„Criteriile ar trebui să dispară, nu văd cum ajută loturile naționale, tineretul”. Cluburile provoacă Federația lui Alexandru Dedu la discuții, chiar dacă forul ocolește subiectul | DEZBATERE

Redactor:
Marius Hutu
 • Publicat:
 • Actualizat:
„Criteriile ar trebui să dispară, nu văd cum ajută loturile naționale, tineretul”. Cluburile provoacă Federația lui Alexandru Dedu la discuții, chiar dacă forul ocolește subiectul | DEZBATERE

ProSport vă prezintă și Episodul 3 din Dezbaterea pe care a propus-o cluburilor de handbal din Ligile Naționale, dedicat unui subiect care a născut multe controverse chiar înainte ca pandemia de coronavirus să oprească sezonul, criteriile de valoare pentru jucătorii străini impuse de Federația Română de Handbal.

Episodul 1 al Dezbaterii:Vedeți posibilă o reluare a campionatului 2019-2020? 74% din cluburile Ligilor Naționale de handbal votează pentru înghețarea sezonului 2019-2020, chiar de acum.

Episodul 2 al Dezbaterii:Cum ar trebui să se desfășoare viitorul sezon, cu 14 sau 16 echipe? 62,96% susțin că viitorul sezon ar trebui să se dispute cu 16 echipe la start. Procentul e și mai mare la masculin.

România este azi singura națiune din Europa care are criterii impuse pentru transferul sportivilor străini. Reguli care dacă ar fi fost introduse și în alte țări, handbaliștii români ar fi avut mari dificultăți de a fi legitimați. Din fericire, nicio altă națiune nu a făcut însă o asemenea „discriminare”, iar toți jucătorii autohtoni se pot transfera oriunde în Europa. Apoi, dacă Federația s-ar fi gândit cu adevărat la protecția românilor, implicit la echipa națională, atunci ar fi limitat numărul jucătorilor străini pe foaia de joc în întrecerile interne sau ar fi cerut un număr minim de sportivi români, ceea ce nu a fost cazul. Horațiu Pașca, antrenorul echipei Gloria Bistrița, a oferit o declarație cât se poate de fermă: „În al doilea campionat ca valoare, nu cred că și-ar permite cineva să aducă străini de mâna a cincea, a șasea. Și nici nu cred că protejăm jucătoarele din România impunând niște criterii”.

Cluburile s-au unit în februarie, votul Consiliului de Administrație nu a ținut cont de voința lor

În luna februarie, președinții de cluburi s-au întâlnit în două ședințe separate, masculin și feminin, pentru a dezbate inclusiv această problemă a criteriilor pentru sportivii străini. Pentru prima dată în ultimii ani în handbalul românesc, toate cele 27 de echipe au căzut la un numitor comun, au semnat niște protocoale și au trimis un set de propuneri Federației Române de Handbal pentru a fi aprobate în Consiliul de Administrație. Au convenit să se revină la criteriile de valoare din sezonul 2017-2018!

Unitatea cluburilor a fost privită însă diferit de FRH, cel puțin din punct de vedere al votului. În primul rând, s-a făcut o discriminare între sectorul feminin și masculin. La fete, la regulamentul aflat în vigoare s-a decis ca echipele să poată transfera și a treia sportivă străină în afara criteriilor. La masculin, la propunerea președintelui Alexandru Dedu, s-a revenit la vechile criterii, dar cu limitarea la trei a jucătorilor extracomunitari! Cu această decizie, care a avut 8-8 la voturi, Federația Română de Handbal a lovit în principal în Dinamo, echipa care a performat în Liga Campionilor în ultimele două sezoane. Daniel Georgescu, conducătorul echipei de handbal din Ștefan cel Mare, a fost cel care a și inițiat ședința cluburilor la masculin din luna februarie.

Federația Română de Handbal a stabilit o ședință a Consiliului de Administrație pentru data de 22 aprilie. Prima după ședința din 25 februarie, când subiectul criteriilor de valoare a fost votat la pachet cu alte măsuri.

Vezi AICI dezvăluirile lui Petru Ghervan, la puțin timp după ședința Consiliului de Administrație din februarie.

Secretarul general al FR de Handbal, Cristina Vărzaru, a admis săptămâna trecută, într-un interviu acordat pentru ProSport, că problema criteriilor este unul dintre subiectele care ar trebui dezbătute. Există și un nou context creat de pandemia de coronavirus. Subiectul de interes pentru multe cluburi a fost însă ocolit, nu a fost trecut pe Ordinea de Zi din 22 aprilie. Ceea ce întărește ideea unui război rece între președintele Alexandru Dedu și Daniel Georgescu. Fără doar și poate, Dinamo este în acest moment primul club interesat ca aceste criterii să fie schimbate. Are în curte nu mai puțin de opt jucători extracomunitari și, evident, riscă să-și destrame echipa. Pe toate căile posibile, clubul din Ștefan cel Mare a încercat să readucă subiectul în discuție, fără ecou însă la vârf, din moment ce subiectul este trecut la „neinteresante” de Comitetul Director.

92,59% din cluburi consideră din nou oportună discuția în privința criteriilor de valoare

Cât de interesant a rămas însă subiectul pentru cluburi în această perioadă? În Dezbaterea inițiată de ProSport cu privire la reluarea campionatului, am întrebat reprezentanții cluburilor și dacă ar trebui rediscutate criteriile de valoare pentru sportivii străini. În proporție de 92,59%, oficialii au considerat oportun subiectul, de a fi rediscutate criteriile. Negativ s-au exprimat doar cluburile feminine AHCM Slobozia și Dunărea Brăila. Nicolae Goidea și George Caranica au susținut că „la momentul actual nu este cazul să se facă o discuție despre criteriile de valoare”.

FEMININ

 • SCM Rm. Vâlcea (Florin Verigeanu): DA
 • CSM București (Vlad Enăchescu): DA
 • Minaur Baia Mare (Daniel Kotecz): DA
 • Gloria Buzău (Ovidiu Mihăilă): DA
 • Dunărea Brăila (George Caranica): NU
 • Gloria Bistrița (Horațiu Pașca): DA
 • Măgura Cisnădie (Alexandru Weber): DA
 • HC Zalău (Gheorghe Tadici): DA
 • SCM Craiova (Bogdan Burcea): DA
 • CSM Slatina (Victorina Bora): DA
 • Rapid București (Bogdan Vasiliu): DA
 • U Cluj (Mircea Cucuian): DA
 • AHCM Slobozia (Nicolae Goidea): NU

MASCULIN

 • Dinamo București (Daniel Georgescu): DA
 • Potaissa Turda (Flaviu Sâsâeac): DA
 • Minaur Baia Mare (idem feminin): DA
 • HC Dobrogea Sud Constanța (Rudi Stănescu): DA
 • CSM București (idem feminin): DA
 • Steaua București (Vasile Stângă): DA
 • Dunărea Călărași (Gabriel Armanu): DA
 • Poli Timișoara (Dan Dumitru): DA
 • CSM Focșani (Viorel Ciubotaru): DA
 • CSM Bacău (Sorin Tîrcă): DA
 • CSM Făgăraș (Lucian Fielk): DA
 • HC Vaslui (Leonard Bibirig): DA
 • CS HC Buzău (Georgian Băducu): DA
 • CSM Reșița (Cristi Pătru): DA

Din discuțiile avute cu reprezentanții cluburilor, am reținut foarte multe idei interesante. Aș remarca declarația lui Viorel Ciubotaru de la CSM Focșani, care a susținut că ar trebui o „masă rotundă” cu factorii de decizie, federație și cluburi, bineînțeles că prin videoconferință, pentru că altfel nu este posibil în această perioadă. Va accepta însă provocarea federația de această dată, să asculte și cluburile sau le va trata în continua de sus? La ședințele organizate de cluburi în februarie, unde s-au dezbătut ore întregi, inclusiv președintele Alexandru Dedu a fost invitat să participe, dar nu a fost prezent..

Cristi Pătru: „Federația ar trebui doar să gândească o strategie logică, conformă cu realitățile actuale, nu să intervină într-o piață liberă a muncii”

ALEXANDRU DOBRE / MEDIAFAX FOTO

Dar iată mai multe opinii exprimate de reprezentanții cluburilor pe această temă:

Daniel Georgescu (Dinamo) a vorbit pe larg despre acest subiect într-un interviu acordat pentru ProSport, care poate fi citit AICI.

