Cristina Vărzaru, cvadruplă câştigătoare a Ligii Campionilor: „Noi suntem supăraţi tot timpul şi agresivi, trebuie să fim mai destinşi şi mai pozitivi”

16 oct 2018 2534 afişări Handbal
Cristina Vărzaru, cvadruplă câştigătoare a Ligii Campionilor: „Noi suntem supăraţi tot timpul şi agresivi, trebuie să fim mai destinşi şi mai pozitivi”

Fosta handbalistă de top Cristina Vărzaru, actualmente secretar general la FRH, a prezentat la Sports Business Academy viziunea sa despre menirea sportului, aceea de a forma campioni ai vieţii, nu neapărat câştigători de competiţii.

În faţa cursanţilor, cvadrupla câştigătoare a Ligii Campionilor a vorbit despre principalele diferenţe între Danemarca, ţară în care a activat timp de 6 ani, pentru Viborg, şi România, unde a jucat pentru Oltchim Rm. Vâlcea, Rapid şi CSM Bucureşti:

1.  Părerea sportivului contează

„În ţară, la Rapid, aveam două antrenamente pe zi, nu ţinea nimeni cont de părerea noastră, a jucătoarelor. În Danemarca, eram întrebate dacă dorim antrenament în ziua de după meci sau dacă dorim un alt tip de activitate. Întotdeauna eram întrebate şi se ţinea cont de ce doream noi”

2. Destindere vs tristeţe după înfrângeri

„Credeam că la Viborg va fi stresant, pentru că ştiam că acolo se doreşte Liga Campionilor, dar nicidecum, nu ni se reproşa că am pierdut un meci”, le-a povestit Cristina Vărzaru cursanţilor de la academia de business sportiv.

„În România, eşti crescut cu multe probleme. În Danemarca, sistemul îţi ofertă salariu decent pentru orice meserie. Noi suntem obişnuiţi cu viaţa grea, suntem mai tăioşi, agresivi, supăraţi tot timpul. Pe mine mă afectează tare meciurile pierdute, pe când acolo, după înfrângere, era o veselie în autocar pe care nu am înţeles-o niciodată. Se făceau mai multe glume, aşa trec peste necazuri. Eu trec peste necazuri fiind supărată”.

3. Finanţare privată vs bani de la stat

„În România, toţi banii din sport vin de la stat, în Danemarca vin din privat. Echipele din România apar şi dispar des, pentru că guvernele se schimbă, unii sunt iubitori ai unui sport, alţii ai altui sport. Planurile pe care şi le fac oamenii din Danemarca sunt foarte profi. Cel care conducea clubul Viborg avea studii economice. Lăsa mână liberă antrenorului, îl interesa doar ce bani trebuia să investească. Echipa avea 184 de sponsori: unul asigura masa de după meci, altul aducea echipamentul, altul lua fructele pentru drum ş.a.m.d.. Parteneriatele se semnau pe ani mulţi, se reînnoiau. Şefii sponsorilor mari se implicau la deciziile luate la club”.

4. Încurajarea educaţiei vs obtuzitate

„La Viborg era o echipă interstelară, dar sportivele daneze fie aveau un job, fie erau studente. Primeau liber de la antrenamente când aveau oră la şcoală. La noi, antrenorii îşi fac probleme în privinţa fetiţelor care sunt de nota 10 la şcoală, gândindu-se că ele se vor axa mai târziu pe şcoală. L-am auzit pe unul zicând: <Pe mine nu mă interesează. Ai antrenament de la 4. Dacă ai oră de chimie de la 4, lipseşti>. În străinătate, n-am mai întâlnit niciodată antrenori care să îşi facă probleme că au fetiţe inteligente în echipă, nu pot să înţeleg asta”

„Dacă aş fi dat de un astfel de antrenor, eu nu aş fi avut niciodată vreo şansă în sportul ăsta, pentru că am avut numai 10 până într-a 11-a. Nu trebuie să îi transformăm în campioni ai handbalului, ci în campioni ai vieţii”, a opinat Vărzaru, care a fost coordonator al Centrului de copii şi juniori ai lui CSM Bucureşti, secţiunea feminină.

5. Strategie pe termen lung vs planuri pe termen scurt

„În România, la juniori şi cadeţi am avut an de an medalii, iar la seniori am câştigat foarte rar, în 12 ani am obţinut 2 medalii. Planurile noastre sunt mereu pe termen scurt. Vrem să îi transformăm imediat pe copii în campioni, nu ne gândim că ei vor creşte cu nişte carenţe.

Planurile pe afară sunt diferite, cel puţin în Danemarca. Le era frică de noi la juniori pentru că noi veneam să câştigăm. Îmi spuneau: <Noi, la 16 ani, am avut ca obiectiv socializarea, obiectiv numărul 2 - luarea pulsului competiţiilor, pentru ca atunci când devenim senioare să contăm>. Obiectivele noastre la junioare erau medalii şi numai medalii. Săream paşi. Mă interesează ca la nivel de copii să avem o bază solidă, nu numai medaliile. Există mereu cineva care nu are legătură cu sportul şi întreabă: aţi luat medalie? Eu pentru ce bag banii acolo dacă nu avem rezultate?

Dacă jucătoare mai puţin talentate intră într-un sistem – alimentaţie corectă, sunt lăsate să se ducă la şcoală - le vor întrece mereu pe cele talentate, care nu s-au odihnit cum a trebuit, care nu au mâncat ce a trebuit”.

„Danemarca m-a definitivat la nivel mental”, a concluzionat fosta sportivă, la Sports Business Academy.

Cât de importantă este pregătirea profesională?

Cristina Vărzaru a vorbit şi despre problema de care se lovesc, mai devreme sau mai târziu, toţi sportivii de performanţă: „Cu un an înainte de finalul contractului cu Viborg, m-am întors în ţară, la 32 de ani. Eram prăpăstioasă: ce o să fac eu după ce termin cu handbalul. În România nu există programe care să ajute sportivii în sensul ăsta şi nu toată lumea e în situaţia mea, nu toată lumea face carte. Ca fotbalist, dacă la 16 ani dai de bani, nu te mai gândeşti la carte. Majoritatea sportivilor se lasă la vârstă fragedă, dar pentru câmpul muncii e vârstă avansată”.

Fosta handbalistă a acceptat propunerea de a fi asistent universitar la UNEFS, dar pentru a ocupa această poziţie a trebuit să facă doctoratul. „Doctoratul mi-a mâncat nervii şi vederea, dar m-a ajutat enorm de mult. M-a învăţat că dacă aş fi început atunci cariera de antrenor, aş fi fost unul dintre cei mai slabi antrenori”, a mărtusit fosta handbalistă, care a avut un sfat în acest sens pentru cursanţi: „Mental e mult mai bine pentru noi să ne dezvoltăm în mai multe direcţii. Dacă ne canalizăm într-o singură direcţie şi nu ne iese, picăm. Dacă ai şi un alt domeniu de care să te agăţi, să îţi poată da energie, va ajuta şi celălalt domeniu să meargă”.

O lecţie valoroasă predată la Sports Business Academy de una dintre cele mai valoroase sportive ale României la handbal: cel mai mult trebuie să investim în noi ca şi pregătire, nu numai bani, ci şi timp.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.