Costică Buceschi: „În momentul în care ajungi aici, te bați până la capăt”. Minaur Baia Mare luptă pentru câștigarea European Handball League la finalul săptămânii | INTERVIU

Redactor:
Marius Hutu
Costică Buceschi: „În momentul în care ajungi aici, te bați până la capăt”. Minaur Baia Mare luptă pentru câștigarea European Handball League la finalul săptămânii | INTERVIU
  • Publicat:
  • Actualizat:

Costică Buceschi, antrenorul echipei Minaur Baia Mare, speră să-și conducă echipa spre câștigarea European Handball League la sfârșitul acestei săptămâni. Și să scrie astfel o pagină de istorie pentru handbalul românesc.

Echipa pe care o conduce joacă într-un Final Final, organizat chiar în Baia Mare. Minaur înfruntă Nantes în prima semifinală (sâmbătă, ora 15:45). În a doua semifinală se vor întâlni Siofok și Ikast (sâmbătă, ora 19:00).

Finala va avea loc a doua zi, de la ora 19:00, în arena Lascăr Pană.

Costică Buceschi: „În momentul în care ajungi aici, te bați până la capăt”. Minaur Baia Mare luptă pentru câștigarea European Handball League

Baia Mare trăiește la cote maximă în aceste zile, sperând să aducă în oraș al treilea trofeu din istorie. Primul însă la feminin. În anii 80, Minaur a câștigat două trofee în Cupa IHF la masculin (1985 și 1988), sub conducerea regretatului Lascăr Pană. Din păcare, publicul nu poate asista din arenă la acest moment istoric pentru oraș, având în vedere restricțiile existente din cauza pandemiei de coronavirus.

Minaur promite să se bată însă până la capăt și în aceste condiții pentru câștigarea trofeului. Costică Buceschi, antrenorul echipei, a acceptat să ofere un interviu pentru ProSport, înaintea evenimentului din weekend.

Se poate câștiga European Handball League?
Se poate câștiga trofeul, dar trebuie să le ai pe toate în cele două zile. O pregătire foarte bună, poate și puțin noroc. Nu va fi însă deloc o misiune ușoară. În Final Four vom avea trei adversare foarte tari. Probabil că Nantes este puțin mai jos în comparație cu Siofok și Ikast, dar și reprezentanta Franței are jucătoare foarte bune, cu experiență la nivel internațional. Le-am văzut și miercuri seara, în partida cu Metz, iar primul „7” este destul de bun. Siofok și Ikast au în componență multă jucătoare de Liga Campionilor, din această semifinală se va alege și favorita la câștigarea trofeului. Noi dacă am fi avut și publicul în spate, poate că am fi avut un plus de 5-10%. În sală ar fi fost 3.000 de spectatori și probabil că alți 3.000 în afara sălii.

„Noi eram pregătiți să avem spectatori, cu respectarea tuturor protocoalelor sanitare”

Apropo de spectatori, știu că Minaur a făcut o solicitare oficială către autorități pentru a le permite accesul la 30% din capacitatea sălii. Cum a rămas până la urmă?
S-a încercat, dar răspunsul autorităților de la București a fost unul negativ. Ne-au spus că încă nu este momentul. Noi eram pregătiți să avem spectatori, cu respectarea tuturor protocoalelor sanitare.

„Somnul nu mai este la fel de relaxat în acest zile, dar ne obișnuim cu treaba asta. Dacă tot am ajuns până aici, încercăm să ajungem până la capăt, iar duminică să putem vorbi despre o mare performanță”, Costică Buceschi

Prideți acest Final Four într-o formă sportivă de excepție, după 18 victorii consecutive în toate competițiile. Cum simțiți lucrurile din interior?
Ne prinde într-o formă sportivă foarte bună, dar fetele sunt puțin obosite după ultimele jocuri din campionat. Săptămâna trecută am avut un turneu solicitant la Bistrița, cu patru adversare care ne-au pus probleme, Zalău, Rapid, Slatina și Vâlcea. Acest ultim joc a arătat foarte bine, noi am ieșit învingători pe final, dar am avut și ceva șansă. Apoi, ieri am avut un alt joc dificil cu Gloria, o formație rănită în orgoliu după ultimele rezultate.

Toate aceste victorii sunt umbrite pentru mine de accidentarea Jelenei Lavko la genunchi. Sperăm să nu fie ceva grav, mai mult de o entorsă. Noi am avut 2 accidentări foarte urâte și înainte de a începe acest sezon. Massing și Rysankova s-au accidentat destul de grav în vara trecută, ele ne-ar fi ajutat foarte mult în acest sezon dacă ar fi fost apte de joc.

Baia Mare 2014-2016 vs Baia Mare 2021

Ați fost pe banca tehnică și în 2014 când HCM Baia Mare a câștigat titlul de campioană, apoi ați și participat cu echipa în Liga Campionilor. Dacă ar fi să faceți o comparație, care echipă este mai tare, cea care a câștigat titlul sau cea de acum?
Este destul de dificil de făcut comparații. În primul rând, campionatul de azi este mult mai dificil decât cel de acum 7 ani, când ne-am luptat cu Corona Brașov pentru titlu. Oltchim dispăruse, iar în Liga Națională era un vid de putere în handbalul feminin. Atunci a apărut HCM Baia Mare. În 2014-2016, echipa era formată în proporție de peste 60% din jucătoare autohtone.

Linn Blohm este o jucătoare care a contribuit din plin la ascesniunea echipei Minaur © FOTO:Dan Potor/ Sport Pictures

Avem jucătoare foarte bune și acum, handbaliste de top. Părerea mea este că Linn Blohm este cea mai bună jucătoare din lume pe postul ei, având în vedere că face și ambele faze. Dar dincolo de acest aspect, ea este un model pentru toată lumea în vestiar. Avem și ajutorul altor fete venite din afară, care s-au integrat foarte bine și au contribuit mult la ascensiunea echipei. Sunt și jucătoare din România pe care ne bazăm mult, precum cei doi centri, Cristina și Andreea, extreme Ana Maria și Sonia.

Luptați pentru câștigarea European Handball League. Puteți lupta și cu CSM București pe plan intern pentru titlu?
Nu știu, încercăm. Mă bucur totuși că acest Final Four vine în această săptămână, pentru că suntem într-o formă bună. Greu de spus însă cât ne va ține această formă, pentru că avem un program foarte aglomerat, mai apar și situațiile neprevăzute, gen accidentările. În același timp, nu trebuie să fii specialist și să vezi faptul că CSM București depinde de modul cum evoluează Cristina Neagu. Dacă ea joacă bine, atunci CSM București este foarte greu de învins. S-a spus de atâtea ori că România este dependentă de Cristina Neagu, dar același lucru este valabil și la CSM București, cu toate că la club sunt atâtea alte jucătoare de top.

„Bugetul pe care îl avem se împarte de fapt la 3 echipe”

Săptămâna trecută ați învins SCM Rm. Vâlcea, iar acum sunteți foarte aproape de a termina sezonul pe locul 2. Luați în calcul o participare în Liga Campionilor?
Mi-e greu să cred că putem face față în Liga Campionilor, având toate resursele de azi. Mă uitam și la Vâlcea, cu două jucătoare de valori apropiate pe fiecare post, s-a chinuit să țină pasul. Sunt multe deplasări, implicit mai multe meciuri. Cu ce avem acum, nu cred că putem face față. Când comentează, lumea spune că avem unul dintre cele mai mari bugete din România, dar nu este deloc adevărat. Uită să spună că bugetul pe care îl primim de la autorități se împarte de fapt la trei echipe, la cele două formații de handbal și cea de fotbal. Suntem departe de alte echipe din Liga Națională.

Apoi, rezultatele din ultima vreme au fost realizate și pe un trend în ascensiune și din punct de vedere psihologic. Acea victorie din returul cu Astrakhan ne-a ajutat să căpătăm încredere și ulterior să adunăm și altele și ajungtem aici. Deci, nu știu cum va fi în Liga Camnpionilor, când vom avea din start adversari mult mai valoroși, iar înfrângerile vor fi mai multe. Știți cum se spune, este mai greu să te menții sus, după ce ai ajuns acolo. Trebuie să fii pregătit din toate punctele de vedere. Deci, putem participa în Liga Campionilor, dar nu știu cât de benefic va fi.

Pe final, aș reveni puțin la turneul de la sfârșitul acestei săptămâni. Riscați un pronostic?
E greu să dai un pronostic în ambele jocuri. În prima semifinală suntem două echipe tinere. Nu credeam că putem ajunge aici, chiar dacă EHF ne-a dat la început printre favoriți. Un lucru este cert, în momentul în care ajungi aici, te bați până la capăt. Noi asta vom face! Nu mă gândesc însă acum la o posibilă finală. Principala mea preocupare este să găsesc antitodul la ce joacă Nantes.

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
VIDEO EXPLOZIV | Lider PNL, surprins când o posedă în mașina de serviciu pe tanti Miuța
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut mașina”
”Cea mai frumoasă femeie din România”, gata de un gest necugetat după ce soțul ei a fost umilit: ”I-am văzut…
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest. Nu își mai poate privi copilul în ochi
„Ne pare rău de fata aceea” Tatăl lui Mirel a izbucnit în plâns după ce și-a vizitat fiul în arest.…
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Blonda care a uimit în finala Champions League din 2019 s-a reprofilat. Cu ce se ocupa acum tânăra
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă îi dă cineva!"
Câți bani cere Oana Zăvoranu pentru o apariție la TV. Cristi Brancu a dat-o de gol: „Habar nu am dacă…
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
BANCUL ZILEI. Învățătoarea: Bulă, îți dau un bilet să îl duci lu’ taică-tu. Dar să nu îl citești!
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros 1 aprilie din ultimii ani
Vremea 1 - 29 aprilie 2024. Începem săptămâna cu 31 de grade Celsius. Meteorologii se așteaptă la cel mai călduros…
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Boala CIUDATĂ care apare DOAR în creierul oamenilor SĂRACI
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că nu îmi iubesc ţara!
Un milionar român a răbufnit şi a anunţat că e gata să facă un gest extrem: Asta nu înseamnă că…
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Este incredibil ce le-a spus Mirel părinților săi! Au ieșit înmărmuriți după dialogul cu fiul lor
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate:
Ies la iveală noi detalii despre Mirel. Tânărul este cunoscut pentru agresivitate: "Era foarte obsesiv, de o gelozie ieșită din…
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
FABULOS! Cum a folosit primul pacient implantul cerebral Neuralink?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?
Prețul amețitor cu care se vinde un garaj din lemn în Brașov: „E inclusă și mașina în preț?"
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Imagini ruşinoase din Gaza: soldaţi israelieni s-au fotografiat jucându-se cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Motivul inedit pentru care Volkswagen modifică logo-ul bine-cunosut - VIDEO
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup
Geamăna siameză Abby Hensel s-a căsătorit. Imagini cu ea și sora Brittany în rochie de mireasă. Cele două împart același trup