„Avem un handbal de nota cinci!” Alexandru Dedu, candidatul apărut să răstoarne „regimul” lui Cristian Gațu

Redactor:
Marius Hutu
  • Publicat:
  • Actualizat:
  • La 42 de ani, Alexandru Dedu încearcă și o carieră administrativă după ce a câștigat Liga Campionilor cu FC Barcelona

În numai trei zile, handbalul românesc își va alege noul șef pentru următorii patru ani. Asta în cazul în care alegerile nu vor suferi o nouă amânare din lipsă de cvorum.  Adunarea Generală va trebui să decidă între un candidat care reprezintă noua generație, Alexandru Dedu (42 de ani), și cei care au condus și în ultimii 17 ani, Cristian Gațu și Remus Drăgănescu. Înaintea ședinței de luni de la Rin Grand Hotel, bătălia de acum seamănă aproape izbitor cu cea din 2009. Atunci, în fața „electoratului” s-au prezentat toi trei candidați, structura pe generații fiind identic. Poate doar șansele de victorie să se mai fi schimbat, în condițiile în care peste handbalul românesc au mai trecut cinci ani, iar îmbunătățiri majore, proiecte noi nu prea au apărut.

În 2009, Robert Licu s-a luptat cu morile de vânt. Handbalul românesc a fost destul de respingător cu fostul „tunar” al echipei naționale din anii ’90, din moment ce Adunarea Generală i-a acordat doar 30 de voturi în disputa cu Cristian Gațu și Mihai Marinescu. Ultimii doi au primit atunci 100 de voturi. La aproximativ cinci ani distanță, un alt jucător important al generației anilor ’90, Alexandru Dedu, a decis să-și încerce norocul. Lupta pentru primul scaun în handbalul românesc are aceleași coordonate: fostul jucător al Barcelonei este într-o competiție tot cu doi candidați din vechea gardă, Cristian Gațu și Remus Drăgănescu. Pentru a avea o șansă în plus la alegeri, Alexandru Dedu a străbătut țara în lung și în lat în ultimele săptămâni pentru a-și promova ideile și programul în fața alegătorilor, „ingredientele” cu care vrea să schimbe handbalul românesc.

Candidatura lui Alexandru Dedu a creat însă două curente majore în handbalul românesc, astfel că este greu de dat un pronostic cu trei zile înainte de alegeri, ce șanse are să și câștige alegerile. Într-un curent, Dedu este văzut ca un salvator al handbalului românesc, omul care poate să schimbe actualul sistem tot mai contestat. El este susținut puternic în mediul online, de noul val din handbal, dar și de cei care își doresc cu orice preț o schimbare. Există însă și un alt curent, format în general de oamenii cu vechi state de serviciu în handbal, care nu sunt convinși că fostul pivot ar putea să schimbe ceva. Sunt voci care îi pun în cârcă lui Alexandru Dedu cei doi ani de încercări de a pune pe picioare o Ligă Profesionistă, tentativă care a eșuat pentru moment.

Cum vede Alexandru Dedu viitorul handbalului românesc și ce schimbări este decis să facă pentru a îmbunătăți activitatea, citiți în rândurile care urmează

„Nu cred că avem nici 7.000 de legitimați”
Ce v-a determinat să intrați în această luptă, să deveniți președintele Federației Române de Handbal?

Pentru mine handbalul este un mod de viață, drept dovadă că doi din cei trei copii ai mei fac handbal, chiar de ani buni. Fetița este încă prea mică. Și pentru ei, dar și pentru toți cei implicați în acest fenomen îmi doresc să contribui la îmbunătățirea activității, handbalul românesc nu stă foarte bine în momentul de față.

Cum ați evalua handbalul românesc, cel din zilele noastre?
În momentul de față trăim din sclipiri, de pe o zi pe alta, nu avem o strategie clară, să spunem încotro ne îndreptăm.

Pe o scară de la 1 la 10, ce notă ați acorda handbalului din țară?
Suntem undeva pe la nota 5. Nu suntem corigenți, dar nici nu stăm extraordinar. Suntem încă la un nivel bun pe plan internațional cu fetele, am mai avut și niște echipe prin cupele europene, la nivel de finale, semifinale de Champions League.

Cu fetele poate că nu stăm rău, dar cu băieții?
Băieții poate că sunt corigenți, dar și în acest sector am avut echipa HCM Constanța, care a jucat an de an în grupele Ligii Campionilor, ceea ce nu a fost tocmai rău.

  • ProSport a stat de vorbă și cu Remus Drăgănescu înainte de alegeri. În schimb, Cristian Gațu nu a dorit să vorbească înainte de ședința de luni. A susținut, în schimb, că va spune tot ce are de zis în Adunarea Generlă de Alegeri

Ați creionat o echipă de conducere alături de care vreți să veniți la federație?
Am în cap niște oameni, dar cred că fiecărei persoane din federație trebuie să i se acorde câteo șansă. Când sita va cerne, vom avea și echipa completă de conducere. La nivel de vârf, vreau să aduc oameni noi pe partea de componentă – business. Fără un astfel de departament nu cred că o federație mai poate să funcționeze. Am pregătită și o persoană care să vină la federație pe partea sportivă, dar deocamdată prefer să nu-i dau numele, să văd dacă va accepta propunerea.

Față de acum câțiva ani, numărul practicanților de handbal s-a redus drastic. Acum mai sunt doar vreo 7.000 de legitimați… 
Am dubii că sunt și 7.000 de legitimați, eu cred că sunt și mai puțini.

Să acceptăm totuși cifra oficială pe care o avem. Se mai poate crește de aici?
Pe baza unei strategii putem să creștem din nou. În momentul de față, handbalul trăiește prin câțiva frumoși nebuni, care se hrănesc cu această disciplină și încearcă să ducă flacăra mai departe. Trebuie să privim însă și spre alte discipline, cum ar fi baschetul. Trebuie să vedem realitatea, că ei sunt în creștere, că au vreo 18.000 de legitimați și alți 40.000 de practicanți, în condițiile în care baschetul nu există ca rezultate pe plan extern. În schimb, handbalul încă mai mai contează din acest punct de vedere. Această scuză, că traversăm vremuri grele și nu mai vii copiii la sport, a fost pusă pe raftul lor și a rămas acolo.

„Antrenorii echipelor naționale vor avea obiective clare și deadline-uri să aleagă”

Care ar fi primele măsuri pe care ar urma să le luați la FRH în cazul în care veți câștiga alegerile?
Trebuie să organizăm bugetul pentru anul în curs și să ducem la final competițiile. Apoi, intenționez să dau drumul la un program de business, astfel încât în cel mai scurt timp să aducem noi parteneri la federație. O altă măsură ar fi să punem la punct noi regulamente, conforme cu realitatea de azi. Vom încerca să schimbăm mai multe lucruri după ce vom sta de vorbă cu toate structurile, să vină oamenii și să ne spună cu ce probleme se confruntă zi de zi astfel încât să le eliminăm. Toate regulamentele trebuie să fie în concordanță cu legile IHF, EHF, dar și cu legea românească.

În program, un punct se referă și la antrenorii echipelor naționale. În sensul că selecționerul nu mai poate să antreneze și la o echipă de club. Veți acționa în consecință după alegeri?
Trebuie să preiau niște lucruri din mers. Fiecare națională este într-un proces de calificare. În mod cert se vor trasa niște obiective clare și un deadline pentru antrenori, astfel încât să aleagă între echipa de club și națională. Nu poți face schimbări de pe o zi pe alta.

Schema organizatorică aFRH, așa cum o vede Alexandru Dedu

Încercați să schimbați și sistemul competițional?
O să avem o consfătuire la nivel de președinți de Ligă Națională și vom lua decizia de comun acord. Avem un campionat care se desfășoară civilizat, dar indiferent de numărul de echipe în prima ligă, trebuie să existe și un play-off și un play-out.

Cum vi se pare această dispută cu domnii Gațu și Drăgănescu?
Cred că este o luptă strânsă, corectă. Toți candidații au șanse să câștige. Eu am încercat să-mi fac această campanie cât mai profesionist. Cred că este pentru prima dată în istoria handbalului când un candidat își pune programul în față și discută pe baza acestuia. Nu am făcut promisiuni și am încercat să discut față în față cu oamenii.

La începutul campaniei, s-a vehiculat faptul că, în cazul în care veți ajunge în turul doi cu domnul Gațu, actualul președinte se va retrage din cursă. Acum, lucrurile par schimbate. Cum au stat lucrurile de fapt?
Și pentru mine a fost un moment neplăcut, când domnul Gațu a susținut că nu mai face un pas în spate în eventualitatea în care va ajunge în turul doi. Dar eu eram deja plecat pe drumul meu, mi-am văzut de treabă și am încercat să arăt tuturor ceea ce îmi doresc să fac pentru handbalul românesc.

 

Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate puteam să fug jumătate de oră'
Marele absent de la înmormântarea lui Costel Corduneanu. Toți s-au mirat că nu l-au văzut: 'Dacă era în București, poate…
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al bărbatului era coborât în groapă?
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Costel Corduneanu! Ce s-a întâmplat la cimitir, în timp ce sicriul cu trupul neînsuflețit al…
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Cum să evitați epuizarea la locul de muncă: sfaturile utile de la specialiști
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și adio de la Antena 1
Câți bani li s-au promis chefilor Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la Masterchef. Suma care i-a convins să-și…
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Bulă, care este poziția ta preferată în timp ce faci amor?
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
Alerte meteo de vreme severă imediată emise de ANM. Cod galben în mai multe zone din țară, în următoarele ore
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
L-au CREAT pe Dumnezeu! Inteligența Artificială Supremă este AICI?!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în weekend!
Ce studii are cea mai frumoasă femeie din România. Interdicţia pe care i-a pus-o soţului ei: Doar două ore, în…
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Alex Ciucu a ascuns 11 ani relația paralelǎ! EA i-a fost amantă. Avem imaginile
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Interdicție completă în România din 9 aprilie. Legea n-are excepţii. Amendă 1000 lei
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
Ce a moștenit fiica lui Costel Corduneanu, la doar 12 ani. Elisa a...
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au cunoscut celebritatea
ProTV vs. Antena 1! Vedetele care au trădat şi s-au mutat de la un post la altul după ce au…
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
AI-urile, capabile să discute între ele sau chiar să se joace - VIDEO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
Serena Williams, întrebare de baraj despre bustul său, după ce nu mai alăptează. Cum arată acum GALERIE FOTO
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
11 sportivi români vor urca în ring la Campionatul European de box
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
Ce înregistrează, de fapt, „CUTIA NEAGRĂ” a mașinii? Devine obligatorie din iulie
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou fenomen