CNCD, solicitare fermă către Federaţia Română de Handbal: „În termen de 1 lună să procedeze la modificarea regulamentului, pentru a elimina criteriile discriminatorii”

14 mar 2019 3036 afişări Handbal
CNCD, solicitare fermă către Federaţia Română de Handbal: „În termen de 1 lună să procedeze la modificarea regulamentului, pentru a elimina criteriile discriminatorii”

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discrimării (CNCD) a adoptat o decizie într-unul dintre subiectele momentului în handbalul românesc, criteriile de valoare impuse de Federaţia Română de Handbal pentru transferul jucătorilor străini. A făcut o solicitare către forul din Floreasca pentru a elimina „criteriile discriminatorii” şi a dat şi un termen de o lună pentru ca FRH să modifice regulamentul.

CNCD, autoritate de stat autonomă, a adoptat următoarea hotărâre:

„Art. 14 din Regulamentul privind Statutul şi Transferul Jucătorilor de Handbal, cu următorul conţinut: <<Primii 2 (doi) jucători de altă cetăţenie decât română pot evolua pentru un club membru afiliat al FRH fără îndeplinirea criteriilor valorice. Începând cu al treilea jucător de altă cetăţenie decât română se pot legitima/transfera la un club afiliat FRH jucătorii care se regăsesc în Rapoartele de jos ale echipelor care: s-au clasat pe locurile 1-10 la Jocurile Olimpice (cu condiţia să nu fi trecut mai mult de 2 ani calendaristici de la disputarea ultimei ediţii a J.O), au participat la cel puţin o ediţie din ultimii doi ani a Final Four –ului Ligii Campionilor sau Cupei E.H.F.>> constituie o faptă de discriminare directă pe criteriul cetăţenie, faţă de jucătorii de handbal, cetăţeni ai unui stat membru al Uniunii Europene, potrivit art. 2 alin. (1) şi art. 7 lit. a) din OG. 137/2000, coroborat cu art. 1 alin. (1) şi art. 3 alin. (1) din Legea 106/2017 privind unele măsuri pentru îmbunătăţirea exercitării pe teritoriul României a drepturilor conferite în contextul liberei circulaţii a lucrătorilor în cadrul Uniunii Europene. Criteriile impuse prin art. 14 din Regulamentul mai sus precizat încalcă principiul liberei circulaţii a lucrătorilor pe teritoriul Uniunii Europene, dreptul la muncă şi exercitarea unei activităţi economice în mod liber.

1.         În privinţa jucătorilor de handbal cetăţeni ai unui stat terţ, din afara UE, Colegiul director arată că limitarea trebuie să fie justificată obiectiv de un scop legitim, măsurile să fie unele adecvate şi necesare, respectiv proporţionale cu scopul urmărit.

Colegiul director solicită FRH să analizeze limitarea impusă jucătorilor de handbal cetăţeni ai unui stat terţ, din afara UE din perspectiva testului în 3 trepte mai sus amintit, în special proporţionalitatea măsurii.

2.         Colegiul director a aplicat sancţiunea contravenţională a avertismentului  şi solicită FRH, ca în termen de 1 lună, de la comunicarea hotărârii motivate, să procedeze la modificarea regulamentului, pentru a elimina criteriile discriminatorii.

CNCD va proceda la reanalizarea speţei după termenul de monitorizare mai sus amintit.

3.         Hotărârea a fost adoptată cu majoritatea de voturi a membrilor prezenţi (5 la 1).”

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.