Care sunt principiile după care s-a făcut selecția pentru Campionatul Mondial? Analiza fără ocolișuri a lotului făcut de Tomas Ryde pentru turneu final. Alegerile antrenorului au stârnit furia fanilor

Autor: Marius Hutu Publicat: 07 Nov. 2019, 19:36 Actualizat: 07 Nov. 2019, 20:27 Handbal
Care sunt principiile după care s-a făcut selecția pentru Campionatul Mondial? Analiza fără ocolișuri a lotului făcut de Tomas Ryde pentru turneu final. Alegerile antrenorului au stârnit furia fanilor

Federația Română de Handbal a anunțat azi lotul naționalei feminine care va participa la Campionatul Mondial din Japonia. Componența lotului de „18” a stârnit o adevărată nebunie în mediul online, i-a înfuriat la maximum pe fanii echipei naționale, care nu au ezitat să-i critice dur pe șefii federației și pe selecționerul Tomas Ryde. Modul cum a fost alcătuită echipa a stârnit un val de nemulțumiri și printre oficiali, doar că aceștia au ezitat să facă declarații oficiale, pentru a nu fi acuzați ulterior că au stricat atmosfera la națională. Dar atmosfera a fost deteriorat-o chiar din interior. Este suficient să stai de vorbă cu fiecare antrenor în parte din Liga Națională, probabil că în discuțiile libere nu ar exista unul care să nu spună că de data asta s-a greșit. Unii spun chiar flagrant.

Nu este pentru prima dată în ultimii ani când selecția pentru un turneu final este contestată. În 2017, Ambros Martin a plecat la drum în Germania cu un lot format și pe prietenii și toată lumea a văzut ce a ieșit acolo: România a fost eliminată de Cehia! Faptul că nu a avut bancă de rezerve adecvată a contribuit din plin la acel eșec. Antrenorul spaniol a acceptat, spun surse, selecția care i s-a făcut și a încercat să facă treabă, pentru că în niciun caz nu a avut când să urmărească jucătoarele în Liga Națională. În 2018, la Europene, unde România a avut o primă săptămână fabuloasă, după accidentarea Cristinei Neagu, tot Ambros Martin a fost nevoit să o cheme din țară pe Bianca Bazaliu, deși în Franța s-a deplasat cu Anca Polocoșer ca variantă de rezervă la inter stânga. După toate aceste ultime experiențe, se pare că nu s-a învățat nimic, din contră, selecția este contestată mai vehement ca niciodată în ultimii ani!

Care sunt principiile după care s-a făcut selecția? În mod normal, forma sportivă ar trebui să primeze atunci când pleci la un Campionat Mondial. Majoritatea a căzut de acord, antrenori, oficiali, surporteri, etc, că Sorina Tîrcă, Elena Dache și mai ales Laura Moisă nu aveau voie să lipsească din lotul de 18. Sunt printre cele mai bune pe posturile lor, au dovedit că sunt într-o formă sportivă foarte bună și în ultimele săptămâni.

Dar iată câteva dintre cele mai importante probleme semnalate:

Cea mai mare nedreptate i s-a făcut Laurei Moisă. Indicutabil extrema dreaptă numărul 1 din România, handbalista de la CSM București nu avea voie să lipsească din lot. Culmea, a fost chiar jucătoarea lui Ryde, până când selecționerul a plecat de la club. După ce a fost „omorâtă” prin turnele amicale, unde a jucat aproape toate meciurile 60 din 60 de minute, după ce a acoperit, de asemenea, întreg sezonul de până acum postul respectiv, Laura Moisă a fost lăsată acasă. Sună mai degrabă a răzbunare! Care sunt argumentele pentru care extrema dreaptă de la CSM București a fost lăsată acasă?

Relația Cristina Laslo – Sorina Tîrcă ar fi putut fi… 

Sorina Tîrcă a marcat deja 60 de goluri în 9 meciuri în acest sezon în Liga Națională plus alte 18 în două întâlniri cu Bera Bera în Cupa EHF, iar relația ei de joc cu Cristina Laslo merge de minune la Corona Brașov. De altfel, în meciul de ieri Brașov – CSM București, Tîrcă și Laslo au avut o viteză în plus la ritmul de pasare față de echipa adversă, au reușit să atace permanent poarta „tigroaicelor” și să pună presiune. Tomas Ryde a fost în tribună, dar probabil că nu a fost impresionat, gândește altfel jocul.

Selecția s-a făcut ca și cum s-ar aștepta și de această dată ca Neagu să rezolve din nou meciurile. Cristina doar ce a revenit însă după o accidentare gravă. Nu este sigur însă că la ritmul la care se va juca la Campionatul Mondial, opt meciuri în 12 zile în eventualitatea că naționala ajunge în Main Round, Neagu va putea evolua în fiecare zi. E de prisos să mai vorbim de intensitatea jocurilor pe care România le va disputa cu Spania, Muntenegru și Ungaria. Chiar căpitanul naționalei a declarat la începutul săptămânii că nu e sigur dacă poate și cât poate juca la Campionatul Mondial. Și atunci, cine va juca în locul Cristinei Neagu, atunci când nu va fi în teren? După selecție, Gabriela Perianu și Bianca Bazaliu.

Ryde le-a spus antrenorilor că este supărat pe Bebe Perianu

Tomas Ryde o cunoaște foarte bine pe Perianu de la CSM București, a antrenat-o în vară, a avut-o și în câteva meciuri oficiale. La Comisia Tehnică, selecționerul a spus în fața tuturor că este foarte supărat pe „Bebe” Perianu, pentru faptul că a avut ocazii multe să joace la CSM București și în puține jocuri a demonstrat că poate să facă față. A convocat-o însă pentru Campionatul Mondial! Toate aceste informații au ajuns și la urechea jucătoarei… Cu ce aplomb mai vine handbalista la lot? Sigur, Perianu nu trebuie nici ea să lipsească din lot, până la urmă este prima variantă într-un cuplul de apărători centrali cu Crina Pintea. Bianca Bazaliu a fost convocată, probabil, tot pentru faza de apărare, pentru că în atac, la echipa de club, Sorina evoluează cu succes în proporție de 60-80% din timpul de joc pe postul de inter stânga.

Elena Dache este o altă jucătoare „cerută” aproape de toți antrenorii la echipa națională, după ce a arătat la Brăila în acest sezon. Are niște schimbări de direcție fantastice, iar ca „antecedente” a jucat și pe postul de inter dreapta. În centru au fost preferate în schimb Mădălina Zamfirescu și Laura Pristăvița. Ambele pentru că fac apărare! Mădălina, de altfel o jucătoare admirabilă, a fost la ultimele trei turnee finale rezervă. Și probabil cotată cu prima șansă să rămână în tribună și cu această ocazie. Ea nu joacă la echipa de club. Cel puțin în meciurile tari, în Liga Campionilor, cu CSM București și Gloria Bistrița în Liga Națională, nu ar avea nici 30-40 de minute de joc în total. Apoi, Laura Pristăvița este în lot pentru că se apără central. Acesta a fost argumentul selecționerului la Comisia Tehnică.

Nu în ultimul rând, Raluca Băcăoanu nu a făcut niciun antrenament în ultima lună, nu a jucat niciun minut pentru că a fost accidentată! Este totuși în lotul pentru Campionatul Mondial. Argumentul, probabil, se apără central! Mai lipsea convocată Anca Polocoșer, pentru ca defensiva să fie completă, dar până la urmă se pleacă doar cu 18 jucătoare, nu cu 19!

Cu cine atacă România la Campionatul Mondial?

Se naște însă următoarea întrebare, cu cine atacă România la Campionatul Mondial? Mai ales că nici nu are un joc de contraatac și faza a doua cu care să impresioneze. Ba din contră, l-a mai și ”rupt” prin faptul că o lasă acasă pe cea mai bună extremă dreapta. Cu Cristina Neagu am lămurit-o, nu poate juca opt meciuri în 12 zile, ar fi inuman să-i ceri asta! Apoi, pe Cristina Laslo, cea mai bună jucătoare a toamnei în România, selecționerii au de gând să o folosească inter dreapta. Adică nu în centru, la coordonare, unde a dat un randament fantastic, unde poate să dea mult mai mult pentru echipă.

Așadar, care sunt principiile după care s-a făcut selecția pentru Campionatul Mondial? Nu pare a fi deloc lotul unui tehnician curajos, a preferat mai degrabă să aibă nume în echipă decât jucătoare în formă sportivă. Probabil că în șapte zile de pregătire, odată și cu schimbarea fusului orar, Tomas Ryde va reuși să le bage în formă maximă pe fetele care au jucat mai puțin sau nu au dat randamentul scontat. Sau îi va cere asta probabil antrenorului Costică Buceschi, pentru că el va avea treabă cu „playbook-ul”, cu stabilirea rolurilor.

Tomas Ryde a fost la câteva meciuri în această toamnă, doar că pare că nu s-a dezmințit de porecla pe care a primit-o în handbalul românesc. Cât îl privește pe șeful FR de Handbal, este suficient să citească în mediul online toate reacțiile suporterilor după anunțarea lotului, să vadă de câte ori s-a fololit cuvântul „demisie”.

Lotul României pentru Campionatul Mondial poate fi văzut AICI

Autor: Marius Hutu Publicat: 07 Nov. 2019, 19:36 Actualizat: 07 Nov. 2019, 20:27 Handbal
Pe aceeași temă
Carmen Brumă, cu zona intimă la vedete pe covorul de la un eveniment. Când s-a întors cu spatele, lumea a amuțit
Carmen Brumă, cu zona intimă la vedete pe covorul de la un eveniment. Când s-a întors cu spatele, lumea a amuțit
Hagi te lasă cu gura căscată: Ce a putut să zică despre fiul său, care nu joacă la Genk
Hagi te lasă cu gura căscată: Ce a putut să zică despre fiul său, care nu joacă la Genk
Dezvaluire SOC despre Toni Iuruc! Cati bani are de fapt viitorul sot al lui Halep. EXCLUSIV
Dezvaluire SOC despre Toni Iuruc! Cati bani are de fapt viitorul sot al lui Halep. EXCLUSIV
O poliţistă a intrat într-un club din Alba Iulia. Ce a urmat după aceea e ULUITOR / Scandalul, filmat de camerele de supraveghere | VIDEO
O poliţistă a intrat într-un club din Alba Iulia. Ce a urmat după aceea e ULUITOR / Scandalul, filmat de camerele de ...
Mai tare decat TOT ce-a facut Tamas vreodata! Si-a mintit clubul ca e convocat la nationala si e de NEGASIT de 10 zile! Caz INCREDIBIL in fotbalul european
Mai tare decat TOT ce-a facut Tamas vreodata! Si-a mintit clubul ca e convocat la nationala si e de NEGASIT de 10 zile! Caz ...
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
BOMBĂ! S-a aflat cine l-a ucis de fapt pe Răzvan Ciobanu! Date exclusive din anchetă
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
REGELE SĂRĂCIEI a cumpărat 19 Rolls-Royce-uri pentru cele 15 soții ale sale. BONUS alte 120 de BMW-uri
Cum se conduce corect o maşină cu cutie de viteză automată. Câteva sfaturi utile pentru şoferi
Cum se conduce corect o maşină cu cutie de viteză automată. Câteva sfaturi utile pentru şoferi
Este oficial: După Ungaria, încă o ţară din Europa vrea să RENUNŢE la euro
Este oficial: După Ungaria, încă o ţară din Europa vrea să RENUNŢE la euro
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Metoda SEXUALĂ revoluţionară la care nimeni nu poate rezista. Avantajele sunt uriaşe
Răsturnare uriaşă de situaţie: Ce se întâmplă cu magazinele Auchan şi Cora din România
Răsturnare uriaşă de situaţie: Ce se întâmplă cu magazinele Auchan şi Cora din România
ŞOC la FCSB! Răsturnare incredibilă de situaţie în cazul lui Planic. Becali e în culmea fericirii
ŞOC la FCSB! Răsturnare incredibilă de situaţie în cazul lui Planic. Becali e în culmea fericirii
Ungurii, tupeu maxim! Mişcarea care-l poate distruge pe Iohannis
Ungurii, tupeu maxim! Mişcarea care-l poate distruge pe Iohannis
Jurnalista care a întrebat-o pe Viorica Dăncilă care este aria cercului, forțată să demisioneze de la TVR, pentru presiuni la adresa PSD
Jurnalista care a întrebat-o pe Viorica Dăncilă care este aria cercului, forțată să demisioneze de la TVR, pentru presiuni ...
Jurnalul unui bărbat căsătorit a doua oară şi, din nou, în prag de divorţ
Jurnalul unui bărbat căsătorit a doua oară şi, din nou, în prag de divorţ
Marius Pieleanu a facut anuntul BOMBA! Datele sunt EXPLOZIVE! Cine castiga ALEGERILE! Cate voturi ia DANCILA
Marius Pieleanu a facut anuntul BOMBA! Datele sunt EXPLOZIVE! Cine castiga ALEGERILE! Cate voturi ia DANCILA
Loredana Groza șochează din nou! S-a pozat cu sânii pe afară! Comentariul public lăsat de Tavi Clonda
Loredana Groza șochează din nou! S-a pozat cu sânii pe afară! Comentariul public lăsat de Tavi Clonda
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul a plecat de la o APLICAŢIE oferită de toate smartphone-urile moderne. Avocat: „Merită o medalie!”
Modul în care şi-a prins nevasta care îl înşela cu şeful ei i-ar putea aduce unui bărbat 15 ANI de închisoare. Totul ...
Cutremurător. Iată cine este tânăra de 29 de ani care a murit în blocul din Timişoara unde s-a făcut deratizare
Cutremurător. Iată cine este tânăra de 29 de ani care a murit în blocul din Timişoara unde s-a făcut deratizare
O tânără de 22 de ani a murit în timpul sexului cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe Tinder. Ce a făcut tânărul după ce a constatat decesul este înfiorător
O tânără de 22 de ani a murit în timpul sexului cu un bărbat pe care l-a cunoscut pe Tinder. Ce a făcut tânărul după ...
Carmen Brumă a ajuns la spital de urgență! Mircea Badea a fugit din emisiune la ea
Carmen Brumă a ajuns la spital de urgență! Mircea Badea a fugit din emisiune la ea
A nascut! Fosta prezentatoare tv a devenit mamica pentru a treia oara. Si-a tinut sarcina ascunsa pana in ultimul moment
A nascut! Fosta prezentatoare tv a devenit mamica pentru a treia oara. Si-a tinut sarcina ascunsa pana in ultimul moment
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, cred că...'
Elena Ionescu da de pamant cu fostul sot! Artista inca sufera dupa divort. Ce a marturisit despre barbat. 'Dincolo de toate, ...
LAMBORGHINI cu asigurare RCA de VW Golf. Metoda i-a lăsat mască pe polițiști - FOTO
LAMBORGHINI cu asigurare RCA de VW Golf. Metoda i-a lăsat mască pe polițiști - FOTO
FOTO. Loredana Groza nu se potoleşte! S-a fotografiat din nou în ipostaze care i-au aprins pe fani
FOTO. Loredana Groza nu se potoleşte! S-a fotografiat din nou în ipostaze care i-au aprins pe fani
FOTO! Popeye, bărbatul care și-a injectat ulei în brațe, a fost operat! Cum arată după ce au fost înlăturați mușchii mutanți!
FOTO! Popeye, bărbatul care și-a injectat ulei în brațe, a fost operat! Cum arată după ce au fost înlăturați mușchii ...
Oana Radu are un nou iubit, la 3 luni de când a murit logodnicul ei! Cine este norocosul
Oana Radu are un nou iubit, la 3 luni de când a murit logodnicul ei! Cine este norocosul
Regina Angliei, Elisabeta a II-a și Prințul Philip sărbătoresc 72 de la căsătorie
Regina Angliei, Elisabeta a II-a și Prințul Philip sărbătoresc 72 de la căsătorie