Chin plăcut! Cronica celui mai palpitant meci al anului. România – Norvegia 33-35, după prelungiri, în semifinalele Mondialului feminin de handbal

Redactor:
Andru Nenciu
  • Publicat:
  • Actualizat:
Chin plăcut! Cronica celui mai palpitant meci al anului. România - Norvegia 33-35, după prelungiri, în semifinalele Mondialului feminin de handbal

de Andru Nenciu

  • Naționala feminină de handbal a ratat pătrunderea în finala Campionatului Mondial din Danemarca, după ce a pierdut în semifinale, după prelungiri 33-35 (27-27 la finele timpului regulamentar), partida cu Norvegia, campioană olimpică.
  • La ultima fază a timpului regulamentar, Valentina Elisei Ardean a aruncat de la 9 metri, dar nu a reușit să înscrie.
  • Paula Ungureanu a fost cea mai bună jucătoare a României, cu 3 lovituri parate de la 7 metri.
  • Elevele lui Tomas Ryde joacă duminică, de la 15:45 (DolceSport), finala mică împotriva Poloniei.
  • Pentru aur se luptă duminică Norvegia și Olanda.

În Herning fanii norvegieni fac zgomot mai tare ca o pianină aruncată pe scări. Au repertoriu vast și zeci de accesorii. Partitura e în mâinile lui Hergeirsson, iar la intrarea nordicelor au efect de wow asupra roș-albilor prăvăliți pe scări. Dar cine va Ryde la urmă!? Thorir cel cu vesta fosforescentă sau Tomas? Orchestra albastră din teren e dirijată de suedez cu ochii minții. Chelia-i ascunde zeci de trasee, pase pe poziții viitoare și dese schimbări de direcții. E pregătit să compună chiar și pe o palmă de podea refrenul schemelor eficiente. Ba chiar să facă pasul înapoi când tonul time-out-ului e dat de Alice. O minune de echipă avem. Asta e cert. Și-un tricolor susținut cu creștetul capului de 100 de suflete. Ce ne mai trebuie? O defensivă compactă, o „sperietoare” în poartă  și un refren interpretat de mai multe voci. Nu doar de glasul Cristinei.

Nordicele-s pe picior de fugă. Vor să egaleze Franța din handbalul masculin. Au aur la JO și CE și le mai lipsește doar cel mondial. Dar Oana și colegele ei luptă să scape de fantasma unui deceniu și jumătate de înfrângeri în fața Norvegiei. Va fi greu? Poate da, poate nu. La nordice transfuzia de sânge proaspăt s-a efectuat  în anii precedenți. Însă tot Heidi le ridică glicemia în momentele de cădere. La noi? Mica Brădeanu juca și acum 15 ani în Polivalenta din București și toată greutatea fanilor apasă și pe umerii ei. Dar mai ales pe umărul drept găurit al lui Neagu. Și nu! Să nu credeți că Gabi Szucs și-a pus benzi anti-soare sub ochi. Ca Bethanie Mattek-Sands. E doar un preț plătit pentru pătrunderea în semifinale.

Oftedal, de neoprit. Paula a jucat accidentată, dar a impresionat din nou. Neagu a fost luată om la om

Atmosfera se încinge și meciul începe. Neagu e luată om la om și responsabilitatea rămâne în poigne-ul Elizei Buceschi. Fata secundului are priză la minge, reușește dubla în trei minute (2-2, m.3) și nordicele marșează pe dinamita din brațul stâng al Norei Mork. România pare că deține o defensivă compatibilă cu marele vis, dar oftează la fiecare pătrundere inițiată de Oftedal. Nu-i timp de pierdut și Neagu iese la rampă. Încarcă și trage de la 9 metri și fetele se agață cu sufletul de nordice (5-5, m.10). Iar când apărarea își arată fragilitatea, Paula le arată adversarelor că nici o minge de ping-pong n-ar putea să-i penetreze poarta. Inspiră forță! Lărgește zâmbetul cuceritor! Și le ridică nivelul de energie colegelor cu cei doi pumni care taie aerul. Trei parade providențiale în 10 minute (6-6) și fetele rămân în grafic. Însă atacul Norvegiei e variat. Ryde schimbă blocul defensiv și România ține aproape: cu Manea realizând paravane pentru colegele de la 9 metri și cu Geiger aruncând prin evitarea blocajului (10-11, m. 19).

Mingea circulă ca pe ață pentru elevele lui Hergeirsson și campioanele olimpice se distanțează succesiv (10-13, m.20 / 11-15, m.22). Construcția României e lentă, Buceschi se dă și peste cap pentru a ordona atacul, însă defensiva Norvegiei e mobilă și închide toate culoarele (13-16, m.26). În inferioritate numerică, Manea reduce ecartul cu al patrulea gol din patru aruncări (14-17, m.28) și Ungureanu salvează ce a mai rămas de salvat. Scăpăm cu bine din inferioritate numerică, dar ultimul minut e gestionat cum nu se poate mai prost. În loc să împingă spre pasiv ultimul atac, tricolorele accelerează, Buceschi desenează diagonala spre Nechita, dar Ada nu strecoară mingea dintr-un unghi închis. 20 de secunde rămase și Paula se arcuiește pentru a para un 7 metri și pentru a menține tabela intactă. 14-17 după 30 de minute în care extremele n-au găsit soluții, 30 de minute în care elevele lui Ryde nu au reușit să o protejeze ca la carte pe Paula, 30 de minute în care cea mai bună echipă a lumii a desfăcut când a vrut apărarea României. Vor aborda altfel partea a doua Cristina și colegele ei?

Schimbarea în bine din repriza a doua

Neagu dă semnalul unei posibile reveniri și o execută pe Grimsbo cu o aruncare în forță. Se face imediat 16-17 (m.32), după ce Perianu își calculează bine pașii. Cu un om în minus, Norvegia ține ritmul ridicat (16-18, m. 33), dar fetele par că vin cu un plus de varietate în joc. Nechita apare ca al doilea pivot și pune stropul de speranță (17-18, m.34). Oftedal are o viziune extraordinară a jocului, oferă mingi numai pe poziții viitoare și punctează și prin elementele de virtuozitate. Nordicele joacă la limita regulamentului și apelează la orice tertip pentru a o neutraliza pe cea mai bună jucătoare a lumii din 2010. O prind ca în menghină la fiecare încercare de aruncare și după 10 minute, Norvegia are un plus de trei lungimi (20-17, m.40).

Neagu & Co sunt mai lucide în faza ofensivă, dialogul Neagu – Manea curge fără cusur și fiica fostului antrenor de la Sportul, Dumitru Manea, ia prim-planul și mai obține o lovitură de la 7 m. Buceschi transformă cu sânge rece (20-20, m.43) și visul pare palpabil după ce Elisei-Ardean mai bagă niște cărbuni pe focul speranței (21-20, m.44). Și cei 100 de români creează o acustică asurzitoare. Defensiva nu mai pare vulnerabilă și tricolorele posedă un plus de stăpânire de sine în partea a doua. Găsesc breșe, Neagu își valorifică detenta incredibilă de la 9 m (23-21, m.49) și norvegiencele simt că le fuge pământul de sub picioare. Mai sunt 9 minute și tensiunuea atinge cote înalte. Favoritele echilibrează rapid (23-23, m.52), dar România are resurse. Iuțește circulația mingii, iar încrucișările dintre Brădeanu și Neagu devin letale.

Elisei a avut aruncarea decisivă, dar a ratat

Cinci minute decisive sunt precedate de time-out-ul în care fetele sunt obligate să pună în practică recomandările cheie. Elisei face harcea-parcea blocul defensiv al adversarelor (26-26, m.55), dar suspansul crește. Cu 90 de secunde înainte de finalul timpului regulamentar, România are în mânecă asul spre finală. Avem teoretic două atacuri, la 27-27, și șanse mari să închidem jocul. Cu o defensivă avansată, norvegiencele blochează din fașă orice tentativă a liniei de 9 metri, însă tratează cu superficialitate ultimul lor atac. Adrenalina pompează în vene în ultimele 12 secunde, mingea ajunge la Elisei, dar aruncarea focșănencei de la peste 9 metri e respinsă lejer de goal-keeper-ul norvegian. Să fi pierdut cea mai importantă carte a meciului?

Cine va avea o supradoză de inspirație? Cine își va asuma responsabilitatea în cele 10 minute? Extra-time-ul pornește de la 27-27, dar campioana olimpică en-titre pare mai proaspătă. Intră cu un avantaj consistent în mini-repriza secundă (31-29) și Ryde trebuie să schimbe ceva. Totul pare pierdut, dar Perianu, la cei 1,87 m ai săi, se furișează prin spatele unei norvegience, confiscă mingea și înscrie pentru 31-32 când timpul încă mai e de partea noastră. E meciul anului în sportul românesc de echipă, e meciul unei generații. Se joacă cu garda jos, Norvegia menține un avans fragil, dar îl menține. Se termină 35-33 pentru echipa Norei Mork, dar victoria s-a decis în urma câtorva detalii.

„Au fost câteva faze în care am fost dezavantajați”

Alexandru Dedu, președinte FRH

 

Pe aceeași temă
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Alex Piţurcă a marcat la Elena din Chişinău în faţa tuturor. Imagini explozive
Medic sexolog: Cum îţi da seama cât de compatibil eşti cu partenerul şi cât de des ar trebui să faceţi sex
Medic sexolog: Cum îţi da seama cât de compatibil eşti cu partenerul şi cât de des ar trebui să faceţi sex
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
NEWS ALERT Diplomat român, expulzat de Federaţia Rusă
„Messi e mulțumit de oferta primită!” Bombă în fotbalul mondial! Care sunt dorințele starului Barcelonei
„Messi e mulțumit de oferta primită!” Bombă în fotbalul mondial! Care sunt dorințele starului Barcelonei
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
Infectarea cu coronavirus după vaccinare. Când nu ne protejează vaccinul, explică un medic
S-a modificat schimbarea. Liviu Dragnea e în culmea fericirii. Va ieși din închisoare
S-a modificat schimbarea. Liviu Dragnea e în culmea fericirii. Va ieși din închisoare
Tânăr de 20 de ani DECAPITAT de familie pentru că era homosexual. Povestea tragică care a impresionat o lume întreagă
Tânăr de 20 de ani DECAPITAT de familie pentru că era homosexual. Povestea tragică care a impresionat o lume întreagă
Casă dărăpănată din chirpici, construită în 1950, scoasă la vânzare pentru 700.000 de euro, la Cluj
Casă dărăpănată din chirpici, construită în 1950, scoasă la vânzare pentru 700.000 de euro, la Cluj
Sfâșiați de URS! Ultimele lor clipe de viață, înregistrate pe cameră
Sfâșiați de URS! Ultimele lor clipe de viață, înregistrate pe cameră
Un ARHEOLOG care săpa în Turcia a scos la iveală ceva INCERDIBIL din vremea gladiatorilor
Un ARHEOLOG care săpa în Turcia a scos la iveală ceva INCERDIBIL din vremea gladiatorilor
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
Dacă ai această marcă TV, ai face bine să o returnezi dacă mai poți. E uluitor ce se întâmplă în fundal, fără acordul tău
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
BREAKING! ATAC terorist. Sunt ZECI de MORTI şi răniţi! Vestea ŞOC a zilei
Anamaria Prodan, călcată în picioare în direct la TV!  Ce a putut să-i zică, și prezentatorul a început să râdă
Anamaria Prodan, călcată în picioare în direct la TV! Ce a putut să-i zică, și prezentatorul a început să râdă
Se dau 400 de lei de persoană! Sute de mii de români vor primi banii de la stat
Se dau 400 de lei de persoană! Sute de mii de români vor primi banii de la stat
BREAKING. Românii cu credite pot deschide şampania. Anunţul făcut de BNR la care mulţi sperau
BREAKING. Românii cu credite pot deschide şampania. Anunţul făcut de BNR la care mulţi sperau
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Cea mai periculoasă băutură alcoolică pentru ficat. Un român consumă 85 de litri anual
Depășire criminală pe „Drumul Morții”, E85. Toate cele bune de la șoferul care a trecut pe lângă moarte! - VIDEO
Depășire criminală pe „Drumul Morții”, E85. Toate cele bune de la șoferul care a trecut pe lângă moarte! - VIDEO
Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Specia care ar putea dispărea din cauza nevoii uriașe de litiu pentru baterii de mașini electrice
Ce se întâmplă din 15 mai cu conturile de Whatsapp ale persoanelor care nu acceptă noile politici de confidenţialitate
Ce se întâmplă din 15 mai cu conturile de Whatsapp ale persoanelor care nu acceptă noile politici de confidenţialitate
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
BANCUL ZILEI – Camera ascunsă: ipostaze năucitoare cu nevasta și amantul
Indienii, avertizaţi de medici să nu mai folosească balega de vacă împotriva COVID-19: „Există riscul răspândirii altor boli” VIDEO
Indienii, avertizaţi de medici să nu mai folosească balega de vacă împotriva COVID-19: „Există riscul răspândirii altor boli” VIDEO
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere. „Au făcut-o” chiar şi în România
S-au cunoscut în timpul unei partide de amor în trei, apoi au deschis o afacere. „Au făcut-o” chiar şi în România
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Imagini +18! Vedete de la noi, PRINSE în timp ce făceau AMOR în public!
Cine este, de fapt, polițista superbă care a primit mii de like-uri pe Facebook?
Cine este, de fapt, polițista superbă care a primit mii de like-uri pe Facebook?
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Bianca Drăgușanu, imaginile cu care a zăpăcit milionarii! S-a pozat într-un costum minuscul de baie
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total
FOTO. Daniela Crudu, într-un costum de baie minuscul! Și-a arătat trupul total