Flaviu Sâsâeac (Potaissa): „Problema cu criteriile, oricum am suci-o, la urmă cineva ar urma să fie nemulțumit. La modul general, trebuie găsită soluția care mulțumește pe cei mai mulți care participă în competiție și în același timp reprezintă o strategie viabilă atât pentru loturile naționale în echilibru cu interesul cluburilor. Până la urmă, loturile naționale sunt cele care reprezintă România și sunt cele mai importante pentru toți, care nu pot exista însă fără cluburi, fără ce fac acestea în Europa. În ultimul timp, handbalul masculin, care era mai în urmă față de cel feminin, cel puțin în acest sezon, ca și atracție, cu tot ce a făcut Dinamo în Liga Campionilor, plus și CSM București și Turda în Cupa Challenge, dar ne referim la cea mai reprezentativă competiție (n.r. Velux Champions League), băieții au făcut o figură fantastică. Dinamo a făcut o figură fantastică. Trebuie găsită soluția de echilibru și acum. După toată povestea asta cu Starea de Urgență, cu posibilitățile economice de susținere a sportului, eu spun că se poate relua în discuție, strict raportat la momentul acesta, o dezbatere pe tema tutoror aspectelor legate de handbal. Și putem să ne referim aici și la criterii, sigur că da”.

Rudi Stănescu (HC Dobrogea Sud Constanța): „Categoric, trebuie schimbate criteriile. Nu convine nimănui actualele criterii. Cresc foarte mult salariile jucătorilor care au criterii pentru România, ei știu, impresarii lor știu. Plus, cresc nejustificat de mult și salariile jucătorilor români. Apoi, sunt jucători buni și foarte buni pentru campionatului României, care nu pot juca pentru că sunt extracomunitari”.

Dan Dumitru (Poli Timișoara): „În condițiile actuale, dar și pentru ce va urma, ar trebui rediscutate criteriile pentru jucătorii străini”

Vasile Stângă (Steaua): „Sunt pentru eliminarea criteriilor pentru jucătorii străini. Suntem singurii din Europa care avem așa ceva”

Georgian Băducu (CS HC Buzău): „Ar trebui să avem încă o discuție în privința criteriilor. Trebuie regândită toată strategia din punctul meu de vedere”

Viorel Ciubotaru (CSM Focșani): „Din punctul meu de vedere ar trebui să facem o masă rotundă prin videoconferință, în care să ne exprimăm toți punctele de vedere și să alegem opțiunile cele mai bune pentru momentul de față”

Vlad Enăchescu (CSM București): „Ar trebui rediscutate, categoric da, mai ales în zona de băieți, pentru că handbalul masculin nu are aceeași forță pe plan internațional. La fete a menține ștacheta și a aduce jucătoare de la primele 10 clasate, este un plus, îți aduce valoare, calitate. La masculin e greu, pentru că nu ai bani și nu prea ai cum să aduci din acele zone importante, pentru că nu avem forța necesară. Dar nici să ajungem în situația de a aduce 10 sârbi, care nu sunt dintre cei buni, ci doar niște băieți care ar juca handbal. Din punctul meu de vedere, ar trebui schimbat puțin taxele pe care cluburile le achită, acele sume progresive. E prea mult! Ar trebui să fie o sumă fixă”

Cristi Pătru (CSM Reșița): „Ar trebui rediscutate criteriile de valoare, mi se par absurde. Primul exemplu care îmi vine este Ungaria. Vecinii noștri au o națiune mai mică, mai naționalistă, dar cu reguli adaptate lumii în care trăim în ceea ce privește regulile transferurile străinilor. Federația ar trebui doar să gândească o strategie logică, conformă cu realitățile actuale, nu să intervină într-o piață liberă a muncii. La fel de bine, copiii noștri talentați sunt liberi să plece și să profeseze handbalul oriunde în lume, nu?”

Gabriel Armanu (Dunărea Călărași): „Eu ca antrenor la CSM Bacău, în urmă cu 2-3 ani, am avut numai piedici din cauza criteriilor. Cred că ar trebui lăsate la liber. Dinamo e într-o situație delicată, eu cu Bacău am fost într-o situație delicată când eram în liga a doua și promovam, nu venea niciun jucător de echipă națională, pentru că eram din eșalonul doi. Tot timpul ne învârtim în jurul acestor probleme. Cine le creează, cine le gândește, trebui să ia în considerare și dorința cluburilor. Apoi, jucătorii români ne strâng cu ușa, sunt într-un număr mic și își doresc să ajungă să câștige sume foarte mari, pe valoare mai puțină decât a unui jucător străin. Că de aia am ajuns să transferăm jucători străini. Dacă ne dă voie să aducem jucători de valoare, eu aș aduce nelimitat. Dacă românul e mai bun, l-aș lua pe el, dar dacă nu este, l-aș lua pe cel străin. Fac o paralelă. Câți nemți sunt la Kiel, la Flensburg, la Fuchse Berlin? Aceste cluburi și-au luat jucătorii de care au avut nevoie, că este deschidere acolo, iar Germania este și ea în top la turneele finale. Apoi, un copil ca Iordache, antrenându-se alături de Crnoglavac, component al naționalei Serbiei, este un plus pentru el. Dacă sunt criterii ca jucătorii să fie de la echipele naționale, e clar că nu poți să aduci toate ciurucurile în România”.

