Campionat Mondial cu 32 de echipe? Răspunsul Narcisei Lecuşanu, proaspăt aleasă în Comitetul Executiv al IHF. ”Favorita sufletului meu rămâne România. O zic cu toată gura şi din tot sufletul!”

14 nov 2017 3228 afişări Comentează şi tu Handbal
Campionat Mondial cu 32 de echipe? Răspunsul Narcisei Lecuşanu, proaspăt aleasă în Comitetul Executiv al IHF. ”Favorita sufletului meu rămâne România. O zic cu toată gura şi din tot sufletul!” 2 imagini http://storage0.dms.mpinteractiv.ro/media/401/581/7960/16818806/1/narcisa-lecusanu.jpg

Narcisa Lecuşanu a devenit membru în Comitetul Executiv al IHF la ultimul Congres al forului internaţional de handbal, care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute în Antalya. Fosta jucătoare a echipei naţionale a devenit, aşadar, a doua reprezentantă a ţării după Ioan Kunst Ghermănescu care intră în Board-ul de conducere al Forului Internaţional.

”Am fost plăcut surprinsă, nu prin prisma votului, cât prin prisma atitudinii unor oameni pe care nu i-am văzut niciodată, atât din Europa, dar şi din Africa, Asia, Panamerica. Au fost oameni care au venit ei înainte să-mi spună că se bucură că vreau să intru la IHF şi că am susţinerea lor. Nu mi-a fost greu să-mi fac lobby. M-a mai surprins în mod special preşedintele Confederaţiei Africii, care a venit la mine şi mi-a vorbit în limba română, el a făcut Facultatea de Economie la Cluj. M-a uimit româna lui perfectă, deşi a terminat facultatea în 79. M-a impresionant pentru că nu cred că limba română o utilizează în Congo”, ne-a relatat Narcisa Lecuşanu din experienţa trăită în Antalya. Ea a obţinut cel mai mare număr de voturi la alegeri pentru secţiunea membru în Comitetul Executiv, devansându-i pe profesorul Taborsky şi polonezul Bogdan Wenta.

  • ”Dacă preşedintele Hassan Moustafa m-a apreciat şi m-a vrut în echipă, asta înseamnă că a contat ceea ce am făcut eu ca lucrare la nivel de handbal feminin pe plan internaţional, atât la EHF, cât şi la IHF”, Narcisa Lecuşanu, membru Comitet Executiv IHF

Reprezentanta României a avut deja o primă şedinţă a Comitetului Executiv al IHF. ”Aştept să intru în posesia mai multor detalii, al rolului pe care îl voi avea, pentru că este un Executiv nou. În afară de preşedinţii Comisiilor care au mai fost şi îşi ştiu rolul, suntem şi câţiva oameni noi şi trebuie să vedem puţin ce se vrea, cum funcţionează, vom fi informaţi în acest sens”.

Un Mondial cu 32 de echipe naţionale pe viitor, în special la masculin? A fost una din întrebările pe care i le-am adresat Narcisei Lecuşanu. Ea nu a exclus varianta ca numărul echipelor participante să crească într-un viitor de la 24, aşa cum se întâmplă, spre exemplu, la fotbal. ”Probabil că ar trebui să ne gândim deja la treaba asta, la creşterea numărului de echipe la un Campionat Mondial. Acum poate sunt nişte vise, care pot deveni realitate. Dacă la masculin, Federaţia Europeană a ridicat numărul ţărilor participante din 2020 (n.r. turneul final se va juca cu 24 de naţionale), probabil se va ridica şi aici, având în vedere că sunt mai multe continente. În plus, uitându-ne puţin la ultimul Campionat Mondial din Franţa, Brazilia şi mai multe ţări din afara Europei şi-au arătat calitatea, au surprins plăcut din punctul meu de vedere”.

Handbalul masculin are prioritate la nivel internaţional, având şi o arie mai bine răspândită. Dar Narcisa Lecuşanu a susţinut că se va lupta şi pentru creşterea sectorului feminin. În România, handbalul feminin este înaintea celui masculin: ”Tragem să ridicăm şi valoarea handbalului feminin pentru că este important. Până la urmă este un produs, este un brand, chiar dacă este mai puţin lucrat pentru el, poate este şi un segment mai restrâns. Cred însă că şi handbalul feminin este pe o poziţie bună, se poate investi. Beneficiile vin cu siguranţă şi nu mă refer numai la financiar, ci la tot ce înseamnă sport, educaţie. Eu consider că sportul este o lecţie de viaţă, te pregăteşte pentru viaţă”.

  • ”Ioan Kunst a condus Federaţia foarte mult timp, a antrenat echipa naţională, a fost un teoritician foarte bun, dar nu prea a jucat în prima reprezentativă, lucru în avantajul Narcisei Lecuşanu, care a cutreierat toate terenurile echipelor naţionale. Ea este la început, dar a acumulat rapid experienţă şi cred e o soluţie foarte bună pentru a reprezenta şi a şi susţine handbalul românesc la nivelul Federaţiei Internaţionale”, Cristian Gaţu, fost preşedinte al FRH
  • ”Este o persoană descurcăreaţă. La Federaţie, i-am dat lucruri grele de făcut şi s-a descurcat de minune. După, a preluat funcţia de secretar de stat, unde şi acolo a învăţat foarte multe lucruri utile. A acumulat multe cunoştinţe din problemele vitale de administraţie”, Cristian Gaţu, fost preşedinte al FRH

Campionatul Mondial de handbal feminin din Germania (1-17 decembrie) este prima competiţie oficială la care Narcisa Lecuşanu va merge în calitate de membru în CEx-ul IHF, dar şi ultimul unde va participa ca membru al Comitetului Executiv EHF.

Ce aşteptări are vicecampioana mondială din 2005 de la acest turneu final pe linie sportivă? ”Mă aştept la un Mondial echilibrat, uitându-mă şi ce s-a întâmplat la ultima ediţie a Jocurilor Olimpice, cu toate surprizele consemnate. Nu văd un Mondial uşor, ci unul echilibrat, cu jocuri bune în toate grupele. Şi aşa cum am auzit conducătorii de Confederaţii, chiar îşi doresc să dezvolte handbalulul, îl văd ca pe un sport foarte bun spre educaţie, dezvoltare.

Favorita sufletului meu rămâne România. Asta e clar, o zic cu toată gura şi din tot sufletul pentru că întotdeauna am crezut în fetele noastre. Dar de cele mai multe ori trebuie să am şi reţineri, pentru că pun la îndoială sănătatea. Şi deja am văzut că ni s-au accidentat nişte fete, nu pot fi înlocuite pentru că s-a dat deja o listă de 28 de sportive din care le poţi doar învârti. Şi mă refer aici la extrema dreaptă, care este foarte importantă. E foarte important să joci cu specialist pe post.

Cred că Mondialul este deschis pentru toată lumea. Orice om de handbal le-ar da favorite pe Norvegia, Rusia. Dar aţi văzut că Rusia a luat bătaie de curând de la Austria. Întâmplător sau nu, pot exista şi lucruri de acest gen. Nu văd o mare favorită, dar mi-aş dori ca România să ajungă în primele 3, mi-aş dori pentru fete că ştiu ce înseamnă”, a răspuns Narcisa Lecuşanu.

România va participa în perioada 1-17 decembrie la Campionatul Mondial de handbal feminin, fiind într-o grupă cu Franţa, Spania, Angola, Slovenia şi Paraguay.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Versiune selectata: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax Group.