Ceva nu este în regulă! De ce a plecat Ambros Martin de la naţionala feminină de handbal, cu un an înainte de Jocurile Olimpice? Se cere audit financiar la FRH pe ultimii 5 ani

14 mai 2019 7871 afişări Handbal
Ceva nu este în regulă! De ce a plecat Ambros Martin de la naţionala feminină de handbal, cu un an înainte de Jocurile Olimpice? Se cere audit financiar la FRH pe ultimii 5 ani

Naţionala feminină de handbal are de săptămâna trecută un nou antrenor principal, Ambros Martin fiind schimbat cu Tomas Ryde. Toată această schimbare majoră produsă în plină campanie de calificare la Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo este învăluită în mister. Mai ales că totul era în grafic, în ciuda rezultatelor înregistrate la Golden League. De ce a plecat Ambros Martin, dar şi de ce a fost numit Tomas Ryde, tehnicianul care nu a antrenat pe nimeni în ultimii 9 ani în afara selecţionatei României, a stârnit un val de discuţii în culise. Iar un prim pas concret în acest sens, solicitat conducerii FR de Handbal, este să supună validării Consiliului de Administraţie structura colectivelor tehnice la loturile naţionale de senioare şi tineret, pentru că şi în acest ultim caz situaţia este neclară, în primul rând de ce Dragoş Dobrescu?

În momentul în care Tomas Ryde a fost prezentat noul selecţioner al României, preşedintele FRH, Alexandru Dedu, a declarat: „În urma unor discuţii avute cu antrenorul Ambros Martin, am decis, de comun acord, să încheiem contractul de colaborare. Aş vrea să îi mulţumesc pentru ce a făcut pentru noi. A creat o atmosferă de profesionalism cu zâmbetul pe buze şi vreau să îi urez succes în tot ce va face de acum înainte”. Nu au fost prezentate însă şi motivele pentru care s-a ajuns la această despărţire, una totuşi destul de ciudată.

Unul dintre motivele vehiculate a fost faptul că Ambros Martin a semnat un nou contract cu Rostov Don, iar clubul i-ar fi pus o condiţie, să renunţe la naţionala României. Argument care poate fi crezut sau nu. Dacă în cazul lui Xavier Pascual, FRH l-a angajat într-un moment în care Barcelona îl avea sub contract, iar motivul despărţirii a fost mai plauzibil, faptul că gruparea blaugrana i-ar fi condiţionat prelungirea angajamentului de renunţarea la naţionala masculină a României (după un sezon ratat în Liga Campionilor cu formaţia catalană), în cazul lui Ambros Martin lucrurile stau puţin diferit. Rostov Don l-a adus pe antrenorul spaniol în 2018, într-un moment în care se ştia foarte clar că el mai are contract cu naţionala României până în 2020!

Ori faptul că Xavier Pascual în primă fază, dar mai ales Ambros Martin în acest moment au putut să renunţe atât de uşor la contractele cu Federaţia Română de Handbal, ridică multe semne de întrebare. În primul rând, pentru a-i aduce pe cei doi antrenori în România, doi tehnicieni cu o cotă fantastică în handbalul internaţional, Federaţia de specialitate a fost nevoită să le plătească nişte sume importante de bani. Iar pe parcursul a 2-3 ani s-a adunat ceva, efortul financiar nu a fost de neglijat, comparativ cu multe alte probleme nerezolvate de FRH, unele semnalate de-a lungul timpului, altele nu. Pentru performanţă la cel mai înalt nivel, mulţi au înţeles acest efort, pentru a avea antrenorii cei mai buni trebuie să plăteşti. Cu ce s-a ales însă România acum? În primul rând cu antrenori care au plecat în timpul contractelor. Apoi, din punct de vedere al rezultatelor, la masculin naţionala se află în acelaşi punct ca şi în 2015, în timp ce reprezentativa feminină este în plină campanie de calificare la Jocurile Olimpice.

Înainte ca antrenorii spanioli să fie aduşi la echipele naţionale, Alexandru Dedu a avut mandat din partea Consiliului de Administraţie să negocieze pentru aducerea lor, ceea ce nu s-a întâmplat acum cu Tomas Ryde. Xavier Pascual şi Ambros Martin au fost aduşi în România pentru nişte obiective până în 2020! Faptul că antrenorii nu îşi duc la final angajamentul, înseamnă că undeva s-a produs o „fisură”, că tu, Federaţia Română de Handbal, nu ai făcut un contract ca lumea, cu clauze de reziliere costisitoare pentru cel care rupe contractul.

Dacă la băieţi s-a găsit această formulă acceptată de oamenii din handbal, ca munca lui Xavier Pascual să fie dusă mai departe de Manuel Montoya, în schimb, la feminin, lucrurile nu sunt chiar atât de uşor de acceptat. Ambros Martin a plecat cu un an înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo! Cine îşi asumă răspunderea acum pentru naţionala feminină? Pentru un obiectiv pentru care s-au plătit sume importante de bani? Poate fi tras la răspundere Tomas Ryde? Nici asta nu ar fi în regulă! 

Ambros Martin a plecat în condiţiile în care naţionala are şase bune să fie la „preolimpice”, ultimul pas înainte de  calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo

De bine, de rău, antrenorul echipei Rostov Don a lăsat naţionala României într-o situaţie bună în tentativa de a ajunge la turneul preolimpic. Şi în cazul nefericit în care prima reprezentativă nu ar fi în Top 7 la Mondialul nipon din decembrie (accidentarea Cristinei Neagu şi rezultatele înregistrate la Golden League alimentează aceste temeri), prima reprezentativă are şanse foarte mari să se califice la „preolimpice” după locul 4 realizat la Euro 2018. Condiţia ar fi ca una dintre Rusia şi Olanda să fie în Top 7 la Mondialul de la sfârşitul acestui an. Europa va avea două locuri rezervate pentru turneele preolimpice de calificare, în urma întrecerii continentale din 2018.

Subiectul schimbării la naţionala feminină este dezbătut intens în aceste zile, chiar dacă la nivel neoficial. Oficial, în schimb, conducerii FR de Handbal i se solicită să prezinte „efortul financiar pe care îl face pentru angajarea colectivelor tehnice ale celor 2 loturi, senioare şi tineret feminin. Mai mult, i se solicită să introducă pe ordinea de zi a Adunării Generale din luna iunie aprobarea efectuării unui audit financiar pentru ultimii 5 ani.

În ultimii ani, în Cosniliul de Adnministraţie nu s-au discutat despre problemele financiare. Singura problemă ridicată în acest sens a fost aprobarea comisionului pentru cei care aduc sponsori la federaţie. Despre angajamentul financiar pe care Federaţia Română de Handbal şi l-a asumat în momentul în care au fost angajaţi antrenorii loturilor naţionale, nici pomeneală!

Costică Buceschi, antrenorul secund al lui Tomas Ryde

După ce s-a despărţit de Ambros Martin, Federaţia Română de Handbal l-a angajat pe Tomas Ryde, cel care va antrena şi CSM Bucureşti. Mai mult, antrenorul nordic va reface echipa cu Costică Buceschi, un antrenor respectat, cu cotă în Liga Naţională.

 

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.