CSM București, noua campioană a României la fete. Baia Mare s-a revanșat cu băieții și a câștigat titlul cu Minaur. S-a anunțat și prima demisie. Pace între cele două noi puteri ale handbalului românesc

Redactor:
Marius Hutu
CSM București, noua campioană a României la fete. Baia Mare s-a revanșat cu băieții și a câștigat titlul cu Minaur. S-a anunțat și prima demisie. Pace între cele două noi puteri ale handbalului românesc
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • În prima finală a zilei, CSM București a câștigat cu 20-17 în fața echipei HCM Baia Mare și cu scorul general de 2-0 a intrat în premieră în posesia titlului de campioană
  • Finalul meciului de la fete a fost marcat de incidente. Comentatorii DigiSport au spus în direct că sunt loviți și înjurați de suporterii băimăreni. Și în timpul partidei Minaur – CSM comentatorii au susținut că au fost scuipați.
  • Minaur Baia Mare a redevinit campioană după 16 ani! Trupa lui Lars Walther a câștigat marți cu 26-24, scor cu care se impusese și în Capitală. Formația băimăreană a câștigat al 3-lea titlu din istorie.

23:15 Nicolae Făt, conducătorul echipei Minaur, a confirmat pe site-ul oficial faptul că a demisionat din funcție!

„Ca urmare a nemulțumirilor manifestate în ultima perioadă la adresa conducerii executive a Handbal Club Municipal Minaur Baia Mare, doresc să vă aduc la cunoștință demisia mea din funcția de director sportiv… Motivul demisiei mele vine ca urmare a neîncrederii manifestate în repetate rânduri de principalii finanțatori, de acuzațiile privind modul de gestionare a situației biletelor, precum și a dorinței mele personale de a mă implica în alte activități. Urez mai departe mult succes noii echipe din conducerea executivă în realizarea obiectivelor, reamintind faptul că inclusiv transferurile pentru anul viitor au fost deja realizate”, a susținut Nicolae Făt.


22:34 Formația băimăreană a controlat în totalitate și repriza secundă și a adus la final bucuria celor 3.000 de suporteri, după ce a câștigat cu 26-24. Minaur a început tare repriza secundă, profitând și de precipitarea din atac a adversarilor, și s-a desprins la 18-13 (min. 38). 

La adăpostul celor 5 goluri, gazdele au devenit mult mai sigure și în ciuda eforturilor făcute de oaspeți, în frunte cu Iancu, omul care a parat 4 aruncări de la 7 metri și a închis poarta la încă una, au reușit să-și facă jocul și să zburde spre titlu. Liniștea și bucuria a fost adusă de același Stegavik, norvegianul „One Man Show” care a rezolvat individual ultimele acțiuni ale Minaurului! Tensiunea jocului s-a reflectat în minutul 59, când cele două grupări s-au încăierat. Novanc și Sadoveac au fost descalificați. După ultima sirenă, ambele grupări s-au bucurat, Minaur pentru un nou titlu după 16 ani, iar CSM pentru cea mai bună performanță din istoria echipei de băieți, locul 2.

Minaur – CSM București 26-24 (12-11)

  • Pop, Tatai (11 intervenții) – Grasu, Busecan, Popescu, Pribanic 2, Fotache 2, Sadoveac 3, Malmagro 4, B. Mihai, Chavez, Eklemovic 4, Sabou 4, Stegavik 7
  • Blazevic (3 intervenții), Iancu (19 intervenții) – Sîncelean, Pătru, Wetterbrandt 1, Milosevic 3, Militaru 1, Constatinescu, Novanc 1, Șomlea 2, Kostadinovic 1, Marijanac 1, Negru 10, Rotaru, Ungureanu 1, Stamate 3
  • Arbitri: Stark  Ștefan; Eliminări: 6-4

21:39 Minaur Baia Mare a intrat în avantaj la pauză, scor 12-11. A fost o repriză în care s-au evidențiat norvegianul Stegavik, extrema Negru, care a marcat golul reprizei, și portarul Iancu! Acesta din urmă a apărat două aruncări de la 7 metri a gazdelor. Minaur a irosit chiar trei aruncări, una fiind trimisă peste poartă de Sadoveac.