Ovidiu Mihăilă (Gloria Buzău): „Trebuie discutată și găsită o formulă viabilă, agreată de toate echipele din campionat”

Alexandru Weber (Măgura Cisnădie): „Cluburile au discutat și în luna februarie, dar Federația nu a ținut cont de propunerile noastre. Trebuie rediscutate clar”

Victorina Bora (CSM Slatina): „Toate jucătoarele străine care evoluează la noi în campionat s-au clasat deasupra României la Campionatul Mondial. Asta înseamnă că antrenorii români își fac treaba. Criteriile trebuie rediscutate, în sensul de limitare a numărului de sportivi străini”

Bogdan Vasiliu (Rapid): „Ar fi binevenit să se mai relaxeze criteriile pe praful acesta”.

Mircea Cucuian (U Cluj): „Cu siguranță trebuie discutate criteriile de valoare. Nu mai sunt de actualitate. Jocurile Olimpice nu se mai țin în acest an, turneele Final Four s-au amânat.

Horațiu Pașca (Gloria Bistrița):  „N-am fost de la bun început de acord cu criteriile. Știu care este argumentul federației. Dar, în al doilea campionat ca valoare, nu cred că și-ar permite cineva să aducă străini de mâna a cincea, a șasea. Și nici nu cred că protejăm jucătoarele din România impunând niște criterii. După mine, criteriile ar trebui să dispară, nu văd cum ajută loturile naționale, tineretul. Putem băga niște criterii de potecție pentru jucătoarele tinere, putem limita numărul de jucătoar străine care pot fi pe foaie și lucrurile sunt cât se poate de OK”.

Gheorghe Tadici (HC Zalău): „Cred că totul se resetează, inclusiv problema aceasta a criteriilor de valoare. Absolut toate lucrurile trebuie revăzute și resetate”.

Daniel Kotecz (Minaur): „Punctul meu de vedere în ședința de la sfârșitul lunii februarie, când s-au decis criteriile, a fost cel care a coincis după ședința cu conducătorii de cluburi. Am susținut varianta propusă de toți conducătorii de club, masculin și feminin. A fost ceva comun, am stat și noi ore în șir și am dezbătut, am ajuns la niște concluzii, singur că nu a trecut la vot. Mai mult decât atât, nu mi s-a părut corect să se facă acea diferențiere între fete și băieți. Între timp au apărut niște probleme, nu avem deocamdată Final Four la Liga Campionilor și Cupa EHF și nu putem știm pe cine mai putem conta, deși noi facem deja transferări, trebuie să negociem. Apoi, nu se mai organizează nici Jocurile Olimpice. În schimb, șase echipe din cele 12 posibile sunt deja alificate pentru Tokyo. Cum să nu iei în calcul Brazilia sau Angola, care au șanse să vină în primele 10 națiuni la feminin la Jocurile Olimpice? Bun, nu știm care ar fi cele 16 sportive de pe raportul de joc, iar în acest caz propun să luăm în considerare loturile cu care au fost la ultimul Mondial. În mare, jucătoarele care ar fi participat la Tokyo, ar fi fost aceleași”.

Florin Verigeanu (SCM Rm. Vâlcea): „Aș propune federației să înțeleagă faptul că aria de selecție este foarte mică, foarte scumpă și să scoată criteriile, măcar pentru sezonul care urmează. Pentru că așa vor scădea și prețurile și salariile, altfel nu văd cum o să o scoatem la capăt”.

Pe aceeași temă
Alin Oprea, declarații exclusive. Tavi Colen tentativă de viol asupra Minodorei: 'Am intervenit eu'
Alin Oprea, declarații exclusive. Tavi Colen tentativă de viol asupra Minodorei: 'Am intervenit eu'
Primele declaraţii ale salvamarilor bătuţi crunt pe o plajă din Eforie: „M-a lovit în tâmplă şi am căzut”
Primele declaraţii ale salvamarilor bătuţi crunt pe o plajă din Eforie: „M-a lovit în tâmplă şi am căzut”
A treia doză şi în Germania. Proiect: Persoanele vulnerabile vaccinate cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson să primescă o doză de rapel cu Pfizer sau Moderna
A treia doză şi în Germania. Proiect: Persoanele vulnerabile vaccinate cu AstraZeneca sau Johnson & Johnson să primescă o doză de rapel cu Pfizer sau Moderna
„Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce a pățit una dintre cele mai de succes sportive
„Mi s-au oferit 200.000 de euro pe lună pentru a deveni escortă de lux”. Ce a pățit una dintre cele mai de succes sportive
PANA PROSTULUI nu iartă pe nimeni. Proprietarul unui Rolls-Royce a pățit-o în MAMAIA
PANA PROSTULUI nu iartă pe nimeni. Proprietarul unui Rolls-Royce a pățit-o în MAMAIA
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Monica Tatoiu: ‹‹Tata castiga 85.000 de lei pe luna cand o Dacie era 50.000 de lei››
Dezvăluire şocantă după aproape 24 de ani: Tavi Colen, acuzat de tentativă de VIOL de o celebră artistă
Dezvăluire şocantă după aproape 24 de ani: Tavi Colen, acuzat de tentativă de VIOL de o celebră artistă
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Primele imagini cu noile buletine cu cip, emise de astăzi la Cluj. Cum arată cărţile de identitate electronice
Adina își caută CU DISPERARE mama care a abandonat-o la naștere: „Nu am pe nimeni în viața mea”
Adina își caută CU DISPERARE mama care a abandonat-o la naștere: „Nu am pe nimeni în viața mea”
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
De ce ești magnet pentru țânțari. Motive pentru care te înţeapă mai mult pe tine decât pe alţii
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Miliardarul Elon Musk are o veste terifiantă pentru noi: Iată cine este, de fapt, „Dumnezeu”
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
Şi-a dat jos sutienul fără pic de ruşine! E o artistă mega-celebră de la noi. Turiştii au rămas muţi
'Am făcut împreună imnul FCSB!'. Descoperire ULUITOARE după cel mai mare scandal de VIOL din showbiz-ul românesc
'Am făcut împreună imnul FCSB!'. Descoperire ULUITOARE după cel mai mare scandal de VIOL din showbiz-ul românesc
ȘOCUL ANULUI despre Klaus Iohannis! Informația care aruncă în aer scena politică
ȘOCUL ANULUI despre Klaus Iohannis! Informația care aruncă în aer scena politică
Ce se întâmplă cu magazinele Profi în România
Ce se întâmplă cu magazinele Profi în România
Bărbații din zodiac care oferă cele mai mari plăceri femeilor
Bărbații din zodiac care oferă cele mai mari plăceri femeilor
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte de ceva ȘOCANT
O TÂNĂRĂ care a mers la bazin cu un costum prea DEOCHEAT a avut parte de ceva ȘOCANT
Dedeman, 3 august: Produsele interesante din noul catalog. Accesorii utile pe caniculă
Dedeman, 3 august: Produsele interesante din noul catalog. Accesorii utile pe caniculă
Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de bursă. Numărul investitorilor a atins maximul ultimilor cinci ani
Românii sunt din ce în ce mai interesaţi de bursă. Numărul investitorilor a atins maximul ultimilor cinci ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
BANCUL ZILEI – Bătrânel răsfățat de nevasta de 19 ani
Calvarul campionilor olimpici: Ce păţesc pe lacul Snagov cei care au salvat onoarea sportului românesc, la Tokyo
Calvarul campionilor olimpici: Ce păţesc pe lacul Snagov cei care au salvat onoarea sportului românesc, la Tokyo
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
Milioane de români au ajuns acţionari la Banca Transilvania fără să ştie
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
O chelneriţă a servit mulți ani un bătrân ţâfnos. După ce bărbatul a murit a primit un telefon care i-a schimbat viaţa
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
Andreea Bălan și Tiberiu Argint au plecat într-o nouă vacanță. Ce destinație au ales de această dată
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
ȘOCANT! Cum făceau amor femeile în URSS 😱😱😱
Pasta Gun Gum îți salvează mașina. Orice șofer poate să-și repare autoturismul
Pasta Gun Gum îți salvează mașina. Orice șofer poate să-și repare autoturismul
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Imagini de senzație cu nepotul favorit al lui Gigi Becali și iubita lui sexy, pe plajă! Lucian, un Nea Mărin miliardar modern
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum arată Eva la 19 ani
FOTO. Fiica Andreei Berecleanu a încins internetul cu cel mai decoltat costum de baie. Cum arată Eva la 19 ani