Ce a rămas după Xavier Pascual şi Ambros Martin? Alexandru Dedu a dat răspunsul. Preşedintele FRH a povestit de ce a evitat să meargă la meciurile propriilor copii în ultimii 4 ani

2 iun 2019 2358 afişări Handbal
Ce a rămas după Xavier Pascual şi Ambros Martin? Alexandru Dedu a dat răspunsul. Preşedintele FRH a povestit de ce a evitat să meargă la meciurile propriilor copii în ultimii 4 ani

Într-un interviu pentru elitaromaniei.ro, Alexandru Dedu, actual preşedinte al Federaţiei Române de Handbal şi dublu câştigător al Ligii Campionilor cu Barcelona pe vremea când era jucător, vorbeşte despre starea sportului actual din România şi este convins că ţara noastră îşi va reveni din toate punctele de vedere.

„Eu cred că România îşi va reveni din toate punctele de vedere în câţiva ani. Veţi vedea. Şi sportul îşi va reveni. Eu cred în români şi în România!”, e optimist Dedu.

Alexandru Dedu este cel care a adus în România doi dintre cei mai mari antrenori ai lumii la handbal, Xavier Pascual la naţionala masculină şi Ambros Martin la cea feminină. Ce a rămas după cei doi? „Am învăţat multe de la ei şi au rămas multe. O organizare exemplară, la cel mai mic amănunt. Pascual făcea rapoarte amănunţite despre staff, spunea unde era mulţumit şi ce trebuia îndreptat, a luat pe cont propriu rezervarea de bilete de avion în deplasările naţionalei, pentru ca jucătorii mai înalţi să primească locurile cu spaţiu mai mare pentru picioare. Nu lăsa nimic la voia întâmplării”.

Totuşi, au apărut recent nemulţumiri la adresa organizării unor deplasări ale reprezentativei masculine, Valentin Ghionea spunând că nu s-a asigurat mâncarea câteva ore bune. Dedu răspunde pentru sursa citată: „Antrenorii erau atenţi cu fiecare amănunt, vă daţi seama că nu se putea întâmpla aşa ceva. Contestatarii pot spune orice, eu accept opinii diferite, dar acestea trebuie să fie bine argumentate. Nu există aşa ceva! Dacă voiau să mănânce în aeroport, cum s-a spus, puteau mânca. Directorul sportiv al naţionalei avea cardul la el, trebuiau doar să spună că vor să mănânce.”

Alexandru Dedu a vorbit pentru Elita României şi despre cei doi băieţi ai lui, care fac handbal la CSM Bucureşti: „Unul e născut în Germania, celălalt în Portugalia. Amândoi sunt campioni naţionali la juniori. Niciodată nu le-am spus eu să se ducă la handbal, dovadă că fata mea, care este o longilină şi are aptitudini majore către sport, face artă. Evit să mă duc la meciuri tocmai pentru a nu naşte controverse. Au fost 4 ani în care nu i-am văzut deloc la meciuri sau la antrenamente”.

Întrebat despre nivelul de pregătire al antrenorilor români de juniori, Dedu e conştient că am rămas în urmă la multe capitole, dar spune că la nivel de loturi naţionale stăm foarte bine: „Din păcate, nu e suficientă catedra respectivă şi şcoala de antrenori. Un antrenor trebuie să fie autodidact permanent. Ne-au luat-o foarte mulţi înainte. Mult timp am avut o suficienţă datorită rezultatelor, care sunt incontestabile. Apoi, este şi partea materială. Acum, avem la nivel de loturi naţionale cam tot ce ne trebuie şi avem şi oameni care ştiu foarte bine ce au de făcut”.

Reportajul integral cu preşedintele FRH poate fi citit AICI.

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.