Gazdele au fost la conducere aproape toată repriza, având și un avans de 3 goluri (9-6, 10-7). Stegavik a făcut și a desfăcut apărarea oaspeților, pe lângă cele 4 goluri oferind și un assist. Oaspeții au revenit după un time-out luat de Bozo Rudic, nicușor Negru asumându-și toate riscurile. Cu 3 reușite, toate din acțiune, extrema stângă este golgheterul CSM în primele 30 de minute.

Ar mai fi de remarcat faptul că nicio echipă nu a ieșit în avantaj în superioritate numerică. Bucureștenii nici măcar nu au marcat în dublă superioritate!


20:55 Corona Brașov a câștigat medalia de bronz în handbalul feminin, după ce a învins HCM Roman și în a doua partidă. Marți, trupa lui Bogdan Burcea s-a impus cu 26-25.


20:38 Momentele tensionate de la Minaur au o continuare. Președintele echipei, Nicolae Făt, și-a anunțat demisia! 


20:18 CSM București readuce titlul în Capitală după o pauză de 12 ani! Rapid era ultima echipă din București care obținuse trofeul, în 2003. De atunci, titlul a ajuns de șapte ori la Vâlcea și la Zalău (2), Brașov (1), Baia Mare (1). Formația pregătită de Mette Klit va merge direct în grupele Ligii Campionilor, în timp ce HCM în grupele preliminare, dacă va solicita wild-card.


20:08 CSM București este noua campioană a României după ce s-a impus cu 20-17 în jocul secund cu HCM Baia Mare. Formația din Capitală a reușit să se impună chiar în fieful rivalei. Chiar la finalul jocului, comentatorii DigiSport au anunțat în direct că au fost loviți și înjurați de suporterii echipei gazde!

Tone Tiselj a încercat să schimbe sistemul de apărare în partea secundă, însă HCM nu a reușit să se apropie la mai mult de două goluri (scor 19-17, min. 52). Linnea Torstensson și-a mai pierdut din putere în partea secundă, astfel că i-a fost mai greu să facă diferența în momentele decisive. Formația lui Mette Klit a rezistat însă eroic grație unei apărări invincibile, cu care Baia Mare s-a lupta din greu, dar n-a mai reușit să o depășească în ultimele minute. Finalul a fost fără goluri, fiind o luptă la baionetă între cele două semicercuri.

Golul înscris de Fachinello în ultimele 30 de secunde a adus practic bucuria în tabăra bucureșteană.

HCM Baia Mare – CSM București 17-20 (6-11)

  • Ungureanu 3 intervenții, Arenhart 8 intervenții – Pîrvuț, Geiger 1, Buceschi 4, Szucs, Abbingh 4, Do Nascimento, Ardean 2, Gjeorgjievska 1, Makeeva 2, Marin 1, Tătar, Davydenko, Nechita 1, Herrem 1. Antrenor: Tone Tiselj
  • Tolnai 15 intervenții, Pessoa – Da Silva, Manea 2, Torstensson 7, Rodrigues 3, Vărzaru 1, Curea 1, Martin 4, Fachinello 2, Bazaliu, Vizitiu, Tivadar, Vetkova, Glibko, Nan. Antrenor: Mette Klit
  • Arbitri: Georgescu – Moldoveanu; Eliminări: 3-5

19:15 CSM București este la 30 de minute distanță de titlul de campioană. Formația din Capitală conduce cu 11-6 după o primă repriză formidabilă făcută în apărare. Torstensson – Vetkova – Fachinello au format un baraj de netrecut pentru formația gazdă. Cu o apărare la înălțime în față și Mayssa Pessoa a făcut minuni în poartă: 10 parade, dintre care patru din situație de unu la unu! Baia Mare suferă evident în atac, din moment ce nu a reușit să marcheze în ultimele 12 minute ale primei reprize. HCM a avut eficiență de 31,5%!

În atac, CSM București a trăit prin două handbaliste, Linnea Torstensson și Carmen Martin (8 goluri au marcat cele două împreună), care și-au dovedit clasa mondială și au marcat în momente importante.


 18:05 „Și o sală de 10.000 de locuri s-ar fi umplut la această finală HCM Baia Mare – CSM București”, a declarat Daniel Kotecz, directorul sportiv al HCM la „Săptămâna de Handbal”. În acest sezon, Baia Mare a avut nu mai puțin de 1.200 de abonați. În tribună sunt selecționerul Tomas Ryde și legenda Minaurului, Maricel Voinea.


