Cum arată naționala „clădită” pe scheletul celor patru echipe calificate în semifinalele Ligii Naționale și ce șanse își oferă cluburile pentru a ajunge în finala mare. Detalii despre Steaua, Potaissa, Dinamo și CSM București

Redactor:
Marius Hutu
Cum arată naționala
  • Publicat:
  • Actualizat:

Handbalul masculin a ajuns la ora semifinalelor în play-off-ul Ligii Naționale și pentru prima dată de când se joacă în acest format avem trei echipe din Capitală, Steaua, Dinamo și CSM București, plus Potaissa Turda. Dacă punem la socoteală și prima variantă de play-off, cu ocupantele locurilor 1-3 la sfârșitul sezonului regulat (sezonul 2013-2014), atunci formația ardeleană este singura din România care nu a ratat niciodată prezența din fazele superioare.

  • Cele două semifinale din acest an se joacă după următorul program: Steaua – CSM București (meciul 1 la Chiajna, miercuri – ora 20:00, DigiSport, Telekom Sport) și Potaissa Turda – Dinamo București (meciul 1 la Turda – joi, ora 17:30, TVR HD)

Dacă Steaua – CSM București se joacă în premieră în play-off, Dinamo și Potaissa Turda s-au mai întâlnit în finala mică din 2015, câștigată de formația din Ștefan cel Mare. Indiferent de cum se vor încheia aceste confruntări, dar și cele din finale, echipa națională va avea de câștigat. Înaintea celor două partide cu Macedonia din luna iunie pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2019, jucătorii cu șanse de a fi convocați de Xavier Pascual vor avea câteva meciuri tari în picioare. Iar în toate cele patru formații sunt destui handbaliști care ar putea fi în lotul de „16” al României, în fața lui Kiril Lazarov & Co. După ultimele convocări și meciuri la echipa națională, o variantă de cel mai bun „7” format din jucători de la cele patru semifinaliste ar putea arăta astfel:

  • Ionuț Irimuș (Potaissa Turda) – Chike Onyejekwe (CSM București), Ionuț Ramba (CSM București), Ciprian Șandru (Dinamo), Javier Humet (CSM București), Andrei Mihalcea (Steaua), Adrian Rotaru (CSM București). Apărător central: Andrei Savenco (Dinamo)
  • Alte variante: Tudor Stănescu (Steaua) – Nicușor Negru (CSM București), George Cîntec (Potaissa), Ramon Șomlea (CSM București), Cristi Ghiță (Potaissa), Roland Thalmaier (Potaissa), Andras Szasz (CSM București); Apărător: Radu Lazăr (Potaissa Turda)

Primul „7” al străinilor:

  • Saeid Heidaridad (Dinamo) – Hugo Descat (Dinamo), Sajad Esteki (Dinamo), Sasa Tioumentsev (CSM București), Samvel Aslanian (Steaua), Goce Georgievski (CSM București), Alireza Mousavi (Dinamo). Cel mai bun apărător. Nenad Savic (Potaissa Turda)

Steaua, Potaissa Turda, Dinamo și CSM București sunt și cele patru formații care s-au clasat pe locurile 1-4 la sfârșitul sezonului regulat, în ordinea menționată. Într-un clasament în patru, Steaua are cel mai bun punctaj după următoarele rezultate:

  • Potaissa Turda – Steaua 21-22
  • Steaua – CSM București 29-21
  • CSM București – Dinamo 33-20
  • CSM București – Potaissa Turda 26-27
  • Steaua – Dinamo 31-28
  • Potaissa Turda – Dinamo 30-29
  • Steaua – Potaissa Turda 29-27
  • CSM București – Steaua 24-22
  • Dinamo – CSM București 26-25
  • Potaissa Turda – CSM București 28-24
  • Dinamo – Potaissa Turda 44-28
  • Dinamo – Steaua 31-23
  • Clasament: 1. Steaua – 12p, 2. Dinamo – 9p, 3. Potaissa – 9p, 4. CSM București – 6p.

Alte detalii interesante despre cele patru echipe calificate în semifinale:

STEAUA

Nu a pierdut niciun meci pe teren propriu. Echipa a disputat toate meciurile la Chiajna. Băieții lui Ovidiu Mihăilă au avut doar un rezultat de egalitate cu Poli Timișoara, în rest au câștigat toate celelalte jocuri.

S-a calificat în permieră între cele mai bune 4 echipe ale play-off-ului, de când Liga Națională se joacă în acest format.

În confruntarea cu CSM București, antrenorul Ovidiu Mihăilă va avea pe banca tehnică adversară al treilea antrenor diferit, după Pablo Campos Sunen (la meciul tur, sezonul regulat) și Vlad Caba (meciul retur, sezonul regulat).

CSM BUCUREȘTI

Are trei finale disputate în ultimii ani, dar nu a câștigat niciuna. Prima a pierdut-o cu Minaur, iar următoarele două, cu Dinamo

Pentru a se califica în finală, CSMB trebuie să câștige un meci în deplasare. Echipa are al patrulea bilanț în jocurile de „afară”, după Dinamo, Steaua și Poli Timișoara

De când a promovat în Liga Națională, în 2010, CSM București a terminat într-un singur sezon în spatele echipei Steaua (2013-2014). A fost anul în care clubul susținut de Primăria Capitalei a fost salvat de fostul președinte, Cristiaa Gațu, după ce a transferat în bloc grupa de la Centrul Național de Excelență de la Sighișoara, cu Negru, Racoțea, Iancu, Rotaru, etc.

POTAISSA TURDA

Este cea mai constantă echipă din handbalul masculin. În ultimii 5 ani nu s-a clasat mai jos de locul 5

Potaissa a intrat în luna mai cu două obiective, finala Ligii Naționale și trofeul Cupei Challenge. Ardelenii s-au calificat în finala cu AEK Atena. Seria cu Dinamo se va încheia până la manșa tur din 14 mai, care va avea loc la Cluj

Potaissa a reușit să-i „fure” căpitanul lui Dinamo din ultimii ani. Ionuț Irimuș a fost transfera în iarnă din Ștefan cel Mare la Turda.

DINAMO BUCUREȘTI

Este campioana ultimelor doi ani și are șansa de a deveni prima echipă care câștigă trei titluri la rând după HCM Constanța.

Dinamo a înregistrat cel mai bun bilanț în jocurile din deplasare, având 9 victorii pe teren străin în sezonul regulat.

La fel ca și CSM București, Dinamo are nevoie de victorie în deplasare pentru a se califica în finală. În ultimele cinci partide desfășurate la Turda, Dinamo a pierdut-o doar pe ultima, cu 30-29, după un final cu nervii întinși la maximum.

Ce au spus oficiali din cele patru tabere înaintea primelor confruntări din semifinale și șansele în procente acordate pentru calificarea în marea finală

  • Steaua – CSM București

„CSM București este o echipă puternică, pornește ca favorită chiar dacă noi am terminat pe prima poziție în sezonul regulat. Avem și noi echipă frumoasă, cu jucători tineri și jucători cu experiență. Cei tineri vor încerca să-și creeze o imagine, o personalitate în handbalul masculin, iar cei în vârstă să-și păstreze imaginea care și-au făcut-o de-a lungul timpului. După foarte mult timp, Steaua nu a mai ajuns la acest nivel de când se joacă play-off și de aceea sper și îmi doresc foarte mult ca măcar în ultimele faze să fie public, oameni lângă noi care ne susțin cu adevărat. Astfel, poate vom avea încă un avantaj atât moral, cât și fizic. Sper ca totul să se decidă doar pe teren. Echipa care merită să joace finala Ligii Naționale, să fie cea care și-a câștigat dreptul pe teren”, Ovidiu Mihăilă, antrenor Steaua; Pronostic șanse de calificare: 50%-50%

„Ne așteaptă o confruntare dificilă cu Steaua, până la urmă adversarii au terminat pe locul 1 în sezonul regulat. Echipa noastră este însă în creștere și sperăm să obținăm calificarea în marea finală pentru al patrulea an consecutiv, dacă se poate și în minimum de jocuri. Nu cred că istoria meciului tur (n.r. – atunci CSM București nu a reușit să marcheze în primele 19 minute și a fost condusă cu 9-0) se mai poate repeta, a fost un accident”, Bogdan Vasiliu, șef secție handbal CSM București; Pronostic șanse de calificare: 50%-50%

  • Potaissa Turda – Dinamo

„Întâlnim campioana României din ultimii 2 ani de zile. Dinamo este o echipă care a terminat pe locul 3 la sfârșitul sezonului regulat printr-un concurs de împrejurări nefavorabile. În mod normal a fost de la începutul campionatului și rămâne principala favorită la titlu. Este o confruntare în care singurul nostru avantaj ar fi faptul că, în caz de egalitate după două partide, putem avea al treilea meci pe teren propriu. Vor fi două meciuri foarte grele la un interval foarte scurt, dar suntem forțați și de calendarul competițional, în condițiile în care jucăm pe două fronuri. Dacă reușim să ne adunăm după acest efort foarte mare făcut duminică cu islandezii în Cupa Challenge și băieții care au probleme de sănătate vor putea fi recuperați, putem avea și noi o șansă în fața marii favorite, Dinamo”, Flaviu Sâsâeac, președinte Potaissa; Pronostic șanse de calificare: 45%-55%

„Mergem la Turda să învingem, noi am vrea să terminăm semifinala în două meciuri, duminică să fim calificați. În campionat, am pierdut cu un gol memorabil, cu multe probleme, dar asta este. Irimuș este în tabăra adversă, dar cum ne știe el pe noi și noi îl știm pe el. Dacă ne luăm după valoarea lotului nostru și dacă băieții noștri joacă ceea ce știu, suntem favoriți la calificare”, Ovidiu Semen, team-manager Dinamo; Pronostic șanse de calificare: 80%-20%

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
Zanni este câștigătorul Survivor 2024?! Cum s-a dat de gol, după ce s-a întors din Republica Dominicană
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
BANCUL ZILEI. Polițistul la stomatolog: - Măseaua este moartă! Îi punem coroană?
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
Mister în Slănic Prahova, după ce o stradă s-a surpat din senin. Craterul se măreşte pe măsură ce trec orele
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
ADEVĂRUL despre specia Homo Sapiens, dezgropat într-un sit din...
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Alexandra Stan s-a filmat fără sutien şi le-a pus o întrebare fanilor! Ce a vrut să afle excentrica artistă
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Prognoza meteo Accuweather actualizată | Temperaturi anormale în București, după trecerea valului saharian
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Știrea momentului despre Iliescu! Breaking news!
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-a schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
Halep, la mâna italienilor: ultima șansă a Simonei de a juca la Roma depinde de niște criterii clare
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
O româncă va arbitra returul unei semifinale din UEFA Women’s Champions League
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele