Care sunt principiile după care s-a făcut selecția pentru Campionatul Mondial? Analiza fără ocolișuri a lotului făcut de Tomas Ryde pentru turneu final. Alegerile antrenorului au stârnit furia fanilor

Redactor:
Marius Hutu
Care sunt principiile după care s-a făcut selecția pentru Campionatul Mondial? Analiza fără ocolișuri a lotului făcut de Tomas Ryde pentru turneu final. Alegerile antrenorului au stârnit furia fanilor
  • Publicat:
  • Actualizat:

Federația Română de Handbal a anunțat azi lotul naționalei feminine care va participa la Campionatul Mondial din Japonia. Componența lotului de „18” a stârnit o adevărată nebunie în mediul online, i-a înfuriat la maximum pe fanii echipei naționale, care nu au ezitat să-i critice dur pe șefii federației și pe selecționerul Tomas Ryde. Modul cum a fost alcătuită echipa a stârnit un val de nemulțumiri și printre oficiali, doar că aceștia au ezitat să facă declarații oficiale, pentru a nu fi acuzați ulterior că au stricat atmosfera la națională. Dar atmosfera a fost deteriorat-o chiar din interior. Este suficient să stai de vorbă cu fiecare antrenor în parte din Liga Națională, probabil că în discuțiile libere nu ar exista unul care să nu spună că de data asta s-a greșit. Unii spun chiar flagrant.

Nu este pentru prima dată în ultimii ani când selecția pentru un turneu final este contestată. În 2017, Ambros Martin a plecat la drum în Germania cu un lot format și pe prietenii și toată lumea a văzut ce a ieșit acolo: România a fost eliminată de Cehia! Faptul că nu a avut bancă de rezerve adecvată a contribuit din plin la acel eșec. Antrenorul spaniol a acceptat, spun surse, selecția care i s-a făcut și a încercat să facă treabă, pentru că în niciun caz nu a avut când să urmărească jucătoarele în Liga Națională. În 2018, la Europene, unde România a avut o primă săptămână fabuloasă, după accidentarea Cristinei Neagu, tot Ambros Martin a fost nevoit să o cheme din țară pe Bianca Bazaliu, deși în Franța s-a deplasat cu Anca Polocoșer ca variantă de rezervă la inter stânga. După toate aceste ultime experiențe, se pare că nu s-a învățat nimic, din contră, selecția este contestată mai vehement ca niciodată în ultimii ani!

Care sunt principiile după care s-a făcut selecția? În mod normal, forma sportivă ar trebui să primeze atunci când pleci la un Campionat Mondial. Majoritatea a căzut de acord, antrenori, oficiali, surporteri, etc, că Sorina Tîrcă, Elena Dache și mai ales Laura Moisă nu aveau voie să lipsească din lotul de 18. Sunt printre cele mai bune pe posturile lor, au dovedit că sunt într-o formă sportivă foarte bună și în ultimele săptămâni.

Dar iată câteva dintre cele mai importante probleme semnalate:

Cea mai mare nedreptate i s-a făcut Laurei Moisă. Indicutabil extrema dreaptă numărul 1 din România, handbalista de la CSM București nu avea voie să lipsească din lot. Culmea, a fost chiar jucătoarea lui Ryde, până când selecționerul a plecat de la club. După ce a fost „omorâtă” prin turnele amicale, unde a jucat aproape toate meciurile 60 din 60 de minute, după ce a acoperit, de asemenea, întreg sezonul de până acum postul respectiv, Laura Moisă a fost lăsată acasă. Sună mai degrabă a răzbunare! Care sunt argumentele pentru care extrema dreaptă de la CSM București a fost lăsată acasă?

Relația Cristina Laslo – Sorina Tîrcă ar fi putut fi… 

Sorina Tîrcă a marcat deja 60 de goluri în 9 meciuri în acest sezon în Liga Națională plus alte 18 în două întâlniri cu Bera Bera în Cupa EHF, iar relația ei de joc cu Cristina Laslo merge de minune la Corona Brașov. De altfel, în meciul de ieri Brașov – CSM București, Tîrcă și Laslo au avut o viteză în plus la ritmul de pasare față de echipa adversă, au reușit să atace permanent poarta „tigroaicelor” și să pună presiune. Tomas Ryde a fost în tribună, dar probabil că nu a fost impresionat, gândește altfel jocul.

Selecția s-a făcut ca și cum s-ar aștepta și de această dată ca Neagu să rezolve din nou meciurile. Cristina doar ce a revenit însă după o accidentare gravă. Nu este sigur însă că la ritmul la care se va juca la Campionatul Mondial, opt meciuri în 12 zile în eventualitatea că naționala ajunge în Main Round, Neagu va putea evolua în fiecare zi. E de prisos să mai vorbim de intensitatea jocurilor pe care România le va disputa cu Spania, Muntenegru și Ungaria. Chiar căpitanul naționalei a declarat la începutul săptămânii că nu e sigur dacă poate și cât poate juca la Campionatul Mondial. Și atunci, cine va juca în locul Cristinei Neagu, atunci când nu va fi în teren? După selecție, Gabriela Perianu și Bianca Bazaliu.

Ryde le-a spus antrenorilor că este supărat pe Bebe Perianu

Tomas Ryde o cunoaște foarte bine pe Perianu de la CSM București, a antrenat-o în vară, a avut-o și în câteva meciuri oficiale. La Comisia Tehnică, selecționerul a spus în fața tuturor că este foarte supărat pe „Bebe” Perianu, pentru faptul că a avut ocazii multe să joace la CSM București și în puține jocuri a demonstrat că poate să facă față. A convocat-o însă pentru Campionatul Mondial! Toate aceste informații au ajuns și la urechea jucătoarei… Cu ce aplomb mai vine handbalista la lot? Sigur, Perianu nu trebuie nici ea să lipsească din lot, până la urmă este prima variantă într-un cuplul de apărători centrali cu Crina Pintea. Bianca Bazaliu a fost convocată, probabil, tot pentru faza de apărare, pentru că în atac, la echipa de club, Sorina evoluează cu succes în proporție de 60-80% din timpul de joc pe postul de inter stânga.

Elena Dache este o altă jucătoare „cerută” aproape de toți antrenorii la echipa națională, după ce a arătat la Brăila în acest sezon. Are niște schimbări de direcție fantastice, iar ca „antecedente” a jucat și pe postul de inter dreapta. În centru au fost preferate în schimb Mădălina Zamfirescu și Laura Pristăvița. Ambele pentru că fac apărare! Mădălina, de altfel o jucătoare admirabilă, a fost la ultimele trei turnee finale rezervă. Și probabil cotată cu prima șansă să rămână în tribună și cu această ocazie. Ea nu joacă la echipa de club. Cel puțin în meciurile tari, în Liga Campionilor, cu CSM București și Gloria Bistrița în Liga Națională, nu ar avea nici 30-40 de minute de joc în total. Apoi, Laura Pristăvița este în lot pentru că se apără central. Acesta a fost argumentul selecționerului la Comisia Tehnică.

Nu în ultimul rând, Raluca Băcăoanu nu a făcut niciun antrenament în ultima lună, nu a jucat niciun minut pentru că a fost accidentată! Este totuși în lotul pentru Campionatul Mondial. Argumentul, probabil, se apără central! Mai lipsea convocată Anca Polocoșer, pentru ca defensiva să fie completă, dar până la urmă se pleacă doar cu 18 jucătoare, nu cu 19!

Cu cine atacă România la Campionatul Mondial?

Se naște însă următoarea întrebare, cu cine atacă România la Campionatul Mondial? Mai ales că nici nu are un joc de contraatac și faza a doua cu care să impresioneze. Ba din contră, l-a mai și ”rupt” prin faptul că o lasă acasă pe cea mai bună extremă dreapta. Cu Cristina Neagu am lămurit-o, nu poate juca opt meciuri în 12 zile, ar fi inuman să-i ceri asta! Apoi, pe Cristina Laslo, cea mai bună jucătoare a toamnei în România, selecționerii au de gând să o folosească inter dreapta. Adică nu în centru, la coordonare, unde a dat un randament fantastic, unde poate să dea mult mai mult pentru echipă.

Așadar, care sunt principiile după care s-a făcut selecția pentru Campionatul Mondial? Nu pare a fi deloc lotul unui tehnician curajos, a preferat mai degrabă să aibă nume în echipă decât jucătoare în formă sportivă. Probabil că în șapte zile de pregătire, odată și cu schimbarea fusului orar, Tomas Ryde va reuși să le bage în formă maximă pe fetele care au jucat mai puțin sau nu au dat randamentul scontat. Sau îi va cere asta probabil antrenorului Costică Buceschi, pentru că el va avea treabă cu „playbook-ul”, cu stabilirea rolurilor.

Tomas Ryde a fost la câteva meciuri în această toamnă, doar că pare că nu s-a dezmințit de porecla pe care a primit-o în handbalul românesc. Cât îl privește pe șeful FR de Handbal, este suficient să citească în mediul online toate reacțiile suporterilor după anunțarea lotului, să vadă de câte ori s-a fololit cuvântul „demisie”.

Lotul României pentru Campionatul Mondial poate fi văzut AICI

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
Familia Regală a Marii Britanii, lovită de o nouă tragedie. A fost găsit mort, în urma unei supradoze
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la fel”
FOTO „Arată dezgustător”. S-a umplut de mușchi după retragere, dar un fost coleg l-a pus la punct: „N-aș face la…
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
„A luat foc” Incident cumplit la câteva săptămâni de la decesul lui Mădălin, tânărul mort în accidentul din Deveselu
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Cerințele suprarealiste ale tehnicianului dorit de Bayern Munchen
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Céline Dion, de nerecunoscut din cauza BOLII! S-a transformat total în ultima perioadă. Boala teribilă de care suferă cântăreața
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
Simona Halep iubeşte din nou. S-a retras de la turnee şi a postat imaginile romantice. Cine este alesul?
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Datele exacte când vor intra pensiile pe luna mai, pe card şi prin Poştă. Anunţul ministrului Muncii
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Semnal CIUDAT de la o galaxie DIN APROPIERE! Cercetătorii din toată lumea l-au primit
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din cap
Avocatul lui Michael Schumacher a rupt, în sfârşit, tăcerea, după 10 ani! Imaginea pe care nu şi-o poate scoate din…
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Simona Halep, tot mai aproape de retragerea din tenis? Ce lovitură: a fost exclusă
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Interdicție pentru cei care stau la BLOC. Legea care i-a revoltat pe proprietari și chiriași: E anormal
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri!
Ramona s-a aruncat de la etaj după ce a născut! Dezvăluiri! "Dumnezeu s-o ierte"
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Americanca-minune, dovada că vârsta e doar o cifră: secretul recordului pe care l-a bătut la 76 de ani!
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
Nadal îl surclasează pe adolescentul Blanch în primul tur la Madrid Open
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
❗Greșeala pe care mulți o fac la schimbarea ULEIULUI mașinii ❗
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate buzunarele