17:00 De la aceeași oră cu finala mare din LN feminin se desfășoară și jocul secund pentru locul 3 dintre Corona Brașov și HCM Roman. Vicecampioana României în exercițiu are 1-0 la „general” după ce a câștigat la Roman cu 24-22.


16:20 HCM Baia Mare și CSM București se înfruntă marți, de la ora 18:30, pentru a 5-a oară în acest sezon al Ligii Naționale de handbal feminin. Ambele formații au câștigat câte două partide, ceea ce reflectă un mare echilibru între cele două formații. Interesant este faptul că HCM Baia Mare a câștigat ambele jocuri pe teren propriu, așa cum a făcut-o, de altfel, și CSM. Interesant este faptul că HCM nu a mai pierdut un meci în fața propriilor suporteri, pe plan intern, de pe vremea în care în LN evolua Oltchim.


15:58 În finala masculină de marți seară se vor afla față în față cea mai bună echipă de pe teren propriu și probabil cea mai redutabilă grupare din deplasare a acestui sezon al Ligii Naționale. Minaur a pierdut în ediția 2014-2015 doar două jocuri pe teren propriu, în turul sezonului regulat, cu Potaissa Turda și HC Odorhei.

Tot în sezonul regulat, CSM București a câștigat 21 din cele 44 de puncte în deplasare! Formația bucureșteană s-a calificat în semifinalele play-off cu o victorie în deplasare, pe terenul echipei HCM Constanța, iar cu Turda a luat o opțiune importantă pentru finală după ce s-a impus pe terenul Potaissei.


15:40 Dacă la feminin cele două finaliste furnizează echipei naționale 8 jucătoare, în schimb, la masculin, procentul este mult mai mic. Pentru dubla cu Italia din turneul de precalificare la Euro 2018, Aihan Omer nu a convocat niciun jucător de la Minaur, iar de la CSM București i-a chemat pe Marius Novanc – pivot și Marius Stavrositu – coordonator.


15:30 Niciun suporter din București nu a făcut deplasarea în Baia Mare, astfel că Sala „Lascăr Pană” aparține marți în totalitate suporterilor echipelor gazde. Clubul oaspete nu a solicitat niciun bilet pentru jocurile din Baia Mare. Combinata HCM – Minaur a avut la dispoziție aproximativ 200 de fani la meciurile susținute vinerea trecută în Capitală.


15:25 Opt jucătoare de la HCM Baia Mare și CSM București sunt așteptate la sfârșitul acestei săptămâni în cantonamentul echipei naționale de la Cluj. Tomas Ryde și Bogdan Burcea sună adunarea pentru barajul de calificare la Mondiale cu Serbia. Prima manșă este la sfârșitul săptămânii viitoare în deplasare, la Kraljevo. HCM Baia Mare are șase jucătoare la lot: Ungureanu – portar; Ardean, Nechita – extreme; Buceschi, Geiger – linia de 9 metri; Tătar – pivot. CSM București le are la lot pe Vizitiu – linia de 9 metri și Manea – pivot.

Echipa națională formată cu jucătoare de la cele două finaliste ar putea arăta astfel: Ungureanu – Ardean, Buceschi, Vizitiu, Geiger, Nechita, Manea (Tătar).


15:10 Bogdan Stark și Romeo Ștefan vor conduce în această seară partida dintre Minaur Baia Mare și CSM București. Cu cei doi arbitri, Baia Mare a câștigat Cupa României la feminin, dar nu a câștigat niciun joc cu Minaur în acest sezon. În schimb, CSM a avut câștig de cauză cu Stark și Ștefan atât în sferturi cu HCM Constanța, cât și în semifinale cu Potaissa Turda.

La feminin, finala va fi condusă de constănțenii Adrian Georgescu și Mihai Moldoveanu.


14:35 Ultimul meci pentru Eklemovic? Sârbo-maghiarul Nikola Eklemovic (36 ani) ar putea juca, marți seara, ultimul meci al carierei. Fostul handbalist al celor de la Veszprem și-a anunțat retragerea din activitate la sfârșitul acestui sezon. Eklemovic ar fi vrut să se retragă chiar din vara trecută, însă oficialii Minaurului l-au convins să mai continue un an. Băimărenii au încercat să-l determine pe jucător să mai evolueze încă un an, dar fără folos. Minaur i-a propus lui Eklemovic să rămână măcar în cadrul clubului.

De-a lungul carierei, Eklemovic a evoluat la cele două echipe importante ale Serbiei, Steaua Roșie Belgrad și Partizan Belgrad, dar și la cele două mari echipe ale Ungariei, Pick Szeged (5 sezoane) și Veszprem (7 sezoane). Înainte să vină în Baia Mare, coordonatorul a jucat la Wisla Plock în Polonia. Ar mai fi de spus că Eklemovic a fost prezent la turneele finale, de-a lungul carierei, atât cu Serbia, cât și cu Ungaria.


14:18 Biletele cu loc, vândute în 5 minute! Interesul pentru cuplajul de marți seara este major în Baia Mare. Luni, suporterii băimăreni au stat la coadă pentru a-și procupa bilete cu loc la jocurile de azi. Martori susțin că acestea s-au epuizat rapid, după numai 5-10 minute!

Astfel, fanii ar mai fi stat vreo 2 ore, într-o ploaie torențială, pentru a-și procura bilete fără loc! Discuțiile sunt destul de aprinse în Baia Mare vizavi de modul cum s-au distribuit biletele. 


14:13 Situație tensionată la Minaur! Baia Mare are ocazia de a sărbători marți seara titlul de campioană cu băieții. De altfel, suporterii au și pregătit o coregrafie specială pentru jocul secund. Lucrurile nu sunt însă tocmai liniștite în tabăra Minaurului înaintea confruntării cu CSM București. Surse ProSport susțin că jucătorii străini ar fi amenințat, luni, că nu vor juca marți dacă nu-și primesc drepturile financiare. La echipă s-au strâns restanțe salariale de 2-3 luni. În plus, jucătorii echipei Minaur nu au încasat nici banii promiși pentru câștigarea Cupei României, deși au trecut aproximativ două luni de atunci! Nimeni din conducerea Minaurului nu confirmă tentativa de grevă a jucătorilor de la Minaur.

Ceva discuții cu banii sunt purtate în mediul online și în privința echipei feminine CSM București. Oficialii bucureșteni susțin însă că lucrurile sunt clare din acest punct de vedere. „Azi (n.r. marți) le-au intrat banii fetelor în conturi! Suntem cu plățile la zi, la echipă este liniște. Avem chiar și impozitele la stat plătite„, susține Constantin Căliman, directorul general al CSM București.

Restanțe sunt și la echipa masculină CSM, dar și în acest caz conducătorii au dat asigurări băieților că problemele vor fi rezolvate până vineri.


13:50 Va exista premiere la fete? CSM București mai are nevoie de o victorie pentru a câștiga titlul național în handbalul feminin, după victoria cu 23-22 în prima partidă. Prima ocazie este marți, de la ora 18:30. Dacă va câștiga, tabăra bucureșteană va trebui să primească, în mod normal, trofeul și tricourile de campioni. Dar va exista timp pentru așa ceva? În aproximativ 30 de minute, ar urma să înceapă finala masculină. După programul stabilit pentru cele două finale de marți, nimeni nu a prevăzut faptul că la ora 20:00 ar putea fi deja stabilită o campioană! Iar dacă se va face vreo premiere, totul ar urma să fie pe fugă, având în vedere că la 20:30 va începe Minaur – CSM București.


13:35 Sărbătoritul zilei! Daniel Bera, extrema stângă a formației Minaur, împlinește azi, în ziua finalei, 25 de ani! Jucătorul a fost una din revelațiile echipei băimărene în acest sezon, motiv pentru care a făcut și pasul către prima reprezentativă!


13:26 Minaur are șansa de a face din nou „eventul” după o pauză de 16 ani. La sfârșitul lunii martie, clubul băimărean a câștigat Cupa României, când și-a asigurat și prezența în viitoarea ediție a cupelor europene. „Să câștige cel mai bun. Partida a doua cu CSM va fi mai grea decât la București, dar sperăm să învingem. Jucătorii vor da totul pe teren pentru a-i face fericiți pe spectatori”, a declarat Nicolae Făt, președintele echipei Minaur.


13:05 MEN IN BLACK 3! Deși pornesc cu 0-1 la „general” în fața celor de la Minaur, oficialii CSM București încă sunt convinși că pot obține două titluri în acest sezon, atât cu fetele, cât și cu băieții. „3 meciuri, 2 titluri!”, a anunțat Bogdan Vasiliu, președintele secție de handbal CSM, obiectivul echipelor bucureștene înaintea finalelor de la Baia Mare.

„Chiar dacă am pierdut în București cu Minaur suntem convinși că putem întoarce rezultatul. Băieții sunt foarte motivați și chiar credem că încă putem obține ambele titluri. Sperăm că azi să sărbătorim primul titlu (n.r. cu fetele)”, a mai spus Bogdan Vasiliu.


12:40 Chiar înaintea cuplajului din Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a anunțat că vrea să reorganizeze sportul băimărean sub un singur nume, Club Sportiv Minaur. Astfel, inclusiv echipa feminină de handbal, HCM Baia Mare, ar urma să se numească Minaur din toamnă. De altfel, edilul-șef din Baia Mare a venit cu această propunere încă din aprilie, din perioada în care HCM juca în sferturile Ligii Campionilor cu Dinamo Volgograd.

CS Minaur ar urma să cuprindă mai multe secții sportive, handbal, volei, baschet, chiar și fotbal!


Cele patru finaliste ale Ligilor Naționale și-au tras suflul după primele jocuri din finale, și-au încărcat din nou bateriile, atât cât au mai putut, iar marți reintră în scenă pentru confruntările secunde. Deja, finalele capătă un caracter decisiv, în sensul că la sfârșitul zilei putem avea una, dacă nu chiar două campioane. CSM București (feminin) și Minaur Baia Mare (masculin) au 1-0 în seriile cu adversarele, astfel că un eventual succes, pentru fiecare în parte, este echivalent cu titlul de campioană.

  • CSM București a câștigat cu 23-22 prima partidă cu HCM Baia Mare. Cele două formații s-au mutat în Baia Mare, meciul doi fiind programat de la ora 18:30.
  • Minaur Baia Mare a câștigat confruntarea masculină din Capitală cu CSM București, scor 26-24. Jocul doi este programat tot în Baia Mare, începând cu ora 20:30. 

Având în vedere rezultatele de vinerea trecută, CSM București (feminin), respectiv Minaur (masculin) sunt favorite în acest moment la câștigarea titlurilor. Formația din Capitală se află în fața unei premiere, având în vedere că nu a câștigat niciodată campionatul. În schimb, Minaur ar urma să redevină campioană după o pauză de 16 ani!

În mod cert, în jocurile de marți presiunea este maximă pe HCM Baia Mare (feminin) și CSM București (masculin). Dacă echipa campioană din handbalul feminin a câștigat două meciuri în acest sezon cu rivala din Capitală, motiv destul de întemeiat să spere că va „împinge” finala într-o partidă decisivă, în schimb, CSM București (masculin) nu a învins niciodată Minaur în acest sezon. Misiunea „tigrilor” pare mai dificilă, mai ales că vor evolua și în deplasare în fața unui public fierbinte, care cu siguranță nu-i va fi prietenos, ci din contră va încerca să pună presiune și mai mare.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Casa Regală a făcut anunțul. În ce stare se află Kate Middleton, de fapt
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Chetă pentru un violator: cine a plătit, de fapt, milionul de euro care l-a scos pe Dani Alves din închisoare
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Andreea nu este singura victimă a lui Mirel! Ce i-a făcut fostei iubite într-o criză de gelozie?!
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
BANCUL ZILEI. Tatăl către Bulă: Ce mai e nou pe la școală, băiete?
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul lor.
Mărturia Alinei, mama fetiţelor de 2 şi 4 ani otrăvite de tată, în Spania. Stă zi şi noapte la mormântul…
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Absolut HILAR! Cybertruck s-a făcut de TOT RÂSUL când a încercat să...
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Cea mai frumoasă femeie din România i s-a destăinuit Anamariei Prodan! Cum a reacționat când și-a prins soțul înșelând-o
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
Este oficial! Încă un Faimos, eliminat de la Survivor All Stars de la Pro TV
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
NOILE REGULI la care sunt obligaţi românii în Schengen. Se aplică din 31 martie
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Imagini tulburătoare de la înmormântarea Andreei! Tânăra ucisă Mirel Dragomir va fi condusă astăzi pe ultimul drum
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
F1 Manager 2024 va permite crearea și gestionarea unor noi echipe de Formula 1
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Hagi s-a liniștit: Ianis merge sigur în Germania! Avem premianții și corigenții lotului pentru Euro ANALIZĂ
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Inspectorii RAR au ieșit la control în trafic. Ce au descoperit? GALERIE FOTO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup