Costică Buceschi, interviu pentru ProSport: „A venit un prim moment al adevărului”. Ce spune despre posibilitatea ca Minaur să revină în Liga Campionilor . De ce a ajuns naționala în derivă

Autor: Marius Hutu Publicat: 26 Mar. 2021, 14:41 Actualizat: 26 Mar. 2021, 15:03 Handbal
Costică Buceschi, interviu pentru ProSport: „A venit un prim moment al adevărului”. Ce spune despre posibilitatea ca Minaur să revină în Liga Campionilor . De ce a ajuns naționala în derivă

Costică Buceschi este precaut înaintea manșei tur Dunărea Brăila – Minaur Baia Mare, din sferturile de finală ale European Handball League (sâmbătă, ora 15:00). Antrenorul Minaurului nu s-a aventurat în declarații, chiar dacă echipa lui este văzută candidată la câștigarea trofeului.

La casele de pariuri, Minaur Baia Mare este cotată cu a doua șansă la câștigarea European Handball League, după Siofok și la egalitate cu Ikast.

În singurul meci de campionat de până acum, Minaur Baia Mare a învins Dunărea Brăila cu 26-19.

Costică Buceschi, interviu pentru ProSport: „A venit un prim moment al adevărului”. Ce spune despre posibilitatea ca Minaur să revină în Liga Campionilor

Costică Buceschi este în grafic cu Minaur, atât în European Handball League (EHL), unde a acces în sferturile de finală, dar și în Liga Florilor, unde este pe locul 2. Din această săptămână au început cu adevărat marile provocări pentru echipa din Baia Mare, în următoarele 2 luni și jumătate fiind în cursă pentru a câștiga trei trofee.

Jovana Kovacevic, una dintre cele mai bune jucătoare din Liga Florilor în acest sezon, Linn Blohm, pivotul care va ajunge la Gyor din sezonul următor, dar și Cristina Laslo sunt elementele cheie la Minaur.

Costică Buceschi a acordat un interviu pentru ProSport, în care a vorbit despre „dubla” cu Dunărea Brăila, despre perspective, dar și despre echipa națională.

Ați ajuns la Brăila? Deși aveți adversară din România, drumul este mai lung ca durată de parcurs decât dacă ați fi jucat afară…
Am ajuns aseară, am făcut vreo 12 ore, am vrut să ajungem cu o zi mai devreme.

Și se resimte oboseala după acest drum lung?
Avem destul timp să ne refacem până la ora jocului, azi avem și antrenament, sperăm să fie totul OK. Am avut și un joc în plus față de Brăila, am avut o partidă destul de dificilă cu Gloria Buzău (n.r. s-a jucat miercuri, scor 28-21). Una peste alta, ne-a prins bine și am intrat în atmosfera meciurilor cu Brăila.

„EHF ne-a pus în capul listei de favoriți, dar în special datorită lotului pe care l-am avut la început”

Ați prins ritmul de competiție după o pauză destul de lungă?
Cred că avem, pentru că am avut un joc solicitant cu Gloria Buzău, cu un adversar foarte asemenător cu ceea ce joacă Dunărea Brăila. Cu doi interi care aruncă de afară, cu un centru periculos. A fost un meci greu, echipele au stat una lângă alta până în minutul 50. Fetele au muncit, s-au descurcat bine, important este că am câștigat pentru moral. Fetele sunt și ele sănătoase, nu au apărut accidentări și asta ne dă speranță pentru jocul de mâine și pentru „dublă”. Deși jucăm cu un adversar din Liga Florilor, această confruntare trebuie tratată ca una de cupele europene. Contează fiecare gol, contează tot ce faci în teren.

A venit un prim moment al adevărului și pentru Minaur, corect? Lumea se aștepta să ajungeți în sferturile de finală, din moment ce ați fost văzuți printre echipele favorite în EHL.
Așa este, dar a fost un an dificil pentru toată lumea. Nici noi nu am putut să jucăm toate meciurile pe care le-am avut în cupele europene, ne-ar fi prins foarte bine încă două jocuri cu Thuringer, dar asta este. EHF ne-a pus în capul listei de favoriți, dar în special datorită lotului pe care l-am avut la începutul sezonului. Am avut și noi probleme, am pierdut doi interi de bază din cauza accidentărilor, pe Massing și Rysankova. Dar întâi să vedem ce facem mâine, mai este și returul cu Brăila și după aceea putem vorbi de alte lucruri.

Simțiți o presiune mai mare la această „dublă” cu Dunărea Brăila?
Suntem considerați favoriți și prin prisma clasamentului actual din Liga Florilor (n.r. Minaur este pe locul 2 și are un avans de 13 puncte față de Brăila). Dar la jocuri de acest gen nu contează clasamentul, nu contează ce s-a întâmplat în campionat, nu contează ce am făcut în grupe. Într-un sezon normal, sălile ar fi fost arhipline, atunci ar fi contat foarte mult și terenul propriu.

„Ne dorim foarte mult să mergem mai departe, să ajungem între primele patru echipe din Europa la nivelul acesta”

Care poate fi cheia acestei „duble”?
Ca în fiecare joc de handbal, va conta mult apărarea. Și concentrarea până la sfârșitul ambelor manșe. Sunt jucătoare experimentate în ambele tabere, joacă inclusiv la echipele naționale. Unele au jucat și la turneele preolimpice, unele s-au calificat, altele nu.

Costică Buceschi
Linn Blohm face saltul de la Minaur Baia Mare direct la Gyor © FOTO:Dan Potor/ Sport Pictures

O posibilă calificare în Final Four credeți că vă dă aripi și pentru campionat, să luptați pentru titlu cu CSM București și SCM Rm. Vâlcea?
Sunt singur că ne va da aripi și moral. Dar în același timp și mai multă muncă, mai multe jocuri în următoarea perioadă. Oricum va fi foarte dificil pentru că rămâne un retur de jucat într-o lună de zile plus meciurile din Cupa României. Va fi foarte greu, am înțeles că vor fi turnee de câte 4 jocuri. Dar momentan ne gândim doar la jocul de mâine și apoi o vom lua pas cu pas. Ne dorim foarte mult să mergem mai departe, să ajungem între primele patru echipe din Europa la nivelul acesta. Și la fel, ne dorim să rămânem sus în campionat în Liga Florilor. Să sperăm că se va termina totul pe teren până la urmă.

L-am întrebat și pe Neven Hrupec, vă lansez și d-voastră aceeași provocare, dacă ați avea posibilitatea să transferați pe cineva de la Brăila, pe cine ați aduce?
Sunt multe jucătoare pe care mi le-aș dori de la Brăila. Nu aș vrea să fac o diferențiere, dar sunt 4-5 jucătoare cu care mi-aș dori să lucrez în viitor. Sunt fete cu care am lucrat, dar sunt și jucătoare pe care le-am văzut în acest sezon și care au evoluat foarte bine. Și nu cred că numai eu le-aș dori.

Costică Buceschi: „Acum sunt la Minaur și îmi doresc să fac aici o performanță și mai mare”

Vă trezește vreo amintire faptul că ați revenit acum în Brăila cu Minaur (n.r. Costică Buceschi a terminat pe locul 2 cu Dunărea în 2017, cea mai bună performanță din istorie a clubului)?
Pentru mine, Brăila a fost un loc unde m-am simțit foarte bine, am avut și performanță într-un campionat puternic, acel loc 2. Am câștigat și împotriva echipei CSM București, o echipă bună-bună, cu multe jucătoare de top. Dar s-a terminat rapid, așa cum se întâmplă în general cu lucrurile bune în România. Pentru mine, pentru că Brăila se bate în continuare la zona cupelor europene. Și știți cum se spune, niciodată să nu spui niciodată. Acum sunt însă la Minaur și îmi doresc să fac aici o performanță și mai mare, pentru că avem ocazia. Visăm la multe lucruri bune în următoarea perioadă.

Inclusiv la o prezență în Liga Campionilor?
Mi-aș dori, dar nu știu dacă suntem capabili să facem față unui ritm și la ceea ce se joacă în Liga Campionilor. Este dificil de spus acum, este important să vedem pe ce jucătoare te poți baza. Sunt multe lucruri care contează atunci când ai vrea să joci în Liga Campionilor.

Costică Buceschi a analizat eșecul echipei naționale

În finalul discuției am abordat și subiectul „echipa națională”. România a ajuns la finalul unui ciclu olimpic, iar Costică Buceschi a fost chiar în interior, ca antrenor, în echipă cu Ambros Martin în 2016 și cu Tomas Ryde în 2019. Iată concluziile antrenorului, după ce România a eșuat în tentativa de a se califica la Jocurile Olimpice:

Marea problemă a perioadei în care am fost noi, a fost tranziția rapidă după plecarea lui Ambros Martin. După un timp foarte scurt a venit și acel caz de la Corona Brașov. Ne-a dat foarte mult pe spate. Noi aveam din lotul Brașovului 4 jucătoare care ar fi trebuit să meargă în Japonia plus încă 2-3 în lot. De acolo cred că a venit căderea echipei naționale. Am mers cu o echipă încropită la scara avionului.

Am avut și o prestație destul de ștearsă în Japonia, doar într-un singur joc am evoluat și cu sufletul, cu Ungaria. Chiar și acum am discutat cu fetele care au venit de la turneul preolimpic, o parte din eșecul calificării a venit și de la Kumamoto. Că nu am reușit să batem Suedia, să ajungem înaintea lor și să avem o grupă mai ușoară (reprezentativa nordică s-a calificat la JO dintr-o grupă cu Spania și Argentina)

Apoi, au fost foarte mulți antrenori într-un ciclu olimpic, fiecare a venit cu stilul lui. Au fost multe probleme cu jucătoarele. A mai apărut și acest coronavirus, care ne-a dat înapoi prin sistemul de desfășurare al campionatului. Jucătoarele care nu au evoluat în cupele europene au avut puține jocuri.

„Trebuie să fim o echipă în adevăratul sens al cuvântului, să înscriem de pe mai multe posturi”

Avem foarte puține jucătoare care evoluează cu adevărat în Liga Campionilor, nu doar să fie în loturi. Iar asta s-a văzut în meciurile dificile, a contat foarte mult, experiența, tot ce ai acumulat în acest sezon.

Cristina Neagu și-a revenit la nivelul ei dinainte de accidentare, dar trebuie să recunoaștem că nu poate de una singură. În jurul ei trebuie să fie o echipă, jucătoare care își asumă mai mult responsabilitatea. Să arate cu adevărat ceea ce știu și la națională. Adică, trebuie să fim o echipă în adevăratul sens al cuvântului, să înscriem de pe mai multe posturi. Așa și adversarii vor avea mai multe probleme”.

Autor: Marius Hutu Publicat: 26 Mar. 2021, 14:41 Actualizat: 26 Mar. 2021, 15:03 Handbal
Pe aceeași temă
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă dezbrac și să fac
Andreea Antonescu își acuză colegul de la Survivor de hărțuire sexuală: 'Mi-a cerut să mă dezbrac și să fac
Noi produse introduse în Programul Rabla electrocasnice. Ce mai poţi să-ţi cumperi cu reducerea oferită de stat
Noi produse introduse în Programul Rabla electrocasnice. Ce mai poţi să-ţi cumperi cu reducerea oferită de stat
NEWS ALERT Tragedie la Victor Babeş: O defecţiune la TIR-ului de Terapie Intensivă a dus la decesul a trei pacienţi
NEWS ALERT Tragedie la Victor Babeş: O defecţiune la TIR-ului de Terapie Intensivă a dus la decesul a trei pacienţi
Absolut ingrozitor! Cum poate sa arate aceasta sportiva dupa meciul pentru centura mondiala! Imagini cu impact emotional
Absolut ingrozitor! Cum poate sa arate aceasta sportiva dupa meciul pentru centura mondiala! Imagini cu impact emotional
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Virusul care scade inteligența. E prezent la jumătate din cei testați
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Se apropie nenorocirea prezisă de Baba Vanga. Ce se va întâmpla cu omenirea în acest an
Lidia Buble, în stare de ȘOC! Vedeta a izbucnit în plâns. Nu s-a mai putut abține
Lidia Buble, în stare de ȘOC! Vedeta a izbucnit în plâns. Nu s-a mai putut abține
Trei persoane au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen a Unitatăţii Mobile de Terapie Intensivă de la Victor Babeş. S-a deschis o anchetă
Trei persoane au murit din cauza unei defecţiuni la instalaţia de oxigen a Unitatăţii Mobile de Terapie Intensivă de ...
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
Cutremurător ce a scris în biletul de adio Dana, directoarea de grădiniță care s-a spânzurat! Avea doi copilași
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de știință
O populație MISTERIOASĂ descoperită recent, de care nimeni nu știa, îi ULUIEȘTE pe oamenii de știință
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Este uluitor cum s-a infiltrat la Casa Albă. Administrația Biden de abia acum s-a prins / Cine este „Lego”?
Top 30 sexy-vedete care nu și-au ținut mâinile acasă în public
Top 30 sexy-vedete care nu și-au ținut mâinile acasă în public
Cum arată noua iubită a lui Ilie Dumitrescu. A înlocuit-o pe Teodora Vochin cu o brunetă superbă
Cum arată noua iubită a lui Ilie Dumitrescu. A înlocuit-o pe Teodora Vochin cu o brunetă superbă
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Deşi România ar avea cea mai mare creştere economică din istorie, coaliţia de guvernare se detonează
Obsesia pentru MUȘCHI – de la dorință la tulburare psihică
Obsesia pentru MUȘCHI – de la dorință la tulburare psihică
Duster 4x4 vs. 4x2. Care tracțiune merită să fie cumpărată la o mașină Dacia?
Duster 4x4 vs. 4x2. Care tracțiune merită să fie cumpărată la o mașină Dacia?
Ofertele Lidl din 12 aprilie. Produsele interesante care ajung în magazine joi
Ofertele Lidl din 12 aprilie. Produsele interesante care ajung în magazine joi
Vladimir Putin, mesaj pentru membrii guvernului: „Rusia trebuie să rămână o mare putere nucleară şi spaţială”
Vladimir Putin, mesaj pentru membrii guvernului: „Rusia trebuie să rămână o mare putere nucleară şi spaţială”
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
BANCUL ZILEI – Ce au făcut două virgine din București
Rusia a început să transfere nave de desant din Marea Caspică în Marea Neagră
Rusia a început să transfere nave de desant din Marea Caspică în Marea Neagră
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Schimbări majore la ING: Clienţii vor plăti dobândă ca să îşi ţină banii în depozit la bancă
Tragedie în familia unui model celebru. A paralizat după ce a mâncat un pretzel
Tragedie în familia unui model celebru. A paralizat după ce a mâncat un pretzel
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
INTERZIS cardiacilor! Imaginile cu Anamaria Prodan pe care le-ar dori șterse!
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
Francezii au lansat limuzina care dă clasă modelelor germane. De 4 ani nu au mai avut un model în acest segment!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Adina Buzatu, apariție neașteptată în costum de baie, în Dubai!
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre divorț, ea s-a pozat așa în piscină
FOTO. Anamaria Prodan s-a dezbrăcat ca să îl provoace pe Reghe? În pline zvonuri despre divorț, ea s-a pozat așa în ...