Buceschi, după ce a fost schimbat la HCM Baia Mare: „Nu știți că noi ne împușcăm conducătorii de Crăciun?”. Antrenorul a vorbit despre Cupa Agriculturii, despre un posibil sabotaj și despre relația cu anumite jucătoare

Redactor:
Marius Hutu
Buceschi, după ce a fost schimbat la HCM Baia Mare:
  • Publicat:
  • Actualizat:

HCM Baia Mare și-a schimbat antrenorul chiar înaintea Crăciunului, Costică Buceschi fiind înlocuit cu Tone Tiselj, dublu câștigător de Champions League. Dacă aducerea slovenului pe banca tehnică reprezintă o surpriză, în schimb, despărțirea de Costică Buceschi era vehiculată în lumea handbalului. Până la urmă această mișcare a  fost o chestiune de timp după ce HCM Baia Mare s-a calificat în grupele principale ale Ligii Campionilor fără niciun punct, iar pretențiile clubului au fost cu totul altele la începutul sezonului. Înfrângerea suferită cu Metz (n.r. scor 23-24) l-a costat, până la urmă, postul pe Buceschi.

ProSport a stat de vorbă cu fostul antrenor al echipei HCM Baia Mare, care a făcut câteva declarații incendiare. Printre altele, Costică Buceschi a susținut că înlăturarea lui de pe banca tehnică a fost premeditată, iar în acest sens conducerea a căutat o modalitate pentru a conduce o demisie. Mai mult, tehnicianul a lăsat să se înțeleagă că ar fi fost sabotat la meciul HCM – Metz din Liga Campionilor, iar anumite jucătoare nu au mai putut fi controlate pentru că li s-a permis, peste capul lui, să-și facă uneori singure dreptate.

Cum s-a ajuns la situația această, să fiți înlocuit chiar înainte de Crăciun?
Nu știți că noi ne împușcăm conducătorii de Crăciun? Este un lucru care a fost premeditat, pregătit cu mult timp înainte.

La ce vă referiți?
Conducerea a întins lucrurile până în acel punct, astfel încât eu să nu accept și să demisionez.

Puteți să detaliați?
Programul de pregătire a fost stabilit de comun acord cu colaboratorii mei și aprobat în Consiliul Director. Am stabilit ca în 26 decembrie să ne reîntâlnim cu fetele din țară, iar în 27 decembrie să ajungă și jucătoarele din străinătate, m-am gândit că pe 25 decembrie nu zboară avioanele. Am spus să facem antrenamente până în 30 decembrie, de Revelion liber, iar apoi să ne adunăm pentru a pregăti startul părții secunde de sezon. În 19 decembrie, când am revenit de la Tg. Mureș după două jocuri de verificare, mi s-a comunicat verbal că programul s-a modificat. Că avem vacanță până în 3 ianuarie.

Și ați fost de acord?
Am fost total împotrivă. În 21 decembrie am avut o discuție cu fetele și am stabilit că programul rămâne cel pe care l-am convenit. Toate jucătoarele din străinătate aveau deja bilete de întoarcere cu data de 3 ianuarie. Nu accept ca echipa să fie ruptă în două, ori toți, ori niciunul. Au știut că la pregătire este singurul lucru unde mă pot lovi. Astfel, de această dată nu mi-am mai depus demisia verbal, ci scrisă.

Când v-ați depus demisia?
Marți, la ora 12:00, după premierea de la Consiliul Local. Așa trebuia însă să se întâmple, din moment ce marți seara a fost anunțat antrenor Tone Tiselj.

Ați simțit în ultima perioadă că nu mai sunteți dorit la echipă?
Au fost speculații. Știu că s-a negociat cu Rassmusen (n.r. selecționerul Poloniei), dar a cerut lucruri care nu se pot oferi, astfel că au mers și pe alte piste. Trebuiau să-mi spună verde în față că nu mă mai vor, nu să procedeze așa cu fetele. Modul de a înștiința jucătoarele de program a fost de Cupa Agriculturii, printr-un email trimis de pe adresa clubului, nesemnat. Nu poți tu, echipă campioană, să începi ultima pregătirile, în 3 ianuarie, iar șase zile mai târziu să ai primul meci oficial. Având în vedere și problemele medicale care au tot apărut, trebuie să faci o echipă într-o săptămână. Este o situație de amatori din partea unei echipe care joacă Champions League. Trebuia să am obrazul gros și să accept aceste două săptămâni de vacanță, dar cine răspunde pentru rezultate? Eu și staff-ul tehnic. Accept să fiu dau afară dacă nu se îndeplinește un obiectiv, dar noi încă eram în obiective.

Buceschi: „N-am cerut elicopter și baie în șampanie”

De unde credeți că au pornit toate problemele legate de program? Au fost jucătoare care au vrut să fie libere de sărbători?
Au fost jucătoare care și-au făcut programul, și-au căutat dreptatea trecând peste antrenor. Dar ele nu sunt vinovate, au făcut exact cât li s-a permis.

Ați avut neînțelegeri cu anumite handbaliste?
Într-un lot cu 20 de valori, în care toată lumea vrea să joace, vrea să fie vioara întâi, mai apar și nemulțumiri. Nu au cum să evolueze toate în același timp. Eu am trasat niște lucruri care trebuiau schimbate. Nu este posibil să nu ai un doctor la echipă, la câte probleme medicale am avut. Am solicitat lucruri normale, n-am cerut elicopter și baie în șampanie după fiecare antrenament.

Am înțeles că toate jucătoarele din afara țării au fost aduse la sugestia dumneavoastră…
Povești vânătorești. Totul a fost la stadiul de vorbe, nimic scris. Eu am vrut să se aducă jucătoare pe toate posturile, mai puțin în centru și nu dubluri.

Antrenorul ceruse să se renunțe la 2-3 jucătoare

Adică ați cerut 6 jucătoare străine în loc de 10?
Exact! Dar mi s-au adus doi pivoți străini, doi interi dreapta, doi interi stânga. După jocul România – Belarus am spus că nu văd nicio justificare în aducerea handbalistelor din țara respectivă (n.r. Artsiukhovich și Lobach). Am spus de curând să renunțăm la 2-3 jucătoare, iar cu ce avem, cu revenirea Anetei Pârvuț și a încă unei handbaliste împrumutate, cu revenirile lui Abbingh și Geta Vârtic după accidentări, aveam suficiente argumente să ducem campionatul până la capăt și să ne îndeplinim obiectivul.

V-ați dat demisia și în toamnă, după acea înfrângere cu Corona Brașov. Regretați acum că ați revenit asupra deciziei?
Îmi pare rău, dar după acea decizie am avut 3-4 săptămâni în care am fost lăsat în pace. Am și avut câteva rezultate bune, cu CSM București, cu Lublin.

„În orice condiții, Metz n-ar avea șanse să ne bată la noi acasă”

Iar această liniște n-ați mai avut-o și la meciul de acasă cu Metz (n.r. pierdut cu 24-23)?
Am rețineri. În orice condiții, ori de câte ori am juca, Metz n-ar avea șanse să ne bată la noi acasă.

Ați fost sabotat la acest meci?
Totul este la stadiul de bârfe. Ce s-a întâmplat nu mai contează, mergem înainte.

Vă reproșați ceva după acest sezon?
Nu îmi reproșez aproape nimic, poate doar că n-am fost mai hotărât în vară, să pun piciorul în prag, dar și așa nu știu ce aș fi reușit de unul singur.

Ați adunat trei ani și jumătate pe banca tehnică a echipei HCM Baia Mare. Cum ați caracteriza această experiență?
O experiență utilă, am învățat multe lucruri. Știu ce trebuie să fac pe viitor, în cine să mă încred. Eu am venit la HCM când echipa era jos și banii puțini. Am cerut să fiu lăsat să fac performanță. Cât am fost lăsat, am făcut.

Ce urmează pentru dumneavoastră?
Liniște și pauză! De asta am nevoie în acest moment.

 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă deranjează”
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu regretă decizia luată. „Nu mă…
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant al iubitei sale!
Ce a apărut la mormântul lui Mădălin, tânărul care și-a pierdut viața în timp ce îl urmărea pe presupusul amant…
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
I-a ÎNNEBUNIT pe toți bărbații! Imagini de vis cu vedeta! Are trup de zeiță la 57 de ani
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
Lovitură devastatoare pentru Simona Halep
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce câine ai!
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume la care această plantă s-a adaptat
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel mai înalt loc din lume…
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai mereu!
Mesaj printre lacrimi al văduvei lui Costel Corduneanu, la o săptămână după ce şi-a înmormântat soţul: Aşa cum îţi doreai…
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de luni
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de români
Schimbare pentru cei cu MAȘINI PE BENZINĂ. Este răsturnare totală de situație pentru milioane de români
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Tragedie în România de Florii! A MURIT
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Jocul oficial al Campionatului Mondial de Formula 1 va fi lansat mai devreme
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
Sexsomnia: O tulburare de somn jenantă despre care nimeni nu vrea să vorbească
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
PSG a obţinut titlul în Ligue 1
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Ești obligat să lași certificatul de înmatriculare la service atunci când duci mașina la reparat?
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în luna mai 2024
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor fi nevoite să renunțe în…