Concluzia după weekend-ul negru din cupele europene: handbalul românesc încă trăieşte de pe urma Oltchimului. Liga Naţională feminină, între primele 3 ca valoare din Europa? O teorie falsă

9 feb 2015 2210 afişări Handbal
Concluzia după weekend-ul negru din cupele europene: handbalul românesc încă trăieşte de pe urma Oltchimului. Liga Naţională feminină, între primele 3 ca valoare din Europa? O teorie falsă
GALERIE (3 de imagini) VEZI GALERIA

Toate cele trei echipe româneşti care au evoluat în weekend în cupele europene la handbal feminin au suferit înfrângeri fără drept de apel.

Indiferent de competiţia în care au evoluat, reprezentantele României nu au emis pretenţii. HCM Baia Mare a pierdut cu 26-18 în faţa echipei Gyor, în Grupa 2 a Ligii Campionilor, după un joc în care s-a înregistrat o singură dată egalitatea, în minutul 5 (scor 1-1). În Cupa Cupelor, în manşa tur a optimilor de finală, HCM Roman a cedat pe teren propriu cu 24-20 în faţa echipei daneze FC Midtjylland, calificarea în turul următor fiind compromisă. Corona Braşov a arătat, la manşa tur a optimilor de finală din Cupa EFH, desfăşurată în Rusia, cu Astrakhan Astrackhanocka, că se poate şi mai rău. Vicecampioana României a cedat la o diferenţă de 11 goluri (scor 36-25), accederea în turul următor fiind un lucru de domeniul hazardului şi în acest caz.

Aşadar, zero puncte aduse de echipele româneşti în cupele europene, în weekend-ul trecut, dar mai ales şanse de calidficare tot mai mici, care s-ar putea să coste la un moment dat România în ierarhia coeficienţilor. Liga Naţională a pornit acest sezon de pe locul 5 în clasamentul EHF, cu un punctaj de 74.67 puncte, cea mai mare parte a punctelor fiind asigurată de Oltchim, prin cele două semifinale de Champions League disputate în 2012 şi 2013. De notat faptul că ierarhia EHF, pe baza căreia se distribuie locurile în cupele europene, contabilizează rezultatele pe ultimele trei sezoane. Pentru sezonul în curs au contat rezultatele înregistrate de formaţiile româneşti în ediţiile 2010-2011, 2011-2012 şi 2012-2013. Astfel, un procent important la zestrea României îl deţine şi HC Zalău, care a jucat în respectiva perioadă o finală şi o semifinală de Cupa EHF.

De remarcat faptul că la punctajul EHF al unei federaţii sunt mai importante bonusurile pe care o reprezentantă le obţine, prin parcurgerea mai multor tururi, decât punctele în sine obţinute într-o dublă manşă. Spre exemplu, în sezonul 2011-2012, prezenţa în finală a echipei HC Zalău în Cupa EHF a fost aproximativ echivalentă cu prezenţa Oltchimului în grupele principale (bonusuri plus puncte obţinute).

În actualul sezon, pe hârtie doar HCM Baia Mare mai păstrează şanse de a merge mai departe, în sferturile de finală ale competiţiei. HCM Roman, Corona Braşov şi, probabil, şi Dunărea Brăila, care a acceptat să dispute două jocuri în Franţa cu Issy, au şanse pur teoretice de a prinde sferturile de finală în Cupa Cupelor, respectiv Cupa EHF. Pentru că tot s-a pus problema în ultimii ani, care competiţie este mai valoroasă, dintre cele două cupe europene, trebuie remarcat faptul că EHF oferă aceleaşi bonusuri de performanţă pentru ambele întreceri.

Căliman: "Sigur am fi jucat finala Cupei EHF"

La începutul sezonului 2014-2015, CSM Bucureşti a solicitat un wild-card pentru a participa în Cupa EHF, însă acesta nu a fost acordat. "Au avut unii grijă să facă atmosferă pe la EHF, astfel încât să nu ne fie acordat. Sigur am fi jucat finala, am mai fi adus ceva puncte României şi făceam şi imagine", a comentat Constantin Căliman, directorul general al CSM Bucureşti, după ce a observat că echipele româneşti s-au comportat sub aşteptări în Europa.

Risc pentru handbalul românesc: să se întoarcă în Challenge Cup

Din punct de vedere al performanţelor sportive, România se află la al doilea sezon consecutiv în care înregistrează rezultate modeste în cupele europene. În ediţia 2013-2014, HCM Baia Mare nu a trecut nici de faza grupelor Ligii Campionilor, iar ca performanţă de vârf a fost sfertul de finală atins de "U" Cluj în Cupa EHF. În acest ritm, n-ar fi exclus ca peste 2-3 ani, când niciun rezultat al Oltchimului nu va mai conta, România să iasă din Top 7, unul considerat de elită. În acest caz, handbalul românesc ar risca să se întoarcă cu două reprezentante în Challenge Cup (!), "pierderile" fiind cotabilizate la nivelul Cupei Cupelor şi Cupei EHF, de unde s-ar scădea câte un loc. Teoreia este însă valabilă în ideea că formatul competiţiilor va rămâne aproximativ identic în anii următori. Există însă şi un revers al medaliei, faptul că în momentul de faţă sunt  puţine naţiuni din Europa, care merg bine pe toate cele trei fronturi ale cupelopr europene care contează cu adevărat ca punctaj (Liga Campionilor, Cupa EHF şi Cupa Cupelor).

Şase naţiuni sunt peste România

După investiţiile făcute în ultimul timp în Liga Naţională de handbal feminin, au fost mai multe voci care au susţinut faptul că întrecerea din România s-ar afla între primele trei ligi ca valoare din Europa. Pe baza rezultatelor obţinute în Europa, această teorie nu are nicio susţinere. În momentul de faţă, în Europa, sunt cinci naţiuni care se află peste România: Ungaria, Danemarca, Rusia, Germania şi Franţa, cu constanţă în toate cele trei cupe europene de bază. Apoi, Norvegia stă bine pe două fronturi.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.