Blat şi în curtea şcolii! Fapte halucinante petrecute la întrecerile rezervate unor copii de 12-13 ani

23 mai 2013 5644 afişări Handbal
Blat şi în curtea şcolii! Fapte halucinante petrecute la întrecerile rezervate unor copii de 12-13 ani

Pentru a mai potoli spiritele în sectorul juvenil, FRH  a decis ieri să trimită mai multe formaţii la turneul final

A face sport înseamnă în primul rând a dezvolta şi a educa voinţa, curajul, iniţiativa şi disciplina, conform DEX. Toate aceste noţiuni n-au avut însă nimic în comun cu turneul semifinal de handbal junioare IV de la Iaşi, dacă dăm crezare acuzelor formulate de trei cluburi, OK Sport Oneşti, Danubius Galaţi şi CSS Tulcea, dar şi de părinţii copilelor ce activează la aceste grupări. Concret, pe adresa redacţiei ProSport, dar şi la Federaţia Română de Handbal au ajuns scrisori deschise, în cadrul cărora au fost prezentate o serie de fapte halucinante petrecute la întrecerile rezervate unor copii de 12-13 ani.

Arbitrii ar fi funcţionat la "comandă"

„Încă de la început s-a văzut faptul că organizatorii îşi doreau calificarea şi, pentru a fi siguri de acest lucru, ne-au pus pe noi (n.r. CS Danubius) să jucăm cu CSS Tulcea, pentru a vedea pe cine trebuie să termine. LPS Iaşi urma să înfrunte cele două formaţii în etapele doi, respectiv trei“, aşa începe povestea turneului de la Iaşi prezentată de Comitetul de părinţi al CS Danubius 2010 Galaţi. Pe parcursul scrisorii, semnatarii susţin că arbitrii Ursachi şi Antoniac au „făcut un jaf la drumul mare“ în partida LPS Iaşi - CSS Tulcea (17-16), pentru a facilita victoria gazdelor. Aceiaşi „fluieraşi“ au fost arătaţi cu degetul şi de OK Sport Oneşti, care au „făcut orice“ la meciul direct cu CSŞ Constanţa (scor 14-20), astfel încât ultima formaţie să câştige la „un scor ... asigurator“. La pauză, Oneştiul conducea cu 11-6, însă răsturnarea de situaţie s-a produs după ce Lenuţa Lupan (LPS Iaşi) le-ar fi dat indicaţii arbitrilor să fluiere în favoarea Constanţei, lucru care s-a şi întâmplat, în opinia grupării OK Sport.

Danubius s-a retras de pe teren

Partea şi mai murdară a început însă la ultima etapă din faza grupelor, partida CSHK Medgidia - CSS Constanţa 19-14 fiind catalogată sugestiv de oneşteni: „Ruşinea turneului“. „Este de netolerat să asistăm la meciuri de copii trucate, la blaturi ordinare, chiar dacă ambele cluburi provin din acelaşi judeţ“, se arată în protestul înaintat de OK Sport şi către preşedintele FRH, Cristian Gaţu.

În urma acestui rezultat, Oneştiul a fost eliminat din competiţie. N-a fost însă şi singurul meci suspectat de aranjament. Semifinala LPS Iaşi - Medgidia a intrat şi ea în colimator. „După ce am pierdut cu CSŞ Constanţa, a urmat un teatru ieftin pus la cale de către cele două combatante, în care învingătoare a ieşit, aşa cum ne-am aşteptat, LPS Iaşi, după două reprize de prelungiri. Săracele fete ale emeritului profesor Georgescu nu au ştiut de aranjamentele lor. Jocul s-a terminat în momentul în care Medgidia a scos din teren aproape întreaga echipă şi a evoluat doar cu rezervele. LPS Iaşi s-a calificat, dar trebuia să ajute Medgidia la meciul direct cu noi“, susţin părinţii de la Galaţi. De menţionat că partida pentru „bronz“ din turneul semifinal de la Iaşi asigura ultimul loc de calificare la finala CN de junioare IV. Ce a urmat? Un meci condus de acelaşi cuplu de arbitri, Ursachi - Antoniac,  încheiat cu şapte minute mai devreme (!).

„De la începutul jocului am fost tocaţi de cei doi arbitri, care nu ne lăsau să ne apropiem efectiv de semicerc. Iar dacă ne apropiam, în loc de 7 metri primeam un 9 metri sau chiar nimic. În momentul în care ne apropiam sau egalam, imediat eram sancţionaţi cu minute de penalizare, paşi, forţare şi 7 metri. În a doua repriză a început efectiv măcelul, cu copiii cu capetele umflate, clavicule fisurate, pumni în nas. Nimeni nu a primit însă nicio sancţiune, motiv pentru care am cerut antrenorilor şi preşedintelui clubului să scoată echipa din teren cu 7 minute înainte de terminarea jocului. Totul a culminat cu bucuria unuia dintre arbitri la fiecare gol al echipei din Medgidia“, acestea sunt evenimentele prezentate de părinţii copilelor din Galaţi, fapte confirmate ieri pentru ProSport şi de preşedintele Danubius 2010, Manuel Ivan.

Părinţii, acuzaţi că ar fi vrut să bată un antrenor

Lenuţa Lupan, antrenoarea de la LPS Iaşi, văzută ca unul dintre „capii“ răutăţilor în  turneul semifinal, a evitat să facă prea multe comentarii. A avut totuşi un mesaj pentru cei care au arătat-o cu degetul: „Replica o voi da peste doi ani, la sfârşitul perioadei de junioare III“.

O replică acidă a fost dată de Adrian Georgescu, conducătorul echipei CS Happy Kids Medgidia:  „La ultimul joc desfăşurat cu CS Danubius Galaţi, am asistat la un «spectacol» oferit de părinţii echipei adverse, unii cred că se aflau în stare de ebrietate. În momentul în care m-am desprins la cinci goluri, la un fault de joc, şi-au luat copiii şi au părăsit terenul. Imediat, majoritatea părinţilor au venit spre mine să-mi aducă injurii, iar copiilor apostrofări. Preşedintele şi antrenorul acestui club, care mai este şi director la şcoala din Şendreni, a vrut să mă şi lovească. Toate aceste lucruri au fost filmate şi pot fi vizionate oricând“.

Federaţia a încercat să găsească o cale de mijloc la toate evenimentele petrecute la Iaşi, dar şi în cadrul unor alte turnee semifinale, conform unor informaţii. „Avem informaţii primite şi de la părinţi, dar şi de la Comisiile de organizare, care la rândul lor susţin că întrecerile s-au desfăşurat normal. Turneele semifinale sunt organizate de AJH-uri, doar la turneele finale se implică federaţia. Trebuie să-i facem pe toţi să înţeleagă că este vorba doar de o competiţie, că vrem să aducem cât mai mulţi copii la handbal şi să lăsăm patimile, mofturile, deoparte. Totodată, să le batem obrazul celor care calcă în străchini», ne-a declarat Jean Mateescu, preşedintele Comisiei de competiţii din cadrul FRH. Forul prezidat de Cristian Gaţu a luat ieri şi o măsură pentru a mai linişti apele la acest nivel, ca din turneele semifinale să se califice primele patru formaţii, şi nu trei cum era hotărât iniţial. Astfel, finala CN de junioare IV se va disputa cu 16 echipe, în loc de 12!


Unul dintre arbitri s-a bucurat la fiecare gol al meciului nostru cu Medgidia

Comitet de Părinţi, Danubius Galaţi

Avem filmat tot meciul cu Danubius şi putem pune la dispoziţie oricând CD-ul la dispoziţie

Adrian Georgescu,  CSHK Medgidia

Rezultatele nu se mai pot schimba, dar am vrut să arătăm opiniei publice ce se petrece la acest nivel

Marian Vlase,   părinte


Versiune selectată: mobil / standard

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul S.C. WEB EDITING DEVELOPMENT SRL.