 copii născuți în 2002-2003, coordonată de Gabriel Borodi.

Aceste Centre reprezintă o șansă în plus pentru handbalul românesc să progreseze la nivel internațional, dar Federația Română de Handbal trebuie să găsească soluții și pentru a-i trage pe cei mai valoroși copii la pregătirea centralizată. O altă mare problemă la care forul de specialitate trebuie să găsească o rezolvare este asigurarea continuității jucătorilor de la juniorat la seniori. În ultimii ani s-a demonstrat că jucătorii de 18-19 nu prea au fost doriți de cluburile din Liga Națională, din diferite motive, una din cauze fiind acele grile stabilite de FRH la licitații.

Profitând de lansarea Centrului Național Olimpic de Juniori de la București, ProSport a stat de vorbă cu președintele FR de Handbal, Alexandru Dedu, pe mai multe teme actuale legate juniorii care se pregătesc în sistem centralizat:

  • De ce nu se renunță la acele licitații pentru juniorii de la Centrele Naționale, unde grilele de transfer sunt stabilite uneori la câteva mii bune de euro (vezi cazurile fetelor din generația 1996-1997, care au ajuns să coste și 18.000 de euro)?
  • De ce FC Barcelona a luat doi jucători tineri din România, iar cluburile din Liga Națională, nu?
  • Cum a explicat eșecul suferit de naționala de juniori cu Franța la 22 de goluri diferență?

Într-un interviu acordat pentru ProSport acordat recent, Vlada Caba a susținut printre altele: „Consider că este o greșeală faptul că jucătorii sunt scoși la așa-zisa licitație pentru că acolo se blochează foarte multe căi. Federația consideră că nu este scump, cluburile consideră că este scump, că fac o investiție în ceva incert. Poate că Federația ar trebui să reconsidere acest proces de formare fără a cere niciun ban, pentru că până la urmă tu câștigi pe latura educațională. Este ca și cum liceul la care ai studiat ar fi cerut facultății niște bani pentru că l-a format pe elev. Dar ai câștigat un om pentru societate, un sportiv pentru handbal în cazul de față, nu se pune așa problema financiar. Dar acestea sunt probleme mai sensibile. Acolo se blochează, de asta nu vin nici cei mai buni jucători la Centru, este complicată treaba”. Ar trebui să renunțe FRH la aceste grile, la acele licitații?

„Este un lucru moștenit, o idee de la care nu am abdicat. Sunt convins că președintele Gațu a făcut-o în baza unei gândiri și a unei experiențe. În momentul de față, Federația nu depinde de acele lucruri, în schimb, niciodată nu o să abdic de la grila pentru cluburile formatoare. Mă gândesc foarte serios, este o soluție să renunțăm noi Federația la jumătate din grilă, pentru noi nu este o problemă. Dar vreau să vorbesc și cu președintele Gațu, să văd puțin cum a gândit-o, este posibil să fie lucruri pe care eu nu le-am luat în considerare”, a răspuns Alexandru Dedu. Președintele FRH a făcut însă și o completare: „Nicio fată, niciun băiat care au vrut să meargă undeva, nu au fost blocați de partea financiară. La mine să intre un președinte de club și să-mi spună că îl vrea pe acel sportiv și eu spun NU pentru că trebuie să plătească asta, nu există”.

În ultimele sezoane sunt puțini jucători care și-au încheiat stagiul de pregătire centralizat în cadrul Centrelor Naționale, apoi au fost transferați la echipe din Liga Națională. Este suficient să luăm ultimele licitații care au existat atât în cazul Centrului de la Brașov (fete), cât și al Centrului de la Sighișoara (băieți). Și mai interesant este faptul că Xavier Pascual s-a încumetat să ia doi juniori la FC Barcelona pentru a-i crește, pe Andrei Buzle și Marc Bodor în schimb, cluburile din Liga Națională, par mai degrabă interesate să aducă jucători străini, gata formați, decât să ia tineri handbaliști români și să-i crească. „Copiii care ies din aceste Centre Naționale sunt buni, dar câți ajung în campionat, unu-doi dintr-o generație? De ce i-a vrut Pasqui pe cei doi juniori, pentru ce sunt? NU! Pentru ceea ce pot să fie. Are răbdare și poate să o facă, să-i crească. Cine în România în momentul de față poate să o facă? Poate Federația să impună cluburilor să bage jucători juniori?”, a comentat Alexandru Dedu.

  • „Pasqui a început să lucreze cam 365 de zile pentru handbalul românesc. Nu fizic, dar programul de pregătire după care se pregătesc acești băieți din Centrele Naționale este făcut de el. Dar nu că orar, ci antrenament și moduri de antrenare„, Alexandru Dedu, președinte FRH

Din 40 de vârfuri ale unei generații, handbalul românesc scoate anual doar 2-3 jucător. Șeful handbalului consideră că un Centru Național nu mai este azi suficient: Un Centru de Excelență nu este benefic. Adun vârfurile din toată țara, jucătorii în sine sunt lideri la echipele lor, dau goluri. Noi îi adunăm pe toți și îi punem la un loc. Acolo se crează un grup nou, în care nu neapărat cei mai talentați ies la suprafață, pentru că așa este natura umană. Și la final de generație, în loc să am 40 de zmei, am 2-3 zmei și mulți zmeișori. Cei care sunt sus, îi apasă pe ceilalți”. Acesta este și unul din motivele pentru care Alexandru Dedu vorbește azi tot mai des despre necesitatea a patru Centre Naționale în fiecare sector, masculin și feminin: „Soluția este exact cum fac francezii și vreau să ajung și eu aici. Vreau patru centre, distanțele se scurtează, te antrenezi de luni până vineri, te duci în weekend la echipă și joci, apoi te-ai întors. Lasă-i să fie zmei, să fie adevărați, să se pregătească adevărat și să mănânce adevărat. Dar nu poți cu un centru, cu două, iar la trei te gândești, distanțele să fie mai scurte, pentru că se pierde foarte mult timp pe drum. Ideea este să ne pregătim bine de luni și până vineri, după o metodologie corectă adecvată momentului, comparabilă cu ce este dincolo, și lasă-i să se ducă apoi să joace la echipele lor etapă de etapă. Lasă-i să fie tari, să se simtă importanți. Se canibalizează în momentul acesta. În loc de 40 de vârfuri, noi scoatem 2-3 pe generație, fiindcă așa e natura umană, unii îi încalecă pe alții”.

Deocamdată, cu sau fără Centre Naționale, România se află jos cu handbalul masculin inclusiv la juniori. Cu spaniolul Jordi Giralt, naționala Under 18 a pierdut la 22 de goluri un meci amical cu Franța (19-41). „Nu aveam niciun dubiu că așa se întâmplă. Dar decât să jucăm cu Grecia, cu Israel și alte echipe de acest gen, încercăm să ne ducem să jucăm tot timpul cu cei adevărați. Nu am nicio problemă să iau acum 20 de goluri cu Franța. Sper ca la Campionatul European să iau bătaie la 6 goluri la Franța și să bat altele”, a comentat Alexandru Dedu, care nu s-a arătat îngrijorat de rezultatul amintit.

Peste 2 ani, în Centrele Naționale de la București și Sighișoara se vor antrena în jur de 80 de copii pe două generații de vârstă. În capitală s-a început acum cu generația 2002-203, iar peste doi ani va intra în Centru și o a doua grupă, formată din copii născuți în 2004-2005. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
A devenit COMPLET INTERZIS în România. Iohannis a semnat. Noua lege se aplică tuturor
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup