Cristina Neagu a câștigat Liga Campionilor. Buducnost a învins în finală Larvik cu 26-22. Românca a terminat și pe primul loc în clasamentul golgheterilor, la egalitate cu Andrea Penezic

Redactor:
Marius Hutu
Cristina Neagu a câștigat Liga Campionilor. Buducnost a învins în finală Larvik cu 26-22. Românca a terminat și pe primul loc în clasamentul golgheterilor, la egalitate cu Andrea Penezic
  • Publicat:
  • Actualizat:

Buducnost este campioana Europei, după o finală pe care a controlat-o în totalitate în fața lui Larvik: scor final 26-22. Cristina Neagu a câștigat primul ei trofeu major din carieră. Pentru româncă a fost un dublu succes, în condițiile în care a terminat  pe locul 1 și în clasamentul gogheterilor, la egalitate cu Penezic. Românca a înscris 3 goluri în finala de la Budapesta.

UPDATE 19:29 După câteva minute cu emoții, Dragana Cvijic a încris probabil golul victoriei pentru Buducnost în minutul 58, scor 24-19. Crsitina Neagu este la câteva momente de primul ei mare succes al carierei la nivel de cluburi.


UPDATE 19:18 Buducnost a făcut o finală fantastică în primele 45 de minute, ajungând la o diferență maximă de 9 goluri. În ultimele minute, muntenegrencele au mai redus puțin motoarele, iar Larvik a revenit la minus 5 (scor 17-22, min. 51). Cristina Neagu a avut o singură șansă de a marca în partea secundă, dar a trimis mingea în bară.


UPDATE 18:58 GOLUL 102! Cristina Neagu a egalat-o pe Andrea Penezic în ierarhia celor mai bune marcatoare, cu un gol înscris de la mare distanță (scor 17-9, min 33).


UPDATE 18:39 Pauză: Buducnost – Larvik 14-8. Pe teren a existat o singură formație, cea din Podgorica, care a făcut o primă repriză formidabilă. S-au detașat Woltering și Bulatovic, interul dreapta care face unul dintre cele mai bune jocuri ale carierei. Cristina Neagu a marcat două goluri și a trimis mingea de două ori în bară. Românca s-a achita bine de sarcinile defensive, în timp ce în atac a fost nevoită să se descruce și cu adversară la marcaj.


UPDATE 18:34 Ultimele minute au aparținut Clarei Woltering, imbatabilă în poartă (procentaj 47%), și Katarinei Bulatovic, care a încris două goluri de la cel puțin 10 metri distanță. Buducnost se desprinde la 12-7 (min. 27).


UPDATE 18:26 Cristina a ratat o primă ocazie să o egaleze pe Penezic la „golgheteri”. Interul stânga a trimis în bară dintr-o aruncare de la 7 metri, a recuperat și apoi a expediat mingea… tot în bară!


UPDATE 18:22 GOLUL 101! Românca plutește peste toată apărarea lui Larvik și trimite mingea în dreapta Sandrei Toft pentru 9-5. Neagu și-a demonstrat clasa.


UPDATE 18:17 GOLUL 100!!!!! Cristina Neagu a spart gheața în finală, cu o reușită de la 7 metri (scor 6-3). Interul stânga mai are două goluri să o egaleze pe Penezic în fruntea clasamentului golgheterilor.


UPDATE 18:11 Vești foarte bune. Accidentarea Cristinei nu pare gravă. Românca a revenit în teren după aproximativ 6 minute și a dat deja o pasă excelentă pentru Cvijic, care a scos un 7 metri.


UPDATE 18:03 Finala a început cum nu se poate mai prost pentru Cristina Neagu. Interul stânga a călcat strâmb chiar la primul atac al echipei sale, astfel că a fost nevoită să părăsească terenul șchiopătând. Buducnost nu resimte însă accidentarea Cristinei și funcționează perfect, ca o mașină de handbal: 4-0 (min. 4).


UPDATE 17:35 Vardar Skopje s-a clasat pentru al doilea sezon consecutiv pe locul 3 la Final 4, după ce a învins, cu emoții, Dinamo Volgograd, cu 28-26. Deocamdată, Andrea Penezic a depășit-o pe Cristina Neagu în clasamentul golgheterilor, ajungând la cota 102 după finala mică a Ligii Campionilor. Interul stânga de la Podgorica are nevoie de 3 goluri pentru a egala situația cu rivala de la Skopje și 4 goluri pentru a fi lider absolut.

Citiți aici conclutiile trase de Adrin Costeiu, jurnalistul ProSport prezent la Budapesta, după finala mică Vardar – Volgograd


Neagu a pierdut o finală a Ligii cu Oltchim. Și atunci a fost cea mai bună marcatoare a vâlcencelor

Mai 2010. Cristina Neagu nu are decât 21 de ani, dar e văzută de specialiști drept una dintre cele mai valoroase tinere jucătoare din lume. Interul stânga al Oltchimului nu reușește însă să facă nimic în fața lui Viborg, una dintre cele mai bune echipe din istoria handbalului feminin. Neagu a marcat 12 din cele 52 de goluri ale campioanei României în finala pierdută cu 60-52, dar nu a putut influența soarta unei partide care a fost decisă încă din primele 10 minute ale sale.

Mai 2014. Patru ani mai târziu, o operație la genunchi și una la umăr. Neagu revine în finala Ligii Campionilor, dar situația nu se schimbă. Obosită după un meci cu patru reprize suplimentare de prelungiri, contra lui Vardar, Buducnost nu are nicio șansă contra lui Gyor, în finala de la Budapesta, primul Final Four din istoria Ligii Campionilor la handbal feminin, disputat la Budapesta. Echipa lui Neagu pierde cu 27-21 în fața unui Dream Team maghiar, iar Neagu părăsește din nou cu capul plecat arena. „Sper să nu aștept șapte finale să câștig Liga Campionilor„, spunea, atunci, interul lui Buducnost.


Neagu la Buducnost, o echipă solidă, care se înțelege din priviri

Mai 2015. Ciclicitatea este una remarcabilă, dar EHF are grijă să păstreze cu sfințenie data finalei Ligii. Din nou Buducnost în ultimul act de la Budapesta. De data aceasta contra lui Larvik. Și mult mai odihnită, după victoria cu Vardar din semifinale, un lejer 27-17, pe care Buducnost nu a avut nicio emoție să îl obțină. Personajul comun care leagă cele trei povești? Evident, Cristina Neagu. Acum, din postura de golgheter al competiției, cu șase goluri peste Andrea Penezic, cu un meci rămas de disputat. Cu siguranță, Neagu nu se gândește nici măcar o secundă la acest titlu. Ci doar la a pune mâna pe noul trofeu al Ligii Campionilor.

14 victorii și un egal are Buducnost în această ediție a Ligii (24-24 cu Vardar, în grupe). Larvik are 15 victorii în 15 meciuri

De ce câștigă Neagu finala

Este incredibil modul în care Neagu s-a refăcut după operații extrem de dificile, care pot distruge orice sportiv. Umărul reparat în Statele Unite pare mai bun ca înainte, iar ruptura ligamentelor încrucișate nu a făcut decât să o transforme pe Neagu într-o sportivă și mai puternică. Iar acum, jucătoarea de 26 de ani poate să își desăvârșească o carieră extraordinară. Dacă în 2014, a pierdut la mustață în fața Eduardei Amorim titlul de „cea mai bună jucătoare a lumii”, Neagu își poate lua revanșa duminică, la Budapesta, în fața lui Larvik. Dar ce o îndreptățește pe jucătoarea care a pierdut trei finale europene să spere la victorie?

S-a transformat într-un adevărat lider

Dacă jucătoarele lui Vardar, Larvik sau Dinamo au părut joviale, atât la conferința de presă premergătoare, cele de la Buducnost au fost încrâncenate. „Presiunea se simțea clar pe ele, erau cele mai concentrate la ceea ce aveau de făcut”, spune un insider de la Hotelul Aquinicum, din Budapesta, acolo unde sunt cazate cele patru echipe de la Final Four. Buducnost n-a uitat cum a pierdut finala de anul trecut, iar o bună parte din acest lucru i se datorează și Cristinei Neagu. Interul a refuzat să vorbească cu presa, s-a antrenat din greu în ultima vreme și, practic, a fost liderul unei echipe care poate câștiga a doua oară Liga Campionilor în ultimii cinci ani. În meciul cu Vardar, Neagu a marcat de șapte ori, de fiecare dată din acțiune, și a oferit cinci pase decisive, fiind un servant excelent pe contraatac pentru Petrovic și Mehmedovic. Practic, a contribuit la 44,4% din golurile echipei sale, un procentaj imens, pe care nicio jucătoare nu l-a reușit la un nivel atât de înalt în acest sezon.

Buducnost, o defensivă mai bună decât Larvik

În acest moment, Buducnost are de departe cea mai bună apărare din Liga Campionilor. E drept, „Larvik se apără foarte bine, e foarte mobilă și nu greșește grav niciodată”, așa cum a spus selecționerul României, Tomas Ryde, înaintea finalei de duminică, însă cifrele sunt clare. În cele 15 meciuri disputate până acum, echipa muntenegreană nu a primit decât 304 goluri, adică o medie de 20,2 goluri pe meci. În schimb, Larvik, singura echipă cu bilanț imaculat de până acum – 15 goluri în 15 meciuri – a primit 329 de goluri, iar media de goluri pe meci a crescut la 21,9 goluri, adică cu aproape două reușite în plus. Forța defensivei muntenegrene s-a văzut și în meciul cu Vardar, în care o echipă plină de staruri nu a reușit să marcheze decât de 17 ori. Cvijic, Bulatovic, Knezevic sau Neagu formează un adevărat baraj, de care e greu, aproape imposibil să treci. Există, însă, probleme pe extreme, unde Mehmedovic a fost depășită ușor, iar Larvik va forța, cu siguranță, pe acel post. Rămâne, însă, de trecut peste Woltering, care e în formă excelentă și a parat 14 mingi în meciul cu Vardar.

A marcat mai mult decât Bulatovic și Knezevic împreună

Un alt motiv pentru care Neagu va aduce victoria lui Buducnost este că a devenit un adevărat lider în teren pentru echipa muntenegreană. În cele 15 meciuri jucate până acum, Neagu a marcat de 99 de ori și este la un pas să devină golgheterul turneului, a doua româncă după Cristina Vărzaru care reușește acest lucru în ultimii cinci ani. Starul naționalei României are cu 13 goluri mai mult decât Milena Knezevic și Katarina Bulatovic, colegele sale din linia de 9 metri, dar, așa cum a demonstrat și în meciul cu Vardar, poate fi și un pasator excelent. Spre exemplu, faza din minutul 15, soldată cu golul lui Knezevic, a fost una genială. Întreaga apărare a lui Vardar a ieșit pentru a o bloca pe Neagu, care se pregătea să tragă. Golgheterul Ligii a gândit excelent, a făcut un pas în spate și a pasat pentru Knezevic, care a marcat singură, de pe semicerc. Chiar dacă a terminat cu 7 goluri din 14 aruncări, adică un procentaj de 50%, Neagu a arătat stăpânire de sine prin niște aruncări extrem de puternice, care au rupt plasa, aruncări de la care Dragan Adzic, antrenorul lui Buducnost, se așteaptă și duminică.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Ce secret a ascuns Prințul William de Kate Middleton. Nu a vrut să-și compromită căsnicia
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
Fernando Torres semnează! Prima echipă care pe care o va antrena la nivel de seniori
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Face furori la aproape 60 de ani! Vedeta curtată de toți bărbații are un fizic impresionant
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
BANCUL ZILEI. Bulă: - Nevastă, dacă un arab ţi-ar da o mie de parai te-ai culca cu el?
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă, doi copii îşi vor aştepta tatăl în zadar
ANIMAŢIE. Cum s-a produs accidentul înfiorător de pe A1, în care Valentin a fost străpuns de un parapet vechi. Acasă,…
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
LAC de lavă SPECTACULOS, observat din satelit! Are peste 200 km lungime
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Fosta soţie a lui Cristi Borcea, transformare spectaculoasă la 54 de ani: Nu-mi propun să întoarcă bărbații capul după mine!
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după 18 luni, a aflat cine e iubitul ei, de fapt
Ce a pățit o moldoveancă de 39 de ani, după ce s-a cuplat cu un marocan mai tânăr. Abia după…
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
Obligație FĂRĂ EXCEPȚII pentru proprietarii de locuințe din ROMÂNIA. Toată lumea trebuie să plătească
"Am călătorit în timp". Profesorul ieșit din comă a fost în anul 3906 și spune ce urmează
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi foştii parteneri
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan Fodor sau Andra Măruţă şi…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Cât a ajuns să coste renovarea unui apartament în marile orașe ale României. „Chiar am avut un șoc”
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Prima competiţie de frumuseţe AI din lume
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Un nou SUV s-a lansat pe piața din România. Bate BMW sau Mercedes-Benz?
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”. Ce au filmat camerele
Lovitură grea pentru chef Richard. Juratul a pierdut un concurent după al treilea battle: „Am pierdut?! E corect să iasă!”.…