Cum ar putea arata națională României pentru turneul preolimpic? Zece jucătoare absente de la Mondial care trebuie atent monitorizate + Naționala de tineret are obiectiv, dar nu are rezultate | SPECIAL

Redactor:
Marius Hutu
Cum ar putea arata națională României pentru turneul preolimpic? Zece jucătoare absente de la Mondial care trebuie atent monitorizate + Naționala de tineret are obiectiv, dar nu are rezultate | SPECIAL
  • Publicat:
  • Actualizat:

Lumea handbalului feminin se adună luni la București (în jurul orei 13:30), pentru a dezbate tot ce s-a întâmplat în decembrie la Campionatul Mondial de la Kumamoto, dar și pentru a lua măsurile care se impun în vederea abordării turneului preolimpic de la Podgorica. Sigur, clarificarea situației lui Tomas Ryde pe banca tehnică reprezintă unul dintre cele mai fierbinți subiecte, însă cu această ocazie va fi dezbătut și lotul lărgit pentru calificările din Muntenegru:

Cele cinci puncte de pe Ordinea de zi a ședinței Comisiei Tehnice:

  • Analiza participării la Mondialul din Japonia
  • Prezentarea programului de pregătire și stabilirea lotului lărgit pentru turneul preolimpic
  • Analiza lotului de tineret U20 în ultima perioadă
  • Prezentarea programului de pregătire și stabilirea lotului lărgit la U20 pentru Campionatul Mondial găzduit de România
  • Diverse

Antrenorul naționalei trebuie să știe tot ce mișcă în următoarea perioadă 

Cu sau fără Tomas Ryde pe banca tehnică, cei care vor conduce destinele naționalei în următoarea perioadă trebuie să-și facă temele foarte bine, să „deschidă ochii cât cepele” la toate meciurile din următoarea perioadă disputate în Liga Națională și în Europa, să lase toate orgoliile și afinitățile deoparte și să selecteze cele mai în formă jucătoare pentru turneul preolimpic. Indiferent de nume, indiferent de vârstă! România nu a avut o strategie coerentă până în acest punct, dar măcar acum trebuie să mizeze pe tot ce are mai bun la dispoziție, pentru a-și spori șansele de calificare la Podgorica.

Una dintre problemele principale la Campionatul Mondial a fost faptul că naționala a plecat la competiție cu mai multe jucătoare ieșite din formă. A mai venit și acel scandal de la Corona Brașov, ca o lovitură de bumerang, astfel că tot ce a rezultat la Kumamoto știe toată lumea. Prezența jucătoarelor de la Brașov la calificările de la Podgorica este incertă (toată lumea așteaptă decizia ANAD în acest zile). Dar handbalul românesc are multe alte resurse, iar acest lucru l-am văzut chiar la partida de campionat Gloria Buzău – SCM Rm. Vâlcea. În acest meci au putut fi urmărite la lucru cel puțin trei jucătoare care merită măcar să fie în atenția antrenorilor pentru lotul național.

ProSport a făcut pe cont propriu o evaluare a resurselor și a identificat cel puțin zece jucătoare (cel puțin câte o soluție pentru fiecare post), toate cu experiență, care pot spori concurența în vederea alcătuirii unui lot cât mai competitiv:

Elena Voicu (portar, Măgura Cisnădie). Este unul dintre cei mai constanți portari din Liga Națională în ultimii ani, dar în general a cam fost ocolită de selecționeri, chiar și de la stagiile de pregătire. Este un portar foarte bun în relația unu la unu.

Ana Maria Tănăsie (extremă stânga, Măgura Cisnădie). Și-a revenit după problemele medicale care au ținut-o pe margine în perioada 2016-2017, având un sezon decent la Cisnădie. A jucat în echipa care obținut medalia de bronz la Mondialul din 2015. Este o jucătoare bună de contraatac, iar în această perioadă are un plus de șase meciuri tari în picioare, în Cupa EHF.

Nicoleta Dincă (extremă stânga, Gloria Bistrița). Este una dintre cele mai bune jucătoare de contraatac din România, fiind una dintre puținele handbaliste care au confirmat la Golden League în 2019. Are în spate și turnee finale. În această perioadă are șase meciuri tari în Cupa EHF.

Cristina Zamfir (inter stânga, SCM Craiova). Este unul dintre cei mai buni interi din România în ultimul deceniu, dar prea puțin a fost băgată în seamă la echipa națională în toată această perioadă. În ultimul an, Zamfir s-a recuperat după o serie de probleme medicale. Are două luni la dispoziție, cu o serie de meciuri bune, pentru a reveni la forma la care s-a consacrat.

Ana Maria Țicu (centru, SCM Craiova). Este unul dintre stâlpii echipei din Craiova, o jucătoare cu clarviziune, care a contribuit decisiv la SCM, la câștigarea Cupei EHF în 2018.

Andreea Pricopi (centru, Gloria Buzău). Este o jucătoare inteligentă, cu calități, cu ruperi de ritm, un lider azi la Gloria Buzău. Și în partida cu SCM de duminică a arătat că este în stare să destabilizeze apărări „bine înfipte” pe semicerc. Poate juca la nevoie și inter dreapta. La un moment dat era privită ca o handbalistă de mare perspectivă, dar a fost valorificată prea puțin de națională.

Alina Ilie (inter dreapta, Gloria Buzău). Este o „stângace” autentică, „biciuiește” bine mingea atunci când prinde ocazia. Face parte din generația de aur 1996-1997, cu Bazaliu, Laslo, Ostase.

Ana Maria Savu (inter dreapta, SCM Craiova). Este unul dintre cei mai valoroși interi dreapta din România, face și apărare. Handbalista a fost accidentată în 2019, dar a revenit în teren și are ocazia să joace la Craiova. La Euro 2018 a fost o jucătoare de bază pentru România.

Laura Moisă (extremă dreapta, CSM București). Toți antrenorii au catalogat-o cea mai bună extremă dreapta din România. Ea s-a operat de curând la menisc, dar este așteptată să revină la timp în competiții, pentru a fi o soluție și la echipa națională.

Dana Abed-Kader (pivot, extremă stânga, HC Zalău). O jucătoare care s-a „îndrăgostit” de gol la HC Zalău, unde a devenit un lider. Face parte din generația 1996-1997 și poate evolua pe orice post la nevoie.

Prin prezentarea acestei liste, nu trebuie înțeles că trebuie renunțat la unele jucătoarele care au fost la Mondialul de la Kumamoto. La rândul lor reprezintă o soluție, ele trebuie monitorizate în continuare. Cum, de asemenea, nu trebuie omise și alte fete care confirmă în această perioadă, chiar și dintre cele mai tinere. Toată masa de jucătoare trebuie atent monotoriată, iar cele mai în formă 16 fete să fie în echipă la Podgorica. Acolo, România are meciuri de foc în compania Norvegiei și Muntenegrului. Coreea de Nord completează tabloul.

Un lot lărgit de 30 (fără jucătoare de la Corona care au o situație incertă) ar putea arăta astfel:

  • Portari: Dedu, Dumanska, Voicu, Măzăreanu
  • Extreme stânga: Iuganu, Dincă, Florica, Tănăsie, Czeczi
  • Interi stânga: Neagu, Perianu, Zamfir, Petruș, A. Moldovan
  • Centri: Pristaviță, Dache, Pricopi, Zamfirescu, Țicu
  • Interi dreapta: Savu, Ilie, Vizitiu, Polocoșer
  • Extreme dreapta: Moisă, Udriștioiu, Seraficeanu
  • Pivoți: Pintea, Băcăoanu, Ostase, Abed-Kader

Naționala de tineret a pierdut toate meciurile cu adversarii de calibru în ultima perioadă

Comisia Tehnică va analiza tot ce s-a întâmplat și la naționala de tineret în perioada noiembrie – decembrie. România U20 are obiectiv o medalie la Mondialul pe care îl va găzdui în prima jumătate a lunii iulie, dar deocamdată arată departe de acest obiectiv. Și în niciun caz meciurile cu Cehia din „Agronomie”, de la finalul anului, nu pot fi luate ca reper (27-24 și 28-20).

Cu cele mai importante națiuni, „tineretul” a pierdut toate jocurile la Siofok: 26-29 cu Ungaria, 21-32 cu Norvegia, 35-39 cu Danemarca. De asemenea, a cedat la Marseille cu Franța (23-30). Staff-ul tehnic condus de Dragoș Dobrescu nu a primit votul de încredere din partea Comisiei Tehnice.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Total bizar: iubita l-a pus să semneze un contract: ”Era foarte supărată!” Ce e obligat să facă și lucrurile interzise
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
S-a transformat total după ce a fost diagnosticat cu cancer. Fostul prezentator i-a ȘOCAT pe toți cu prezența lui
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
Ancuţa Popoviciu rămâne judecătoarea dosarului de la 2 Mai. Judecătoria Mangalia a respins defintiv cererea de abţinere
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz! Imagini colosale
Ion Țiriac a plătit un preț obscen și a așteptat cinci ani să o primească. Miliardarul este acum în extaz!…
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din Iași
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
E strict interzis în România dacă stai la BLOC. Se face ÎNCHISOARE
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
De ce suntem penultimii în UE la salarii și primii la creșterea prețurilor. Expert: „Inflația e mama tuturor taxelor”
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen