Calificare în trepte şi cu multe emoţii: România - Ucraina 23-22 | FOTO. Urmează Spania, Ungaria şi Polonia, în grupele principale

11 dec 2014 6830 afişări Handbal
Calificare în trepte şi cu multe emoţii: România - Ucraina 23-22 | FOTO. Urmează Spania, Ungaria şi Polonia, în grupele principale FOTO: Sebastian Tătaru
GALERIE (25 de imagini) VEZI GALERIA

România s-a calificat în grupele principale ale Campionatului European de handbal feminin din Ungaria şi Croaţia după ce a obţinut prima victorie din turneu, 23-22 cu Ucraina. Presiunea asupra echipei naţionale a fost destul de mare la această partidă.

  • În Main Round, România va întâlni Spania, Ungaria şi Polonia
  • Tricolorele merg în grupele principale cu un singur punct
  • Meciurile din principală I vor începe sâmbătă, 13 decembrie, tot la Debrecen

„Creştem de la meci la meci”, acesta a fost mesajul lui Gheorghe Tadici înaintea partidei cu Ucraina. Un eşec nici nu a fost luat în calcul, un altfel de scenariu însemnând practic ieşirea României din elită. Cum să-ţi închipui că te-ar putea învinge Ucraina, o formaţie de altfel admirabilă de semicerc, dar fără busolă la acest campionat, care se confruntă cu probleme de altă natură în această perioadă, război, dezorganizare.

Din primul „7” al adversarelor, patru jucătoare au făcut „cursuri” şi în Liga Naţională. Componenţa în teren, după numele echipelor arată astfel: Brest (Pidpalova, inter stânga), CSM Bucureşti (Glibko, centru, rezervă la echipa de club), CSM Ploieşti (pivot), HCM Roman (Timoshenkova). Cu această formulă pe hârtie este greu de răsturnat o echipă a României, care a arătat că este încă într-o altă categorie, cel puţin după 29-29 cu Danemarca.

Trupa lui Gheorghe Tadici are prestanţă şi pare că-şi domină adversarul încă de la aşezările pe semicerc. Primul atac se încheie cu o ratare a nou-sositei Aneta Pârvuţ, dar România câştigă mingi în apărare şi se desprinde la 4-1 (min. 10). Cristina Neagu este supravegheată atent, aşa cum de altfel au şi anunţat „româncele” Ucrainei, dar tricolorele au soluţii. Contraatacul şi jocul cu pivotul sunt armele favorite.

După primele minute de joc, senzaţia este că România poate câştiga la scor partida cu Ucraina. Fetele vor să facă rapid diferenţa, dar fazele care fac şah-mat echipa adversă alternează cu paşii şi forţările în atac. Astfel, naţionala nu poate să urce mai sus diferenţa de trei goluri în prima repriză (12-9 pauză). Ca eficienţă la numărul de aruncări pe poartă - 60%, echipa a stat bine. Dar ca eficienţă a atacurilor fructificate, România a fost aşa şi aşa – 46%, diferenţa de 14 procente fiind făcută de numărul greşelilor făcute în atac. Remarcata primelor 30 de minute: Valentina Ardean, care a avut un plus de iniţiativă, de „răutate”.

Chiper şi Dedu, plusurile din repriza a doua

Şi în partea secundă, timp de 17 minute, România a căutat să se desprindă. Tadici a început de această dată cu Laura Chiper în extrema dreaptă, iar jucătoarea a ţinut cu tot dinadinsul să-şi ia o revanşă personală după partida mai puţin reuşită cu Danemarca. Cu trei goluri înscrise în primele şase minute, naţionala nu a mai ratat startul de repriză secundă, precum în partidele cu Norvegia şi Danemarca. Dar nici nu a reuşit să se desprindă. Selecţionerul a decis să facă o schimbare şi în poartă: a intrat Denisa Dedu. Mezina lotului a prins cinci mingi consecutiv, Neagu a deblocat atacul la linia de 9 metri, iar România s-a desprins pentru prima dată la cinci goluri, 19-14 (min. 47).

Partida nu s-a terminat însă în acel moment. Ucraina a accelerat pe deviza „Ultima impresie contează!”, în timp ce în tabăra României a revenit aceeaşi problemă cu care naţionala se tot confruntă de ceva vreme, „timpul mort” fără gol. Adversara s-a apropiat la 19-21 în minutul 54 şi a aprins un final ce ar fi trebuit să fie altfel. Tricolorele au reuşit totuşi să pună stop declinului şi a obţinut victoria care a calificat-o în grupele principale, 23-22 cu Ucraina.

Ştiaţi că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.