Capăt de drum. HCM Baia Mare s-a oprit în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după o „dublă” slabă cu Dinamo Volgograd

Redactor:
Marius Hutu
Capăt de drum. HCM Baia Mare s-a oprit în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, după o
  • Publicat:
  • Actualizat:

După ce a câștigat cu 25-23 partida tur cu formația rusă, HCM Baia Mare a pierdut manșa secundă cu 30-25 (18-11). Înfrângerea a fost însă mult mai clară decât o arată scorul.

Turneul Final 4 al Ligii Campionilor a fost o „pălărie prea mare” pentru HCM Baia Mare în acest sezon. Nu neapărat ca structură a lotului, ci ca evoluție. Campioana României a avut o șansă unică în istoria clubului, dar nu și-a jucat-o ca atare, cel puțin în „dubla” din sferturi cu Dinamo Volgograd. Din cele 120 de minute, însumarea celor două manșe, cel puțin 110 au aparținut campioanei Rusiei. HCM, suporterii și toată suflarea românească au sperat într-o calificare grație unui final entuziasmant în România, în partida tur, dar când contezi atât de puțin într-o dublă manșă este imposibil să te califici.

În returul de la Volgograd, Baia Mare nu a tratat meciul ca pe o șansă unică. Din contră, formația rusă a câștigat din start partida la capitolul determinare. Ca și pregătire a jocului, Dinamo iar a ieșit de la început învingătoare. Dacă în tur, Viktor Ryabykh a suprins la jocul cu pivotul, de această dată a venit cu o altă supriză pentru Tiselj, „succesivele” și goluri marcate când din extrema stângă, când din extrema dreapta.

După numai 16 minute, campioana Rusiei conducea cu 9-2 și părea tot mai evident că nu are cum să piardă calificarea. Avea în spate alte 28 de minute de joc solid, puse însă probabil greșit pe seama unei evoluții modeste a HCM-ului pe teren propriu. De fapt, Baia Mare nu s-a regăsit nici în Rusia, poate aceasta este, de fapt, valoarea echipei la cel mai înalt nivel. Linia de 9 metri nu a avut imaginație, nu a iuțit ritmul, nu a reușit să dejoace o apărare agresivă, avansată care a incomodat-o vizibil. Primul gol de la distanță pentru Baia Mare a venit abia în minutul 19, fiind înscris de Davydenko. Volgograd avea atunci deja un avantaj substanțial.

Dar în Rusia, nu numai atacul a fost cel care a suferit, ci și apărarea. Aceasta nu s-a legat din nou, iar portarii au fost lăsați practic în bătaia puștii. Cu un procentaj de 23% între buturi, o echipă nu are cum să se califice într-o semifinală de Champions League. Trei aruncări de la 7 metri ratate în prima repriză și 14 greșeli tehnice făcute pe parcursul celor 60 de minute sunt alte detalii care oglindesc un meci foarte slab făcut de HCM în „balonul” din Volgograd.

În condițiile în care în jocul lui HCM nu s-a legat nimic, iar echipa a fost mai degrabă resemnată decât determinată, Dinamo a continuat să se distanțeze până la 11 goluri (27-16, min. 51). A fost momentul în care Tiselj a luat un time-out pentru a-și dojeni echipa. Fără folos! Calificarea fusese deja rezolvată. De altfel, Ryabykh a simțit că nu se mai poate întâmpla nimic și a dat șansă tuturor elevelor sale să intre în teren pentru a savura momentele. Pe fondul unei bucurii încă moderate în tabăra rusoaiocelor, HCM a recuperat șase goluri din handicap: 30-25, scor final. Cu un total de 53-50, Dinamo Volgograd este prima echipă calificată în turneul Final 4 de la Budapesta (9-10 mai). 

15:35 Dinamo Volgograd – HCM Baia Mare 30-25 (18-11)

Dinamo: Sedoykina 13 intervenții – Akopian 9/12, Gace 3/3, Fanina 4/5, Dmitrieva 6/9, Kochetova 3/12, El Ghaoui 3/5, Chopikyan 0/1, Danshina 2/2

HCM Baia Mare: Ungureanu 8 intervenții, Arenhart 5 intervenții – Davydenko 5/7, Makeeva 2/2, Ardean-Elisei 4/7, Herrem 3/4, Buceschi 1/3, Do Nascimento 5/7, Abbingh 0/6, Nechita 4/5, Lobach 0/1, Szucs 1/1.

15:30 Dinamo Volgograd este echipa care se califică în semifinale, după ce s-a impus în partida retur cu 30-25. HCM a mai redus din diferență pe final, pe fondul relaxării din tabăra gazdelor și a schimbărilor efectuate de Viktor Ryabykh. Din păcate, cu excepția a 2 minute (finalul din România), trupa lui Tone Tiselj a fost dominată de Dinamo Volgograd.


15:00 HCM Baia Mare nu își revine nici în repriza a doua, în acest moment părând o formație resemnată. Dinamo Volgograd conduce cu 22-14 (min. 40). Degringolada a continuat, iar gazdele au ajuns la 27-16 (min. 51).


14:47 Alte date statistice după prima repriză: 33%-18% au fost procentajele la nivelul porților și 1-7 numărul greșelior tehnice făcute de cele două formații. 


14:38 După primele 30 de minute de joc la Volgograd, echipa gazdă conduce cu 18-11. A fost repriză în care Baia Mare a jucat foarte prost în primele 16 minute, motiv pentru care Dinamo s-a desprins la 9-2. Rusoaicele Makeeva și Davydenko au resuscitat atacul formației lui Tone Tiselj, dar problemele au rămas în apărare, care a fost depășită cu lejeritate. Și pe fondul a trei ratări de la 7 metri, campioana României are un handicap de 7 goluri. Pentru o calificare în semifinale, Baia Mare trebuie să câștige repriza a doua la minimum 5 goluri!

Caseta meciului după prima repriză:

Dinamo Volgograd – HCM Baia Mare 18-11 (pauză)

Dinamo: Sedoykina 8 intervenții – Akopian 4/6, Gace 3/3, Fanina 3/4, Dmitrieva 3/5, Kochetova 3/9, El Ghaoui 2/3

HCM Baia Mare: Ungureanu 3 intervenții, Arenhart 2 intervenții – Davydenko 4/6, Makeeva 2/2, Ardean-Elisei 2/5, Herrem 1/1, Buceschi 1/2, Do Nascimento 1/4, Abbingh 0/3, Nechita 0/1


14:33 HCM Baia Mare dă semne de revenire, grație în primul rând rusoaicelor din echipă, Makeeva și Davydenko, care au marcat 5 din ultimele 6 goluri. O nouă aruncare de la 7 metri ratată de HCM, prin Lois Abbingh, toarnă din nou plumb în adidașii băimărencelor: Volgograd s-a desprins din nou la 7 goluri, 17-10.


14:22 După 10 minute și 32 de secunde fără gol, timp în care a ratat și două aruncări de la 7 metri, HCM a spart ghinionul prin Makeeva (scor 9-3, min. 16). Primul gol de la distanță marcat de Baia Mare vine abia în minutul 19 și este marcat de Ekaterina Davydenko (11-5).


14:18 Tone Tiselj a cerut deja un time-out, dar jocul campioanei României nu s-a îmbunătățit. HCM are o eficiență de 25%. Scorul arată și mai rău: 2-7 (min. 13).


14:10 Debutul de joc îi aparține campioanei Rusiei, care s-a desprins la 5-2 (min. 8). Problemele din tur persistă și în primele minute de la Volgograd: linia de 9 metri a HCM-ului are dificultăți să desfacă apărarea gazedlor. Cele două goluri au fost înscrise din cele două extreme, de Ardean și Do Nascimento, jucătoare care au irosit alte două oportunități..


14:00 HCM Baia Mare a început meciul în apărare, în următoarea formulă: Ungureanu – Ardean, Abbingh, Makeeva, Lobach, Gjeorgjievska, Do. Nascimento. În Baia Mare, în Sala „Lascăr Pană” sunt aproximativ 600 de spectatori.


Primii suporteri și-au făcut deja apariția în arena băimăreană

13:25 În Sala „Lascăr Pană” se fac ultimele pregătiri înaintea meciului Dinamo – HCM. Fanii băimăreni sunt așteptați să vadă pe un ecran partida retur. Jocul va fi transmis atât pe DigiSport, cât și pe Dolce Sport. Organizatorii au decis să preia transmisia Dolce Sport.

11:35 HCM Baia Mare a efectuat o schimbare față de partida tur. Refăcută după o intervenție chirurgicală la menisc, Elena Gjeorgjiesvka a făcut deplasarea în Rusia și a fost inclusă și în lotul de „16”. Tone Tiselj a câștigat o jucătoare în plus la linia de 9 metri, având în vedere că din echipă a ieșit Georgeta Diniș-Vârtic. HCM are acum șase handbaliste de meserie pentru linia de 9 metri: Abbingh, Szucs, Marin, Buceschi, Davydenko și Gjeorgjievska, astfel că și lotul pare acum mai echilibrat pe posturi.

  • În tur, Baia Mare a avut patru pivoți pe foaia de joc: Makeeva, Lobach, Tătar și Vârtic. Tot pentru retur, Dinamo Volgograd a adăugat o handbalistă pe listă, extrema stângă Anastasia Suslova. Formația rusă a fost în România cu 15 jucătoare.

Înaintea manșei secunde din Rusia, Costică Buceschi, antrenorul cu care HCM Baia Mare a început sezonul în Liga Campionilor, a acceptat să prefațeze partida cu Volgograd: „Plusurile echipei pot veni în primul rând în plan mental. Fetele s-ar putea să nu mai aibă tracul așa mare, nu mai este nici presiunea publicului. Din acest punct de vedere, va fi un meci mult mai liniștit la Volgograd”.

Din punct de vedere al jocului, tehnicianul spune că HCM va avea un cuvânt greu de spus în Rusia cu o poartă sigură și o apărare solidă: „HCM nu are nimic de pierdut. Oricum, echipa a făcut niște rezultate extraordinare în acest sezon, în special în grupa principală. Locul 3 în grupă era maximum ce se putea face, Gyor nu putea fi depășită”. Plecând de la această idee, Costică Buceschi susține că partida Dinamo – Baia Mare nu trebuie privită la modul „un meci de totul sau nimic!”. „Fetele au o șansă extraordinară, să joace în Final 4, dar nu este vorba despre un meci de totul sau nimic, ci de oportunitate”, a declarat antrenorul, care consideră că sezonul european este deja reușit: „S-a făcut o reclamă frumoasă în Europa, lumea a auzit de HCM. Cu ce s-a acumulat anul trecut, ce s-a făcut acest sezon, se poate ajunge în Final 4, fie acum, fie în 2016, când sperăm ca două din cele patru formații să fie din România”. 

Surorile Bonaventura arbitrează returul

Partida retur dintre Dinamo Volgograd și HCM Baia Mare va fi condusă de surorile Bonaventura (Franța), arbitre care și-au construit o faimă în handbalul mondial. Cele două franțuzoaice sunt cunoscute prin stilul lor imprevizibil de a conduce un joc. Maniera lor de a arbitra a stârnit uneori și controverse, inclusiv după finala Jocurilor Olimpice din 2012, Norvegia – Muntenegru. „Gemenele” au fost acuzate atunci că au ajutat Norvegia să câștige.

Este greu de presupus cum va fi arbitrajul la Volgograd, dar dacă ar fi vorba despre vreun interes la nivel de EHF, atunci HCM Baia Mare ar fi preferată mai degrabă în Final 4, în dauna campioanei Rusiei. Înaintea meciurilor retur ale sferturilor de finală, în sferele înalte există ceva îngrijorare, în sensul că există pericolul ca turneul de la Budapesta să se joace fără o sală plină. Gyor are șanse mici să se califice în semifinale, după ce a pierdut cu 6 goluri partida tur cu Vardar Skopje (24-18). Dacă nici Baia Mare nu s-ar califica în faza finală, atunci interesul pentru competiție ar fi foarte scăzut. Iar comercial toată lumea ar avea de pierdut. Cu siguranță că EHF își dorește măcar una dintre formațiile Gyor și HCM calificate la Final 4 pentru că ar aduce și suporterii în număr mare la sală. În cazul în care obține biletele pentru Budapesta, Baia Mare ar urma să fie însoțită de câteva mii de fani, care nu doar că vor asista la jocuri, dar vor face și cheltuieli în capitala Ungariei, cu cazare, masă, etc. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit agenta de la Rutieră
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Mihai Stoica îl așteaptă la FCSB, dar fotbalistul pune o condiție. ”Vreau să joc fotbal”. Reacția lui Ilie Dumitrescu
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă, nevasta te-ar întâmpina cu…
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un cartier riscă să rămână izolat:…
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea mai bună veste!
Ajuns la sapă de lemn, într-un azil pe care nu îşi permite să îl plătească, Irinel Columbeanu a primit cea…
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru prima oară
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor mai plăti
Taxa care se elimină din România. S-a dat votul luni, 29 aprilie. Românii nu vor mai plăti
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum a fost recuperată
O pisică a fost „expediată” din greșeală mii de kilometri cu un colet pe care stăpânii săi l-au returnat. Cum…
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat că este văzut așa | VIDEO
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de oameni, dar nu i-a păsat…