Controversă: Craiova a folosit jucătoare pe fals. Clasamentul final al Ligii Naționale de handbal feminin e viciat

Redactor:
Marius Hutu
Controversă: Craiova a folosit jucătoare pe fals. Clasamentul final al Ligii Naționale de handbal feminin e viciat
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • După ce le-a folosit pe Anca Amariei și Hașegan fără drept de joc în partida cu HC Zalău, lucru pentru care a și fost sancționată, SCM Craiova a utilizat-o pe Iulia Snopova în alte patru partide fără a avea permis de muncă
  • Federația a decis să nu mai schimbe rezultatele din teren, înregistrate în urmă cu două luni, ci i-a ridicat doar dreptul de joc al handbalistei din Ucraina
  • Forul cu sediul în „Floreasca” ar fi trebuit să se autosesizeze încă din februarie, dar nu a avut o bază de date actualizată
  • SCM Craiova a pierdut deja două meciuri la masa verde, într-unul dintre cazuri fiind sancționată pentru că s-a prezentat la jocul cu HCM Baia Mare cu vizele medicale expirate

Situație fără precedent în handbalul feminin românesc. Clasamentul Ligii Naționale la sfârșitul sezonului regulat este contestat, deși lucrurile au fost clarificate de câteva zile bune. CSM București a depus un memoriu la FRH la adresa lui Gheorghe Tadici și a echipei din Zalău, cerând victoria la masa verde în meciul direct din tur.

Clubul bucureștean a contestat calitatea antrenorului pe banca tehnică, în condițiile în care îndeplinește și funcția de membru în Consiliul de Administrație. ProSport a descoperit între timp un caz care ar fi schimbat radical ierarhia Ligii Naționale dacă regulamentele s-ar fi respectat la timpul potrivit.

Dunărea Brăila a atenționat, zilele trecute, printr-un memoriu Federația Română de Handbal cu privire la faptul că SCM Craiova a utilizat-o pentru câteva etape pe Iulia Snopova fără a avea un permis de muncă valabil. Mai exact, clubul ar fi mizat pe „fals” pe handbalista din Ucraina în patru partide, deși nu avea actele în regulă la jocurile din retur cu Dunărea Brăila, Neptun Constanța, HCM Rm. Vâlcea și CSM Ploiești. În aceste întâlniri, Snopova a marcat nu mai puțin de 21 de goluri.

Surse din handbal susțin că jucătoarei îi expirase chiar și viza turistică, astfel că ea s-ar fi aflat ilegal din țară: „Când și-au dat seama de această problemă, oficialii de la Craiova au și trimis-o acasă. Ea nici nu a mai jucat ultimele meciuri cu CSM București și HCM Roman”. Conform regulamentelor, un jucător extracomunitar nu poate evolua în Liga Națională de handbal dacă nu are permis de muncă. Fiecare club are la dispoziție 90 de zile pentru a obține permisul de muncă, iar până atunci jucătorul extracomunitar poate evolua pe baza unei vize turistice.

Când s-a descoperit problema jucătoarei, Snopova „a fost trimisă acasă”

Problemele Iuliei Snopova ar fi apărut încă din 24 ianuarie. Cazul este confirmat atât de oficialii echipei Dunării Brăila, cât și de Federația Română de Handbal. De altfel, Comisia de Competiții a și analizat această situație neobișnuită săptămâna trecută și a decis să ridice dreptul de joc al handbalistei până la clarificarea problemelor. SCM Craiova a scăpat basma curată, deși mai multe cluburi susțin că ar fi trebuit să piardă acele jocuri cu 10-0 și să fie penalizată cu câte un punct. În schimb, Bogdan Bălan, fostul director al SCM Craiova, a precizat pentru ProSpor că acest caz nu existat: „În momentul în care nu a mai avut viză, Snopova nu a mai fost inclusă în lot. Craiova nu a greșit cu nimic”.

Mai mulți conducători de cluburi susțin că, în astfel de cazuri, Federația Română de Handbal trebuie să se autosesizeze din oficiu și să ia deciziile în consecință. De altfel, un oficial al unei grupări din Liga Națională a dezvăluit pentru ProSport că, de curând, federația le-a cerut cluburilor care au contracte cu jucători extracomunitari să prezinte vizele și permisele de muncă ale acestora în România. Pe baza acestor informații se naște un mare semn de întrebare. Are federația o evidență clară în privința jucătorilor extracomunitari? Sau fiecare club este nevoit să demareze acțiuni de „filaj” pentru a scoate în evidență o neregulă atunci când aceasta este comisă.

Alexandru Dedu, noul președinte al Federației, recunoaște că baza de date în această privință nu a fost pusă la punct! „Am venit de curând la Federație, iar lucrurile nu se pot aranja chiar peste noapte. Cert este că în această perioadă lucrăm la un program integrat care să ne avertizeze în privința unor termene, a situațiilor de acest gen”, a susținut Alexandru Dedu.

Dunărea Brăila: „Cu punctele din meciul cu SCM Craiova am fi pe locul 3”

Și totuși, cazul „Snopova” rămâne. Dunărea Brăila, Neptun Constanța și HCM Rm. Vâlcea au pierdut puncte în fața Craiovei, jucătoarea din Ucraina având o contribuție la toate rezultatele formației din Băniei. „Noi am pierdut două puncte în partida respectivă. Cu acele puncte, Brăila ar fi pe locul 3, iar datele problemei în play-off s-ar schimba mult, în sensul că am juca noi meciul decisiv acasă, în cazul în care se ajunge la o a treia partidă. Este o situație foarte delicată, dar federația ar trebui să procedeze conform regulamentului”, ne-a declarat Gheorghe Ștefan, președintele secției de handbal de la Dunărea Brăila.

Nu numai situația din prima jumătate a clasamentului ar suferi modificări, ci și în zona play-out. Practic, fără cele cinci puncte adunate cu Brăila, Constanța și Rm. Vâlcea, dar și cu alte trei puncte penalizare, SCM Craiova ar „retrograda” până pe locul 11. Astfel, în play-out, Neptun Constanța ar urma să înfrunte CSM Ploiești, iar trupa pregătită de Carmen Amariei să întâlnească Cetate Deva.

FRH a decis să nu ia nicio decizie retroactiv în cazul „Snopova”, iar rezultatele din teren să rămâne cele luate în considerare. Oficialii se prevalează de faptul că orice club care face o contestație, trebuie să o depună în termenul regulamentar, adică înaintea unui meci, în pauză sau după. Revenim așadar la o idee menționată mai sus, cea de „filaj”. „Toate memoriile depuse după terminarea sezonului regulat sunt tendențioase. Nu poți să faci contestații după 1-2 sau 4 luni distanță de la un meci”, a punctat Alexandru Dedu.

Meciul Potaissa Turda – Minaur, cu un caz asemănător, a fost decis la masa verde

Un caz similar cu cel al handbalistei din Ucraina s-a consemnat și în Liga Națională de handbal masculin, în partida Potaissa Turda – Minaur Baia Mare. Disputa s-a terminat egal, scor 30-30, însă la final oficialii turdeni au contestat dreptul de joc al lui Srdjan Gavrilovic, care nu avea permisul de muncă în regulă.

Constestația a fost admisă de Comisia de Competiții a FRH, care a dictat 10-0 pentru Potaissa și un punct minus în clasament pentru Minaur. Diferența între cele două cazuri a constat în faptul că oficialii Turdei au avut informația! Brăila și celelalte cluburi, în schimb, au aflat mai târziu.

Din punct de vedere al organizării, SCM Craiova a avut un sezon complet ratat, clubul dând dovadă de un amatorism fără margini. Până la apariția acestui caz, „Craiolguța” a pierdut deja două meciuri la masa verde, unul cu HC Zalău pentru că ar fi utilizat alte două handbalsite fără drept de joc, pe Anca Amarieri și Hașegan, iar al doilea, cu HCM Baia Mare, pentru că a avut vizele medicale expirate!

 

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Împăcarea anului la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce jurământ i-au făcut Adrian și Petronel Corduneanu ”Stăpânului Moldovei”
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Ce diferență de valoare! Alesul lui Bayern Munchen, după ce varianta Zinedine Zidane a picat
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
„Foarte bun!” Portar pentru naționala României: „El va fi opțiunea la EURO”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu îți mai este foame”
Cum se menține în formă Romanița Iovan la 59 de ani. SECRETELE ei: ce consumă zilnic! „Te saturi și nu…
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost surprinsă sportiva noastră!
Halepina s-a cam ''durdulit''. Suspendarea din tenis a ținut-o pe bară și a cam pus câteva kilograme. Cum a fost…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Ceva CIUDAT se întâmplă cu SATELIȚII lui ELON MUSK! De ce NU trebuie lăsați să cadă?
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Cum a reacţionat cel care a preluat şefia clanului Corduneanu, după înmormântarea Stăpânului Moldovei
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Decizie pentru toți cei care au TELEFOANE mobile. Ordinul de la UE a devenit deja OBLIGATORIU
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Adio, doamnă! Vestea morții ei a picat ca un trăsnet
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen